Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jakjakakara

czy ktoś wie jaka kara grozi za nie posłanie dziecka do przedszkola?

Polecane posty

Gość dhyoifdkemnre;ld
* u nas w przedszkolu

Gość nmcvcn vc
no, mój też choruje, ale nie aż tak, ale dlaczego od razu do sądu? może w tym przypadku to niczyja wina, tylko dziecko chorowite, wtedy jeśli w czasie obecności nie nadrobi braków, to najwyżej mu odroczą obowiązek szkolny o rok.

Gość dhyoifdkemnre;ld
pomyśl, gdyby był chory to miałby zwolnienia lekarskie czy jakiekolwiek dokumenty potwierdzające ponad 50% nieobecności. I nie byłoby problemu. Ale że nie ma zwolnień a po prostu mamuśce się nie chce dzieciaka przyprowadzić chociaż nie pracuje to wniosek poszedł do sądu.

Gość na wkładzie jest
tak apropos braku zameldowania dziecko z automatu ma meldunek tam gdzie zameldowana jest jego matka, nie trzeba iść do urzędu i meldować noworodka

Gość jakjakakara
dziękuję za wiele wpisów, zwłaszcza za te ostatnie, widzicie to nie jest takie proste, ani z meldunkiem, ani z tym że muszą przyjąć, zapisy już w moim mieście były, składało się 1 wniosek, złożyłam do urzędu zgodnie z procedurą dla osób spoza gminy i dostałam informację, ze z powodu braku miejsc obowiązek zapewnienia dziecku edukacji ma gmina mojego meldunku, dziecko nie ma meldunku u moich rodziców, gdyż urodziło się we Włoszech, rodzice nie chcą meldować kolejnej osoby, gdyż to wiąże się z opłatami, a dziecku w niczym brak meldunku nie przeszkadzał do teraz, zwłaszcza że dużo czasu spędzamy poza PL, z tym PIT to też nie do końca tak może być, bo ja nie mam dochodów, więc skąd mam mieć PIT? mąż opodatkowany jest we Włoszech... no nic pozostaje mi się odwołać do gminy i prosić o jakiekolwiek miejsce dla dziecka, bo 10 czy 50tyś kary to nie uśmiecha mi się płacić, już lepsze prywatne przedszkole zapłacić niż grzywnę

Gość mamunkiiij
A ja jestem mamą 5 latka i od wrzesnia idzie obowiązkowo,ale ja dużo podtóżuję i moje też jakieś 60 procent będzie miało nieobecności napewno!! I co mi zrobią nic bo mama ma taki ,a nie inny zawód i mały będzie ze mną mieszkał po hotelach.cóż

Gość grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Ja zapisalam moje dziecko do podstawowki, pojdzie do zerowki od wrzesnia. Maja dostac sie wszystkie dzieci z rejonu, ktory szkole podlega i to, ze meldunek mamy gdzie indziej nie szkodzi.

Gość minnniiaa8.,
jesli chodzi o meldunek to dziecka nie musisz nigdzie zgłaszać od razu ma automatycznie meldunek matki. Więc jesli Ty zameldowana jesteś u mamy to dziecko też.

Gość mamamalcychlopcowdwoch
ja bym na twoim miejscu poradziła się prawnika a jak nie chcesz wydawac kasy to idz do przedszkola i powiedz szanownym paniom: Proszę pokazać przepis w ustawie który mówi o tym że muszę dziecko zapisać do przedszkola tam gdzie mam meldunek. Jak się nie jest pewnym tego co ci mówią to zawsze trzeba rządać faktów prawnych regulujących daną sytuację. Nic ci nie szkodzi zapytać jaki artukuł której ustawy mówi o tym że nie możesz zapisać dziecka do przedszkola w miejscu zamieszkania.

A zrób inaczej ...idź do Wydziału Edukacji i porozmawiaj tam ...co w tej sytuacji masz zrobić....gwarantuję Ci ,że się miejsce znajdzie, jak nie w przedszkolu to w jakimś oddziale przedszkolnym:)

Gość mamamalcychlopcowdwoch
o wlasnie kropa8 dobrze mówi.

Gość justyynnkka
oczywiście ze dziecko nie ma meldunku automatycznie! co za bzdura. u nas Kraków jest tak że pod uwagę brane jest miejsce zamieszkania a nie zameldowania. Przecież mnóstwo ludzi wynajmuje mieszkania.

Gość jukkkaa
"A ja jestem mamą 5 latka i od wrzesnia idzie obowiązkowo,ale ja dużo podtóżuję i moje też jakieś 60 procent będzie miało nieobecności napewno!! I co mi zrobią nic bo mama ma taki ,a nie inny zawód i mały będzie ze mną mieszkał po hotelach." współczuje życia takiemu dziecku, dziecko potrzebuje stabilizacji a nie mieszkania po hotelach. a co zrobisz jak pójdzie do szkoły?

Gość etammm
mamunkiiij- jesteś prostytutka ?