Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iaww

decydując się na in vitro

Polecane posty

Gość iaww
do o Bogu iaww: Są też w domach dzieci z uregulowaną sytuacją. Można zostać też rodziną zastępczą-ale no tak-Wam chodzi o to, by posiąść dziecko a status rodziny zastępczej pewnie nie zaspokoi tego pragnienia. A dzieci czekają na miłość... A mamy dorośli mamy takie możliwość, by ją rozdawać...

Gość iaww
krótka piłka: "wolę mieć"-ale dziecko to nie zabawka ze sklepu, żeby woleć mieć. Dziecko to człowiek-ma być podmiotem miłości a nie przedmiotem nabycia i posiadania.

Gość o bogu iaww
Kolejny dowód na to, że z wiara sie nie dyskutuje, bo wiara zastępca! Iaww ją znam rodziny po in vitro. Są pełne miłości, szacunku i wdzięczności. Wszystkim katolickim życzę takich relacji, jakie są w nich.

Gość iaww
U źródła in vitro stoi zaprzeczenie miłości, bo: -dziecko zostaje potraktowane jak przdmiot do zdobycia -człowiek próbuje stanąć w miejscu Boga -dziecko jest skazane na rozpoczęcie życia w próbówce zamiast w łonie mamy

Gość o bogu iaww
Matko! Miało być, że wiara zaslepia!

Gość o bogu iaww
Kobieto! To dziecko w tym łonie spędza 9 miesięcy jak każde inne! A z tym uprzedmiotowieniem kompletnie nie wiem o co ci chodzi... Udowodnij, że za naturalnym poczeciem stoi coś innego, niż potrzeba posiadania potomstwa!

Gość iaww
Która z Was, chciałaby spędzić dzieciństwo zamknięta w słoiku? A swoje biedne dzieci jesteście gotowe skazać na zamieszkanie w próbówce?

Gość o bogu iaww
Wow, jaki argument! Pewnie w sloiku po dzemie, co? Dobrze ci radzę, idź do psychiatry, masz poważne zaburzenia

Gość iaww
W kochającym się małżeństwie ludzie są gotowi DAĆ życie z Pomocą Bożą i troszczyć się o nie-dla niego a nie dla zaspokojenia na siłę swego pragnienia. Potem dziecko dorośnie i powie, że wyjeżdża do Australii-można w miłości dać mu wolność, bo DAŁO się mu życie, a można w duchu "invitrowskim" powiedzieć: "jesteś moje i przy mnie masz być". In vitro to przyjęcie tej drugiej postawy u początku życia dziecka. Dziecko potrzebuje bezpieczeństwa OD POCZĄTKU, OD CHWILI POCZĘCIA-i już to powinno się dokonywać w łonie mamy a nie, że zapłodnimy w próbówce a potem schowamy do brzucha. Wtedy poczucie bezpieczeństwa jest głęboko zachwiane od pierwszej chwili życia a jego brak w tym kluczowym momencie może skutkować w całym życiu.

Gość o bogu iaww
Rozumiem, że zajmujesz sie psychologia blastuli... I jak ci z tym? Psychoterapie zarodków też uskuteczniasz?

Gość iaww
Zarodek to człowiek!

Gość o bogu iaww
No to sobie z nim pogadaj!

Gość ło matkoooooooooooooo
iaww- nadal nie rozumie czym według ciebie różnią się te dzieci z in vitro od tych poczętych w naturalny sposób. Ty piszesz o tych dzieciach jakby to były przedmioty a nie ludzie.

Gość iaww
Ja nie nazywam tych dzieci przedmiotami, tylko pokazuję, że Wy ja traktujecie tak, jakby były rzeczami. Różnica jest w postawie rodziców. Dzieci z in vitro są dziećmi poczętymi z egoizmu i w braku zapewnienia im fundamentalnego poczucia bezpieczeństwa od pierwszych chwil życia.

rany w jakim słoiku zarzucasz zwolennikom in vitro że uprzedmiotowują dziecko a sama sprowadzasz dyskusję do poziomu piwnicznego takim porównaniem... daj spokój jak można robić takie porównania i to w imię jakiejś wiary a gdzie człowieczeństwo??

Gość ,,,,,,,,,
...

Gość iaww
Wg Konwencji o Prawach Dziecka każde dziecko ma być chronione przed wyzyskiem. A in vitro jest stosowaniem wyzysku wobec dziecka przez rodziców od chwili poczęcia. Dodam, że Konwencja o Prawach Dziecka nie jest dokumentem religijnym.

iaww- Nikt kto latami czekał na dziecko nie traktuje je przedmiotowo . Moje dziecko ma 2 latka i prawie codziennie bawi sie z córeczka sąsiadki która ma 3 latka (poczęta dzięki pomocy in vitro ) .Dziecko jest wyczekane i kochane . Tak samo jak ja i mój mąż jej rodzica chcą dla niej najlepiej. Przez takie osoby jak ty te dzieci zawsze będą czułe się gorsze i wytykane palcami.

Gość iaww
do justek: Właśnie, gdzie jest miejsce dla człowieczeństwa w produkowaniu dzieci????

Gość iaww
do łomatko...: To nie ja, tylko rodzice-invitrowcy traktują dzieci jak zabawki-kupić, posiadać, cieszyć się-ogólnie dobrze się bawić a nie ważne, co czuje dziecko.

Gość iaww
Mówię o momencie poczęcia. Być może później zrodzi się jakaś miłość, ale rozumni ludzie powinni rozumieć, że brak miłości w chwili poczęcia może skrzywdzić na całe życie.

Gość iaww
Nawet ogromne pokłady miłości doświadczanej w życiu nie zawsze potrafią wypełnić braki w tej miłości w pierwszych chwilach życia. To są głębokie rany. Czemu nie myślicie o tym a tylko o swoim pragnieniu.by mieć to dziecko. Nieważne, że będzie to dziecko skrzywdzone?

daj spokój z tymi porównaniami produkcja dzieci odbywa się na pewno nie w in vitro produkują dzieci patologiczni odchyleńcy którzy nie myślą jak zapewnić dziecku przyszłość jak je kochać i szanować i zapewnić mu godne i szczęśliwe zycie tylko tacy co chcą żeby ktoś na nich robił i tacy co po wódzie w ogóle nie myślą łatwo jest w imię Boga zasiedlać ziemię biednymi ludźmi którzy nie będą mieli czym się wyżywić i rozwijać swojego człowieczeństwa tylko chwalić imię pana który już manny nie ześle oj nie nie... ale tych którzy czekają na dziecko i walczą o nie także przez in vitro łatwo ci jest oceniać? oni nie decydują się na dziecko by je posiadać tylko właśnie z potrzeby ogromnej miłości i tęsknoty do tego dziecka

iaww- a niby skąd ty wiesz co czuje dziecko z in vitro ?? bo ja patrząc sąsiadki widzę ze dziecko jest szczęśliwe tak samo jak jej rodzice . wiesz dlaczego ? bo są wspaniała kochają się rodzina .

Gość weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
iaww "Mówię o momencie poczęcia. Być może później zrodzi się jakaś miłość, ale rozumni ludzie powinni rozumieć, że brak miłości w chwili poczęcia może skrzywdzić na całe życie." Hmm powiedz to dzieciom z gwałtu czy dzieciom z wpadki.

patrząc na dziecko *

Gość iaww
z tęsknoty-właśnie-moja tęsknota ważna a nie dziecko; moja potrzeba ważna a nie dziecko. Bóg zatroszczy się o każdego, kogo powołuje do życia. Zatroszczy się też o te rodziny, w których nie wzbudza życia. Wystarczy Mu zaufać zamiast wchodzić w pakt z diabłem i zajmować się produkcją dzieci. Bóg chce, by dzieci rodziły się z miłości. A miłość to nie zaspokajanie za wszelką cenę swoich tęsknot-Wy tak tłumaczycie miłość, ale to jest pokrętne. Moja przyjaciółka tęskni za chłopakiem, w którym się zakochała a on w niej nie? Ma z tej tęsknoty związać go i pozbawiwszy go wolnej woli zawłaszczyć? Nie, ona dzielnie z miłości szanuje jego człowieczeństwo. Przedkłada miłość ponad tęsknotę. W in vitro tęsknota zastępuje miłość.

Gość iaww
Ja też mam swoje tęsknoty. Ale nie nazywam każdej z nich miłością, skoro niektóre są egoistyczne. To ludzkie, że mamy również egoistyczne tęsknoty, ale trzeba je rozeznawać i nazywać po imieniu a nie mylić z miłością.

Gość iaww
A, skąd wiesz, czy w wieku 17 lat dziecko sąsiadki nie będzie potrzebowało psychoterapii z powodu braku poczucia akceptacji i bezpieczeństwa w świecie. Psychika ludzka się rozwija i wiele zranień "wychodzi" po czasie...