Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość skoro trzeba myslec o sobie...

A ja powiedzialam w pracy, ze kolezanka jest na falszywym zwolnieniu

Polecane posty

Gość Norwegia Norwegia
to glupia ta twoja kolezanka ze studiot (ta z kina). ja bym na poczekaniu wymyslila ze bylam w aptece po lekarstwa. a po to mozna wychodzic (po jedzenie pewnie tez zwlaszcza jak sama mieszka, ale po lekarstwa na 100% mozna wychodzic).

Gość ja sie autorce nie dziwie
a te co tak na nia nadaja to pewnie bezrobotne laski albo pracownice fizyczne, ktore nigdy nie mialy okazji pracowac w firmie zespolowo i nie zdaja sobie sprawy jakim obciazeniem jest brak dwoch osob w takiej pracy. U nas wystarczylo, ze poszla na zwolnienie pani sekretarka i zrobilo sie takie zamieszanie, ze nie wiadomo bylo w co rece wsadzic:D Tak sie nad autorka pastwicie, ale przyznajcie szczerze gdyby to wy musialyscie wiecej pracowac, widywac rzedziej dziecko i meza, bo kolezanka z pracy, ktorej nic nie dolega lezy w domu to naprawde nie przeszkadzaloby to wam? Poza tym uwazam, ze autorka rozegrala to ladnie, bo nie poleciala z jezorem na skarge tylko poszla poprosic kolezanke o pomoc. Ta odmowila. Z lenistwa pewnie, wiec majac w perspektywie kolejnych kilka miesiecy pracowania po godzinach kosztem wlasnej rodziny autorka zrobila to co tak naprawde zrobilaby kazda z was. Co do zastepstwa to oczywiscie powinno byc, ale jesli kolezanka autorki jak nasza sekretarka powiedziala, ze za miesiac bede to szefowi nie oplacalo sie zatrudniac nowego pracownika. Nasza sekretarka wrocila, a autorki znajoma zwodzila szefostwo i nie chciala powiedziec, ze zostanie do konca na zwolnieniu. To tez bylo moim zdaniem nie w porzadku. Jak nasza sekretarka worcila i potem znowu poszla to szefowa sama zapytala czy ma zamiar zostac do konca to wtedy wezmie kogos na zastepstwo. Jak widac mozna to tez po ludzku zalatwic

a tu madry cytat z pokrewnego topiku: odpowiedz na pytanie wielu dlaczego tak malo zarabiaja polki, dlaczego sa umowy smieciowe, a skladki wysokie? Dlatego, ze mamy mase oszustow w postaci ciezarnych i nie tylko. Moje drogie panie zus pieniedzy z nieba nie bierze, one sa ze skladek naszych, waszych. Wiecie dlaczego w krajach zachodnich sa takie dodatki rodzinne, socjalne, wysoko rozwinieta polityka pro rodzinna? o tam nie oszukuja. Tam waz zaden lekarz za 100zl za wizyte nie wypisze L4 bo was boli palec u nogi. Same napedzacie ten chory system biorac "lewe" zwolnienia, robiac z siebie chore. Dzieki temu gospodarka pod**ada, bo: 1. Nie oplaca sie zatrudniac osob produktywnych, czyli kobiet, a ich jest wiecej, a najwiecej w wieku rozrodczym 2. Nie oplaca sie zatrudniac matek I kto na tym cierpi? Panie w wyzej wymienionych punktach i reszta. Bo uczciwa pani w wieku 24 lat dostaje propozycje umowy zlecenia. Poniewaz pracodawca boi sie, ze zajdzie w ciaze i na tym straci. A dlaczego straci? I tu sie zatacza bledne kolo. Rzad rzadem i fatalna polityka ma na to wplyw, ale podejscie mlodych kobiet (tak, tylko kobiet) ma kluczowe znaczenie. Same sobie szkode robicie, a potem narzekacie. Oszukujcie pantwo dalej, ale pamietajcie zus wezmie na te zwolnienia z pensji waszych rodzicow, mezow. Podniosa skladki to na tym ucierpicie, bo maz bedzie mial mniejsza wyplate, ale dla was liczy sie chyba tylko to by zyc chwila, a to, ze potem na ksiezki dla dziecka nie bedzie was stac to juz nieistotne. A tak bedzie jak skladki zaczna rosnac. "

Gość a wy dalej swoje
wy myslicie,ze zle placei duzo godzin pracy macie dlatego,ze reszta oszukuje. JAKIE WY TEPE JESTESCIE. TO ze wasz kochany kraj ustalil takie reguly,ze pracujecie najwiecej i namniej zarabiacie w europie to nie wina CIEZARNYCH i tych co chodza na zwolnienia!! czemu wy sie do rzadu nie doczepicie tylko jak takie psyjeden na drugiego kabluje. Wy na prawde nie macie mozgow?

jak widac ty nie masz mozgu skoro myslisz, ze zus bierze forse od rzadu. Im wiecej falszywych zwolnien tym wiecej zus wydaje, a na zus nie lozy Tusk czy Komorowski a my. Jak wszyscy beda oszukiwac to bedziemy za to placic z wlasnej kieszeni, bo skladki wzrosna. Ale wtedy bedziecie biadolic, ze to wina rzadu, ze maz o 300zl mniej zarabia. Owszem rzad i polityka w PL sa fatalne, ale ludzie sami siebie w bambuko robia, wiec jak ma byc dobrze w tym kraju? Ja jestem za tym by na zwolnieniu wyplacac jedynie 70% pensji, ciekawe ile wtedy pan w ciazy poczuje sie lepiej:D

Gość Norwegia Norwegia
jakos w Norwegii ludzie po 2 lata na zwolnieniach sa ze wzgledu na stres (czyli na to co kazdy Polak moglby pojsc gdyby mial oczywiscie szanse), zwolnienia na przeziebienie po 2 tygodnie (w Polsce idzie sie do pracy przeziebionym, prawda czy nie?), maja zwolnienia po pol roku na rzeczy o ktorych w zyciu sie Polakom nie snilo (np bol krzyza, czeka sie na operacje pol roku a do operacji dostaje zwolnienie). i jakos popatrz zarabiaja najwiecej w Europie.

Ty jestes normalna? porownujesz Norwegie do PL?:D Moze zobacz jak bogata jest gospodarka w Norwegii, na czym Norwegia miliardy zbija i dowiedz sie jak niewielu tam jest obywateli:O A swoja droga w Norwegii sa podatki uzaleznione od zarobkow im wiecej zarabiasz tym wiecej placisz, za wizyte u lekarza placisz, masz podatek od majatku. Takze o czym ty piszesz? porownac najbogatsze panstwo w Europie do Polski to trzeba miec wyobraznie:D

Gość Norwegia Norwegia
no wiec inteligencie, sam wpadles na to ze to nie wina chorych i ciezarnych tylko gospodarki i systemu?no popatrz amyslalam ze bede tlumaczyc godzinami ze to jesnak nie wina ciezarnych a problem gdzie indziej lezy, no ale zalapalas, brawo :D

Gość Norwegia Norwegia
w takim razie proponuje zrezygnowac ze swojej emerytury. zreszta i tak watpie ze ci ja zaplaci ZUS, no ale gniewac sie nie bedziesz.

Mieszkam w Norwegii, wiec mojej emerytury zus wyplacal nie bedzie

Gość Norwegia Norwegia
acha, ale zal ci d*pe sciska ze Polka w Polsce w ciazy na zwolnieniu jest? to super. bez odbioru

nie, nie zal, wypowiadam sie jedynie w temacie i przedstawiam swoje zdanie. Na tym polega dyskusja, a nie tylko na prywatnych wycieczkach w strone innych:O

Gość gość
Moje polskie kolezanki poszly prawie wszystkie na zwolnienie w ciazy, tu, gdzie mieszkam, moje znajome wszystkie sie dziwia, gdy to im opowiadam. Bo tutaj tylko prawdziwe lewusy nie pracuja (i polki siedzace w domu z dziecmi :P) Ale ja nie o tym chcialam. Autorka zrobila sobie dobrze i tyle. Czlowiek musi myslec o sobie, bo nikt inny o niego nie zadba. Lewe zwolnienie to oszustwo, tak samo jak kradziez, czy sciaganie w szkole, ale oczywiscie z moralnoscia na forum bywa roznie. A jeszcze off topa walne: Dziunko, skarbie, jak ja sie ciesze, ze wrocilas, zeby swoimi swietnymi radami i jakze oryginalnymi pomyslami umilac mi zycie na forumie :P

Gość gość
A ja sie nie dziwie autorce.Sama bylam w ciazy i chcialam pracowac najdluzej jak sie da.Niestety pierwsze krwawienie,pogotowie ,drugie krwawienie ,szpital,potem praca i trzecie krwawienie i opinia lekarza,co jest wazniejsze dla mnie dziecko,czy praca.Pani doktor wystawila mi od razu zwolienie do konca ciazy ,bo to jest lepsze dla pracodawcy,poniewaz moze przyjac na ten okres kogos za mnie.Do konca ciazy musialam lezec i nic nie robic!Nie byly mi w glowie wczasy za granica i gdziekolwiek ,bo nie ogarnialam nawet wlasnego domu i wymagalam opieki.Pozdrawiam:-)

Gość gość
bo tylko w Polsce kobiety sa przyzwyczajone, ze w ciazy sa traktowane jak swiete krowy. W zadnym innym kraju nie dostaje sie zwolnienia bo jest sie w ciazy. Glupota na maksa

Gość gość
Pisalam wyzej.Jestem Polka ale nie mieszkam w Polsce.Bedac w ciazy chcialam pracowac,ale nie zawsze sie da:-)