Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dgege

Pomylenie epoki na maturze.

Polecane posty

Gość pawel122
Jak skreślą mi akapit to pół biedy. Tam miałem może z 3-4 zdania. Ale co z resztą.. Jestem wściekły... Boje się, że przez 1 głupie zdanie nie zdam -.-

Gość dgege
A ja to w tym jednym akapicie opisałam większość ksiązki...

Gość pawel122
Przeczytałem teraz, że można popełnić max. 3 błędy rzeczowe.. jeżeli popełnimy więcej to jest 0pkt za prace. Od 1h szukam i czytam i większość mówi, że to rzeczowy błąd. Głupotą byłoby niezdanie matury przez 1 błąd jeżeli reszta jest dobrze..

Gość dgege
.

Oby było te 21pkt z całości, nic wiecej nie chce :P

Gość dgege
No masz rację Paweł. Ja całą pracę mam chyba wlasnie dobrze- tylko to jedno zdanie niepotrzebnie napisalam.

Gość dgege
Czyli wychodzi na to że odejmą nam 2 punkty. Byloby dobrze...

Gość pawel122
Nie no damy radę :) Nie takie bzdury ludzie powypisywali na maturze i pozdawali. Z tego linku co wrzuciłem uspokoiłem się jak to przeczytałem. Też sądzę, że jest to błąd rzeczowy i po prostu odejmą nam z 2-3 pkt.

Gość pawel122
Ale ogólnie tak się wkur...., że odechciało mi się matematyki .. Ta niepewność..

Gość dgege
Napisalam maila do swojej nauczycielki, az sie boje jak nam mnie siądzie...

Gość pawel122
To jak odpisze Ci, to weź tu napisz. Przyda się wszystkim ludziom. Dzięki z góry.

Gość hrhrhrh
.

Gość dgege
Nie ma sprawy, na pewno napiszę.

Gość Izul
Od godziny ryczę nad własną głupotą. Nie wiem co mnie zaciemniło, skoro jeszcze przed maturą dobrze wiedziałam, że Przedwiośnie to XXlecie! Napisałam na maturze, że powstało w Warszawie w 1976 (czyli jednocześnie napisałam też złą epokę!), czyli przepisałam to co było pod tekstem. Nie wiem co mi odbiło, zaraz jak wyszłam to się kapłam, że przecież to rok wydania. I teraz ryczę i jestem tak zdołowana, że już nie mam siły w ogóle siedzieć nad matmą.Boję się, ze to zbyt poważne i uznane będzie za błąd kardynalny. Jak myślicie? -_-

Mam ten sam problem, napisałem, że "Przedwiośnie" to Młoda Polska. Zmyliło mnie to, że akcja całej powieści zaczyna się w 1914r. Na szczęście zawarłem to w jednym krótkim akapicie i dalej nie ciągnąłem. Jestem ciekawy co z tego wyjdzie.

Gość dgege
Znalazlam to w Internecie: "Czy jeżeli w pracy wszędzie pisałem "Łącka" zamiast "Łęcka", stracę dużo punktów? Egzaminatorzy zaznaczą wtedy błąd rzeczowy i nie przyznają punktu w tym miejscu. Pomyliłem nazwisko Izabeli. Napisałem, że nazywa się ona Stawska zamiast Łęcka. Mało tego: napisałem, że Wokulski ma na imię Tomasz, a nie Stanisław. Czy przez to mogę mieć jakieś duże problemy? Czy to prawda, że jeśli w pracy wystąpi błąd rzeczowy, nie uznają akapitu, w którym on występuje? Wszystkie słowa z poszczególnych akapitów są liczone, ale w miejscu wystąpienia błędu nie można przyznać punktu (poprawna odpowiedź jest wtedy uwikłana w błąd rzeczowy). Ile mi odejmą punktów za napisanie, że Tetmajer to największy poeta epoki pozytywizmu? To błąd rzeczowy. Nie będzie w tym miejscu przyznanego punktu."

Gość dgege
Jeszcze raz. 1. Czy jeżeli w pracy wszędzie pisałem "Łącka" zamiast "Łęcka", stracę dużo punktów? ODP: Egzaminatorzy zaznaczą wtedy błąd rzeczowy i nie przyznają punktu w tym miejscu. 2. Pomyliłem nazwisko Izabeli. Napisałem, że nazywa się ona Stawska zamiast Łęcka. Mało tego: napisałem, że Wokulski ma na imię Tomasz, a nie Stanisław. Czy przez to mogę mieć jakieś duże problemy? Czy to prawda, że jeśli w pracy wystąpi błąd rzeczowy, nie uznają akapitu, w którym on występuje? ODP. Wszystkie słowa z poszczególnych akapitów są liczone, ale w miejscu wystąpienia błędu nie można przyznać punktu (poprawna odpowiedź jest wtedy uwikłana w błąd rzeczowy). 3. Ile mi odejmą punktów za napisanie, że Tetmajer to największy poeta epoki pozytywizmu? ODP: To błąd rzeczowy. Nie będzie w tym miejscu przyznanego punktu.

nie wpadajcie w panikę. I tak już nic nie zmienicie, możecie liczyć na ludzkich egzaminatorów. Co do przedwiośnia z 1976r jakbym była egzaminatorem potraktowałabym to humorystycznie ;) na szczęśćie nie jestem

Gość toznowuja
Izul, ja też płaczę, bo napisałam przy glorii victis o powstaniu litopadowym... zasugerowalam się przypisem z mazowsza :( teraz staram sie robic matmę, ale wysiadla moja ulubiona strona z zadaniami, pewnie oblężona... no i nie mam już siły, tyle nerwów.. caly rok nauki pójdzxie się jebać przez ten chaos w głowie, ten stres i wrażenie, ze wszystko napoisalam byle jak i w dodatku ze nie zdalam z poslkiego.... :(

Gość kukukuooii
Ja miałam na maturze meeeega błąd rzeczowy,który powtarzałam przez całą pracę....i co? I zdałam z pięknym wynikiem...teraz nie patrzy się na sens wypowiedzi , tylko na klucz...tzn. Napisałas jedną rzecz niezgodnie z kluczem, nawet jeśli powtarzasz błąd, masz tylko 2% mniej.

Gość dodam swoje 33 grosze
Ja nie podałam epoki ale napisałam, że Żeromski tworzył w takich epokach literackich jak M.IN. Młoda Polska i pozytywizm :D Więc uniknęłam pomyłki bo też nie byłam pewna tego XX lecia mimo, że wiedziałam iż rewolka w Baku to rok ok. 1918 ;) ale za to niestety napisałam JAN Gajowiec zamiast SZYMON :(.

Ja nie podałam epoki ale napisałam, że Żeromski tworzył w takich epokach literackich jak M.IN. Młoda Polska i pozytywizm :D Więc uniknęłam pomyłki bo też nie byłam pewna tego XX lecia mimo, że wiedziałam iż rewolka w Baku to rok ok. 1918 ;) ale za to niestety napisałam JAN Gajowiec zamiast SZYMON :(.

Gość toznowuja
2%? dzięki za pocieszenie,mam nadzieję, że i ze mną tak będzie :( chciałabym tylko zdać tą podstawę.. przede mną jeszcze rozszerzenie z polskiego, a podstawę pewnie ledwo zdam :/

Gość toznowuja
a jutro matma, pewnie też mi nie pójdzie :( co za życie

Gość maaatuurzystka
Hej, nie przesadzajcie! Zapewniam, że głupsi od Was zdawali matury ;) Na pewno Wam nie skreślą pracy za jeden głupi błąd. A nawet jeśli mieliby, to przecież i tak nic nie zmienicie. Lepiej wziąć się za matmę. W razie czego zawsze to lepiej w sierpniu poprawiać tylko jedną maturkę a nie dwie ;)

Gość dgege
Kochani, odpisała mi moja nauczycielka. Jeśli chodzi o błąd rzeczowy w takiej sytuacji że nie powtarzamy go później i reszta pracy jest w porządku- możemy dostać max 2 punkty mniej za pracę. Głowa do góry! :)

uff... to dobrze, bo mój JAN Gajowiec pojawia się kilkakrotnie. A jak Wam poszło czytanie ze zrozumieniem? Moim zdaniem było gorsze od wypracowania.

Gość toznowuja
a pytałaś może o te pomylone powstania? :( tzn. listopadowe :( bo chyba dziś nie zasnę ze stresu i zwalę matematykę