Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamikamila

co będzie z umową o pracę jesli teraz zajde w ciaze..

Polecane posty

Gość kamikamila

Razem z męzem chcemy zacząc starac sie o dziecko, ale boje sie ze jesli zajde w ciazę mogą mi nie przedluzyc umowy o prace ktora konczy sie 20 czerwca.. (od 20 grudnia 2012)... Czytalam te rozne przepisy ale juz sama nie wiem jak to jest.. bo niby ochorna kobiet w ciazy jest dopiero od 3 miesiaca, czyli dopiero wtedy muszą mi przedluzyc umowe do czasu porodu..a jesli w momenice konca umowy bede w pierwym miesiacu to mogą mi nie przedluzyc? Czytalam tez ze w sytuacji gdyby pracodawca przedluzajac mi umowe nie wiedzial ze jestem w ciazy i mi ja przedluzyl, a potem dowie sie ze jestem w ciazy (mniej niz 3 miesiace) to ta umowa moze zostac anulowana? Moze ktos mi pomoze...bo nie wiemy czy musimy przelozyc te starania na pozniej/...

Gość do autorki topiku..../
takie tępe lochy jak ty nie powinny sie rozmnazac wiec spierdalaj

Gość amaaatorka
Nie jestem żadnym prawnikiem, ale z tego co wiem, to funkcjonuje tylko po podpisaniu umowy. Tzn. Jeśli teraz zajdziesz w ciążę, to oczywiście pracownik może Ci jej nie przedłużyć. Jedyną opcją jest zajście już po podpisaniu kolejnej umowy

Gość kamikamila
a jesli zajde w ciaze teraz a przyznam sie w pracy do tego dopiero po podpisaniu umowy, to czy mogą ją anulowac?

Gość mm for mm
JESLI KONIEC UMOWY WYPADA PO 12 TYGODNIU TO MUSI BYC ONA PRZEDLUZONA DO PORODU

Gość zonaKraka
Nie, nie może "anulować" umowy, nie wiem skąd to wzięłaś :) Przecież nie podpisujesz żadnego oświadczenia że nie jesteś w ciąży, więc nie ma się czego czepiać. Musi przedłużyć umowę jeśli będziesz po 12 t.c., wcześniej nie. Oczywiście może się tak zdarzyć że się zorientuje czy dowie jak będziesz np. w 2 mcu ciąży i nie przedłuży bo nie będzie chciał mieć ciężarnej na głowie.

Gość rtrtr
od 3 miesiąca jesteś chroniona i nie mogą Cię zwolnić.. tyle że nie wiem czy od 3 miesiąca czy po 3 miesiącu

anulowac nie moga- z chwaleniem w pracy wstrzymaj sie najlepiej do 12 tygodnia - potem jestes chroniona

Gość happykobietka.
ja na szczescie zaszlam w ciaze po przedluzeniu umowy i mam teraz od 1 kwietnia umowe na czas nieokreslony i jestem w 1 miesiacy ciazy :) ale z tego co piszecie to nie jestem jeszcze chroniona i moga mnie poprostu zwolnic? bo to jest prawda ze powinnam zaniesc zaswiadczenie od lekarza o ciazy?

Gość zonaKraka
Jak już masz przedłużoną umowę, to nie mogą Cię zwolnić. W przypadku umowę o pracę mogą zakończyć umowę tylko w przewidzianym terminie jeśli jest to przed 12 tc, jeśli przewidziany termin rozwiązania umowy jest po 12 tc muszą ją przedłużyć. Czyli jak masz na czas nieokreślony to w ogóle nie musisz się bać. A co do zaświadczenia- teoretycznie mogą dać Ci wypowiedzienie, ale nie podpisujesz tylko przynosisz zaświadczenie od lekarza.

Gość loo jejku to wy nie wiecie
ze trzeba brac odrazu l4 wtedy, wam nic nie grozi? :D

Gość kamikamila
moze ktos jeszcze sie wypowie?

Gość kamikamila
moze ktos jeszcze sie wypowie

Gość spryciulinka
Hej, a ja Ci powiem co ja zrobiłam. Pracowałam na umowę zlecenie 3lata... mimo różnych próśb, pracodawca nigdy nie dał mi umowy o pracę. Kiedy okazało się, że jestem w ciąży szybko szukałam jakiejkolwiek umowy o pracę :) i tak tez ją dostałam. Za minimalną krajową na 3 miesiące, a po 1 miesiącu od zatrudnienia przyniosłam L4, które będę miała do końca ciąży a potem roczny macierzyński. :)) Ja nie powiedziałam pracodawcy o ciąży, a nikt nie miał prawa mi anulować umowy :) Sytuacja będzie inna po macierzyńskim, bo zapewne mnie zwolni :) no ale 1,5 roku mam pieniądze zapewnione.

Gość nbmjm
ale jak wrocisz po ciąży to wtedy już umowa moze nie obowiązywać... Sama musisz określić swoje priorytety... Jedne kobiety wolą pracować i robić kariere a inne miec dzieci. (na miejscu pracodawcy nie przedluzylabym umowy, chyba ze bym nie wiedziala o ciąży, no ale wtedy to po powrocie bym zwolnila)