Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość .....sssss

matki karmiace mm sa leniwe?

Polecane posty

Gość na tym polega strategia
poprzednia twoja wypowiedź świadczy o tym, że nawet nie czytasz co napisałam albo nie rozumiesz, różnica między wchłania się a dostarcza.

a jesli dostarcza, ale slabo wchlanialne, to co z tego ;)? w szpinaku jest masa zelaza, tyle ze sie slabo wchlania, to moze karmmy szpinakiem? poza tym ty nie przeczytalas broszurki who - tam jest takie zalecenie, zeby w ten sposob m.in. poprawiac jakosc zup. i nikt nie mowi, ze to lepsze od kp, ot uzupelnienie. czyli jednak wiesz lepiej niz who, tak ;)?

no właśnie tak jest w mm żelazo jest słabiej wchłanialne, z mleka kobiecego jest wchłanialne w 90% - proste więcej karmić, chyba rzeczywiście nie czytasz... żelazo dodawane do mm jest sztuczne, więc równie dobrze można podać w syropku, rozpuścić i dać na łyżeczce albo dać gotową kaszkę wzbogaconą o Fe, żelaza matki nie zastąpisz.

Gość dziunia pogrążyłaś się
swoją ignorancją

ale nie odpowiadasz dalej na moje pytanie odnosnie produktow mlecznych po 6 mz? skoro who je zaleca, to co zlego jest w dodawaniu zamiast mleka krowiego lub w proszku mm? nie mowimy o calkowitym przejsciu na mm, jestes to w stanie zrozumiec? dalej mozna karmic piersia.

przeciez krowie alergizuje, po to daje sie zamiast niego mm. gdybys mi tu napisala, ze mam dawac krowie zamiast mm, bo to czy tamto, to rozumiem. ale tak?

piszę ostatni raz, bo nie chciałabym obrażać ciebie a brak mi już cierpliwości żeby po raz enty pisać to samo. Napisałam że można dawać mm ale to nie jest przymus, chyba logiczne jest że skoro mleko matki jest najlepsze dla niemowlęcia to chyba lepiej dać mleko człowieka niż mleko krowy. Schemat żywienia mówi na życzenie matki można wprowadzić mm co nie oznacza jest ono niezbędne do rozwoju małego organizmu. Jak ktoś ma do wyboru dać coś lepszego albo coś gorszego, to co wybierze? Żegnam.

Gość katastrofffa
A dziunia drugi dzień z rzędu wymadrza się na kafe a dzieci w tym czasie same się wychowują :)

Gość ?????????????????
niech matka każda robi jak uważa.i nie narz uca drugiej swojej woli :) wszystko należy wypośrodkować:)

Gość popiuy popiuy
temat powinien nazywać się o Dziuni, która najpierw przyznała się że korzystając z butelki jest wygodniej niż karmiąc piersią a potem starała się wmówić, że jest to najlepsze rozwiązanie dla dziecka. Słoiczki też są najlepsze a że wygodne to inna sprawa ;)

w takim razie z mleka matki powinno rowniez robic sie sery i jogurty, bo czlowiek to nie krowa. dalej nie przeczytalas broszurki: jasno napisane mleko lub mleko w proszku. w takim razie czemu nie odciagniete mleko z piersi? przeciez tak tez by mozna bylo. no ale ty wiesz lepiej niz who. nie napisalam nigdzie, ze mm jest lepsze niz kp, bo jest dokladnie odwrotnie. dlatego sama karmie piersia juz 8 miesiac. to nie oznacza jednak, ze nalezy z diety dziecka wykluczyc wszelki nabial krowi, w tym takze mm. nie ma takiego zalecenia, zeby nie wprowadzac nabialu po 6 mz (lub po 4 w uzasadnionych przypadkach). jesli ktos znajdzie mi na stronie who takie stwierdzenie, to swietnie. rownie dobrze moznaby sie wyklocac, ze dla dziecka lepsze jest kp niz jajko (bo czlowiek to np. nie lis), lepsze kp niz mieso (bo czlowiek to nie tygrys), lepsze kp niz marchew (bo czlowiek to nie krolik) itd. dziecku rozszerza sie diete i to normalne. inaczej wszyscy bylibysmy na cycku do matury!

popiuy a co w tym zlego, ze wygodniej? stwierdzam fakt o tyle. jak dziecko bedzie jadlo normalny obiad, taki jak my, to bedzie jeszcze latwiej. co cie w tym tak oburza? p.s. moje dziecko nie pije z butelki, pilo kilka razy majac pare tyg odciagniete mleko, teraz nie potrafi juz tego robic ;).

Gość mnbvghjbhj
dziunia jednak jesteś głupia jak but, miałaś napisane czarno na białym. MM jest preparatem zastępującym mleko matki, zwykłe mleko krowie jest elementem pożywienia uzupełniającego. Koncerny zrobiły ci sieczkę zamiast mózgu dalej dawaj słoiczki i dopychaj mm.

no ale przeciez zaleca sie mm zamiast zwyklego krowiego, bo nie uczula tak czesto. przeciez mm to tez krowie mleko :D! to niech mi ktos napisze, ze nalezy krowie dawac zamiast mm. ale takich madrych tu nie ma.

Gość mnbvghjbhj
nie, mm daje się zamiast kobiecego mleka :D jak sam producent informuje wzorowane na mleku matki, skład najbliższy mleku matki, więc co pieprzysz że daje się zamiast krowiego. Krowie mleko czy jego przetwory to normalny element diety dziecka jak jajko, mięso, warzywa czy owoce. Wszystko to się podaje we właściwym czasie a mm to preparat zastępczy. MZ Departament Matki i Dziecka rekomenduje wyłączne karmienie piersią jako optymalny i wzorcowy sposób żywienia niemowląt do ukończenia 6 miesiąca życia oraz kontynuację karmienia piersią przy jednoczesnym podawaniu pokarmów uzupełniających nawet do ukończenia przez dziecko drugiego roku życia i dłużej*. Jeśli z obiektywnych powodów nie ma możliwości podania dziecku mleka matki biologicznej, wówczas sztuczna mieszanka dobrana stosownie do sytuacji klinicznej dziecka jest akceptowalnym rozwiązaniem. Pokarmy uzupełniające stoją po jednej stronie - mleko matki i mm po drugiej

to czemu robi sie kaszki na mm? skoro to nie rozszerzanie diety, tylko substytut kp?

Gość ???????????????????
Dziunia jak ty bredzisz ...nie dziwie się ze twój maz woli pracować xxxx km od domu .Kto by z Tobą kobieto wytrzymał cała dobę.

a mleko w proszku, to co to jest? a who zsleca- przeczytala ktoras, czy zadna po angielsku czytac nie umie?? a meza mam kolo siebie, nie martw sie :).

Gość katastrofffa
Maz siedzi kolo mnie a ja mam go w dupie bo wlasnie udowadniam calemu swiatu jak bardzo sie myle.Umiemy czytac po angielsku tak samo dobrze jak i ty ale chyba u nas lepiej ze zrozumieniem sensu tekstu. Dziunia ja cie podziwiam,rzucic wszystko w pizdu i calymi dniami wyklocac sie na kafe o sloiki,kaszki mleko.Ty nie masz naprawde wiekszych zmartwien kobieto jak kto czym karmi swoje dzieci? 7 strona wypocin a tu konca nie widac.Dzieicom imezowi w koncu cierpliwosc sie skonczy.

Gość katastrofffa
a propo kaszek to kaszki na"zachodzie " robi sie z woda :)

nie umiecie czytac po ang, dlatego zadna sie nie odniosla do broszurki who. zreszta coz dziwnego, w koncu to kafe ;). szkoda gadac z babami, ktore czytac nie potrafia, dyskutowac nie potrafia, a bajbardziej interesuje je moj maz i dzieci ;). proponuje kurs angielskiego, a potem pisac o zaleceniach who, ktorych sie nawet samemu przeczytac nie potrafi.

jestem na zachodzie, kaszki robi sie tu takze z mm. ty chyba na dzikim zachodzie jestes :D

Gość katastrofffa
dziunia twierdzisz ,ze nie ma z kim i o czym dyskutowac a jeszcze raz sie powtorze, 7 strone pieprzysz te swoje farmazony.Zdecyduj sie kobito w koncu.Mnie twoj maz wisi dynda i powiewa ,dzieci rowniez.tak tylko zagailam jakbys sie "ciemna maso" nie zorientowala ,ze od 2 dni zamiast z rodzina to ty uczysz te "durne" kafeterianki czytac ze zrozumieniem i to jeszcze po angielsku.

Gość bggtuykjvctuyhj
nie martw się dziunia znajdę chwilę to przeczytam. Ty masz gorszy problem niż większość mam z angielskim, bo nie rozumiesz co się do ciebie pisze po polsku i nie umiesz sama myśleć, musi za ciebie myśleć zacofany pediatra i koncerny produkujące żywność dla dzieci. Czytałam na oficjalnych stronach przekłady pism WHO i jak dla mnie piszesz tu bajki i to kiepskie, stanowisko WHO w sprawie mm jest dokładnie odwrotne do tego co piszesz. Jak napisałam dla swojego i twojego spokoju zapoznam się z tymi treściami w oryginale po angielsku.

Gość bggtuykjvctuyhj
dziunia z twojego linka WHO A:Infants should be exclusively breastfed i.e. receive only breast milk for the first six months of life to achieve optimal growth, development and health. "Exclusive breastfeeding" is defined as giving no other food or drink not even water except breast milk. Umiesz czytać po angielsku czy czytasz wybiórczo?

Gość bggtuykjvctuyhj
68 months Start with thick porridge, well mashed foods Continue with mashed family foods 23 meals per day, plus frequent breastfeeds Depending on the child's appetite, 12 snacks may be offered Start with 23 tablespoonfuls per feed, increasing gradually to of a 250 ml cup 911 months Finely chopped or mashed foods, and foods that baby can pick up 34 meals per day, plus breastfeeds Depending on the child's appetite, 12 snacks may be offered of a 250 ml cup/bowl 1223 months Family foods, chopped or mashed if necessary 34 meals per day, plus breastfeeds Depending on the child's appetite, 12 snacks may be offered to full 250 ml cup/bowl a Note: If baby is not breastfed, give in addition: 12 cups of milk per day, and 12 extra meals per day. Jasno napisane, że jeśli dziecko "nie jest karmione piersią" to powinno dostawać 1-2 szklanki mleka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Idź już i nie rób z siebie idiotki

Gość no w końcu komuś się chciało
po co są robione kaszki na mm? Po to żeby jadły je dzieci karmione sztucznie a po co są kaszki bez mm? Normalnie można boki zrywać. Popisałaś się dziunia zarówno znajomością angielskiego jak i zaleceni WHO.

zaleceń WHO

Gość heheheheheh:)
dziunia ty jak sobie coś poryjesz w tym łebku to piszesz ciągle to samo :) Jakim cudem ty masz tytuł Dr :) to ja nie wiem .

chyba jak sobie narysowała...