Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewa 13443

HIRUDOTERAPIA Leczenie Pijawką Lekarską

Polecane posty

Gość Bashmi
24.03.14 Sprostowanie do Bashmi, ciekawe jest to co piszesz. Nie miałam takich informacji. Jeśli to dobra i sprawdzona firma, to podaj proszę jej nazwę i namiary. Nie ma nic lepszego jak zdrowa konkurencja na rynku. A my, terapeuci i nasi pacjenci, możemy tylko na tym skorzystać.

Gość Kasia kania
Ja tez polecam warszawski gabinet Meda. Tam uratowano nogę mojego ojca która była zakwalifikowana do amputacji . Dzięki pijawkom i larwom ojciec ma nogę. Bardzo polecam i dziekuje za wszystko personelowi . Kaśka

Gość Stefan miler
Tez lecze sie pijawkami w tym gabinecie ( Meda ) polecam !!!

Gość gość
Nie ma nic lepszego jak zdrowa konkurencja na rynku.... Bashmi rozwalasz mnie kobito na maxa :) A co do polecania przez ciebie terapeutów.hm.. na jakiej podstawie ich polecasz? skąd wiesz jacy są dobrzy i rzetelni ? leczyłaś się u nich? znasz ludzi którzy się leczyli ? NIE ! Znasz ich z waszych spotkan integracyjnych ktore organizuje pan P. Zjezdzacie się i pijecie , grilujecie stad twoja znajomość z nimi i na tej podstawie ich polecasz.. Oczywiscie zaraz sie wykrecisz i bedziesz tworzyc historie jak bardzo dobrze ich znasz itd .. żal..

Gość Pytanko o pijawki
Chciałam zapytać p. Bashmi .Znalazłam na stronie terapeutki coś takiego : Krwawienie pozabiegowe jest efektem pożądanym, z ranek z krwią wydostaje się chłonka, toksyny, bakterie, śluz, złogi, w ten sposób organizm się oczyszcza, natomiast organizm dostaje impuls by produkować świeżą krew. Nie zbyt się znam ,ale poddaję pod watpliwość to , że z ranek wydostaje się śluz . Skąd w krwi bierze się śluz? Czy to jest skutek pijawek? Bardzo proszę o odpowiedz panią Bashmi bądz innego specjalistę gdyż chcę się poddać terapii pijawkami i nie wiem czy dobrze wybrałam terapeutkę.

Gość Nataniel_a
Kogo jeszcze polecacie z Wawy ? Patrzyłem na stronę Meda ale tam zabieg kosztuje 70zł !!!!! czy w całej Wawie tak drogo? Widzę że w innych rejonach to 50zł za zabieg biorą i 20zł za pijawki. Czy dlatego że to stolyca jest tak drogo?Mieszkam pod Wawką więc możecie podać namiar też na okoliceWarszawy. I jeszcze jedno , w poradni Meda pisze ze jednorazowo stawiaja 3-6 pijawek a na innej stronie co prawda nie w Wawie lecz na Śląsku znalazłem info że stawia się od 4-15 pijawek jednorazowo w zależnosci od wagi. Jak jest naprawdę? Jak nie dać się wyrolować i nie da się naciągnąć na koszta? na co zwrocic uwagę ?

Gość gość
to nie tak drogo bo w Bieruniu w Galenie miałem stawiane pijawki i zapłaciłem 120zł za pijawki ( 20zł za jedną ) + 100zł za wykonanie tego zabiegu,czyli jeszcze drożej niż w warszawce

Gość gość
17 minut pijawka ssała, po 17 minutach z zegarkiem w ręku przyszła pani i zdjęła pijawkę ,mącząc ją spirytusem pijawka wtedy puściła, a teraz czytam że pijawki powinny byc godzine , ciekawe czy moja terapia była właściwa , we wtorek mam mieć kolejny raz

Gość Bashmi
28.03.14 Pytanko o pijawki - Zgadza się, że ubytek krwi stymuluje organizm do wytworzenia świeżej, reszta to sprawa dyskusyjna. Uważam, że ważniejsze jest to, co pijawka wpuszcza podczas żerowania. 28.03.14 Nataniel_a - Ilość przyłożonych pijawek zawsze dobiera się indywidualnie w zależności od potrzeby. Regułą jest, że dorosłej osobie stawia się min. 4, ale czasami stawiam tylko jedną, np. na niewielki krwiak pourazowy. Natomiast przy poważnych stanach, np. w przewlekłej niewydolności żylnej, stawia się kilkanaście, a za naszą wschodnią granicą nawet powyżej dwudziestu. Twoje wątpliwości powinien wyjaśnić terapeuta do którego się zwrócisz. Cena zabiegu w gabinecie waha się w Polsce między 50 a 100 zł. Pamiętaj, żeby cena nie była jedynym kryterium, którym będziesz się kierować wybierając terapeutę. 28.03.14 gość - Dlaczego nie zapytasz terapeuty, dlaczego tak krótko? Są różne szkoły. Jedni twierdzą, że pijawka powinna odpaść sama, inni zalecają zdejmowanie po ok. 40 - 50 minutach ponieważ zbadano, że po tym czasie nie wpuszcza już hirudozwiązków. Ja jestem zwolenniczką tzw. złotego środka, ale to tylko moja opinia.

Gość witaj Bashmi
czy mozesz napisac, jak sie nazywaja te 2 laboratoria w Polsce w ktorych hodowane sa pijawki? w jakich miejscowosciach sie one znajduja?

Gość Jagoda60
Witam! jestem po raz pierwszy na forum, dziwi mnie bardzo "bagienko po Polsku", uważam że forum przeznaczone jest do wymiany doświadczeń, instrukcji, porad itd. szkoda czasu na epitety,ludzie są bardzo różni, promować należy rzetelność,fachowość i chęć niesienia pomocy potrzebującym, oczywiście że za zapłatę, proszę nie wierzyć że odpowiedzialną pracę wykonuje się za marne "grosze".A co do hirudoterapeutów z krótkim stażem to przecież każdy kiedyś zaczynał /lekarz też/ od pierwszego pacjenta.To czy ktoś jest dobrym hirudoterapeutą , nie zależy od jego wykształcenia , tylko od chęci uczenia się i rzetelnego wykonywania swojej pracy.Oczywiście lekarzom jest łatwiejbo posiadają wiedzę medyczną, ale oni nie będą tym zajmować się jako główne ich zajęcie.Kończcie ludzie kursy iuczcie się resztę życia bo nauka jeszcze pijawki nie "rozgryzła"Dzielcie się wiedzą a gabinetów w Polsce potrzeba jeszcze duuużo. Jagoda60

Gość Bashmi
30.03.14 witaj Bashmi - podałam ich nazwy wyżej, obie firmy posiadają strony internetowe.

Gość gość
Cz może ma ktoś namiary na te dwie pozostałe hodowle w Polsce.

Gość gość
Wie ktos cos o dr Syczu? To lekarz z Ukrainy, hirudoterapeuta. Chcialabym sie do niego wybrac, ale mam kawalek drogi i dlatego chce poznac Wasze opinie na temat doktora. Bashmi, jak sadzisz, lepiej stawiac te pijawki u niego - w koncu jest lekarzem, czy wybrac zwyklego hirudoterapeute po kursie gdzies blizej mojego miejsca zamieszkania? Dodam ze mam problem neurologiczny, wiec wydaje mi sie ze dr Sycz pomoglby mi bardziej niz ktos inny, bo jest neurologiem. Co sadzisz na ten temat Bashmi?

Gość Ametax
Proszę o radę. Jestem po zabiegu pijawkami. Na żylaki. Na nodze mam ogromy krwiak , to nie jest siniak, to ogromny , duzy podskórny wylew krwi . Skóra koloru fioletowo-bordowo-ciemno czerwonego. Miałam postawione 4 pijawki obok żylaka na krzyż. Ten wylew nie był widoczny zaraz po zabiegu , nie wiem dokladnie kiedy powstał ale jak na drugi dzień zdjęłam opatrunek to już był. Wygląda to strasznie. Wielkość ok 20cmx10cm Czy to normalny objaw? Czy mogę mieć dalej stawiane pijawki? Jutro mam mieć następny zabieg , chciałabym aby odpowiedział mi ktoś tutaj zanim jutro pójdę Oczywiscie jutro tez zapytam terapeuty.

Gość Bashmi
Dr Sycz jest dobrym lekarzem, ale jest wielu świetnych hirudoterapeutów nie posiadających wykształcenia medycznego, wykonujących zabiegi z dużym zaangażowaniem i zgodnie ze sztuką. Nie jest też ważne, jakie szkoły, czy kursy pokończyli. Na Twoim miejscu szukałabym dobrego gabinetu jak najbliżej miejsca zamieszkania. Napisz, co Ci dolega, to może będę mogła napisać coś więcej.

Gość Bashmi
Sądząc z opisu, po , lub w trakcie zabiegu pękło jedno z podskórnych naczyń krwionośnych. Takie rzeczy się zdarzają, zwłaszcza u osób z tendencją do żylaków, u których ściany naczyń są kruche i mało elastyczne. Takie krwiaki nie są niebezpieczne i zwykle dość szybko się wchłaniają. Nie są też przeciwwskazaniem do kolejnego zabiegu, ale ostateczną decyzję zawsze podejmuje terapeuta. Oczywiście na Twoją prośbę może też przełożyć kolejny zabieg do momentu wchłonięcia się krwiaka. Spróbuj wzbogacić dietę o kaszę gryczaną. Zawarta w niej rutyna poprawia elastyczność naczyń i działa p/zapalnie. http://pl.wikipedia.org/wiki/Rutyna Wprowadź też codzienne naprzemienne natryskiwanie podudzi ciepłą i chłodną wodą. To taka gimnastyka dla żył. Kończ zawsze na chłodnym prysznicu. Pozdrawiam!

Gość gość
pytanie do Bashmi - czy preparaty luteinowe na oczy moga rozrzedzac krew? czy jesli przyjmuje taki preparat to moge zaczac zabiegi pijawkami?

Gość gość
Bashmi - a co jesli hirudoterapeuta nie chce podac skad ma pijawki (pytam czy z Bio-Genu i z Euro-Bionu) a on mówi mi tylko, zebym sie nie martwila po pijawki sa z bezpiecznych hodowli z pozwoleniem Ministerstwa Zdrowia, to faktycznie mam sie nie martwic i mu zaufac? Czy w Polsce istnieja tylko te dwie wymienione przez Ciebie BEZPIECZNE hodowle pijawek?

Gość gość
bo pijawki*

Gość Ametax
Bashmi bardzo ci dziękuję, dzwoniłam i kontaktowałam się bo nie dawało mi to spokoju i usłyszałam to samo co ty mi tu odpisałaś. Bardzo dziękuję. Terapeuta,jesli nie ma nic do ukrycia , myślę , że powinien podać nazwe hodowli. Ja taką informację otrzymałam.

Gość gość
nie skorzystał bym z terapii u takiego terapeuty .. coś ukrywa skoro nie chce poda hodowli

Gość Bashmi
Ja znam tylko te dwie hodowle w Polsce. Sprzedawców jest więcej, ale mają obowiązek udokumentowania pochodzenia pijawek. Nie znam powodu, dla jakiego uczciwy terapeuta miałby ukrywać takie istotne informacje.

Gość gość
Jak już wcześniej pisałem są jeszcze co najmniej dwie . Jedna chyba w Poznaniu ale straciłem namiary , z tego co wiem to dopiero zaczynają , a ta hodowla w Gliwicach , jak ustaliłem to mają jednak stronę www.pijawkisprzedaz.pl tel. 605 686 193 Bashmi masz rację że zdrowa konkurencja to podstawa .Nie wyobrażam sobie gdyby była tylko jedna hodowla , to na pewno nikogo nie byłoby stać na zabieg.

Gość Bashmi
31.03.14 gość - Nic mi nie wiadomo na temat negatywnych interakcji preparatów luteinowych z hirudozwiązkami. Jeśli mimo to masz wątpliwości, to skonsultuj się z lekarzem. Hirudoterapia jest procedurą medyczną uznaną przez NFZ. Lekarz ma obowiązek odpowiedzieć na Twoje pytania.

Gość Bashmi
31.03.14 gość - Oni hodują, czy tylko sprzedają?

Gość gość
Mają wszystkie dokumenty i pozwolenia dot. hodowli i jak pisałem już wcześniej są to najlepiej przygotowane do terapii pijawki w Polsce i z całą pewnością już nie będę pracował na pijawkach z firm przez ciebie tam mocno polecanych , więc proszę nie wprowadzaj Bashmi ludzi w błąd .

Gość Kirsha
Gościu co rozumiesz pod stwierdzeniem " najlepiej przygotowane pijawki do terapii " ? Proszę wyjaśnij . Jeśli mam być szczera to nie znałam tej hodowli. Znam tylko Bio Gen i Euro Bion .To samo odnośnie larw , znam dwa laboratoria , z tego jedno zupełnie świeżutkie w tej branży , jako jedyne w Polsce produkujące opatrunki z larwami. Jeśli chodzi o hodowlę pijawek z Gliwic, nie wiem skąd mają w zakładce : GABINETY , namiary na mnie :) Nie współpracuję z nimi , a o ich istnieniu dowiedziałam się z tego forum, o którym dziś powiedziała mi moja pacjentka. ______________________________ Ja również , jak Bashmi , nie znam powodu , dla którego uczciwy terapeuta ukrywa tak ważne informacje. Uważam , że każda osoba , chcąca się poddać terapii lub taka , która chce tylko zasięgnąć informacji odnośnie pochodzenia pijawek powinna otrzymać od nas terapeutów tę informację. To nie powinno być tajemnicą a pacjent ma prawo wiedzieć .

Gość brakuczuc1021
prosze o pomoc.PALENIE POD ZEBRAMI,piekac eposladki od dolnego kregoslupa bardzo proszę o pomoc !!! :(