Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość listopadowka19090

Moja corka skonczyla 5 miesiecy a nie obraca sie z plecow na brzuch.Martwic sie?

Polecane posty

Gość listopadowka19090

Witam. Mam corke 5 miesieczna. Wszystko jest Ok, trzyma dlugo glowke, lapie i bawi sie grzechotkami i innymi zabawkami, gaworzy itp. Jednakze nie ma wogole ciagotek do obracania z plecow na brzuch. Moze znacie jakies sposoby na stymulacje ? Mam sie martwic ?

Gość tasia 600
A ty jej pomoz pocwic z nia.Kurcze nawet nie wiem jak wytlumaczyc to cwiczenie ja z moja ta robilam i to bardzo pomagalo szybko to zalapala.Jak lezy na pleckach krzyzujesz jej mozki i pomagasz sie odwracac.Doradzil to mojej mamie bardzo dobry pediatra ,ona mnie tego nauczyla,tak samo jak pomagaja masaze od urodzenia :)

Gość listopadowka19090
ale dlaczego nozki krzyzuje ?

Gość Zielona zebra
jedna rada Mamo ' wyluzuj i daj jej swoj czas! ja martwilabym sie po skonczonym 7 miesiacu ze sie nie obraca

Gość nie martw sie wcale
moj synek mial 7 miesiecy jak sie zaczal obracac a corka wcale sie nie obracala - nie byla zainteresowan po prostu w 7 miesiacu wstala na nogi a w 9 zaczela chodzic przy meblach i siadac nigdy nie raczkowala

Gość żyrafa155
moja dzisiaj konczy 5 miesiecy a zaczela sie przekrecac dopeiro dwa tygodnie temu,mysle ze jeszcze nie ma co panikowac

Gość jezeli nie widzisz
żqdnych innych niepokojących objawów, podejdź dot ego na spokojnie, aczkolwiek dobrze, aby zobaczył ją lekarz jestem rehabilitantką i pracuję z takimi maluchami stymulacje są różne postaram Ci się przekazać tu "pisaniem" co i jak gdy mala lezy na pleckach, łapiemy cała dłonią za kolanko od strony bocznej i zginamy nóżkę w stronę bioderka brzuszka, jednoczesnie prowadzać ruch jakby przezz drugą wyprostowaną nóżkę w kierunku podłożą ponieważ dzidzia jest mała wychodzi na to, że trzymamy ją za kolano i biodro w tym momencie dotykamy kolanem materaca, czy podłoża (właśnie bardzo ważne, aby podłoże było dość twarde - nie żadne łóżeczko) jeżeli tułów nie podąża za tymtym ruchem za bark drugą ręką prowadzisz ruch na końcu wyciągając rączke przed ciało dziecka na początku dziecko wspiera się na całej ręce tzn na płasko na przedramieniu i ramieniu, z czasem doprowadzaj rączkę do podparcia na samym przedramieniu ruchy takie prowadzimy najpierw a jedną stronę, wolno, a później wracamy, czyli w drugą (kilka razy w jedną stronę kilka w drugą) i ważne powoli, bo jest to takie turlanie się trochę i żeby dziecku nie zrobić karuzeli czy Mała jak się ją połozy na brzuchu to lezy ? czy sie przewraca od razu na plecy? być może nie lubi tej pozycji, no ale musi ją polubić noś ją na ręku brzuszkiem w dól, twarzyczką w dól, tak przełożony tuło jej wzdłuż Twojego przedramienia oswajaj ja z tą pozycją i jak jest właśnie z podporem na rączkach w lęzeniu na brzuszku, jeśli leży połozona ???

Gość jezeli nie widzisz
aha, bardzo często również przy tym "turlaniu się " w momencie takiego przekręcenia dziecka na brzuch okazauje się, że rączka,zostaje pod ciałkiem dziecka (dziecko nie wie jeszcze, że może ją wyciagać), za każdym razem poprawiamy i tak w kółko zostajemy chwile w pozycji i w podobny sposób wracamy do pozycji leżenia na plecach zginając drugą nóżkę w kolanie i bioderku, ale jeśli mała sama lubi leżenie na plecach pewnie zrobi to sama ważne aby ćwiczyć obie strony tak samo, bo dzieci często lubia jedną stronę bardziej... konsekwentnie np trzy obroty w prawo, i trzy w lewo... i powatrzamy

Gość tasia 600
tak wlasnie ktos opisal dobrze to cwiczenie :) :) :) Mi to jest ciezko wytlumaczyc ,lepiej pokazac :) Wlasnie cos podobnego robilam z coreczka i do tego przychodzila do mojej masazystka :) Mysle ,ze to pomogla,bo mala bardzo wczesnie wszystko zaczynala robic w 3 m nie moglam juz jej sama na lozku zostawic.

Gość tasia 600
Moja mala byla zdeczka niedotleniona podzczas porodu i miesnie na samym poczatku miala sztywniejsze ,takie spazmatyczne.Masazystka je rozmasowywala.I moja zaczela wczesnie chodzic ,ale czesto wstawala na paluszkach nie stety

Gość jezeli nie widzisz
ćwiczenia z dzieckiem nie zaszkodzą, a wręcz przeciwnie, i to prawda, że niektóre dzieci nie raczkują, wiadomo, nie ma co na siłę zmuszać, ale próbowac trzeba do mnie trafiają 5miesięczne dzieci, które się nie obracają i wiem, że systematycznościa moją a głównie Mamy czy Taty wypracowujemy to dzisiaj spotykam się często z "leniuszkami" osmiomiesięczne dzieci, które nie chcą robić niczego innego niż tylko leżeć uważam Droga Mamo, że nie ma co panikowac, to prawda, ale polecam ćwiczyć możesz jeszcze robić tzw samolocik: ręka Twoja pod tułowiem Małej, tak jakby wzdłuż tułowia i wzdłuż kończyn dolnych lub tak ja na foto , które Ci tu zmaieszczę, i stoicie przy stole, robisz jakby hustawkę i i na końcu dotykacie dłońmi małej stołu "przeciagając do krawędzi, chodzi tu o przygotowanie do podporu na brzuszku " http://www.mamafit.pl/?section=base&site=cwiczenia&view=104 zdjęcie pod numerem 1 na zdjęciu nr 7 (tytuł pomnpki) widac dziecko w fazie przekręcania się, własnie tak prowadzisz nóżkę :)

Gość jezeli nie widzisz
no właśnie nie widze dziecka autorki, więc nie moge stwierdzić ale mam nadzieję, że nie ma tam żadnych zaburzeń napięcia mięsni wtedy oczywiście przydatny jest masaż, ale wtedy jednak zalecam wizyte u lekarza choć jeszcze inaczej: nawet taki masaż na zasadzie głaskania ciałka dziecka przez matkę najczęściej wpływa kojąco na dziecko, dziecko ma poczucie bezpieczeństwa :) nie mówimy o sytuacjach, gdy dziecko jest nadwrażliwe na dotyk, tutaj stosujemy powolne metody przyzwyczajania dziecka do dotyku

moja córcia 6.05 skończy 5 miesięcy i też jeszcze nie przekręca się. Leży na macie, interesuje się zabawkami, ale jak na razie to leżąc na brzuszku unosi rączki i nóżki i buja się :) Dodam, że na brzuszku lubi leżeć, bo w takiej pozycji śpi praktycznie od urodzenia. Starsza zaczęła się przekręcać jak miała 6 miesięcy ale to była moja wina bo za dużo czasu spędzała w leżaczku.

Gość jezeli nie widzisz
truskawkowe ciacho jezeli to bujanie się nie jest "prężeniem się " to wszystko w porządku :) i myślę, że to kwestia czasu aż zacznie to robić

Gość tasia 600
A ja raczkowac mala sama nauczylam.Oczywiscie najpierw ja nauczylam pelzac.Jak lezla na brzuszku ,rekami robilam jej tak jakby zabke i przytrzymywalam i mala sie odpychala i w ten sposob przesuwala.Powtarzalam czynnos i pojakims czasie malej sie tak spodobalo to przesuwanie ze zaczela pelzac sama .No a tam od pelzania do raczkowania jak byla mocniejsza

Gość listopadowka19090
Moja lezy na brzuszku, ale czasem raczki jej sie rozchodza na boki. Pediatra nic nie mowila a jest bardzo dokladna.

Gość jezeli nie widzisz
zadałaś pytanie, powiedziałam, co możesz sama zrobić, na zasadzie, na pewno nie zaszkodzisz, a możesz stymulować dziecko do przewracania zrozumiałam, że masz problem i ni jesteś pewna, teraz mówisz, że lekarz mówił, że ok więc nie rozumiem ale oczywiście cieszę się, że wszytsko w porządku powodzenia

Gość dddddddddddddddddddddddddd
moja w tym wieku tez sie nie przekręcala, zachęcaj ją do cwiczen, wyszukaj w google ćwiczenia Pawła Zawitkowskiego znanego pediatry, stymuluj ją do obracania, a i nam pomogła ciężka zabawka ktora byla za ciężka by corka mogla ja trzymac dlatego musiala się obracac na brzuch by sie nią bawic:)

Gość małamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Moja zaczęła się obracac jak miała skończone 6 msc. Raczkowac i siadac jak miała 9, stawac 10 a chodzic 12. Wszystko w swoim czasie.:) A córeczka jeszcze cię zaskoczy:P