Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co myślicie napiszcie

Co myślicie o refundacji in vitro? proszę o kulturalne wypowiedzi

Polecane posty

Gość kurcze, jak to jest, że
na temat in vitro mają najwięcej do powiedzenia ci, których problem niepłodności nie dotyczy- wyobrazcie sobie, że pary, ktore załapia się na refundację również płacą podatki, między innymi na szkoły, do których chodzą wasze dzieci i nie robią z tego wielkiego halo, a tym krzykaczom na temat adopcji propnuję udac sie do domów dziecka i adoptować- dlaczego nikt tego nie zrobi, tylko chcecie mieć własne dzieci???????????

nie nie widze, bo tak samo jak z malymi cyckami mozna zyc tak i bez dziecka tez mozna. To nie jest cos co pozbawi cie zycia. I nie pisz mi tylko o depresji, bo z powodu malych cyckow, krzywego nosa, braku astona martina tez mozna popasc w depresje. Ja chce astona martina czy panstwo powinno mi go zafundowac? Skoro sasiadce funduje in vitro mimo, iz moze adoptowac dziecko to dlaczego mi nie moze wymarzonego auta zafundowac?

Gość Ja też mam czworo i się tego
Nie stać, bo większość dzieci rodzonych w tej chwili w Skandynawii to dzieci dziewczyn około 20 letnich, które nigdy nie pracowały. Państwo przyznaje im porządne dodatki na dziecko, ułatwia nabycie nowego lokum (najczęściej mieszkania lub domu na rynku wtórnym do samodzielnego remontu), nie wymusza zawierania związków małżeńskich (patrz: sambo itp.), ani presji ze strony pracodawców, dla których normalnym jest że młode kobiety mają dzieci i później zaczynają karierę niż mężczyźni lub później rozpoczynają edukację w szkolnictwie wyższym. U nas niczego w w/w pozycji państwo nie oferuje, ale na IVF i opiekę medyczną post factum ma, no bo a jakże. :o Absurd.

Gość pastelowe pola
zauwazylam tez ze w temacie wypowiadaja sie plodne mamusie. x typowe, "ja juz urodzilam to na co to glupie panstwo chce marnowac pieniadze" :P x Ciekawe jak wypowiadalyby sie te same kobiety gdyby problem dotyczyl ichg plodnosci?

Zdecydowanie nie!! Inviitro powinno byc przeprowadzane na wlasny koszt, z wlasnej kieszeni Nasza sluzba zdrowia jest tak zadluzona, mają kolosalne braki na podstawowe powazne leczenia nowotworow,i innych ciezkich chorob, gdzie ludzie latami na liscie czekają, aby dostac dofinansowanie, Panstwo nie ma pieniedzy na leczenie zycia ludzkiego, a co dopiero mowiąc aby refundowalo "zycie nienarodzone".Chyba komus sie kolejnosci pomyliły Gdyby inaczej wygladał budzet naszej sluzby zdrowia i moglibysmy sobie na to pozwolic, to inna wtedy jest sytuacja, w tej sytuacji kryzysu najzwyczajniej w świecie nas na to nie stac, nie ma co sie oszukiwac, ze jes inaczej Są na I miejscu inne choroby,na ktore trezba wydatki poswiecac a mimo tego nawet na to brak :/

Gość dfkjsldfj
jdflskdj

Gość i?????????????????????????????
EwelinaEwa smieszna jestes:D naprawde smieszna pogadaj sobie bo i tak tak wchodzi z dniem 1 lipca refundacja i gówno ci do tego :D na szczescie nie ty o tym decydujesz!!!!!!:D

Dziewczyny tylko kwestia polega na tym, że osób nie mogących naturalnie począć dziecka jest po prostu MNIEJ niż osób płodnych, a sprawa dotyczy budżetu państwa i polityki- a w tym przypadku prawo do wypowiadania się mają wszyscy obywatele. Ja nie musze mieć idealnej wiedzy na temat bezpłodności żeby wiedzieć, że jest zbyt duży burdel w naszej gospodarce by zająć się spełnianiem marzeń mniejszości, kiedy większości przydałaby się autentyczna pomoc.

Gość pastelowe pola
"nie nie widze, bo tak samo jak z malymi cyckami mozna zyc tak i bez dziecka tez mozna." x Nie mamy co dyskutowac, my dwie ze soba, bo w tej kwestii nigdy sie nie zgodzimy. Dla mnie "silikon w cyckach bo chce bardziej kusic mezczyzn " a pragnienie posiadania dziecka to 2 rozne wagowo sprawy.

Skoro państwo postanowiło być nagle tak dobrotliwe i wspaniałomyślne dla ludzi chcących zostać rodzicami to czemu u licha nie zapewnią im warunków by mogli zostać tymi rodzicami we właściwym czasie, kiedy ich możliwości rozrodcze są optymalne? Śmierdzi mi tu lobbingiem ze strony przedstawicieli klinik specjalizujących się w świadczeniu tego typu usług, bo nieporównywalnie wzrosną ich wpływy.

Gdyby nasza sluzba zdrowia nie kulala, gdyby chorym ludziom nie zabierano refundacji na drogie leki, nie byloby kilku miesiecznych kolejek do specjalistow to jak najbardziej bylabym za, bo ja nie jestem przeciwko in vitro. Wrecz przeciwnie. Jestem przeciwna refundacji w takiej sytuacji jedynie gdy panstwa na to nie stac.

ale niech wchodzi, tak jak pisalam nie ja za to place:P Po prostu to tylko dyskusja, chyba mozna miec wlasne zdanie, prawda?

Gość nromalkaaaa
EwelinaEwa no to jak za to nie placisz to huj ci do tego:D ze tak sie rzucasz jak wsza na grzebieniu:D normalne ze wypowiadaja sie te osoby ktore tego nie doswiadczyly nigdy a a sa najmadrzejsze i bede mówic co jest dobre a co zle:D

Wszyscy ubezpieczeni i podatnicy za to płacą kochanieńka. :o Chyba coś ci się ostro pomyliło.

Gość moze trzeba sie pozadnie
po 1 refundacja będzie dotyczyc TYLKO par małżeńskich!, gdzie jedno ma stwierdzona bezpłodność po 2 nie wasza kasa na to idzie po 3 mam dzieci i jestem za!!!!

Gość pastelowe pola
"Nie stać, bo większość dzieci rodzonych w tej chwili w Skandynawii to dzieci dziewczyn około 20 letnich, które nigdy nie pracowały. Państwo przyznaje im porządne dodatki na dziecko, ułatwia nabycie nowego lokum (najczęściej mieszkania lub domu na rynku wtórnym do samodzielnego remontu), nie wymusza zawierania związków małżeńskich " x w Uk mlodociane matki tez dostaja lokum i benefity, ale to raczej wynika z zapewnoieienm dziecku godziwych warunkow,bo czesc mlodociacnych matek nie umialobyu zapewnic godziwych warunkowswoicm dzieciom. system jest wykorzystywany, bo czesc mlodocianych decyduje sie na dziecko w tak mlodym wieku tylko po to by dostacmieszkanie i beneifty! Nie musze mowic ze to czesto patologiczne srodowiska, a nie smietanka spoleczenstwa.

a umiesz sie nie rzucac jak wsza na dupie? Czy moze "kulturalne wypowiedzi" to dla ciebie zlepek niezrozumialych slow? Po pierwsze wypowiadam sie na temat i wyrazam wlasne zdanie na ten temat. Po drugie mam prawo jako obywatelka Polski wypowiedziec sie na tematy, ktore dotycza mojego kraju i jego obywateli. Po trzcie czy ci sie to podoba czy nie kazdy moze wyrazic wlasne zdanie na ten temat. Nawet murzyn z Afryki bedacy przejazdem w Pcimiu Dolnym.

Zdaje sobie sprawe że naszego kraju nie stać na takie wydatki refundowane,gdyż nawet nie ma pieniedzy wystarczającej na refundowanie lekow na nowotwów, stwardnienie rozsiane,bialaczke, (a skala kolosalna osob poczekujących na pomoc a jeszcze wiekszy brak odpowiedniej kwoty dofinansowan)a w ten czas, kosztem ratowania zycia naprawde smiertelnie chorych pacjentow, nasze panstwo chce powolywac nowe życie z naszych podatków To jest moje osobiste zdanie, nie mam nic do invitro jesli odbywa sie na swoj osobisty własny koszt, ale napewno nie jestem za tym,aby nasz kraj wiedząc ze nie moze sobie na takie cos pozowlic,NFZ jest w stanie oplakanym dla doprawdy potrzebującym lekow i leczenia,wnosi ten pomysł. To jest ABSURDALNE ,że nie pomaga sie tym na pierwszym miejscu potrzebującym na powazne choroby,ratowania zycia i zdrowia, a jest ich multum,tylko niestety jest wyznaczona ilosc ktore dawkową pomoc otrzymają ,lecz to jest namiastka co do ilosci oczekujących w dlugich kolejkach..to wszystko z braku refundacj podstawowego leczenia,i ,lecz niestety jakims trafem pieniązki na refundacje powolywania na swiat dzieci metodą in vitro sie znalazly z naszych podatkow :/ :( Nie chcialabym ,aby moje podatki szły na invitro ,bo to nie moj problem, wolalabym aby szły na inne cele dofinansowac, i pomocy, nawet na schorniska dla zwierząt

Gość barabara baraa
EwelinaEwa aja sobie nie zycze zeby z moim podatków leczyli ludzi chorych na raka, utrzymywanie z moich podatków dzieci w domach dziecka, leczenie alhocholików, wiezniów ITP ITD i mogłabym tak wymieniac i co???

Gość jfnken
skdl

Gość pastelowe pola
"Po trzcie czy ci sie to podoba czy nie kazdy moze wyrazic wlasne zdanie na ten temat. Nawet murzyn z Afryki bedacy przejazdem w Pcimiu Dolnym." x jasne, ze tak. Na szczescie ani ty oni on o niczym waznym nie decydujecie.

ale ratowanie zyia to chyba podstawa wiec to, ze ci sie nie podoba leczenie chorych na raka brzmi troche glupio:O Co do wiezniow sie zgadzam, sami powinni zapierdzielac na swoje utrzymanie. Rola sluzby zdrowia jest ratowanie zycia, leczenie chorob takze gadka "nie zycze sobie leczenia chorych na raka" to takie glupie dziecinne gadanie, bo ci sie nie podoba moj rysunek to obraze wszystkie inne.

Na szczescie nikt z kafeterii nie decyduje o niczym istotnym dla panstwa i swiata:D aha i tak a propo cieszcie sie, ze bedzie refundacja in vitro tylko potem nie placzcie jak wam dziecko zachoruje, ze nie macie na leki dla niego za kilka tysiecy, ktore refundowane juz nie beda:)

Wiem jak jest w UK, ale w Skandynawii jest trochę inaczej, bo młode rodzicielstwo jest tam normą propagowaną przez społeczeństwo i państwo, które dzięki temu nie tylko oszczędza, ale również stara się zwiększyć w ten sposób przyrost naturalny ludności.

Gość pastelowe pola
Dokladnie, problem w tym ze ludzie sa tak oglupieni, ze nie burza sie na naprawde marnotrawne projekty panstwowe, marnotatrwienie podatkow, np. wiedziliscie ile marnuje sie rzadowych pieniedzy na utrzymywanie GUSu, ktory nie wnosi nic wielkiego poza danymi staystycznymi sluzacymi do manpiulacji opinia publiczna? x a wy sie wykolcacie o krople w morzu wydatkow, ktory akurat ma za zadanie dawanie ludziom szansy na rodzicielstwo. Glupie jestescie i tyle, zmykam stad, sterotyp tego dzialu forum sie potwierdza.

Nie rozumiem osób piszących "nie wasza kasa na to idzie". :D Haha! A niby czyja? Świętego Mikołaja od Refundacji?

Gość ta jasne ///
EwelinaEwa skoncz juz gderac ,albo zmien płyte bo sie powtarzasz :D tobie sie nie musi podobac to ,ze panstwo refundowac bedzie in vitro na szczescie juz jest wszystko przesadzone i nic na to nie poradzisz:D

Gość ALeela
Jestem na nie. Polska jest za biedna żeby spełniać zachcianki obywateli, nawet na podstawowe rzeczy brakuje, ludzie muszą żebrać o kasę na leczenie, a to miliony mają być wydawane na zachciankę a nie na rzeczywistą potrzebę :o

Gość przekorna.
każdy sam niech zapewnia leki dla dziecka, a z jakiej okazji państwo ma placic za leki a na in vitro nie:D jak się decydujecie na dzieci to myślcie o ewentualnych chorobach