Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matylda skowronek

FOTELIK SAMOCHODOWY 9-36, CO POLECACIE?

Polecane posty

Gość matylda skowronek

Jestem teraz na kupnie, ale nie wiem który wybrać. Nie chce nic taniego, co w testach bezpieczeństwa wypada blado. Interesuje mnie zakres cenowy ok 400-600 zł

Gość mamusiaRAZYdwa
Ja kupiłam Nania, taki fajny, pomarańczowy kolor, służy mi czwarty rok i jest jak nowy, godny polecenia, bezpieczny, pasy mocno się trzymają, a kosztował ok 150 zł. Droższy nie znaczy lepszy ;) Jeżdzę z dzieckiem bardzo często i jestem spokojna :)

Gość the new
ja mam dla swojej corki casual play protector, ale on jest w kategorii wagowej 15-36. Ile lat ma Twoje dziecko?

Gość matylda skowronek
Tylko który model? Jest Nania Newline, racer SP, Beline SP, I max sp z tych lepszych. Jest Nania new way, dream way, solo, które w rankingu testów wypadają strasznie słabo...

Gość matylda skowronek
The New, mam córkę 9 miesięczną. Za miesiąc wyjeżdzamy, musi mieć już fotelik.

Gość kasssia marysia
ja polecam fotelik kiddy, są świetne w użykowaniu, wygodne dla dziecka, rosną razem z nim. Ja po pierwszym zakupie dla kolejnego dziecka wybraliśmy również kiddy.

Gość mamusiaRAZYdwa
Nania Newline, teraz jeździ na samej podstawce, zagłówek podnosiliśmy nieco wyżej, pasy są miękkie, wygodne, głowka nie ucieka na bok, bo zagłówke chroni boki

Gość trochęzdziwiona
W tym przedziale wagowym żadnego... Żaden fotelik z tak dużym przedziałem wagowym (nawet najlepszy ) nie jest tak dobry jak te, z mniejszym podziałem... Przemyśl to.. ale fachowcy (nie producenci) to podkreślają... lepiej kupić 2 foteliki z mniejszym przedziałem wagowym... Nie wyobrażam sobie takiego malucha w takim dużym foteliku.. i nawet z tymi ogranicznikami, z jakimiś wkładkami itp. Dlatego mój maluch na pewno nie będzie jeździł w foteliku 9-36.. zwłaszcza, że zanim dobije do takiej wagi to sporo minie... a fotelik nadaje się do użytku tylko 5 lat (potem mówią o tzw. zmęczeniu materiału).. no i przez np. kolejne 2-3 lata będą następne testy bezpieczeństwa, nowsze technologie.. nie.. ja mówię nie takich fotelikom.. Jak zależy Ci na bezpieczeństwu dziecka, to lepiej weź 2 foteliki z 4 w testach bezpieczeństwa, niż jeden 9-36 z 5 (o ile taki jest).. Ile lat chcesz wozić dziecko w tym foteliku?

Gość matylda skowronek
Szczerze powiedziawszy, nie wiem ile lat, do 6-7 lat? Potem już na specjalnej wkładce? Ile ważą 7 latki?

Gość mamusiaRAZYdwa
Z tego fotelika można najpierw odczepić zagłówek, gdyby dziecko było większe, a od około 3-4 lat może już jeździć na samej podkładce- ściąga się oparcie fotelika i zostaje sama podstawka, wymagana aż do 11 r. ż. i wtedy korzysta z pasów samochodowych, a nie fotelika, bo z tych wyrasta oczywiście, nie są z gumy.

Gość trochęzdziwiona
Kobiety.. ja Was nie rozumiem... czy Wy nie rozumiecie, że podkładka nic nie daje?? Praktycznie nie chroni dziecka? Daje może tyle, że pas mu troszkę inaczej przebiega.. ale bok ciała, głowa(!!) nie jest chroniona.. To jest pic na wodę.. no chyba, że ktoś ma w dupie bezpieczeństwo dziecka, a chodzi mu tylko o to, by nie otrzymać mandatu.. to wowczas tak.. niech ma podkładkę.. Pytasz ile ważą 7 dzieci... różnie.. Znam 5 latkę, która jest malutka, waży ok 13-14 kg i znałam 5 latka, który ważył 40lg... Sama wiesz, ile Twoje dziecko ma teraz miesięcy (lat), jak wygląda sytuacja z wagą.. ale nie przewidzisz tego, jak będzie rosła i nabierała wagi.. Ja będę się trzymała tego, co powiedziałąm... fotelik z mniejszym przedziałem wagowym... a przez te 2-3 lata uzbierasz sobie na nowszy i bezpieczniejszy następny fotelik.. I żadnych podstawek, poddupków!!

Gość matuuuulka
Nic nie polecę, ponieważ 9 miesięczne dziecko w takim foteliku nie ma możliwości półleżącej- ono w niej siedzi- sprawdziłam to w sklepie, dlatego wybrałam fotelik następny w przedziale 9-18 kg, z możliwością regulacji pozycji nachylenia fotelika. Poza tym 9-36 nie można zamontować tyłem do kierunku jazdy, co byłoby wskazane dla takiego szkraba. Ale autorko zrobisz jak uważasz, ja tez na początku chciałam 9-36, kupiłam jednak 9-18.

Gość racjonalna77
A co niby proponujesz dziecku 4-5 letniemu i wyżej? Fotelik? Chyba jakiś zmutowany mieszczący się do ciężarówki.

Gość onanaonaona
9 miesięcy i jeszcze jazda tyłem do kierunku jazdy??? O MATKO!!! Dopóki mieści się w tzw. nosidełku,ale nie 9-miesięczny dzieciaczek!!!

Gość matylda skowronek
Rozważam teraz zatem foteliki od 9-18 kg. Jest większy wybór za rozsądną cenę.

Gość trochęzdziwiona
tu masz testy fotelików 9-18.. a ceny musisz znależć na allegro, bo te nie są zbyt aktualne (czasem zbyt wysokie) Jak się ma przeciętne dziecko, ze średnim wzrostem to spokojnie do 4 roku życia (przynajmniej) powinno wystarczyć.. a potem coś następnego.. http://fotelik.info/pl/testy/grupa:9-18/ocena/malejaco/index.html

Gość racjonalna77
trochęzdzwiona- odpowiedz, co proponujesz dziecku 4+ ?? Ciekawa jestem strasznie. Nie podstawek to co?

Gość matylda skowronek
Pewnie fotelik od 15-36 kg

Gość taki lajf
Ja mam Maxi Cosi Tobi (9-18), moja córka ma ponad 4 lata i jeszcze w nim jeździ, jest super. Co jest teraz na rynku nie wiem, mam ten od 3 lat, ale na tej stronie z testami fotelików chyba sa najlepsze informacje. Sprawdź, które sa bezpieczne (poleca się te od oceny 3 w górę) a potem ceny sprawdź na Allegro. Taki fotelik 9-18 jest naprawdę i bezpieczniejszy, bo dopasowany do wielkości dziecka, no i wygodniejszy, bo zwykle możesz ułożyć dziecko w pozycji półleżącej - w 9-36 tego nie ma, najwyżej odchylany zagłówek. A takie małe dziecko i tak prawie zawsze w podróży śpi.

Gość trochęzdziwiona
no jak to co? jak dziecko 4 letnie nie waży 18 kg i się mieści, to nadal ten sam fotelik (9-18), a jak się nie mieści, to 18-25 .. do Onaonaonaohna 9 miesięczne dziecko bardzo dobrze jak jedzie tyłem do kierunku jazdy.. mój syn pewnie będzie miał i z rok, a będzie się mieścił w nosidełku, więc będzie długo jeździł tyłem do kierunku jazdy.. teraz ma 3 i pół miesiąca.. w poniedziałek ważył 5240.. jeszcze jeździ we wkładce (mam maxi cosi cabrio fix .. montowany na bazie).. a do autorki.. czy Twoja córka waży już te 9kg? ona ma 9 miesięcy.. może być i dużą i mała ;) więc jak już wybierzesz jakiś model fotelika, zanim kupisz (zamówisz w necie) idź do jakiegoś sklepu i przymierz dziecko do fotelika.. ;)

Gość taki lajf
Przede wszystkim wzrost - pierwsze foteliki teoretycznie są do 13kg, no chyba że dziecku wystaje czubek głowy ponad oparcie - to znak, że czas na nowy fotelik. Jeżeli nie jest za długie, to nie ma powodu zmieniac fotelika.

Gość matuuulka
onaonaona, mój synek do roku czasu jeździł tyłem do kierunku jazdy, i fotelik właśnie tak zamontowałam. Dla mnie to bezpieczniejsza pozycja dla takiego malucha. Pozycję na przodem do kier. jazdy zmieniłam jak zabrakło mu miejsca do jazdy tyłem- gdy nie mógł swobodnie wyprostować nóżek.

Gość matylda skowronek
Mała waży ok 8.700 a fotelik potrzebujemy na koniec maja, bo czeka nas 6 godzinna podróz autem. Teraz jeździ w nosidełku X-landera, tyłem do kierunku jazdy. Bardzo ją to denerwuje, bo nic nie widzi i marudzi. chce już siedziec a pozycja pól leżąca bardzo ją ogranicza. No i ciężko jej wyprostować już nóźki.

Gość trochęzdziwona
Nie znam się jeszcze na większych fotelikach tak dokładnie.. ale z tego, co czytam, to dziecko nie musi mieć wyprostowanych nóg, więc może jeździć nawet i do 3 rok życia tyłem (jak ma taki fotelik).. Mój mały raczej będzie miał znacznie ponad rok jak przekroczy te 13 kg.. duży pewnie też nie będzie.. więc raczej długo pojeździ w nosidle...może okazać się tak (jako, że jest styczniowy), że np. jak będzie miał 11-13 miesięcy to z racji grubego wierzchniego ubrania może nie wejść do nosidełka (ale zobaczymy) i trzeba będzie kupić większy fotelik (nie wiem jeszcze który.)... Ale jak będzie on montowany przodem, a młody jak nadejdzie wiosna, wejdzie już bez grubych ubrań znów do nosidła, to się zamontuje ponownie nosidło.. żeby był jak najdłużej tyłem do kierunku jazdy.

Gość mama007
mój synek ma 9mies, od 2-3tyg jeździ w recaro young sport i sprawdza się super. W maxi cosi już się nie mieścił-wystawała głowa. Co prawda daliśmy ponad 700, ale moim zdaniem było warto. Można kupić tańszy z kolekcji 2012 albo 2011, starszy rodzaj tapicerki po prostu.

Gość Gosiaczek wuwa
Jak szukalismy fotelika dla naszego Adasia, to odwiedzilam kilka sklepow, zeby porozmawiac ze sprzedawcami. Dopiero na Solidarnosci w Warszawie, nie dosc, ze dobrze doradzili (pozycja dziecka, testy itp.) to jeszcze zamontowali i nauczyli nas obslugi a do tego przymiezyli nieodplatnie kilka innych foteli. Panowie sa naprawde super i bardzo goraco ich polecam!!!!

Gość gość
Jak już twoje dziecko wyrośnie ze standardowych fotelików to weź sobie ten https://lionelo.com/shop/luuk/. Testowałem różne rozwiązania, ale takie wydaje mi się najlepsze ze względu na zastosowanie podłokietników i głębszego siedziska. Nie ma też problemu, aby fotelika używać od czasu do czasu w domu, np. żeby podnieść poziom na krześle dla dziecka. Dość uniwersalne rozwiązanie, a w takiej cenie nie sądzę, abyś coś lepszego znalazł.