Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wyprawkowy zawrót głowy

rozmiar kombinezonu dla wrześniowego noworodka - pytanie do doświadczonych mam

Polecane posty

Na przecenie w sklepie dziecięcym widziałam dziś fajne kombinezony ocieplane przecenione o 60 %. Chciałabym kupić ale mam problem z wyborem rozmiaru - 62 czy 68? Termin mam na koniec września więc dziecko jesienno-zimowe. Pomóżcie ;)

Gość wiem co robię, wiem co myślę
Ja też mam na koniec września, lub początek października. Już kupujesz? Mi tam sie nie chce ale dobry pomysł, widziałam w cocodrillo fajne po przecenie z 2 tygodnie temu. Szwagierka dość długo chodziła w 62 rozmiarze. w 68 noworodek by sie utopił. Jak masz kase kup dwa:P

Gość mamusiapiotrusia111
Kupiłabym 62, bo w 68 noworodek mający rozm. 56 się utopi

Gość wiem co robię, wiem co myślę
tzn syn szwagierki chodzil;p

Gość mamusiapiotrusia111
A pajace i body na start nie większe niż 56

Gość ja mam 56
na kombinezonie napisane new born, wewnątrz metki na dole 56. Dziecko mam z listopada 2012 i jeszcze w nim śmiga a ma już 4,5 miesiąca i normalnie nosi rozm 74. Myśle ze 62 będzie na początku za duże. Mój w 56 przez pierwsze miesiące sie topił.

planuje kupić bo we wrześniu będą nowe kolekcje w cenach regularnych czyli ok. 100 zł więc jak nadarza się okazja to kupiłabym - nie planowałam ale 'okazja czyni złodzieja' ;)

tak tylko na ile starczy ten kombinezon ? do zimy pewnie nie doczeka co? może za gruby taki ocieplany kombinezon na jesień? jestem zupełnie zielona w temacie :O

Gość b.e.a.t.a
Bedziesz potrzebowac obu rozmiarow - 62 do konca roku, a od Stycznia 68.

tak zdaję sobie sprawę, że w jednym nie prześmigamy całej zimy ale zastanawiam się czy na październik-listopad-grudzień w ogóle mi się taki kombinezon przyda

czy może dopiero od stycznia i wtedy kupić 68 kurde ale dylematy :D:O nie sądziłam, że to takie skomplikowane...

Gość taka jedna mama.
kup 62. przyda sie na pewno. z pogoda równie bywa. a po za tym może Ci starczy na dłużej bo zależy jak duże dziecko urodzisz i jak szybko będzie rosło. ja też sie szykowałam że dziecko szybko wzrośnie i kupiłam większe a co sie okazało to córka urodziła sie mając zaledwie 50cm więc Dlugo sie mieściła we wszystkie Ubranka.

Gość b.e.a.t.a
Na listopad i grudzien na pewno sie przyda.

wiesz, wszystko zależy jak duże urodzi się dziecko, synek urodził się na koniec sierpnia, kombinezon na zimę nosił 74 rozmiar ale na całą nie wystarczył, w styczniu musiałam poszukać większego.

Gość wstrzymaj się z zakupem..
Ciężko powiedzieć.. zależy jakie duże dziecko Ci się urodzi.. poza tym przez pierwsze ok 1,5 miesiąca dziecka ma prawie ciągle podkurczone nóżki.. więc nogawki dyndają.. nie kupuj teraz.. Poczekaj jeszcze.. zobaczysz na usg jakiego dużego możesz spodziewać się dziecka.. poza tym lepiej jak już kupić 2-3 kombinezony w ciuchlandach czy na allegro., niż jeden nowy, a nie wiesz czy będzie dobry.. (no i Ci się znudzi przez pół roku noszenia).. Ja kupiłam na allegro śliczny, misiowaty rozmiar 50.. przyjechał.. i za głowę się złapałam jakie to malutkie.. zastanawiałam się czy jakieś dziecko w ogóle się w to zmieści.. bo był nie tylko krótki, ale też dosyć wąski...n potem więc dokupiłam jeszcze 2 inne.. większe.. (za grosze) do szpitala wzięłam mały i większy.. Urodziłam 13 stycznia.. i co? Okazało się, że moje dziecko (wg pomiarów szpitalnych 52cm, 2800) w tym o rozmiarze 50 się topiło.. kombinezon był na dziecko ogromny, rękawy i nogawki dyndały... dziecka prawie nie było widać.. Używałam go jeszcze jakieś 3 tygodnie temu, gdy było zimno.. tak na prawdę ten kombinezon zrobił się dobry na dziecko, gdy miało ok 1,5 -2 miesięcy. Zresztą.. wszyscy mówili, że rozmiar 56 dziecko nosi krótko itp.. a wszystko zależy od dziecka.. Mój synek teraz nosi body 56, spodenki 50 i 56 (waży obecnie chyba ciut ponad 5 kg). Zresztą przekonałam się, że rozmiar rozmiarowi nie jest równy.. o ile na długość np, body są podobne, to różną się bardzo szerokością.. i tak np. body z pepco są bardzo wąskie i przylegają dosyć do ciała mojego dziecka (teraz r. 62) , a firmy (na allegro takie są) Ewa Klucze są jak gdyby większe, szersze.. i 56 jeszcze bywają na małego luźne.. W ogóle.. ja nakupowałam sporo ciuszków 62 (wszystko używki) , trochę 56.. a tu się okazało, że młody skończył 3 miesiące i tylko niektóre body używamy 62.. wszystkie inne ubranka nadal 56.. Ale widziałam ogromne 4 miesięczne dzieci.. więc nie wiesz, jakie będziesz miała dziecko.. ja musiałam kombinować malutkie ciuszki.. ps. mały ma teraz 3 miesiące.. ostatnio zakłądałam mu kombinezon taki cieńszy 56, ale ma sporo luzów.. kupiłam też taki wiosenny, a nawet letni.. dzinsowy cały.. też 56.. a zanim młody do niego dorośnie to jeszcze ze 2 miesiące miną (no i dobrze, akurat będzie na pogodę ok 20 stopni).. Więc nie szalej z wielkimi rozmiarami kombinezonów chyba, że spodziewasz się dziecka 5kg i 60cm.. jak nie, kup kombinezon 56, ale jakiś wąski.. najwyżej na przełomie roku kupisz większy

To jest kombinezon raczej chłopięcy. Kup rozm 62. Ta firma ma w miarę wiarygodną rozmiarówkę. Przyda ci się na grudzień, styczeń i może luty. Na wrzesień, październik, listopad będziesz potrzebowała trochę cieńszy. No chyba że zima zacznie się od października, nic nie wiadomo przecież.

Gość plazmowada
chłopięcy bo nie różowy? ;) wg mnie jest unisex chociaż ciemny

Gość plazmowada
Ty to wiesz bo tak została ta kolekcja skatalogowana ale tak na chłodno to co jest takiego chłopięcego w tym ubranku?

Synek też z końca września 24.09. Na wjście ze szpitala miałam taki polarowy śpiworek z HM, najmniejszy (a synek duży był bo 3730g) Wrzesień 2012 był ciepły i tak używaliśmy go do października, potem w październiku kupiłam kombinezon 62 cm, wystarczył do stycznia, od stycznia roz. 68, wystarczył do teraz ale tak na styk, na szczęście przyszła wiosna :) Zimowy kup po porodzie. Jak nie będzie kiedy wyjść z domu to zamów przez neta. Dziś na prawdę nie ma problemu ze zrobieniem zakupów, nawet jeśli w domu ma się maleńkie dziecko

Wg mnie na początek jesieni kombinezon jest za gruby. Kupiłabym 68 by był na zimę. A na jesień jakiś polarowy w rozmiarze 62. Nie ma co przegrzewać maluszka. Moja roczna córcia nosi rozmiar 74/80 więc wiele zależy od dziecka.

To wszystko zależy od tego, jakie dziecko się urodzi. Moja córka w część rzeczy które kupiłam i dostałam nie wchodziła. Niektóre założyłam jej raptem kilka razy. Urodziła się 62 cm, moje pierwsze dziecko, wiec nigdy nic nie wiadomo:). Lepiej kupić większe, zwłaszcza, że noworodki rosną"w oczach".

Gość za wcześnie na taki zakup
Nie wiesz jakie dziecko urodzisz więc ŻADNA RADA TUTAJ NIE BĘDZIE DOBRA. Mój syn urodził się długi-miał 60cm,więc wszystkie rzeczy na 56 były małe,od razu nosił rozmiar 62. mając 3 miesiące nosił już rozmiar 68, mając rok 86. teraz ma niespełna 3 lata,a ciuchy nosi na 4,bo ma 105cm wzrostu. Koleżanki syn jest starszy od mojego o 2 miesiące a nosi po moim ciuchy bo jest o 10cm niższy,do 9 miesięcy chodził w rozmiarze 68. dlatego nie ma sensu kupować kombinezonu na zaś,bo możesz z niego w ogóle nie skorzystać. a jaka będzie pogoda we wrześniu i październiku? może być plus 20 a może być i minus 10. pogoda jest nieprzewidywalna. kupować możesz body, pajace, rajstopki-to co dziecko będzie mogło nosić bez względu na pogodę za oknem.