Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co myślicie napiszcie

Co myślicie o refundacji in vitro? proszę o kulturalne wypowiedzi

Polecane posty

Gość wiśnióweczka
jestem przeciwna refundacji

Gość fdhdjd
A ja uważam, że najpierw powinni zabrać się za refundację innych sposobów walki z niepłodnością. Ja prawie 2 lata starałam się o dziecko. Przez ten czas 4 razy poroniłam a wszystkie badania i leki kosztowały mnie majątek. Już nie wspomnę o tym, że państwo powinno najpierw starać się aby młodzi ludzie chcieli i mieli możliwość mieć dzieci. Bo jak sie starania zaczyna po 30 to wiadomo, że nie jest już tak łatwo niż w wieku powiedzmy 22 lat.

Gość mvbhjbj
jknm,

Gość przekorna.
ale wlasnie oto chodzi EwelianEwa, ze nie każdy kto zechce będzie z tego korzystał, tylko osoby spelniajace warunki, czyli te, które nie maja zadnych szans na dziecko tak normalnie, to nie dotyczny małolat, które po roku staran już mysla ze sa bezpłodne:D

wiem i to jedyna dobra rzecz w tej calej refundacji. Nie zmienia to jednak mojego zdania na ten temat, ze naszego kraju nie stac na takie wydatki.

Gość nc SNc
dzieci z invitro to gorszy gatunek , nauka to udowodniła - dlatego nie ! Bóg nie chce by ktos mial dziecko , ma go nie miec , a kto nie wierzy w boga to ma naturę , ona nie chce nie decydowac za nią

Gość przekorna.
naszego kraju nie stać na wiele rzeczy, każdy uważa,ze pieniądze powinny isc na co innego, ile ludzi tyle opinii, jak w każdym temacie, w sumie tu opinie mogą być tylko 2 za albo przeciw, ale motywacje sa rozne

dalej niech dziure budz. poglebiają. Wkoncu wyjdzie na to ,ze skierowania na morfologie krwi nie otrzymasz bo Panstwa nie stac, (mając limity,bulic trzeba bedzie prywatnie ) a na invitro tu juz raptownie kasiora sie znajdzie :/ Chore i niedorzeczne..Irracjonalne dzialanie rządu

Gość smiech na saliiiii
dzieci z invitro to gorszy gatunek , nauka to udowodniła - dlatego nie ! Bóg nie chce by ktos mial dziecko , ma go nie miec , a kto nie wierzy w boga to ma naturę , ona nie chce nie decydowac za nią hahahaha ale sie usmialam:D:D :O

Gość lll;[[[[[
Tylko po kiego wuja poczynać nowych podatników in vitro, skoro można naturalnie? :o :o :o Ci podatnicy in vitro nawet nie spłacą swojego "długu" wobec państwa, bo dużo więcej będzie kosztowało ich poczęcie. Ten rząd faktycznie myśli od dupy strony, ale nie jest to myślenie przypadkowe tylko jak w 90% przypadków działanie celowe, bo stoją za tym pieniądze pewnych grup interesu (można się domyśleć jakich), które mają nadzieję zyskać na przepchnięciu kolejnej absurdalnej ustawy.

Gość kurcze, jak to jest, że
naszego kraju nie stać na ogromne pensje, premie i inne tego typu rzeczy wypłacane matołom siedzącym w rządzie, nie stac go również na weekendowe przeloty premiera do domu, nie stać go na wiele rzeczy zupełnie niepotrzebnych, a jednak idą na to pieniądze i nie bijecie z tego powodu piany, a przecież to również WASZE podatki

Gość i po co taa cala bezsensowna
dyskusja???od 1 lipca program rusza rozumiecie:D? rusza i nie na to nie poradzicie a wasze teorie mozecie sobie wsadzic nie powiem gdzie:D zostaje wam tylko tu dyskusja ktora do niczego nie prowadzi a in vitro i tak wchodzi :D:D:D:D:D:D

Gość lll;[[[[[
No jak to nie bijemy z tego powodu piany? Oczywiście, że się o tym głośno mówi, ale nie łudź się, że usłyszysz o tym w mediach, które siedzą w kieszeni tych, o których tutaj piszesz.

Gość lll;[[[[[
Ustawę można zawsze zbojkotować, wszak do lipca jeszcze daleko.

Gość 30343567
lll;[[[[[ oj kochana bedzie na 100%^ takze nie ludz sie ze bedzie inaczej:D wszystko sie w trakcie przygotowan:D program podpisany!!!!!!!

Gość podpisany program jest owszem
ale nie ma pewnosci co do 100 procentowej realizacji:) Moze sie okazac, ze ustawa przetrwa tylko do stycznia 2014 roku. Takze poki co to jedynie projekt ustawowy, a nie cos co jest zagwarantowane:D

Gość i co sie tak ciepiesz????
podpisany program jest owszem

Gość lll;[[[[[
Nie ma programów nie do obalenia. :)

yyy co robie?:D czepiam, ciesze? nie wiem co masz na mysli:D

Gość przekorna.
jakbyście same nie mogly mieć dzieci to inaczej byscie pisaly:D ja jak wspomniałam nam 2 dzieci, nikt z mojej rodziny ani znajmych nie ma takiego problemu wiec nie podchodzę do tego osobiście tylko po ludzku mam nadzieje,ze ustawa przejdzie i niektóre pary doczekają się potomstwa, a czy to będą znajomi lekarzy pracujących w klinikach czy inni nie obchodzi mnie to, każdy człowiek jest dla mnie taki sam i jeśli chce powien moc mieć posiadac dziecko

oczywiscie, ze nie ma tym bardziej tak niepewnego programu jak ten. Ale co o tym moze wiedziec ta cieszaca sie wariatka, ktora wiedze czerpie z tvn i wirtualnej polski:D Nawet pewnie nie wie co sie mowi o tym projekcie i jak juz kombinuje by zmniejszyc liczbe par:D jak tak dalej pojdzie to zrefunduja to 20 parom i rozloza rece mowiaz, ze funduszy nie ma.

Gość POLSKA i tak
zabuli kilka milionów kary za to ze nie ma uregulowanej sytuacji prawnej w polsce!!!!!!

Gość POLSKA i tak
dotyczaca in vitro ja osobiscie ani nie jestem za ani nie jestem przeciw bo nie wiem czy mi bedzie dane miec dziecko czy nie bede musiala korzystac z in vitro i nie jest takie powiedzenie NIGDY NIE MÓW NIGDY!!!! takze nie wypowiadam sie w tej kwestii !!!!! raczej juz nie obala tego bo za daleko to zaszlo

Gość tak naprawde to ta ustawa
nie jest uregulowana i nie wiadomo jeszcze czy wejdzie od lipca, nie wiem dlaczego podali do wiadomosci publicznej ze tak bedzie jak dopiero ostateczna decyzja ma zapasc w czerwcu:O

osobiście bardzo współczuję wszystkim parom , które nie mogą począć dziecka . Pewnie nawet nie potrafię sobie wyobrazić jaki żal i gorycz zaczyna się gromadzić w sercu po jakimś czasie bezowocnych prób , zawiedzionych nadziei i następnego starania . Ale przeciwna jestem refundacji dla wszystkich par - a przede wszystkim dla tych , które nie mają żadnych przeciwwskazań medycznych a mimo to dziecka począć nie mogą albo organizm roni zarodek .

Gość tak naprawde to ta ustawa
jak za daleko zaszlo? Poczynili plany przygotowawcze w razie podjecia decyzji o ustawie, ale nic poza tym. na razie kliniki i budzet sa PRZYGOTOWANI na taka mozliwosc, ale to nie jest pewna jak ktos tu pisal na 100%. kliniki, ktore maja brac udzial w projeckcie nie dostaly jeszcze ostatecznej decyzji, a jedynie uprzedzono ich o mozliwosci takiej i przygotowaniu sie na to. Ostateczne decyzje zapadaja w czerwcu.

Gość //nn//nn//nn
tak naprawde to ta ustawa to nie jest ustawa tylko program ministerstwa zdrowia radze czytac ze zrozumieniem !!!!!za nie uregulowanie tego polska zaplaci kare narzucona przez unie europejska!!!

Gość Rokkka
Jestem na nie. Dlaczego? 1. Niech rząd zajmie sie żyjącymi na początek a potem niech wydaje pieniądze których nie ma na niepewne drogie zbiegi. 2. Powinni refundowac metody walki z bezpłodnością aby dziecko zostało poczete naturalnie, bo wiadomo ze naturalnie najlepiej. 3. In vitro nie jest w Polsce zakazane co nie znaczy ze musi być refundowane. Bo jeśli kogoś nie stać na taki zabieg to stać na dziecko? Śmiech na sali. 4. I znowu pieniądze podatnikow wyrzucone w błoto. :-(

In vitro nie powinno być refundowane z jednego prostego względu. jeśli kogoś nie stać na taki zabieg to nie stać go na dziecko! Na dziecko idzie więcej niż jakieś śmieszne 15 tys. I nie dość, ze państwo ufunduje komuś dzieciaka bardziej chorowitego- to mówią badania, więc to nie mój wymysł to jeszcze trzeba będzie z podatków dawać różne zapomogi takim rodzinom no super po prostu. Zamiast w kraju biedę zmniejszac to będzie się ją zwiększać. Poza tym jak tu ktoś dobrze napisał refundacja powinna iść na leczenie lub poprawianie jakości życia osób chorych (rehabilitacja) a ivf nie LECZY!

Gość //nn//nn//nn
a dopiero jest rozpisany konkurs na kliniki ktore beda braly w tym udzial w tym projekcie raportujących do ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology)