Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fghtyhtju6u

CO BĘDZIE Z DZIEDZICZENIEM DOMU, W KTÓRYM MIESZKAM?

Polecane posty

Gość fghtyhtju6u

Właścicielem domu jest dziadek, mój tata zmarł 5 lat temu, w domu tym mieszkamy ja, moja mama, babcia i dziadek. Mój tata miał rodzenstwo- 2 braci. Obawiam się,że po śmierci dziadka babcia wyrzuci mnie i mame z tego domu( babci ulubiencem jest jej najstarszy syn, brat mojego taty, w ogóle jest ona ciezkim człowiekiem, ma podły charakter), mimo tego,że mama mieszka tam juz 30 lat ponad. Czy jest na to jakies prawo?

Gość hermionaona
Twój tata nie żyje, ale mama i Wy dziedziczycie po nim, więc jeśli ojciec miał 2 braci, to wszystko będzie podzielone na 3 części (dostaniecie 1/3 domu albo kwotę równą tej części). Chyba, że dziadkowie za życia przepiszą któremuś z braci dom, to wtedy już nic nie dacie rady zrobić. Swoją drogą dziwna ta Twoja mama, 30 lat mieszka w nie swoim domu

Gość gość
Byleby testamentu nie bylo zadnego to bedzie dobrze. Twoja mama w ramach spadku po swoim rodzicu powinna dostac udzial w domu.

Gość fghtyhtju6u
nie miała się dokąd wyprowadzic, mama jest na rencie, mieszkali z tata w tym domu razem ponad 25 lat

Gość hermionaona
z tego co czytam, to ojciec a nie matka był dzieckiem dziadków w domu w którym mieszkają

Gość hermionaona
no to zacznijcie zbierać kasę na nowe mieszkanie, bo Twoja mama nie da rady spłacić 2 braci z ich części, a za 1/3 domu też nie kupi sobie swojego mieszkania

Gość gość
a jestescie pewni ze ta matka będzie w ogole dziedziczyc?? skoro tata zmarł a za zycia nie był w posiadaniu owego domu, bo przeciez wlasnoscicielami byli rodzice, to chyba po jego smierci majatek dzieli się na pozostale dzieci, a na ojca nie skoro nie zyje?

Gość hermionaona
jesteśmy pewni. Gdyby Twoja mama też zmarła, to dziedziczysz Ty i ewentualnie Twoje rodzeństwo jeśli masz.

Gość fghtyhtju6u
jego częśc idzie na mnie bo ja za niego dziedzicze jego czesc jest taki przepis teraz znalazłam

Gość hermionaona
z części Twojego ojca 50% dziedziczy żona, a drugie 50% dzieci w równych proporcjach

Gość gość
nic nie należy się ani tobie ani mamie chyba że za życia babcia z dziadkiem zadecydują inaczej. Spadek ustawowo odziedziczą ich synowie.

Gość gość
hermionaona - nie prawda! Ojciec autorki nie zyje i w chwili śmierci nie był właścicielem ani też spadkobiorcą. Jego rodzice go przeżyli - żyją nadal i mogą ze swoją własnością zrobić co chcą.

Gość gość
liżcie lepiej babci doope zeby was nie miala serca potem wyrzucic z chałupy. bo jak babcia pojdzie do notariusza i zapisze w testmanecie wszystko jednemu synowi albo tym zyjacym to bedziecie w doopie.

Gość izkkkakaka
nalezyc ci się własnie przeczytaj to: § 2. Jeżeli dziecko spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada jego dzieciom w częściach równych. Przepis ten stosuje się odpowiednio do dalszych zstępnych. zatem ty dziedziczysz część przeznaczoną dla twojego ojca. nie ma tak,że jesli on nie zyje to jest tylko dla 2 pozostałych.

Gość fghtyhtju6u
ale nie jest dom własnośćia babci. Włascicielem domu jest tylko dziadek. Mam z nim dobre relacje, pomagam mu i babci tez, zyjemy normalnie, jestesmy rodziną przeciez.

Gość gość
odziedziczysz czesc po ojcu

Gość gość
"nalezyc ci się własnie przeczytaj to: § 2. Jeżeli dziecko spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada jego dzieciom w częściach równych. Przepis ten stosuje się odpowiednio do dalszych zstępnych. zatem ty dziedziczysz część przeznaczoną dla twojego ojca. nie ma tak,że jesli on nie zyje to jest tylko dla 2 pozostałych." Zgadzam się z wypowiedzą powyżej, a odnośnie tego że dziadek jest właścicielem to znaczenie ma to czy ma z babcią rozdzielnośc majątkowa czy nie bo jesli nie ma a dom został nabyty w trakcie trwania związku małżeńskiego z babcią to wg. prawa babcia też jest jego właścicielka na równych prawach z dziadkiem. Odnośnie testamentu jest takie prawo że w testamencie jeśli pomina nawet was czy twojego ojca to może ubiegać się o zachowek tj. 1/4 majątku jaka wg. prawa by mu się należała. Wydziedziczyc można tylko w bardzo ścisłych przypadkach a i to jest trudne (totalny alkoholik, narkoman itp. i jeszcze muszą byc świadkowie itp. ) tak że coś wam się będzie po śmierci dziadka bądż babci należał w 100%

Gość gość
Nasze prawo jest takie i tu trzegba uważać że jeśli np. małżeństwo nie posiada dzieci i jedno z nich umrze nie robiąc testamentu na drugiego to 1/4 majątku przypada teściom, tak ze uwaga dla tych jeśli nie zyjecie dobrze z teściami a nie macie dzieci uregulujcie sprawy majątkowe za zycia bo w przeciwnym wypadku przyjdzie wam spłacić np. tesciową z własnej cześci domu który postawiliście z mężem za wasze pieniądze!!!