Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość .....sssss

matki karmiace mm sa leniwe?

Polecane posty

a i radze zapoznac sie ze szkola, ktora mowi, ze karmienie na zadanie jest zle (oczywiscie nie mowimy o noworodku czy zle przybierajacym niemowleciu), szczegolnie nocne, chocby ze wzgledu na prochnice, zaburzenia idzywiania czy problemy gastralne. a o tym, czy z pokarmu matki powinno pochodzic 2/3, 3/4 czy 5/12 wartosci odzywczych dyskutowac nie bede - kiedys schematow nie bylo, a matki dawaly dzieciom troche tego, co same jadly. a dzieci zdrowe byly.

Gość karmić bezdopajania
przed rokiem to co dziecko złapało z talerza to było jego ale podstawą była pierś. Nie ilość karmień nie zmniejsza się co tydzień, miesiąc itd masz kiepskie informacje na temat karmienia na żądanie, naukowcy doszli do wnioski, że dzieci karmione na żądanie są inteligentniejsze od tych karmionych na czas. Przeklejam z innego tematu . żywienie jest ważne mamo 6 latki przykro mi ale rozwieje twoje fantazje dzieci karmione na żądanie są inteligentniejsze od tych karmionych na godziny Poza tym znawczynią karmienia piersią to ty nie jesteś a twoja położna zatrzymała się głęboko w PRLu ze swoją wiedzą. http://m.onet.pl/styl-zycia/kobieta/dziecko/n iemowle,z3jv2 Karmienie na żądanie daje gwarancję wyprodukowania przez piersi wystarczającej ilości pokarmu - zapewnia. - Tymczasem dziecko karmione w regularnych odstępach czasu może nie stymulować piersi tak jak powinno. Dlatego kobiety, które karmią o sztywno wyznaczonych porach, mogą narzekać na niedobór pokarmu. Poza tym dziecko nie je tylko wtedy, kiedy jest głodne, ale także, kiedy chce mu się pić - dodaje Dorota Szatkowska, zauważając, że w sezonie grzewczym lub podczas gorącego lata dziecko naturalnie częściej budzi się w nocy, ponieważ chce pić, a w systemach odgórnego regulowania "może pić jedynie co 3 godziny". xxx Według Doroty Szatkowskiej tamta filozofia karmienia sprzyjała skróconemu okresowi laktacji. - Mam własną książeczkę zdrowia z lat 70., w której są zapisane dokładne pory karmienia z zaleceniem, że w nocy się nie karmi, tylko ewentualnie poi i tak dalej - mówi. - Kiedy patrzymy na ówczesne zalecenia z punktu widzenia dzisiejszej wiedzy, to już nie dziwimy się, dlaczego wtedy kobiety karmiły nie dłużej niż dwa miesiące. W niestymulowanych przez dzieci z odpowiednią częstotliwością piersiach po prostu kończył się pokarm.

no ale ja karmie o stalych porach, pokarmu mam duzo. to jak to wytlumaczysz??

a to, ze noworodek karmiony jest na zadanie jest oczywiste. ale roczniak??

Gość karmić bez dopajania
właśnie o tym pisałam dziecko dopchane maksymalnie jedzeniem, nie żąda piersi :O tu masz o pruchnicy butelkowej, jak sama nazwa od butelki a nie od mleka mamy. Tu możesz douczyć się http://dziecisawazne.pl/prochnica-a-karmienie-piersia/ Większość dentystów uogólnia „syndrom butelkowy do karmienia piersią. Syndrom butelkowy, to próchnica, która rozwinęła się w wyniku przedłużonego ssania butelki z mlekiem modyfikowanym (przez kilka godzin, a nawet cała noc). Bywają to również butelki ze słodkimi płynami. Skutkiem może być nawet całkowity brak zębów w wieku 3 4 lat. Dzieje się tak z powodu braku wiedzy na temat różnic między piciem mleka matczynego a modyfikowanego z butelki. Przeczytaj: Profilaktyka próchnicy u niemowląt. Dlaczego karmienie piersią nie powoduje próchnicy? mleko matki nie obniża znacznie pH w ustach dziecka, w przeciwieństwie do prawie wszystkich mlek modyfikowanych. Bakteria, która jest głównie odpowiedzialna za próchnicę Streptococtus mutans (S. mutans) rozwija się wyjątkowo dobrze przy niskim pH większość mlek modyfikowanych jest świetną pożywką dla rozwoju bakterii, w przeciwieństwie do mleka ludzkiego, które ma właściwości antybakteryjne. Wiemy na przykład, że bakteria S. mutans jest bardzo wrażliwa na działanie bakterii laktoferyny, jednego z najważniejszych składników mleka kobiecego. (Palmer 2000) mleka modyfikowane rozpuszczają szkliwo zębów, w przeciwieństwie do mleka matki, które powoduje osiadanie się wapna i fosforu na w szkliwie (proces zwany remineralizajcą) mechanizm ssania piersi powoduje, że praktycznie niemożliwe jest, żeby mleko zalegało w buzi dziecka, w przeciwieństwie do tego, co dzieje się przy karmieniu butelką („próchnica butelkowa). Po odruchu ssania, powodującym wypłynięcie mleka z piersi, następuje odruch przełykania dziecko musi przełknąć, aby móc kontynuować ssanie. Natomiast przy piciu z butelki, mleko może lecieć do buzi dziecka nawet, jeśli ono nie ssie. Jeśli dziecko go nie przełknie, będzie pozostawać z przodu jamy ustnej, a zęby będą w nim zanurzone suchość w ustach jest jednym z czynników, mogących wywoływać wczesną próchnicę. Nocą produkujemy mniej śliny zwłaszcza osoby oddychające ustami. Dziecko, które ssie nocą nadal produkuje ślinę, co może pomóc w zwalczaniu suchości w ustach sprzyjającej próchnicy.

Gość ,,,,,,,,,...
............

jeśli jesteś mądrzejsza niż WHO to karm jak chcesz, ja tam karmię na żądanie im więcej karmię, tym więcej tego dobra o które wykłócałaś się z mamami mm dostaje moje dziecko. Mleko matki to nie lek żeby dozować, bo tyle wystarczy ile mi sie wydaje że powinno dostać. Poza tym bez sensu mam swoje mleko wydzielać dziecku żeby co? Dawać mm?

tym bardziej to niepoważne dajesz mm jak masz swój pokarm, coś gorszego dla swojej wygody i lenistwa. Inne mamy chciałyby karmić a im nie wyszło a ty chwalisz się że marnotrawisz :D jak już napisałam karm jak chcesz ale nie szukaj poklasku dla swoich wydumanych teorii.

po pierwsze mam w najblizszej rodzinie dentyste i wiadomosci z pierwszej reki. jesli dziecko zje wieczorny posilek, umyje zeby i pojdzie spac, to jest to dla jego zebow najlepsze. nigdzie nie pisalam, ze lepsze jest podawanie w nocy mm niz piersi. mije dziecko przestalo wybudzac sie na karmienie w nocy, kiedy bylo karmione wylacznie piersia. po drugie kto mowi o wydzielaniu mleka? nie wiesz, ze orgamizm przyzwyczajony do jedzenia o stalych porach, wydziela wlasnie o tych porach soki trawienne? ze jedzenie o niestalych porach jest niezdrowe? nie mowie o noworodku, powtarzam! to, ze dziecko przyzwyczaja sie do regularnego spozywania posilkow, nie stanowi ograniczenia jedzenia! sama tez jesz cala dobe, bo sobie nie wydzielasz? gdzie napisalam, ze karmie sposobem mieszanym, bo mi sie nie chce? napisalam jedynie, ze po przejsciu na ten system jest wygodniej, a nie, ze byla to motywacja. poza tym, laktacja mi sie unormowala, produkuje tyle pokarmu, ile chce dziecko. teraz mniej, wczesniej wiecej, wiec teoria, ze laktacja utrzymuje sie wylacznie przy karmieniu na zadanie jest nieprawdziwa! a dziecko stale godziny posilkow mialo jeszxze przed rozszerzaniem diety, wiec nic to nie mialo wspolnego z tym, ze najadlo sie czyms innym w ciagu dnia.

a, i nie napisalam, ze masz dawac dziecku mm. skoro ci pasuje, karm go do podstawowki. tylko nie wyjazdzaj z tekstem, ze z przeproszeniem zarcie przez 24h/dobe jest dla dziecka (nie noworodka czy niemowlecia, ale dziecka) zdrowe i dobre. wyhodujesz nienazartego grubasa, ktory bedzie wstawac w nocy do lodowki, bo naszla go ochota na lody. to podpada pod zaburzenia zywieniowe.

Gość nieodpowiedzialne dzieciary :(
Dziunia a ty coś robisz czy tylko na kafe siedzisz? bo jak patrzę na ten temat to cały dzień tu siedzisz :O Jak siadłaś po 8 tak prawie w każdej godzinie się wypowiadałaś.

nie sadze, ze o kazdej, ale co tam, niech ci bedzie ;). a co mam robic?? dzis mam luzniejszy dzionek, to moge troche poklikac na kafe. zawsze jakies smichy chichy tu poczytac mozna.

Gość heven
a moja matka karmila mnie mm i jakos na nic nie choruje mam 22 lata i jestem w ciazy zas moja siostra mlodsza o 2 lata byla karmiona wylacznie cyckiem i co? alergik na wszystko co tylko mozliwe , choroby nerek ukladu pokarmowego normalnie masakra. moze mleko matki jest zdrowe ale niektore kobiety nie moga karmic piersia albo nie chca i juz po co je zmuszac? ja moje bede karmic tylko kilka miesiecy moze ok 6 a pozniej sie zobaczy. i moze mnie kazdy krytykowac a mi to wisi moje dziecko i ja je bede wychowywac a innych to nie powinno obchodzic

Gość nieodpowiedzialne dzieciary :(
Napisałam PRAWIE :O ale widać czytasz wybiórczo. Podobnie przyswajasz wiedzę a potem wiedząc,że gdzieś coś tam wyrywasz się z tymi mądrościami. Inni dają mm z wygody a Ty dla dobra dziecka. Wiesz co? Po prostu mi Cię żal.

Gość to ja sie wypowiem
rodzilam CC i karmilam MM i nigdy w zyciu nie sluchalam kolezanek, poniewaz absolutnie zadna nie byla dla mnie autorytetem w kwestii macierzynstwa:):):) a tym bardziej jakas dziunka z kafe:P drugie dziecko tez CC i MM .Bylabym smieszna i zalosna sluchajac wywodow jakis matek polek o szkodliwosci cc czy mm:) Z moim trzymiesiecznym dzieckiem zostawal tatus w domu, karmil butelka a ja w tym czasie szlam na basen na godzine aby leczyc obolaly kregoslup po ciazy. Tatus byl zadowlony, dziecko tez i zawsze rylam ze smiechu jak ktos mi zwracal uwage ze tak nie mozna:):):):

a gdzie napisalam, ze daje dla dobra dziecka? nie przypominam sobie, zebym napisala, jaki byl moj motyw, aby przejsc na mieszane. a poza tym jasno napisalam o wygodnictwie kobiet, ktore nie karmia wcale lub krociutko. a nie, ze trzeba karmic do podstawowki!

nie martw się o moje dziecko grubasem nie będzie bo nie ma po kim, zwłaszcza że zdrowo odżywiamy się. Poza tym szybsze rozszerzenie diety ma wpływ na późniejszą otyłość tj zwiększa jej prawdopodobieństwo. Raczej martw się o swoje dziecko, które niepotrzebnie dopychasz mm gdy ma tak rozbudowaną dietę i kp. Moje dziecko zazwyczaj też nie je w nocy, mimo że jest karmione piersią nadal. Jeśli chce to oznacza, że tego potrzebuje np. ząbkuje albo chce mu się pić. Nie przeszkadza to w podawaniu śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacji o stałych porach. Chyba nie przeczytałaś artykułu bo nie jest o karmieniu na żądanie akurat roczniaka, inna sprawa że są takie zalecenia żeby w tym wieku dalej karmić na żądanie zwłaszcza że mleko matki to nie tylko pokarm. Oczywiście jesteś lepszym autorytetem niż WHO i Ministerstwo Zdrowia w PL a także inne placówki naukowe. Poza tym jeśli coś zwiększa prawdopodobieństwo,zmniejsza itd a nie sprawdziło się u ciebie, twojej sąsiadki itp to nie znaczy że to twierdzenie jest nieprawdziwe.

to ja sie wypowiem a to karm i rodz jak chcesz - kto ci kaze inaczej?? i ryj sobie z innych, a inni beda ryc z ciebie i koleczko sie zamknie.

Gość gfhzgdfdnmhcgbvc
to dlaczego dajesz modyfikowane skoro ma urozmaiconą dietę i karmisz piersią,dajesz jogurt,śmietanę, kaszki na modyfikowanym,to co nadal ma mało mleka? Moim zdaniem dopychasz a sama przypieprzasz się, że ktoś nie tak karmi jak ty uważasz.

karmic... a czy ja napisalam, ze nie podaje dziecku piersi w nocy, jak sie domaga? nie. ostatnio szly jej dwa zeby i kilka razy w nocy budzila sie na piers. problemu w tym nie widze. skoro sama nie karmisz dziecka na zadanie, bo ma stale godziny karmien, to po co wysuwasz taki argument?

karmic... a czy ja napisalam, ze nie podaje dziecku piersi w nocy, jak sie domaga? nie. ostatnio szly jej dwa zeby i kilka razy w nocy budzila sie na piers. problemu w tym nie widze. skoro sama nie karmisz dziecka na zadanie, bo ma stale godziny karmien, to po co wysuwasz taki argument?

a gdzie napisalam, ze daje jogurt i smietane, co? czy napisalam, ze podaje to mojemu dziecku? nie dopycham dziecka, wszystko w porozumieniu z lekarzem.

jak nie karmię na żądanie oczywiście, że karmię piersią na żądanie i nie raz pisałam o zaleceniach, przecież nie daję obiadu na żądanie :D tylko pierś. Skoro karmisz tyle razy piersią to po co mm?

Gość adzia1982
fajny topik...czemu tak skaczecie sobie do gardła...to decyzja rodziców jak karmią dzieci.... a co mają powiedzieć mamy wcześniaków co dzieci są karmione ochydnym mlekiem humany?zagłozić maja... czytałam artykuł że do 3-5 miesięcy maks mleczko z piersi..bo potem to dla pieszczot mamusie kamią hehehehehe ja nie wyobrażam sobie np 2-3 latka uwieszonego na cycku ....fuj ....ochydaaaaaaaaaaaaaa

to zmień lekarza, bo ten cię oszukuje... jak wracałam do pracy tylko raz spytałmś się pediatry w razie gdyby to jakie mleko podać, na co powiedziała a po co pani mm jak ma pani swój pokarm. Miała racje, nie kupiłam w razie gdyby, trochę wiary w siebie i dziecko wystarczyło.

andzia daj link do artykułu, pośmieje się trochę ale z głupoty ludzkiej

karmic ile razy karmie piersia? to, ze dziecko wyjatkowo wybudzilo sie w nocy na piers, nie oznacza, ze karmie tak codziennie. tak trudno to zrozumiec? ja karmie nirmalnie 2 razy dziennie. to jak karmisz na zadanie? dziecko przychodzi i mowi, daj cycka, czy rozpina bluzke?? to nie dajesz nic do picia poza piersia??

andzia wysil się i pomyśl i powiedz dlaczego wyprodukowali mleko modyfikowane 2,3 itd,podobno wzorowane na mleku matki?

podchodzi i mówi da pokazując paluszkiem albo stoi koło mnie tupie i mówi da albo mama da pokazując, pije również wodę, czasami soki.

no i jak niby czerpie te 2/3 skladnikow odzywczych z piersi, skoro dajesz inne posilki regularnie, a dziecko mowi ci "da" tylko na zadanie (wiec zakladam, ze nie co pol h)?