Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dgege

Pomylenie epoki na maturze.

Polecane posty

Gość dgege
To nie są oficjalne odpowiedzi. Napisal je jakiś polonista- to tylko propozycja odpowiedzi. Prawdziwy klucz dopiero się pojawi.

Gość dgege
Maturzystko- pomylenie bohaterek swiadczy o braku całkowitej znajomości lektury więc nic dziwnego że odjeto Ci 25pkt. Natomiast jednorazowe pomylenie epoki nie jest niczym strasznym.

Gość teztakmam;/
Czyli jest -2/3 pkt czy -25 bo już sam nie wiem co mam o tym myśleć ;/ . Epokę napisałem tylko we wstępie nigdzie do niej nie nawiązywałem , ani nie powtarzałem . Proszę o konkretną odpowiedź ;/ .

Gość dekompresja
osoby to tak ale epoki?!

Gość dekompresja
epoka trwa dłużęj iz zycie czlowieka

Gość dgege
Odpowiedź była podana w tym topiku wcześniej. I jest ona pewna.

Gość dekompresja
chya ze tpo osoa epoki

Gość dekompresja
o p pomylic Jezusa z Arahamem!:)

Gość dgege
dekompresja- znajdź mi taką informację na waznej stronie, np CKE. Nie wymądrzaj się bo wszystkie informacje zostały już potwierdzone nie tylko u nauczycieli ale też w FAQ matury.

Gość pawel122
Jest to odjęcie tylko 2-3pktów. Na maturze możesz popełnić do 3 rzeczowych błędów. Więcej = niezdana matura.

Powiem tak, gadałem z korepetytorką (która jest także egzaminatorem), jest to na 100% błąd rzeczowy. Jeżeli nie wpływa w znacznej części na pracę, poleci tylko parę ptk. Powiedziała, że w najgorszym wypadku można dostać 0/25 z rozw. tematu. Czyli zawsze jest jeszcze te drugie 25, które można zdobyć. Kolejna sprawa to taka, że jeżeli jest więcej takich błędów jest to podstawa do unieważnienia pracy. Więc w naszym przypadku, w najgorszym wyjściu, odejmą nam te 25ptk., choć mam nadzieję, że nas łagodniej potraktują.

Gość pawel122
Ja mam tylko na samym początku w 1 akapicie, mam w nim może z 3-4 zdania. Nigdzie więcej tego nie powtórzyłem, czyli mam mniej 2-3pkt.

Gość teztakmam;/
Ja akurat wpisałem epokę we wstępie więc chyba nie będzie źle ;/ .

Gość olabejbola
kurde ludzie, boję się strasznie... ciągle czytam na necie o tym samym. już chyba od godziny 13 siedzę i tylko szukam wątków o tej pomylonej epoce... serio myślicie, że wszystko będzie ok? moje zdanie wygląda tak (pewnie Wasze identycznie) : "Przedwiośnie" to powieść Stefana Żeromskiego powstała w Młodej Polsce. I koniec o Młodej Polsce, tylko ten jeden malutki błąd. Poza tym Żeromski i w Młodej Polsce i w XX-leciu tworzył także nie jest chyba tak źle. Ja napisałam tak, bo uczyłam się z zeszytu szkolnego, że to Młoda Polska. Nawet w tej epoce przerabialiśmy "Przedwiośnie" dużo czasu przed rozpoczęciem omawiania XX-lecia. Lipa... o XX-leciu mam tylko napisane w skrócie na marginesie, a tak to ciągle przekonana byłam o Młodej Polsce.

Gość anka4638
Co wy z tym ocenianiem akapitów? Przecież pracy nie ocenia się akapit po akapicie... Tu masz kryteria oceny pracy, to sobie przeanalizuj: http://język-polski.pl/porady-i-przepisy/1578-kryteria-oceny

Mam tak samo, siedzę też od 13 przeglądając wątki. Co do zdania również tak zapisałem i też sugerując się tym, że miałem zapisane Żeromski-Młoda Polska. Mimo, iż na teście coś mi nie pasowało i tak sugerując się tym głupim zapisem źle napisalem

Gość anka4638
Coś się wkleić nie chce.... grrrrrr www.język-polski.pl/porady-i-przepisy/1578-kryteria-oceny

Gość anka4638
ostatni raz.... http://język-polski.pl/porady-i-przepisy/1578-kryteria-oceny

Gość żółta kartka
Obecni maturzyści to debile

Gość żółta kartka
Zadne z was nie powinno zaac hahaaha

Gość palalapa
Ja napisałam, że Przedwiośnie pochodzi z dwudziestolecia miedzywojennego, ale popelnilam chyba jeszcze wiekszy blad i prosze powiedzcie mi jak go ocenia. Napisałam, ze Gajowiec dazyl do odzyskania niepodleglosci w Polsce i ciagnelam ten temat przez cala prace.. prosze o pomoc i opinie.

palalapa nie chcę cię martwić, ale i tak ktoś to powie. Jeżeli ciągnęłaś to przez całą pracę to może nie być za dobrze.

choć z drugiej strony jako tako na pewno dążył do odzyskania. gdyby to był tylko fragment to jeszcze, ale jeśli cala wypowiedź nie mam pojęcia jak to ocenią

Gość pawel122
Na maturze można popełnić 3 błędy rzeczowe bez większych konsekwencji. Jeśli się popełni 4 błędy rzeczowe to niestety nie ocenia się treści i ma się 25 punktów w plecy, czyli około 35%. Jeśli w zdaniu jest błąd rzeczowy, to za zawarte w nim stwierdzenia nie przyznaje się punktów. - słowa egzaminatora z OKE.

Gość palalapa
Dzieki aro, ale sa jakies nikle szanse? jestem juz przygotowana na najgorsze.

Gość dgege
Super! Dzięki Paweł :) Tylko utwierdziłeś nas w tym. Czuje się teraz pewniej ;)

Gość weqwewqewqe
wyluzujcie, ja tez się przejmowałam maturą, potem studiami, płakałam, przezywałam... a teraz jestem po 30, i moja jedyna praca to 3 mce przy sprzataniu... buachachacha... to wszystko i tak g... daje

Gość pawel122
Dzisiaj pytałem jeszcze dyrektorki która uczy języka polskiego. Za błąd ze złą epoką odejmą nam 2-3pkt. Tak więc nie ma się co bać i nie słuchajcie innych bo was tylko straszą. Btw. matematyka moim zdaniem łatwa. A jak u was?

Gość TEZ MAM MŁODĄ POLSKE XD
Matma raczej prosta koło 80% powinno wpaść więc nie jest źle . Bardzo dobrze że za tą epokę jedynie 2-3 pkt odejmuja bo by była lipa :) .

Gość dgege
U mnie minimum 80% powinno być :)