Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vslfkmb

Wychowanie seksualne w szkołach - tak czy nie?

Polecane posty

Gość vslfkmb

Ja osobiście jestem jak najbardziej za tym. Trzeba młodych ludzi edukować co do bezpiecznego seksu, antykoncepcji, chorób przenoszonych drogą płciową itd. Niestety dziś głównym źródłem informacji dla młodych ludzi jest internet no i potem mamy tego efekty. Do tego dochodzi zacofanie rodziców, bo po co z dzieckiem o takich rzeczach rozmawiać to taka ludzka rzecz, że aż wstyd..

to zależy w jakich szkołach , w jakim zakresie i kto będzie o tym uczył .

Gość nie wiesz na co sie porywasz
zaraz offerma przypełznie i zacznie cie wyzywać od pederastów, dewiantów i innych których znaczenia on sam nawet nie rozumie :D X Co do tematu jestem jak najbardziej za. Może w końcu wyrośnie pokolenie ludzi, dla których nie matematów tabu

Gość Singielek...
vslfkmb Moja 14-letnia sąsiadka chodziła na taka edukację. Teraz ciąga wózeczek ze swoim rocznym dzieckiem. Jestem więc przeciwny wprowadzanie takiego przedmiotu dla gimnazjalistów.

Gość nie wiesz na co sie porywasz
na pewno nie powinni tego uczyć księża lub katecheci. To jest śmiech na sali. Moim zdaniem mogli by tego uczyć pedagodzy/psycholodzy szkolni bądź nauczyciele biologii puki na uczelniach nie będzie takiej specjalizacji nauczycielskiej

Gość vslfkmb
WDŻ to jest parodia a nie przedmiot który ma być wprowadzony jako wychowanie seksualne

Gość młode pokolenie wie co to
bezpieczny seks ale mają to gdzieś bo i tak dziewczyny nie chcą ponosić konsekwencji swoich czynów wszyscy się litują nad taką i dziadkowie ostatecznie wychowują wnuka. Zamiast tego powinno się dziewczyny uczyć jakiś zasad moralnych i szanowania się bo tego brak!

Gość redcss
Ja miałem takie wychowanie do życia seksualnego i było to tak, że jest seks ciąża i dziecko się rodzi i koniec zajęć. Nikt nie uczy odpowiedzialności za dziecko. Nikt nie wpaja zasad moralnych, Chłopcy nie mają wzorców męskich w opiekowaniu się dziećmi - tu też wychodzi brak mężczyzn w procesie wychowania dlatego powinniśmy zacząć od tego. Więcej mężczyzn w przedszkolach i szkołach. Dla równowagi (w szczególności dla dzieci bez ojców) Co z tego, że dzieciak wie co to seks bezpieczny skoro antykoncepcja nie ma 100% pewności? Zostaje aborcja - a to uczy unikania odpowiedzialności za swoje czyny (seks) to tak samo jak facet porzuca kobietę z dzieckiem czy w ciąży - też ucieka od odpowiedzialności Pokażmy młodym co to jest rodzina ( rodzice + dziecko/dzieci) i jakie obowiązki z tego wynikają zamiast uczyć ich seksu bo to nie problem sam w sobie.

Jestem za edukacja seksulana. jak jest basen to nie nalezy go odgradzac tylko uczyc ludzi plywac;-) W moim odczuciu najiwekszym problemem - poza fantazymem - to chyba dotyczy wszystkich tych nalezacych do roznych sekt i religii - jest ....utopijny poglad na zycie. Wiekszosc nastolatkow - zwlszcza chlopcow - zaczyna wczesnie eksperymentowac ze swoim cialem , wspomga do dojrzewanie, burza hormownow itd. - laczenie tej reakcji z temtyka zakladania rodzint oraz ze "seks =slub" jest naiwne. Oczywiscie, trzeba mowic o kosekwencjach jakimi jest np. ciaza - dlatego trzeba promowac antykoncepcje , bo mlodzi ludzie i tak to zrobia. Mowienie ze uprawiaj seks po firmy farmcautyczne im "kaza" jets strasznie smieszne - to raczej firmt wymyslily srodkki anty widzac popyt na nie (przeciez biznes opiera sie na zdrowym rozsadku), a w PL jets lansowana teoria odrotna;-) ;-) ;-) Badania pokazuja - ze peiwrwsze kontaktys eksulane ok 16-17 lat maja podloze czysto bilogiczne - zakladanie rodziny to czesto temat na za 10 lat dla tekich osob - nie ma co laczyc checi napicia sie mleka z zamiarem kupowania gospodarstwa agroturystycznego;-) a to - poniekad - wymusza m.in. nauka spoelczno-katolicka;//

Wg mnie powinni wprowadzic taki przedmiot, a raczej go przywrocic ale do tego potrzeba porzadnych wykladowcow. Pamietam moje lekcje WDZ... Smiech na sali, babeczka wielka pani 'biolog' jak sama sie nazywala, a pier***ila bajki o ksieciu na zlotym koniu... Matko Boska litosci... Wiecej dowiedzialam sie od rodzicow i dzieki temu nie wpakowalam sie pewnie w pieluchy w wieku 18 lat, ale nie kazdy ma tyle szczcescia ze rodzice potrafia otwarcie o seksie rozmawiac.

podstawowa sprawa to nie zrzucac odpowiedzialnosci za wychowanie, lub jego brak na szkole. jesli dziewczyna 15-letnia zajdzie w ciaze to nie jest to wina szkoly, tylko rodzicow. tego, ze nie potrafili wplynac na tyle pozytywnie na dziecko, ze spapralo sobie przyszlosc. ilu nastolatkow nie wstydzi sie rozmawiac z rodzicami nt seksu? ilu nastolatkow ufa rodzicom i traktuje ich jako najwiekszych powiernikow a zarazem najwieksze autorytety na tyle, aby zasiegnac porady w sprawie antykoncepcji? no wlasnie - niech kazdy odpowie sobie na to pytanie;)

Gość cvbfbf
ror już tak nie gadaj na chłopaków - wszyscy dobrze wiemy, że to dziewczyny w większości dużo wcześniej rozpoczynają życie seksualne i mają dużo większą liczbę partnerów seksualnych niż faceci. ile widziałaś 16 z 20 paro letnim chłopakiem a ile 20 parolatek z 16 letnim chłopakiem? Dziewczyny szybciej chcą seksu i chcą też starszych i bardziej doświadczonych od siebie facetów.

"natomiast wychowania seksualnego czy wychowania do zycia w rodzinie (komiczna nazwa nota bene) uczyc, przygotowywac do tego powinni rodzice" xx no i to jets dokladnie ten utopijny poglad o kt wczesniej pisalam;-) po prostu seks a rodzina to nie to samo;-) xxx swiadomego planowania rodziny itd traktujac jako tabu, a tzw ..." xxxx a antykocepcja to zapobieganie poczeciu ciazy - nie ma to nic wspolnego z pogladem na temat czy checmy zkladac roddzine;-) przeciez dzieci maja tez osoby samotne - ale nie robie offtopu pt 'jak zyc";-) ze wzgeldu na osoby myslace tak jak mala mi - jestem za przymusowa edukacja seksulana dla "dzieci";-)

Offerma co ty za bzdury wypisujesz. Wiele ludzi ma bledne myslenie na temat takie edukacji... Nie maja dzieciakow uczyc technik seksualnych, ale tego jak sie zabezpieczac i jakie konsekwencje niesie ze soba rozpoczecie wspolzycia...

Gość edswfer4
jestem za przymusowa edukacja seksulana dla "dzieci" 9 Za zalegalizowaniem pedofilii też pewnie jesteś.

a jakie poglady ma mała mi, droga ROR? wiem, ze chcialabys, abym prezentowala takie poglady dzieki którym łatwo bedzie ci wpisac mnie w pewne 'ramki'. niestety zmartwie cie - nie jestem religijna, i jestem zdecydowanie za otwartym mowieniem o seksualnosci czlowieka, jego potrzebach, masturbacji, wspolzyciu, antykoncepcji, aborcji itd, tyle ze w sposob odpowiedni, ludzki, i przez odpowiednich ludzi.

"Vannilaaa Wiecej dowiedzialam sie od rodzicow i dzieki temu nie wpakowalam sie pewnie w pieluchy w wieku 18 lat, ale nie kazdy ma tyle szczcescia ze rodzice potrafia otwarcie o seksie " xxxx oczywiscie ze rodzice powinni rozmawiac - ale temu znowu w pL - zaprzecza sekciarstwo ktore uwaza ze seks nie istnieje, no moze poza prokreacja;-) nie ma co laczyc edukacji seksualnej z "planowaniem rodziny";-)

[zgłoś do usunięcia]cvbfbf ror już tak nie gadaj na chłopaków - wszyscy dobrze wiemy, że to dziewczyny w większości dużo wcześniej rozpoczynają życie seksualne i mają dużo większą liczbę partnerów seksualnych niż faceci. ile widziałaś 16 z 20 paro letnim chłopakiem a ile 20 parolatek z 16 letnim chłopakiem? Dziewczyny szybciej chcą seksu i chcą też starszych i bardziej doświadczonych od siebie facetów" xxx po pierwsze to nie sa zawody;-) po drugie - nie wartosciuje "kto bardziej" , po trzecie o kobiecej masturbacji - ktora jest elementem seksualnosci i rozwoju - nawet sie nie wspomina w konserwatywnych spoelczenstwach bo "nie wypada";-)

Gość 870-8764
mi mała no jak sie z dziecmi nie rozmawia otwarcie nt miłosci, wartosci, odpowiedzialnosci, tego ze na wszystko w zyciu przychodzi odp czas i ze wszystko jest konsekwencja naszych wyborów - a przede wszystkim nie daje sie dobrego przykładu, to pozniej jest, jak jest. aha, w angielskiej TV juz jest program, ktory uczy jak cieszyc sie seksem i wybierac dogodne pozycje seksualne majac 15,16 lat dodatkowo - uwaga- jak nie ZNUDZIC sie seksem majac 16 lat 3 Dokładnie wszystko sprowadza się dziś do "nauki" seksu a nie tego, że seks powinien być oparty na miłości. To nie seks jest problemem a to, że nie chcemy brać odpowiedzialności za jego konsekwencje.

[zgłoś do usunięcia]mi mała a jakie poglady ma mała mi, droga ROR? wiem, ze chcialabys, abym prezentowala takie poglady dzieki którym łatwo bedzie ci wpisac mnie w pewne 'ramki'." xxxx masz racje - odnioslam sie tylkko do fragmentu twojej wypowiedzi, i nie pochlebiaj sobie ze mnie reszta twoich pogladow obchodzi;-) w ramki wpisujesz sie idealnie wprost - choc ncie dobrze nie znam i poznac nie pragne ;-) xxx iestety zmartwie cie - nie jestem religijna, i jestem zdecydowanie za otwartym mowieniem o seksualnosci czlowieka, jego potrzebach, masturbacji, wspolzyciu, antykoncepcji, aborcji itd, tyle ze w sposob odpowiedni, ludzki, i przez odpowiednich ludzi." xxxx nie , nie ejstes religijna;-) uderz w stol a nozyce sie odezwa ;-) napisalam gdzies ze jestes religijna? jak nie - to o co ten szum, hm?;-)

na szczescie jeszcze nie zyjemy w czasach, gdzie ROR i jej podobni mogliby wprowadzic przymusowe cokolwiek. to, ze ROR i jej podobni nie potrafia radzic sobie z dana czlowiekowi wolnoscia, wolna wola i samodzielnym mysleniem, i potrzebuja 'przymusowych' edukacji, nie znaczy, ze wszyscy potrzebuja takich 'mistrzow' i prowadzenia za raczke, bo wypadli krowom spod ogonow i rodzice nie wspomnieli, ze prezerwatywa to nie jest worek na wode;)

"mi mała oczywiscie, ze ucza technik seksualnych nastolatkow vide program, o ktorym wspominalam ze nie wspomne o przykladach syfilisu w wieku 15 lat" xxx i temu tzreba zapobiegac poprzed edukacje seksualna wlasnie xxx no ba. same dobre chęci mają ci wszyscy zboczeńcy. i tylko "dobro dzieci" im leży na sercu, jakże by inaczej kogo wy chcecie nabrać?" xxx rozmowa jak ze slepym o kolorach;-)

[zgłoś do usunięcia]mi mała na szczescie jeszcze nie zyjemy w czasach, gdzie ROR i jej podobni mogliby wprowadzic przymusowe cokolwiek" x xxxx jeszcze?;-) szczerze mowiac to nie myslalm ze to wezmiesz na serio - ja nie zmierzam angazowac sie w zmuszanie kogokolwiek do czegokolwiek - ot opinia zapodalam;-) xx o, ze ROR i jej podobni nie potrafia radzic sobie z dana czlowiekowi wolnoscia, wolna wola i samodzielnym mysleniem, i potrzebuja 'przymusowych' edukacji, nie znaczy, ze wszyscy potrzebuja takich 'mistrzow' i prowadzenia za raczke, bo wypadli krowom spod ogonow i rodzice nie wspomnieli, ze prezerwatywa to nie jest worek na wode" xxxx co za bystrosc i przejrzystosc umyslu ;-) przejrzalas mnie na wskros;-) a wracajac do tematu - mysle, ze edukacja seksualna jest bardzo wazna wlasnie w krajach konserwatywnych gdzie rodzice - nie stydza sie "plodzic" dzieci ale juz je edukowac bardzo;/// stad przydaloby sie to z zewnatrz

Gość agniesia199383
lepiej niech pedały uczą dzieci jak mąż ma dobrze kalać swoją żonę aby MU urodziła syna przez pokalane poczęcie...

offerma - nie moze zniesc ze inni dyskutuja o tym o czym o najchetniej by nawet nie myslal;-)

"agniesia199383 lepiej niech pedały uczą dzieci jak mąż ma dobrze kalać swoją żonę aby MU urodziła syna przez pokalane poczęcie..." xxx no ba!;-) coz za elokFentny glos w "dyskusji";-)

Gość nhyjuytff
skupiacie się na tym co najmniej istotne. Dlaczego kobieta jest porzucana przez faceta? bo facet nie chce/ nie potrafi ponieść konsekwencji swoich czynów. tu jest problem tak samo aborcja to uciekanie od konsekwencji swoich czynów przez kobiety. i tu jest problem. młodzi uprawiają seks antykoncepcja zawodzi i co się dzieje? Najczęściej dziewczyna jest porzucana. Powinniśmy uczyć dzieci, że seks niesie ze sobą konsekwencje a antykoncepcja jest nie zawsze skuteczna jak również pokazać co niesie ze sobą narodzenie się dziecka.

"nhyjuytff skupiacie się na tym co najmniej istotne. Dlaczego kobieta jest porzucana przez faceta? bo facet nie chce/ nie potrafi ponieść konsekwencji swoich czynów" xxxx nie zgadzam sie z tym - ludzie rozstaja sie z roznych powodow, z reguly z czyms sie nie zgadzaja xxxx tu jest problem tak samo aborcja to uciekanie od konsekwencji swoich czynów przez kobiety. i tu jest problem. młodzi uprawiają seks antykoncepcja zawodzi i co się dzieje?" xxxxx aborcja to nie jest uciekanie od odpowiedzialnosci - to jest wybor, do ktorego kazdy ma prawo (tzn. w krajach konserwatywnych to prawo bywa ograniczane;/) xx Najczęściej dziewczyna jest porzucana. Powinniśmy uczyć dzieci, że seks niesie ze sobą konsekwencje a antykoncepcja jest nie zawsze skuteczna jak również pokazać co niesie ze sobą narodzenie się dziecka" xxxx oczywiscie antykoncepcja zawodzi - i wtedy jest jeszcze mozliowsc aborcji - niech kazdy podejmuje swoja decyzje, nie kazdy jest przeciwnikiem aborcji w koncu

Gość fdgfert5
aborcja to nie jest uciekanie od odpowiedzialnosci - to jest wybor, do ktorego kazdy ma prawo (tzn. w krajach konserwatywnych to prawo bywa ograniczane;/) xxxx Jak facet porzuca kobietę w ciąży to nie uciekanie od odpowiedzialności tylko wybór do którego każdy ma prawo. :P