Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Miś Wojtek

Jak za komuny wyglądał 1 Maj, wszyscy musieli iść na marsze?

Polecane posty

Nie wierzę w to, że mogliby mnie wyrzucić za to, że nazwałbym siebie narodowym demokratą i czcił pamięć Romana Dmowskiego.

Gość wlasnie dokladnie za to
zrozum czlowieku, ze w konstytucji byl zapis o przewodniej roli partii. Partia byla jedna. Kto mial inne poglady - postepowal wbrew konstytucji czyli bezprawnie. Mogl więc isc za to do wiezienia w majestacie prawa.I tyle mialbys ze swoich pogladów.

I społeczeństwo było tak sterroryzowane, że od razu mieliby paragraf za jednego ucznia, który ma świadomość w jakim syfie mieszka?

Gość e.e.e, no
Ile masz lat?

Mam 22 lata, to nie bardzo pamiętam tamtych czasów i nie rozumiem jak można kogoś terroryzować za inne poglądy.

Gość Myślę że dzisiaj
sporo ludzi poszłoby na manifestację. I jak tak dalej będzie to może będzie marsz głodnych bezdomnych lub tym podobne. Owszem kiedyś to się manifestacje niezbyt podobały. Dla tych co będą na mnie naskakiwać polecam rozmowę z ludźmi powiedzmy po 50 roku życia. Tylko raczej nie z moherem co najeżdża na komunę ale rentkę po mężu komuniście to jak najbardziej bierze tylko z rozsądnym człowiekiem co pamieta tamte czasy. To były inne czasy i inne problemy. Może zamiast demonstracji to trochę zadumy i przemyśleń w czasie spaceru

Gość ty misu wojtku musisz być
strasznie młody, a w związku z tym twój ojciec na uczelni pracował już pod koniec PRLu. Nie wiem czego nie rozumiesz? W tamtych czasach człowiek miał "swoje" poglądy wyłacznie dla "siebie". Mówiąc głośno był podkablowany przez kolegów, sprzątaczkę, nauczycieli i lądował albo w poprawczaku, albo w więzieniu, rodzice wywaleni z pracy z wilczym biletem za złe wychowanie dziecka. Mogłeś być też zabrany przez milicję i tak pałowany, że odechciałoby ci się własnych pogladów. Nigdy o Grzegorzu Przemyku nie słyszałeś? Dziwisz się jak dziecko w przedszkolu i widać nie masz zielonego pojęcia o PRLu :( W szkole 1 maja musiałeś przyjść, podpisać listę przed pochodem, wziąć transparent i czekać na przemaszerowanie przed główną trybuną kilka godzin. Po pochodzie wrócić, oddać niezniszczony transparent i też się podpisać. Gdyby cię nie było, nie zdałbyś do nastepnej klasy a rodzice pociągnięci do odpowiedzialności za to, że nie dopełnili obowiązku przypilnowania cię.

To władza nawet interesowała się tym, na jakie tematy rozmawiałem w domu przy wódeczce z kolegami? Załóżmy zrobiłem domową imprezę, gdzie ktoś nazwał PZPR partią złodzieji i bandytów, a ktoś poszedł z tym na milicję. Był już dym?

Gość ty misu wojtku musisz być
a skąd wiedziałeś że twój najlepszy kumpel nie jest synem ubeka jakiegoś i cię zakabluje? Albo ze strachu po prostu komuś powie co od ciebie usłyszaał?