Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość weronikaa00

Jakie jest prawdopodobieństwo, że mogę być w ciąży? Błagam o porady...

Polecane posty

Gość weronikaa00

Witajcie! Wczoraj kochałam się z chłopakiem. Pękła nam prezerwatywa, jednak nie kończył we mnie, wyciągnął na chwilę przed wytryskiem, jednak prezerwatywa była już pęknięta i trochę śluzu na pewno się przedostało. Zaraz po tym zdarzeniu udaliśmy się do ginekologa po receptę na escapelle, 3-4 godziny po stosunku zażyłam ją i teraz pytanie... Jakie jest prawdopodobieństwo, że zajdę w ciążę? Pomocy, panikuje!!

Gość marcelinkam
skoro wziełas ta tabletkę, to moim zdaniem jakiś cud musiałby się zdarzyć, zebys zaszła w ciąże

Gość gość
Hormon zawarty w tabletce uniemożliwia zagnieżdzenie się zapłodnionej komórki. Pod jego wpływem rówież wydzielina w szyjce macicy gęstnieje i nieprzepuszcza plemników. Co istotne, jeśli doszło już do zagnieżdzenia komórki jajowej w macicy, hormon tylko przyspieszy jej rozwój. Jeśli się na nią zdecydujesz musisz się jednak śpieszyć, większe szanse na jej zadziałanie masz wtedy, gdy zażyjesz ją jak najwcześniej. Skuteczność antykoncepcji postkoitalnej w pierwszej dobie dochodzi do 99 %, z upływem czasu maleje i 3 dnia wynosi ok. 70 %. Ma ona silne działanie, ponieważ dostarcza twojemu organizmowi nieoczekiwanie dużą dawkę hormonów, dlatego możesz odczuć jej efekty uboczne: ból głowy, nudności, wymioty czy plamienia. Wśród przeciwwskazań wymienia się nowotwory o podłożu hormonalnym, wady serca, skłonności do zakrzepów krwi, choroby wątroby i chroniczne choroby skórne. Jeśli nie chcesz zażyć tabletki wczesnoporonnej i masz wątpliwości, co zrobić dalej, najlepiej skontaktuj sie z ginekologiem i przedstaw problem, dostarczając wszelkich niezbędnych informacji. Lekarz udzieli ci fachowej porady i pokieruje, co zrobić dalej.

Jak zażyłaś 3/4 godziny po to szanse jak zawodność tabletki. Nawet jakby doszło do zapłodnienia, to zapłodnienie następuje w jajowodzie, i taka zapłodniono komóreczka wedruje 6-9 dni do macicy. A ta tabletka przeszkodzi w zagniezdzeniu sie zarodka w macicy