Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

monbiaa

Styczeń 2014 :)) NOWE FORUM zapraszam świeże ciężarne :)

Polecane posty

Gość karla4
kawusia gratuluję dobrych wieści :) ... ka3sia to pewnie trądzik noworodkowy, na niego robi się taki krochmal z mąki ziemniaczanej i nakłada na skórę, szybko powinno zejść. Strasznie gorąco masz w domu to raczej od suchego powietrza przez wysoką temperaturę ten katar. Spokojnie obniżcie na 20C a w nocy na 18-19C. .... jaka jestem szczęsliwa Karolek utył !!! We wtrek ważyła 3460g a dzisiaj 3605g :) ... a i dowiedziałam się maluch ma jesc z jednej piersi minimum 5-7min bo przez ten czas pokarm jest wodnisty i gasi pragnienie po tym czasie jest już tresciwy i kaloryczny .... a w kwestii gromadzenia odciagnietego mleka, to można zlewac mleka z kolejnych odciagnięć ale dolewając jedno do drugiego musi być tej samej temperatury, czyli wstawiamy do lodówki i jak się schłodzi dolewamy do tej poprzedniej porcji

kawusia nawet nie wiesz jak sie ciesze dobrze ze sie odezwalas :) mam nadzieje ze juz jestes spokojna teraz nic tylko cieszyc sie macierzynstwem :))) karla super ze Karolek przybiera na wadze teraz co chwile bedziemy odkladac za male ubranka :) ... co do temp to macie racje zmniejszylismy i kontrolujemy z mezem termometrem. Dzisiaj mam zamiar zaczac uzywac nawilzacz powietrza kupilismy jak Dawid byl maly wlacze go na noc ma tez funkcje oczyszczania z kurzu wiec mam nadzieje ze pomoze Filipkowi. ... a z krostkami to juz umowilam sie z pediatra ma jutro przyjsc to oceni patrzylam w necie i to wlasnie wyglada jak tradzik noworodkowy wiec Karla przyda sie pewnie Twoja rada co do leczenia.

Gość gość
Dziewczyny odnośnie położnych każdy Dr dostaję kasę większą za ciężarną i to on wysyła położna to jest jej obowiązek bo ma za to płacone moja jest co tydzień dodatkowo 24 h jest pod telefonem .

Mały Misiu dziękuję że pytałaś o te przerwy między karmieniem. Teraz nie będę małego budzić. .. U nas dzień był ciężki przez kolki. Mały prawie cały czas marudził. Zwykle spał po 3-4godz a dziś nawet pełnej godziny nie mógł przespać. Mam nadzieję że jutro będzie lepiej no i że w nocy tak nie da mi popalić. - Ja też właśnie mam problem od kilku dni z krostkami na buźce synka. Są takie czerwone właśnie jak trądzik i nie wiem co to. Kilka kropek jest też za uszkiem i na brzuszku więc rozważam opcję uczulenia na proszek lub na coś co ja jadłam. Czasami to już bym nic nie jadła żeby mu nie zaszkodzić. ... Uciekam do spania bo nie wiem jaka noc przede mną.

Dziewczyny doradzcie mi cos. Moja mala od godz 16 robi sie strasznym lakomczuchem. Nakarmie ja 90 ml mm. Spi z godz budzi sie i pcha lapki do buzi. Daje smoka bo widze ze ma potrzebe ssania. Ale po ok 2 godz placze. Jak smok wypadnie to sie robi niespokojna. Wygina sie kreci. Daje mleko po 2,5 godz odbijam jej, ale strasznie ulewa. Boje sie ze ja przekarmie, albo cos. Moze to wina mleka..nie wiem juz. Dodam ze je lapczywie i czesto wierci sie nie spokojnie.. Czy robie cos nie tak?

Gość gość
nituka czemu nie karmisz piersią?

Kawusia bardzo się cieszę! Może dla pewnośc***owtórz u innego lekarza badanie, sprawdź najpierw opinię na znanymlekarzu i może to cię uspokoi na dobre. x Gościu szkoda że nie widziałaś mojej położnej, pytam czy jak coś to mam do niej dzwonić, a ona że broń Boże, co by to było jakby każdy do niej dzwonił z pytaniami. Poza tym była tylko raz i więcej się na bank nie pokaże. Za to laska której za nic nie płaciłam i która odbierała mój poród jak do niej dzwonie to zawsze mi odpowiada na wszystkie pytania. Obca kobieta ze szpitala! x Dzięki dziewczyny! Miałam natchnienie;) bo ciągle się przewijał temat złej i dobrej mamy, a przecież każda z nas jest najlepszą mamą, tak jak napisała też Maly Miś! x Niutka wszystko ok, moja tez wieczorami lub popołudniami długo i często ssie. Albo krótko i często, teraz ponad godz walczyła z kolką i dałam jej cyca, possała chwilkę dosłownie i przysneła. I nie uważam że się nie najada, tylko zmęczyla się płaczem i chciała się napić. Jeśli zaraz zgłodnieje da znać, jak nie to troszkę pośpi. x Byłam dziś u pediatry, mała przybrała średnio 40 na dzień mimo że karmię ją rzadziej bo co 3-4,5 godz tak mniej więcej chce, ale czasem co 5-6 godz i je tylko z piersi i często chwile i jest najedzona. A tu takie ładne wyniki aż byłam w szoku;) norma to od 150 tyg, a moja przybrała 120 w 3 dni. x Karla musisz się tu zarejestrować i będziesz niebieska, tam od razu zmieniasz sobie stopkę;)

witam nocna pora, szerzej rozpisze sie pozniej. napiszcie Mamusie jak t jest z tym smoczkiem. Jak kladziecie po karmieniu i przewinieciu do kozeczka podajecie smoczka? ile czasu potrzebuje dziecko zeby zasnac? dzisiaj pierwszy raz ma smoka w buzi przy zasypianiu i nie widze postepow jesli chodzi o samodzielne zasypianie :( oczy mi sie kleja a ta ma pol otwarte oczy i ostro ssie smoka.) Na pewno nie jest glodna. Dzisiaj mialysmy marudzacy dzien dlatego uzywamy smoczka

Kawusia to swietna wiadomość! !! :D ciesze sie ogromnie!!. !! Teraz nic tylko xajmuj sie maluchem! :) . Karla ladnie Karolek przybiera!!! , Kasiu na tradzik zalecana jrst naprzienna kapiel w nadmanganianie potasu i krochmalu. . Milek zaszczepiony. W dwa tyg przybral 680g! :o

Smoczki. Ja tez daje ;) ja mam fobie ze od smoka dziecko bedzie miec wade zgryzu.. ale rozmawialam z ortodontami i oni polecaja aby smok miał jak najwezszy ten 'trzonek'.. wiec znalazlam smoka kyory ma najwezsza. Z MAMbaby. . Dziewczyny sprobujcie na kolki termofor i masaz brzuszka. Przynosi dziecku ulge. . A Milek znow zrobil dobie przerwe w jedzeniu do 3. Tyle ze dzis nie jadl 8 godz! Rekord pobił ;)

Kaem ja zrobiłam masaż i zapodałam ciepełko na brzucha i efektów specjalnych nie widziałam od razu, potem mała zrobiła 3 kupki i było o niebo lepiej. Kaem a jak zaszczepiłaś? Ja waham się między 5w1 a 3w1 i nie wiem co wybrać:/ jaka jest dokładnie między nimi różnica??

Postaram się nadrobić zaległości na kafe, 18 lutego mamy wizutę w poradni ryzyka okołoporodowego z konsultacją kardiologiczną, Piotrek będzie miał robione echo serca przez tą panią doktor, która zdiagnozowała mu wadę, mam nadzieje, że jak będę silnie wierzyć, że wszystko będzie dobrze to tak będzie :). Wczoraj pani doktor zważyła mojego Klucha waży 5700 (urodził się z wagą 3700, miesiąc i 6 dni temu). Ciekawi mnie czy pani doktor nie będzie kazała nam go odchudzać :)

Spojrzałam , że temat kolek jest bieżący, wczoraj podczas echa serca pani doktor tak wymasowała Małemu brzuszek, że aż mi głupio było jak zaczął przy niej seriami bąki puszczać :) Polecam masaż :)

Gość mamaWL
Zostało tylko kilkanaście godzin do końca licytacji POLECAM

u nas polozna byla raz i tyle ja widzialam a pediatra ma przyjsc ale oczywiscie na wizyte prywatna. ... u nas dzisiaj dom opanowaly balony, serpentyna, konfetti i mnostwo innych ozdob moj synio konczy dzisiaj 3 latka :) ... buziaki dla wszystkich :)))

Kawusia i Karla bardzo się cieszę z dobrych wieści.:) x Kasia moja malutka tez ma krostki na twarzy. W czwartek mamy szczepienie to zapytam. A ten krochmal to jak się stosuje Karla?, bo ja co kilka dni kapię Alę w krochmalu. Kasiu daj znać, co powiedział pediatra. x niutkaa może między czasie podawaj coś do picia. x Mama Pysia ja kładę Alę bez smoczka i czasem sobie grzecznie leży i patrzy, a ja tez się kładę spać i ona sobie usypia. Czasem jednak gdy zaczyna marudzić po odłożeniu do wózka, podaję jej od razu smoczek, a ona i tak go później wypluwa. Może spróbuj głaskania, moja Ala lubi jak się ją delikatnie masuję po brzuszku, albo zaśpiewaj jej coś, to się uspokoi może wiedząc, że jesteś przy niej. x Kaem możesz być spokojna, smoczek odpowiednio wcześnie odstawiony, najlepiej przed roczkiem nie zaszkodzi. I masz rację, dla zgryzu najlepsze są te proste, ołówkowe smoczki. x A na kolkę polecam suszarkę, ciepłe powietrze rozgrzewa brzuszek, a dodatkowo dźwięk suszarki uspokaja dzieciątko. x Dziewczyny czy Wasze dzieci też tak krzyczą jak są głodne? Moja jak sie budzi, to od razu jest taka głodna, że się drze, jakby ją ze skóry obdzierali, czasem mnie to aż śmieszy, bo wiem, że nic jej nie jest, tylko musi natychmiast dostać pierś. x A w ogóle to Ala coraz więcej gaworzy, cudnie to brzmi, tylko, że nie za bardzo jest zainteresowana nami, woli rozmawiać z obrazem na ścianie i trochę mnie to martwi.

Gość karla4
Kaem-ja też sie bałam o smoczek, jednak lepsze to od ssania palca,każda z nas w dzieciństwie go dostawała smoka i to pewnie jakieś bylejaki a % tych które mają wadę zgryzu jest minimalny. Myśle, ze to chodzi o to jak dziecko cumla smoczek np. do 2rż. W pracy mam koleżanke której 3 dzieci była bez smoczków wychowywana i co? wszyscy noszą aparaty ortodontyczne. .... MamaPysia u nas jest róznie ze spaniem, czasami pada sam przy piersi, ac zasami odkładam go do łóżeczka daję smoczek i co jakiś czas zaglądam żeby podac jak wypadnie czyli co 2min przeciętnie :), Karol usypia sobie sam. W nocy po karmieniu częściej ja usypiam przed nim, ale on sobie leży coś tam gada i nie marudzi. ... ja nadal regularnie co 3h karmię, jak będzie przybierał na wadze to może wydłużę przerwy. ... pokazywaliśmy mu ostatnio te czarno-białe książeczki, boże dziewczyny on to widzi, obraca główką za książeczką oczy ma jak 5zł taki jest zainteresowany :)

My po szczepieniu, Hania dzielnie je zniosla, troche poplakala, a teraz zasnela na piersi. Kochana moja widac po buzi, ze ja to bolalo. Teraz ja bede obserwowac, mam nnadzieje ze wszystko bedzie ok. ... mala wazy 4400g a przy urodzeniu 3070g wiec juz duza dziewczyna. Lekarz dopatrzyl sie, ze jedno oczko jej ucieka i mam isc na konsultacje do okulisty, zeby zbadali dno oka. Mam nadzieje, ze jest wszystko ok. Mala byla zaspala i moze to byc przyczyna uciekania oczka, musze poobserwowac. ..... kawusia super wiesci, oby ta diagnoza sie potwierdzila. ..... kasia sto lat dla synka przesylamy z Hania buziaki :) ... Karla oby tak dalej, niedlugo bedziesz miala malego grubaska ;) Ogladalam te ksiazeczki na necie, super sprawa, ponoc sa dostepne w empiku, jak bede miala okazje to tez zakupie, fajnie ze je wyprobowalas i ze dzialaja. ..... ja sie zastanawiam, kiedy moja bedzie samodzielnie zasypiac, jak na razie to zasypia tylko przy mnie, chyba ze jestesmy na spacerku to wtedy we wozku sama zasypia, a w domu jak tylko odkladam ja do lozeczka to jest placz, wiec najpierw usypianie, a potem odkladam.

Gość gość
Tu Ita Kawusia super wieści!!! Możliwe, ze wada sama sie wchlonela, często tak bywa u tak małych dzieci! Karla ja mam ta butelke medeli, miAlam przy pierwszym dziecku i pił z butli i z piersi do 7 m-ca. Teraz używam i tez tak samo. Na kolki juz pisałam co przy pierwszym synu pomogło, teraz tez ma bóle brzuszka chociaż uważam na to co jem. Podaje espumisan od tygodnia a jutro skończy 3 tyg. Potem puszcza łatwo baczki. Moze macie lezaczki z wibracjami? Podobno tez czasem pomagają. Dzis wlasnie przyszła lezaczko-huśtawka fisher price. Zamowilam z Allegro używana. Ciekawe czy sie sprawdzi, ma 5 prędkości bujania, wibracje i 6 melodyjek. Hanja a jak ucieka to oczko? U nas oba uciekają i to tak jakby na dół zrenice. Podobny problem miałam z pierwszym synkiem, tez byliśmy na badaniu dna oka i u innych specjalistów. Dziewczyny ile czasu spacerujecie z maluchami? My dzis pierwszy raz na 20 min wyszliśmy :-)

hanja dziekujemy za zyczenia :) ja tylko na chwile bo jestesmy w trakcie imprezy napiszcie mi prosze jakie to ksiazeczki mama idze dzisiaj do empiku to mi kupi?

Cześć ;) My po spacerze. Pogoda u nas piekba wiec lazilismy poltorej godziny ;) . Milek tez sam zasypia. Czasem ze smokiem czasem bez. A czasem musze go troszke poglaskac :) Dzis milus jakis marudny.. brzuch go boli. Az termofor odpalilam.i sie uspokoil i przespal jedzenie o godzine. Wymeczylo go biedaka :( . Maly misiu ja Milka kapalam codziennie w krochmalu az mu sie poprawilo. Na litr wody dawalam 2-3 lyzki maki. A co do smoczkow to taka moja mala fobia ;) starszysynek uzywal malo i wlasnie troche ponad rok. I teraz ma okropnie przywe zeby :/ na szczescie to mleczaki.. eh musze z nim do stomatologa sie przejsc. Niech go obejrzy. . A Milek jak glpdny to tez sie strasznie wydziera. Smieszny jest ;) Wczoraj na szczepieniu się niezle wsciekl. I tez tak strasznie sie darl. . Typowy chlop ;) i wydzieral sie dopoki noe wyszlismy na dwor. Spryciarz maly ;) A szczepilam hexa. . Ksiazeczki sa super. Tez je mamy I pandusie z hm czarno biala. Zabawki jeszcze po starszym. Milek je uwielbia ;) A dzis upralam mu mate edukacyjna. Chyba go zaczne do niej wrzucac ;) . Hanju to milek urodzil sie 2685 a wczoraj wazyl 4880 :o . A a propos butelek wszystko zależy od dziecka. Moj starszy dziec byl dokarmiany i pil ze zwyklego smoczka medeli bo calma pogardzil (nie umial zassac przez ta membrane) i piers ssal dluuugo. A mojej przyjaciolki synek jak juz zaczal pic z calmy to nie chcial piersi.. wiec kazde dziecko inne. I z perspektywy czasu wydaje mi sie ze szkoda kasy na te wynalazki.. ( chociaż tez kupilam..) ja najbardziej lubilam butelki z aventu. Te miodowe. Niezniszczalne. I super sie myja. Wystarczy troche goracej wody. . A ucieka oko do srodka czy na zewnątrz? Bo do srodka ma prawo przez ok 3 mce. Dopiero później do okulisty. Tak przynajmniej twierdza okulisci

Witaj w klubie Ita! My dziś pierwszy spacerek 40 minutowy:) Nasza mała oczywiście spała ale po przyjściu do domku obudziła się i płacz i cyc i teraz staram się ją trzeci raz uspać, dwa pierwsze jak usnęła to po przełożeniu do kołyski budziła się i płacz. Tym razem uspałam ją w łóżku ze mną i chwilowo zasnęła. X Dziewczyny to jaka jest różnica między tymi szczepionkami i które są najbardziej niebezpieczne?

Gość futuremother
Rózka różnica podstawowa między szczepionkami jest taka, że ta DTP (3w1) - darmowa zawiera całe komórki krztuśca i dlatego częściej wywołuje działania niepożądane (np. drgawki, nieukojony płacz, brak łaknienia, gorączka, rozdrażnienie, ból i zaczerwienienie w miejscu wkłucia lub tzw zespół hipotensyjno-hiporeaktywny czyli taką bezwładność, obniżenie napięcia mięśniowego, bladość) Ale żeby była jasność te działania nie wystepują u każdego dzieciaczka i nie wszystkie naraz. A i jeszcze jedna ważna rzecz ryzyko wystąpienia któregoś z dzialań niepożądanych wzrasta wraz z kolejnymi dawkami szczepionek. To sie tyczy i tych płatnych i tych darmowych. Te płatne szczepionki mają tzw krztuśca acelularnego i są bezpieczniejsze co nie znaczy, że nie spowodują jakiegoś działania niepożadanego. Dodatkowo te darmowe są konserwowane tiomersalem czyli związkiem rtęci- jedni mówią, że to bezpieczne inni, że nie. Ja w środę szczepiłam Lilę Infanrixem hexa. Resztę tzn pneumokoki i rota podamy dopiero na następnej wizycie bo mała ma wysypke - prawdopodobnie trądzik niemowlęcy wg pani dr ale nie chciałyśmy ryzykować i w dodatku nie jest za duża bo waży 4520g. Leci już 3 doba po szczepieniu i nie zauważyłam różnic w zachowaniu jak narazie.

kaem kochana dziekujemy za zyczenia i linka :) ... byla pediatra potwierdzila ze to tradzik do poniedzialku mam smarowac ,,emolium krem specjalny" jesli to nie pomoze to dostalam recepte na jakis krem robilony. Taka wysypka moze powodowac swiad i dziecko jest niespokojne moj bardzo drapie sie po twarzy. Filipek ma sapke cale szczescie to nie katar i podobno puki karmie piersia to maly sie ode mnie nie zarazi. Od wczoraj dziala nawilzacz i widze duza roznice powietrze sie zrobilo super.

Hej. Widze, ze u wszystkich z czasem roznie:) moja corcia od rana zawsze spioszek, a od 22 do 24 zazwyczaj wojuje. Jutro wybieramy sie na pierwszy spacerek o ile pogoda dopisze. Podpowiedzcie mi jak ubieracie swoje maluchy na spacerek? I czy smarujecie kremem buzki przed wyjsciem?

dzieki Dziewczyny za odpowiedzi. Kasiu a jaki masz nawilzacz i z jakiej firmy? jak dlugo masz wlaczony i postawilas go wyzej czy np na podlodze? kolezanka pozyczyla mi nawilzacz,ale chyba nie umiem z niego korzystac,bo nie czuje roznicy w mieszkaniu. Odnosnie spacerkow bylysmy dzisiaj drugi dzien na spacerze godzinnym. cudownie bylo,pogoda boska w Krk.

Może nie jestem ekspertem w ubieraniu, juz nie raz wam mowilam ze lubie ciepelko, wiec napisze ci Nutkaaa jak ja ubieram Tomka a ty sama zweryfikuj. w Domu Tomek jest w bodziaku, półspiochach i skarpetkach (bawelniane wszystko) . Jak wychodzimy zakładam na to polarowy pajac i drugie skarpety (polozne juz dwa razy mnie ochrzanily ze mlody ma zimne stopy), na to zakładam kombinezon taki gruby, oczywiscie welniana czapke i taka chustke pod szyje. Pod zwykly materac kłade gruby welniany koc****przykrywam go polarowym kocem i tym ochraniaczem od gondoli. Temperatury sa na plusie wiec nie smaruje mu buzi, choc jedni mowia ze trzeba inni ze nie wiec nie wiem. mam bambino i pewnie jak bedzie chlodniej to go bede smarowac.