Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Patriotyczna Polka

Żałujecie, że Wasze dzieci nie wychowują się w Polsce?

Polecane posty

Gość gość
Ja tez nie znosilam tych patriotycznych wierszykow i recytowania przed cala klasa...co za stres:) Galczynski byl fajny.

Gość gość
Gdzie jest krzyz??? Gdzie jest krzyz???

Gość weeeeeeeeeeeeeeee
eee no Mickiewicz i Słowacki tacy strasznie źli nie byli, Pana Tadeusza czy Sonety Krymskie da się czytać. Beniowski też nie jest zły. Tylko nas kurcze męczyli tymi dziadami i kordianem, mesjanizmem i bla bla bla. W szkole jest straszny nacisk na ten nieszczęsny romantyzm, że człowiek ma czasem wrażenie, że tylko kurcze XIX wiek istniał. A potem już mało co ciekawego napisali. Sienkiewicz z kolei pisał takie trochę "hollywoodzkie" powieście. Ona śliczna, on przystojny, w tle wojna/katastrofa, on o nią ofiarnie walczy, do tego ma fajną kompanię przyjaciół. Dobrze się to nawet czyta, i jest to dobra rozrywka na niezłym poziomie.

Gość gosciuuuu
więc zróbcie hałas równo kał kontra gówno

Gość gosciuuuu
eee no Mickiewicz i Słowacki tacy strasznie źli nie byli, Pana Tadeusza czy Sonety Krymskie da się czytać. Beniowski też nie jest zły. Tylko nas kurcze męczyli tymi dziadami i kordianem, mesjanizmem i bla bla bla. W szkole jest straszny nacisk na ten nieszczęsny romantyzm, że człowiek ma czasem wrażenie, że tylko kurcze XIX wiek istniał. A potem już mało co ciekawego napisali. Sienkiewicz z kolei pisał takie trochę "hollywoodzkie" powieście. Ona śliczna, on przystojny, w tle wojna/katastrofa, on o nią ofiarnie walczy, do tego ma fajną kompanię przyjaciół. Dobrze się to nawet czyta, i jest to dobra rozrywka na niezłym poziomie. 14.06.13 [zgłoś do usunięcia] gosciuuuu więc zróbcie hałas równo kał kontra gówno

Gość gość
NIE. Urodzone tu, dorosle, nie to co wy chlebowa emigracja.

Gombrowicza trzeba było czytać - może by ludzie mieli więcej dystansu do siebie i innych, zwłaszcza emigranci - cóż lepszego jak dzienniki emigranta rozprawiającego się ze swoją (i nie tylko) polskością... nie, nie żałuję, bo nie wiem jaka ta Polska teraz jest, czy warto tam dzieci wychowywać, o tym, czy chcą mieć więź zadecydują same, na pewno będą jeździć na wakacje do dziadków i pokażemy im Polskę od najlepszej strony jaką znamy (mam nadzieję, że dam radę gryźć się w język, jak nas ta gorsza dopadnie;)), z perspektywy czasu patrząc bardziej wartościowe byłoby nauczyć dzieci odrobiny historii - powiedzmy zarys, plus ważniejsze punkty zwrotne i związki przyczynowo-skutkowe, bo literatura jest dość uniwersalna w opowiadaniu o tym co dobre, co złe, o miłości, nienawiści itepe - to samo tak naprawdę znajdziesz w polskiej i anglosaskiej literaturze - kwestia doboru lektury.

Gość gość
A mnie najbardziej rozlozylo jak jakas ...nawiedzona probuje analizowac literature Mickiewicza i Slowackiego pod wzgledem ich seksualnosci :-D :-D :-D Co o seksualnosci wie,trudno powiedziec,ale o literaturze to niewiele...Chociaz o tym ,to ona juz nie wie :-O

Gość gość
To niezle,ale mnie cos innego powalilo.Ten post o 5rano,kiedy mama z duma opowiada jak jej patriotyczne amerykanskie dziecko flage caluje :O No comment!!!!!!!Chociaz jednak powiem,ze nie chcialabym,zeby moje dziecko jakas flage calowalo!Ani bezczescilo zreszta ;-)

Gość gość
tekst o 5 rano cie rozwalił? ze stanów? a pomyślałaś o różnicy czasu? :)

Gość nocna zmiana
akurat 5 rano to ma tylko tu takie znaczenie,zeby wiadomo bylo o ktory post chodzi,niekumaty gosciu!

Gość Nie z UK
Moje dzieci nie urodzily sie w polsce i nie zaluje tego, od porodu poczawszy ktory byl po ludzku do dnia dzisiejszego , zalowac ha ha nigdy ! Dla przykladu podam ze moja starsza corka 16 lat dostala pierwsza prace na lato , wyplata oczywiscie najnizsza z najnizszych ale tez sama praca nie ciezka jak na 16 latke , bedzie pracowac miesiac za ta skromna wyplate bedzie mogla kupic sobie najnowszego iPada i jeszcz jej na szmatki gratki zostanie wystarczajaco , czy wasze dzieci w polsce maja takie mozliwosci?? :)

do wpisu powyzej - jak kobieta - tez uwazam, ze aspekt porodowy za istotny. O ile w przypadku choroby czlowiek nie ma wyboru co do sluzby medycznej i musi korzystac z tego co ma pod reka, ale ciaze mozna zaplanowac - i wybor porodu w PL (moze poza jedna calkowicie prywatna klinika w warszawie) uwazam za cos strasznego i nie rozumiem osob ktore decyduja sie na takie sporty;/ rozumiem, ze w niektorych szpitalach jest ok - ale sam stres czy sie trafi akurat do tego musi byc niszczacy;/

Gość gość
w d***e z tobą i z twoimi możliwościami nie obrażaj polskich dzieci bo twoim daleko do nich barany nic nie umiejące z zachodu fajtłapy niczego nie nauczone ani życia ani niczego a w szkole poziom dla debili

"w d***e z tobą i z twoimi możliwościami nie obrażaj polskich dzieci bo twoim daleko do nich barany nic nie umiejące z zachodu fajtłapy niczego nie nauczone ani życia ani niczego a w szkole poziom dla debili" x ;-) uderz w stol a....;-) odezwal/a sie ten co "nie obraza", nie mowiac juz o tym ze nie zrozumial i niechcacy kompleksy chyba mu drgnely;-)

Gość mi mała niebieska
ROR- poród w Polsce można jak najbardziej zaplanować, I to w bardzo dobrych szpitalach ze świetnymi specjalistami I b. komfortowymi warunkami, wystarczy troche znajomości i / lub pieniędzy;) no taka rzeczywistosc po prostu, trzeba sobie zdawać sobie z tego sprawę, być przygotowanym i wtedy ok:) zreszta wychodze z założenia, ze te kilka tys zl na godziwy poród i opieke medyczna można odlozyc spokojnie przez kilka miesiecy. z drugiej strony, kilka moich kolezanek rodzilo w szpitalu prywatnym, ale na NFZ, nie oplacilo sobie nawet pielegniarki - i wspominaja swietnie, komfortowo i bezbolesnie praktycznie, a wymagania maja raczej spore i do biednych nie naleza;) wiec to tez zalezy jak sie wybierze, z tym ze oczywiscie - warto byc przygotowanym na kazda ewentualnosc.

Gość czylibylii
" barany nic nie umiejące z zachodu fajtłapy niczego nie nauczone ani życia ani niczego a w szkole poziom dla debili" A propos tego sławnego poziomu nauki w polsce...ostatnio z kolegą musiałam sluchac pewnej polskiej sprzątaczki dającej rady zyciowe : " do Polski na studia idźcie tam PRZYNAJMNIEJ uczą". :D ja widać nauczyli :sprzątania Szkoda tylko że ja po studiach angielskich mam dobrą prace, a kolega, ktory tutaj sie urodził właśnie konczy medycynę...pewnie tez debil po szkole w której przeciez nie uczą

"ROR- poród w Polsce można jak najbardziej zaplanować, I to w bardzo dobrych szpitalach ze świetnymi specjalistami I b. komfortowymi warunkami, wystarczy troche znajomości i / lub pieniędzy" x i to mnie wlasnie przeraza - te tzw/ 'znajmosci", uwazam to za zenujace , co do stanu pt "place-doasteje usluge" to ok, dlatego wspomnialam o jedenj prywatnej klinice w warszawie gdzie tak wlasnie jest - calkowicie odplatnie i prywatnie, ale zdane "transakcje' pt dogadywanie sie z lekarzem czy cos uwazam za zenade;/ x no taka rzeczywistosc po prostu, trzeba sobie zdawać sobie z tego sprawę, być przygotowanym i wtedy ok x moim zdaniem to nie jest ok - dlatego nie rozumiem osob ktore sie na taki stan rezczy godza, ale tez rozumiec nie musze - w koncu to nie moj biznes gdzie kto rodzi, ja tylko wyrazilam opinie ktorej nie zmienie x zreszta wychodze z założenia, ze te kilka tys zl na godziwy poród i opieke medyczna można odlozyc spokojnie przez kilka miesiecy" x prze kilka miesiecy?;-) hm, to juz zalezy od wysokoci dochodow ale ok;-) x z drugiej strony, kilka moich kolezanek rodzilo w szpitalu prywatnym, ale na NFZ, nie oplacilo sobie nawet pielegniarki - i wspominaja swietnie, komfortowo i bezbolesnie praktycznie, x wszystko fajnie dopoki ma sie tzw szczescie, a ja ni widze powodu zeby przy takim zdarzeniu jak porod fundowac sobie dodatkowo taki stresik, ale to juz offtopik

"" do Polski na studia idźcie tam PRZYNAJMNIEJ uczą". ja widać nauczyli :sprzątania" x no cos w tym przykladzie jest;-) ale nie ma co generalizowac - poza tym nauka to jedno, a sposob rzadzenia krajem i decyzje dotyczace przemyslu to co innego - choc co do zasady sie zgodze ze o "madrosci" nacji/spoelczenstwa decyduje poziom GDP na glowe;-) tylko Polacy twierdza ze w Pl dobrze ucza - rzadko te same osoby maja porownanie z edukacja w innych krajach, a te ktore maja z kolei rzadko chwala sobie polskie szkolnictwo, ale jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma

Gość gość
Ja się wypowiem jako polska mieszkająca w Polsce nie mająca jeszcze dzieci: Lektury polskiego autorstwa (zresztą zagraniczne również, taki Goethe np. miał nieźle narąbane) są strasznie po...walone delikatnie mówiąc ;]. Zero morału, większość opowiada o człowieku z zaburzeniami psychicznymi, który na koniec popełnia samobójstwo, w każdej jest jakieś morderstwo... faktycznie, inspirujące. Historia jest głównie nauczana ta "starożytna" II wojny w większości liceów nikt nie omawiał bo nie starczyło czasu, lepiej sie skupić na problemach starożytnego Egiptu bla, bla, bla. Poza tym wiem z różnych źródeł bo mam rodzinę zagranicą, że tam się żyje łatwiej i przyjemniej, mniejszy stres i mniej zawiści od ludzi. W Polsce jest ciągłe utrudnianie sobie zamiast pomagania a ludzi o mniejszych zdolnościach, sile przebicia robiących w "gorszych" zawodach traktuje sie jak kiedyś murzynów.

" Zero morału, większość opowiada o człowieku z zaburzeniami psychicznymi, który na koniec popełnia samobójstwo, w każdej jest jakieś morderstwo... faktycznie, inspirujące" x nad wartoscia takiego "dziela' mozna dywagowac i spierac sie jak sie jest.....studentem literatury, a nie zameczac przecietnego licealiste ktory ma miec wyksztalcenie ogolne;/ x Historia jest głównie nauczana ta "starożytna" II wojny w większości liceów nikt nie omawiał bo nie starczyło czasu, lepiej sie skupić na problemach starożytnego Egiptu bla, bla, bla. x dokladnie;-) poza tym - ja tutaj popieram zdanie pewnego profesora ktory powiedzial ze nie do konca wierzy w historie strasz niz XVII wiek;-) oczywscie nie zamierzam dysktuowac z jakimis glownymi tezami typu wedrowki ludu, ale to w ktorym roku rozegrala sie bitwa pod maciejowicami jest tak samo istotne jak to co trzymal w reku "bohater" III czesci dziadow;-) x W Polsce jest ciągłe utrudnianie sobie zamiast pomagania a ludzi o mniejszych zdolnościach, sile przebicia robiących w "gorszych" zawodach traktuje sie jak kiedyś murzynów x to z tymi zawodami - to z zazdrosci;/ w PL pokutuje mit ze "mgr" = sie lepszy;-) albo moze pokutowal do niedawna;-) podczas gdy w krajach kapitalistycznych im wiecej zarabiasz tym wiekszy prestiz (od razu zaznaczam - bo ludzie na forum lubia traktowac patologie jako norme - mam na mysli legalny dochod;-). Czyli mozna byc ciesla ktory ladne stoly robi i super z tego zyje ( co nie zoanzca ze kazdy ciesla ma super zycie). A utrudnianie sobie zycia ja dostrzegam juz na etapie edukacji - gdzie sie wymusza jakies bzdury;/

Gość gość
Ty jestes utrudnieniem,kiedy na temat wlazisz,rorze :(

Gość gość
do wyzej-zal mi twoich dzieci,ze bachorami ich zwiesz .

Gość gość
a ja Dziady A.Mickiewicza bardzo lubie, no coz ale jak sie jest z tego pokolenia co ucza czytac ze zrozumieniem ( za moich czasow czegos takiego nie bylo, jakos sie czytalo i sie rozumialo w ojczystym jezyku rocznik 83) to sie nie dziwie ze go nie lubisz

Gość gigi gigi
tu nie chodzi o "Dziady, "Lalki" czy "Krzyżaków" - tylko o to, że twoje dziecko ma szansę stać się obywatelem Europy i wyzwolić się z brzemienia polskich gumofilców!

"Ty jestes utrudnieniem,kiedy na temat wlazisz,rorze " x przypominam ze to nie ejst temat pt co ja mysle o innym ucztsniku forum, zasmiecasz wiec slonko;/

"gigi gigi tu nie chodzi o "Dziady, "Lalki" czy "Krzyżaków" - tylko o to, że twoje dziecko ma szansę stać się obywatelem Europy i wyzwolić się z brzemienia polskich gumofilców!" x obywatel europy?;-) a na co to komu - tej walacej sie gospodarczo europy, tak?;-) poza tym skad domniemanie, ze jak poza polska tow europie? widze ze edukacja z PL kladzie swoj cien - wiekszosc ludzi ma podtswowe braki co do geografii np., a oceniajac po tym forum to im sie myli swiat z europa;-)

Gość gigi gigi
do ROR owszem, wiem, że Polska leży w Europie - (żałosny jest twój zarzut mojego braku wiedzy z dziedziny geografii) - ale leży tylko fizycznie - mentalnie i gospodarczo bliżej jej do afrykańskiej bądź azjatyckiej wiochy niż do Europy

Gość gość
gigi,wyglada na to,ze to ty wyrwalas sie z wiochy-jak nie fizycznie to mentalnie! Ale sloma zostala :-D

Gość gigi gigi
taaaaaaaaaa, ciekawe wnioski.....