Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ania_sz

Styczeń 2014 :)) zapraszam świeże ciążarne :)

Polecane posty

Drugi dzień bez pracy... Boże jakie nudy! Nie mam pojęcia co ja będe robić przez całe 8 miesięcy :) chyba dzisiaj pójdę na spacer do biblioteki po jakieś książki ;) Szczęśliwa_onaa - napewno sobie poradzisz, trzymamy mocno kciuki :) Malionowa - jestem z Tobą , daj znać jaki wynik i czy @ sie pojawiła ;) Justyna29 - fajnie, że udały Ci się zakupy :) też musze sie wybrać po coś dla siebie ;)

Szczęśliwa_onaa trzymam mocno kciuki! Będzie dobrze :) monbiaa - korzystaj póki możesz :) jak przyjdzie Maluch, to zapomnisz co to nuda :) Ja siedzę w pracy, a w zasadzie to staram się pracować między wycieczkami do wc. Wstałam dziś o 6 rano i do teraz w toalecie bylam już 5 razy! Przeciez to jakaś masakra jest... Co prawda pije troszkę więcej niż zwykle ale nawet mimo to. Czy Wy też tak macie? Bo coś mi się wydaje, ze to za wcześnie na taką dolegliwość, ale z drugiej strony nic mnie nie boli, więc to raczej nie żadna infekcja... No chyba, że to już psychologiczne jest :) Miłego dzionka!

Gość iskiereczka31
dziewczyny.....ale mnie mdli ;-(((( tragedia ;-(((( całe dnie ;-(((( dopiero wieczór lepiej trochę ;-((( a tu jeszcze opiekować się małym szkrabem 5-miesięcznym ;-((( nie róbcie sobie dziecka póki pierwsze jeszcze nie chodzi ;-(( byłam z młodą wczoraj na szczepieniu i pediatra zasugerowała już odstawienie od piersi ze względu na ciążę, mówi że to duże obciążenie dla organizmu....jedno dziecko wysysa wszystko z mlekiem a drugie ciągnie od środka ale się źle czuje ;-(( czy ktoś ma już tak paskudne mdłości?????????????

Gość psinkaKasinka
Cześć dziewczyny, jestem w 6 tygodniu ciąży :) Bardzo się cieszę, ale jednocześnie jestem wykończona- non stop muszę spać, humory mam takie, że wszyscy mnie unikają, siusiam co pół godziny, a mdli mnie... koszmar! W ciągu tygodnia spadłam 3,5 kg. Kobietki, mam pytanie, bardzo mnie nurtujące, od strony prawnej. Jestem nianią niezarejestrowaną. Czy jeśli moja pracodawczyni zarejestruje mnie, czy będzie musiała ponosić w związku z tym jakieś koszty przez okres l4 i po porodzie? Martwię się tym niesamowicie... :(

wiatm was dziewczynki. Umieram ze strachu!!!doslownie,o 11.00 mam wizyte u ginekologa. Od tej wizyty wiele zalezy,nie wiem czy dostane zwolnienie bo w koim przypadku praca nie ma szans,pracuje w osrodku dla chorych psychicznie i oblakanych wiec sami rozumiecie. zdarzalo sie juz mi nie raz ze ktos probowal mnie uderzyc kopnac itp.i mam nadzieje ze moj ginekolog to zrozumie. nie wiem dlaczego mam jakies zle przeczucia czy aby z fasolka jest wszystko dobrze, bo ja nie mam w sumie zadnych objawow, nawet piersi mnie nie bola, zadnych nudnosci,wzmozonego apetytu nic poprostu wszystkow normie moze poza brakiem dobrego nastroju jak przed @. dziewczyny boje sie naprawde. zaraz wsiadam w autko i jade, a jak dostane to zwolnienie to czeka mnie rozmowa z szefowa a do milch osob to ona nie nalezy :( trzymajcie kciuki moje drogie

Justyna29:) wszystko będzie dobrze! trzymam mocno kciuki! Daj znac potem co i jak.

Gość terraz_rosa26
trzymamy kciuki Justyna!!! daj znac jak już wrócisz:)

Justyna29:)---> Trzymam kciuki, napewno wszystko będzie dobrze, a i myślę, że z szefową tez gładko pójdzie, pozytywne myślenie przedewszystkim. monbiaa---> Ja jak pójdę na zwolnienie też mam zamair zaopatrzyć się w ksiązki, tymbardziej, że kocham czytać ale niestety nie mam też zabardzo czasu na to, no i w zacznę gotować obiadki męzowi, bo na tą chwilę on kończy pracę dwie godziny wcześniej niż ja więc to on gotuje. aizuz---> Częste sikanie to normalka, macica się powiększa i uciska co nieco. Ja też często chodzę w ciagu godziny dwa razy potrafię iść :) iskiereczka---> jakieś 60% kobiet ma mdłości i wymioty, to normalka, mnie natomiast na tę chwile omija ta "przyjemnośc", choć dziś rano troszkę mnie muliło, jak np mam dłuższą przerwe w jedzeniu czuję się podobnie. Rzeczywiście masz masakrę z tym niemowlakiem, nie ma kogoś kto mógłby Ci pomóc w opiece, a Ty mogłabyś troszke odsapnąc? pinkaKasinka---> Jeśli pracodawca zatrudni Cię i będzie opłacał składki zusowskie, to przez pierwszy miesiąc zwolnienia L4 i tak koszty ponosi pracodawca, następnie zasiłek chorobowy wypłaca zus, z tym iż bodajrze musisz mieć przepracowane 30 dni aby go dostać. Po porodzie masz prawo do zasiłku macierzyńskiego. Nie wiem jaki masz układ z pracodawcą ale najlepiej abyś dostała od razu umowę na czas określony, bo jesli umowa na okres próbny wygaśnie przed 12 tygodniem, wtedy pracodawca nie ma obowiązku przedłużania Ci umowy do dnia porodu.

Monbia - och jak ja chciałabym byc na zwolnieniu juz... wprawdzie jakbym chciala to by mi ginekolog dała, ale powiedzialam jej ze do wakacji popracuje, bo nie mam ciezkiej pracy. W przedszkolu to róznie jest. Ale gdybym miala zwolnienie, to ominełaby mnie dzis kontrola z kuratorium w jednym z przedszkoli ! ;/ tak sie tego boje... :( Bo ja pracuje na 3/4 etatu i to są 4 przedszkola, po kilka godzin w kazdym. Jestem pedagogiem, a nie wychowawcą. I juz w jednym przedszkolu w styczniu byla taka kontrola - to była totalna sieka ! Czterogodzinny wywiad grupowy z nauczycielami - masakra! ;/ Tak sie strasznie boje tego dzis :(:( Na pytania ktore oni zadaja ja w ogole nie znam, nie moge znac odpowiedzi, bo to są raczej pytania do wychowawców, a nie do pedagoga (ktory akurat w tym przedszkolu jest tylko 2h w tyg). Boziu daj mi sile dzis i odwage! :/ Aizuz - ja tez duzo sikam ! Czasy kiedy latałam do wc co pół godziny juz mi mineły, ale dawniej to moglam sikac tylko rano, w poludnie i wieczorem, a teraz to z 10-15 razy dziennie to norma ;) Iskiereczka - nie zazdroszcze Ci mdlosci, ja nie mam ;) Od dziecka mialam jakis paniczny lęk przed wymiotowaniem... nie cierpialam tego i nadal nie lubie. Może mnie to ominie w ciązy, licze na to ;) Justyna - nie martw sie na zapas ! Bedzie dobrze:) Dobra lece sie zbierac, trzymajcie i za mnie kciuki dziewczyny na tej kontroli :( zaczyna sie o 13.30 i pewnie pozno sie skonczy. Wieczorem jedziemy do znajomych, wiec jutro sie odezwe;)

Hej dziewczyny. Wpadłam tylko na sekundę. @ jak na razie nie ma:) później napiszę znowu jak sytuacja wygląda, mam nadzieję ze ta okropna @ nie przylezie. Dziękuje dziewczyny za miłe słowa i kciuki - oby pomogły. Pozdrawiam

Gość slodkka cytryna100
Witajcie dziewczyny, czytam was od samego poczatku I chcialabym do was dolaczyc. Jestem Ala mieszkam w Wielkopolsce, to moje pierwsze dziecko. Dzisiaj mialam usg wlasnie wrocilam, serduszko bije, jest to 6 tydzien I 6 dzien. termin mam na 4 stycznia.

Aizus ja mam to samo jestem bardzo czestym gościem toalety ;) a jak z niej wychodze to czuje ze dalej musze tam isć :) no cóż takie nasze uroki :) iskirereczka31 - ja mam lekkie mdłości, da się wytrzymać. Współczuje Ci że źle się czujesz i jeszcze masz maluszka do opiekowania się napewno jest ro męczące. Justyna - wszystko będzie ok :) lekarz też człowiek powinien zrozumieć Twoją sytuacje a zwolnienie jest chyba konieczne. Szefowa też Cie nie pogryzie więc możesz być spokojna ;)

slodkka cytryna100 - gratulacje i witaj w gronie przyszłych mamusiek ;)

Cześć Podczytuje Was ale nie zawsze mam czas zeby cos napisać, teraz dziecie spi wiec pisze Iskierka kochana dalas mi iskierke nadzieji ;-) ze nie jestem sama jedyna :-) tez mam niemowlaka tylko 8 miesięcznego U Ciebie była to niespodzianka czy świadoma decyzja? Polecam na mdłości imbir, trzec np do herbaty potem witaminki z imbirem ale to chyba od 3 m-ca Szczęśliwa ona ja mam piesa i dziecko, jak Stas sie urodził mój west miał niecałe 4 lata, zareagował ok tylko biedny został zepchniety na drugi plan Justyna powodzenia z tym L4 i u szefowej ! Ania Sz powodzenia na kontroli! Nie stresuj sie!

Widziałam nawinal sie temat kg w ciąży, ja w pierwszej ciąży przytulam jakieś 13 kg, moment schudlam, ale chyba karmienie piersia dużo dało :-) zeszlam nawet 2 kg mniej niż sprzed ciąży, ale przestałam karmić i przytylam 5 kg czyli moja waga wyjściowa przy 2 ciąży jest 68 kg czyli 3 kg wiecej niż przy 1 Ale w ogóle nie chce mi sie jeść teraz :-) Aaaa Iskiereczka tylko pisz tutaj plissss bo jakoś odrazu poczułam pokrewieństwo dusz ;-) Miłego dnia

witajcie moje kochane!!!bylam u lekarza,naczekalam sie az 2 godz no i dalej nic,pecherzyk urosl z 7mm na 17mm ale zarodka nie ma nadal. ona mowi ze jest dobrze ze jeszcze czas ze to za wczesnie, normalnie ryczec mi sie chce. dostalam zakaz wykonywania pracy na okres 4 tygodni no a pozniej powiedziala ze dostane juz do konca ciazy. narazie nie potrafioe sie cieszyc,poprostu nie potrafie. nastepna wizyte mam 16 czerwca czyli jeszcze bardzo dlugo musze czekac ale moja pani doktor idzie na urlop. mialam szczescie ze mojej szefowej dzis nie bylo zanioslam papierek i dalam zastepcy,ona tylko popatrzala na mnie spod okularow i powiedziala no to zsbko sie postaralas o dziecko,dlugo nie popracowalas!!! dzien dzis jakis do kitu,plakac mi sie chce....

witajcie moje kochane!!!bylam u lekarza,naczekalam sie az 2 godz no i dalej nic,pecherzyk urosl z 7mm na 17mm ale zarodka nie ma nadal. ona mowi ze jest dobrze ze jeszcze czas ze to za wczesnie, normalnie ryczec mi sie chce. dostalam zakaz wykonywania pracy na okres 4 tygodni no a pozniej powiedziala ze dostane juz do konca ciazy. narazie nie potrafioe sie cieszyc,poprostu nie potrafie. nastepna wizyte mam 16 czerwca czyli jeszcze bardzo dlugo musze czekac ale moja pani doktor idzie na urlop. mialam szczescie ze mojej szefowej dzis nie bylo zanioslam papierek i dalam zastepcy,ona tylko popatrzala na mnie spod okularow i powiedziala no to zsbko sie postaralas o dziecko,dlugo nie popracowalas!!! dzien dzis jakis do kitu,plakac mi sie chce....

Justynka!! Mocno Cie przytulam i mówie: głowa do góry !!! Nie przejmuj się przełożonyymi ! One nie są teraz ważne. ważne jest tylko Twoje maleństwo !! Ja tam bym sie w tym momencie cieszyła na Twoim miejscu z tego że od jutra wylegujesz sie przed Tv czy z fajną ksiażka w rece! ;) Nie wiem czy to dziwne czy normalne, ze może nie być u Ciebie jeszcze zarodka, ale tak czy owak, miejmy nadzieje ze wszystko dobrze się rozwinie, a ja zmówię zdrowaśkę za Twoją Fasoleczkę;) Bądź dobrej myśli, nie wolno Ci się teraz smucić, denerwować i załamywać. Będzie dobrze;) A ja po tej kontroli żyję. Uff ! Wprawdzie nie dobiegła ona jeszcze konca. W poniedzialek ciąg dalszy, ale wiem na czym stoje, wiem co będzie i poznałam tych ludzi z kuratorium - wierzę, że nie bedzie źle;) uff Miłego weekendu dziewczyny ! :)

Gość jestem starsza baba ...
Witaj autorko , witajcie oczekujace :) Ja jak w tytule ;) Wlasnie dowiedzialam sie , ze mam termin na styczen :) Wedlug usg na 8 , jak autorka . Mozna potowarzyszyc ?

Gość jestem starsza baba...
iskiereczko ja juz drugi dzien mam mdlosci od rana do wieczora , podobno pomagaja cukierki imbirowe , mam zamiar poslac meza po pracy na poszukiwania, moze w aptece ?

Witamy nową starszą panią:) zeby nie powiedziec babę:P może przedstaw się, bo jakoś nieprzyjemnie mi się pisze "starsza baba" :P Gratulujemy ;) Pewnie już masz dzieci? Ja mdłosci nie mam, ale juz nie raz słyszałam o tym imbirze na mdlosci. Dodać do herbaty ;) Ja takie herbatki z imbirem bylam w zimie na przeziebienie, ale jak najdą mnie mdłości, to też spróbuje :)

Gość psinkaKasinka
Dziękuję za odpowiedź :) Bardo denerwuję się, jak to będzie :/

Ja tez mam mdlosci I mi pomaga woda z cytryna. Najlepiej jak sie wstanie wypic pol szklanki naczczo. Moze nieduzo ale troche pomaga, a tak ogolnie to mi sie chce strasznie pic, normalnie przez caly dzien bym pila. O imbirze tez slyszalam ze jest dobry ale sama jeszcze nie probowalam.

To teraz ja mam problem i nie wiem.co robic, na papierze w toalecie zauwazylam delikAtnie brazowy sluz. Brzuch mnie nie boli, wizyta u gina dopiero we wtorek i sama nie wiem co robic? Narazie leze i sie oszczedzam.

Pase, ja mam podobnie. Dziś 2 razy delikatniutko brązowawy śluz... Normalnie mam schizy cały dzień, bo kłuje mnie z lewej strony w jednym miejscu. Nie ciągle ale co jakiś czas i to od wczoraj. Zaczynam bać się ciąży pozamacicznej, ale owulka była raczej w prawego jajnika, więc lekko mnie to uspokaja. Nie wiem jak ja dotrzymam do wtorku do wizyty :( dziś czuję się paskudnie, jeszcze czym się przytrułam i dostałam biegunki. No masakra jakaś... Kładę się chyba do wyrka i zapuszczam sobie seans romansideł... Muszę odpocząć... Stara babo ;) witaj w naszym gronie! ania_sz cieszę się, że po kontroli w miarę pozytywnie :) widzisz, nie było się czym stresować. No i Justyna29:) - wszystko będzie dobrze myśl teraz tylko o sobie i maluszku. Pęcherzyk ma ładną wielkość, więc wszystko powinno być ok :) Może w międzyczasie, zanim wróci twoja ginka idź do kogoś innego? Tak za 2 tygodnie? Dla własnego, czystego sumienia. Głowa do góry! dobra, idę leżeć i się kurować...

ania_sz dziekuje za slowa otuchy nawet nie wiecie jak to forum podnosi mnie na duchu. aizuz cghyba masz racje ze jak nie wytrzymam tego czekania to poprostu pojde do innego doktorka. a tak wogole dziewczyny to ja wam powiem ze ja dokladnie to zaszlam w ciaze 17 kwietnia i innej opcji w moim przypadku nie ma dlatego od zaplodnienia sa 4 tygodnie dlatego moze jeszcze nie ma zarodka.sama nie wiem poszperam w necie.

Dziewczyny mam pytanie ;p która z was pali papierosy a raczej paliła ?? bo teraz nie można ;) prosze się ładnie przyznać ;) Justyna - nie martw się być moze naprawde było za wczesnie ale juz nasteonym razem bedziesz widziala bobaska z bijącym serduszkiem. :) mam dzisiaj straszne mdłości okropne a najgorsze ze nie moge zwymiotować.. tak się męcze..

Aizuz, Pase jeżeli to brazowawy sluz a nie czysta krew to ja bym sie nie martwiła, widocznie jeszcze macica sie oczyszcza jakby w terminie miesiączki +\- gdyby czysta krew to moze być objaw potknięcia, tak kiedyś tłumaczyła mi Polozna. Pierwsza ciążę poronilam

Miałobyc poronienia A mnie zaczyna kluc jajnik i poroieniuje na uda objaw zagniezdzania sie Justyna nie szukaj na necie bo tam to tylko sie na stresujesz Wiem ze oprócz imibiru małe regularne porcje jedzenia pomagają! Zanim sie wstanie rano z łóżka warto mieć przygotowana ironię chleba z wieczora i zanim sie wstanie zjeść chociaż troche

Gość iskiereczka31
ita3-84 a twój maluszek już pewnie chociaż siedzi...moja ma skończone 5 miesięcy i jeszcze nie siedzi, ale wszystko ją ciekawi i tylko by się nosiła, a waży 7,8 kg ;/ staram się jej nie nosić tylko tyle ile muszę ale widać się jej to nie podoba i marudzeniem próbuje wymuszać na rączki co do mdłości to dziś troszkę lepiej, muszę sobie kupić korzeń imbiru...w pierwszej ciąży męczyło mnie do końca 4 miesiąca ;/ dopiero od 5 miesiąca cieszyłam się ciążą u nas raczej niespodzianka, chcieliśmy drugie dziecko ale tak za rok, no ale jak się świadomie ryzykuje to się ma ;-) ania_sz właśnie nie wymiotuję, mam wrażenie że wtedy by mi ulżyło ale "to" woli mnie męczyć i męczyć Justyna masz prawo do zwolnienia, i masz płatne w 100 % ;-), nie przejmuj się szefową, musi to jakoś zdzierżyć, ja pracuje w budżetówce i mam umowę na czas nieokreślony i w pierwszej ciąży byłam na zwolnieniu chyba od 9 tygodnia do końca !! i nic się nie przejmowałam, a poszłam na zwolnienie bo mam tak stresującą masakrycznie pracę i tak wymagającego szefa że szkoda gadać, wogóle to miałam niedowagę sporą, w pracy taki zapieprz że wcale nie jadłam !! byłam sucha jak kij od miotły !! a to pierwsze dziecko, długo wyczekiwane, i dlatego powiedziałam sobie NIE, NIE BĘDĘ RYZYKOWAĆ, i wcale nie żałuje że siedziałam na zwolnieniu, urodziłam zdrowe dziecko i przytyłam troszkę teraz mam wrócić do pracy pod koniec czerwca ale nie wiem czy wrócę, jak będę się dobrze czuła i moja mama zajmie się ze 3 miesiące młodą to wrócę, a jak nie to idę dalej na L4, pamiętaj kochana, dzieciątko jest najważniejsze, nawet nie wiesz jakie to szczęście urodzić zdrowe dziecko, wiem co mówię, ja jako jedyna w sali po porodzie wyszłam z córką do domu po 3 dniach, wszystkie dziewczyny zostały z chorymi dziećmi na oddziale, a moja siostra ma bliźniaki urodzone przedwcześnie i tyle co ona się z nimi ojeździła po szpitalach to Bóg jeden wie..