Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość buuunny soft eco

ma ktoś królika w domu????pytanie o hodowle

Polecane posty

Gość buuunny soft eco

ZAZNACZAM -niech sie nie wypowiadają gimbusy i niech nikt nie pisze swoje "widzi mi sie"....pytam tylko prawdziwych wlascicieli krolikow:) chce sobie takiego kupic.... POWIEDZCIE COS O HODOWLi... ile taki krolik zyje LAT ,jaki ma charakter....LEPIEJ SAMCA CZY SAMICE,.czy trzeba go szczepic? jakie moga byc z nim problemy?....klatka ma miec 50 ,60 czy 80 cm??? czy to jest ksoztowne???????? czy TAKI WACIATY KROLIK MOZE ALERGIZOWAC?

Gość gość
Ja mam królika samca- jest ok nie gryzie spokojny wypuszczany po domu, na parę godzin dziennie. Nie szczepiony, ale w planach. Kupiony w sklepie. Klatka nie znam rozmiarów, ale ma tą większą. Wykładam takim granulatem z trocin, a nie trociny. Jada trawkę karmę da królików i co dziennie zrywane liście mleczu, oraz od czasu do czasu surowe warzywa i owoce. Żyją 7-10 lat tak wyczytałam polecam tą stronę http://www.miniaturkabeztajemnic.com/

Gość królikomaniaczka
tą stronę miniaturka bez tajemnic przeczytaj od deski do deski to na początek. Zajrzyj też tutaj http://adopcje.kroliki.net/ może dasz potrzebującemu królikowi dom. Od razu zaznaczam, że królik może wydawać się "łatwym" zwierzakiem ale tak nie jest. Przygotuj się na to, że taki mały króliczek może żyć około 10 lat (słyszałam, że nawet 12)

Gość królikomaniaczka
możesz trafić na "porządnego" króliczka, który będzie załatwiał się tylko w klatce lub w kuwecie a możesz na brudaska który będzie bobkował po całym domu ;) króliki dzielą się też na niszczące i te nie niszczące, moja królica uwielbia obgryzać dywany i obicia mebli, kablem też nie pogardzi. Musisz dobrze zabezpieczyć mieszkanie, czyli zapomnij o kablach walających się po podłodze, zwykłe ładowanie telefonu może być nie lada wyczynem jeśli kontakty masz nisko i jesteś przyzwyczajona puszczać kabel po podłodze. Bo oczywiście wiesz, że królika NIE WOLNO przetrzymywać tylko w klatce? królik musi mieć swój "wybieg" aby mógł się wyszaleć co najmniej kilka godzin, im dłużej tym lepiej. Nie ważne jak duża będzie klatka, królik musi się wybiegać. Jeśli chodzi o żywienie to nie jest to jakaś mega droga sprawa. Karma musi być bez zboża, siano non stop do podjadania, oczywiście świeża woda i porcja warzyw codziennie. Owoc raz na jakiś czas ponieważ królik może mieć tendencję do tycia, owoc to dla królika to jak słodycze dla nas. Moja dostaje codziennie 2 marchewki, obierki z ogórka, kawałek pomidora - różnie ale marchewki muszą być codziennie bo jak nie to mała dostaje szału.

Gość królikomaniaczka
jak masz jakieś pytania to pisz, chętnie odpowiem :)

Gość buuunny soft eco
dzieki za wyczerpujące info. Wiesz co, ja mam 30 lat...jak mialam 12 to mialam chomika,ale to bylo dawno i nie pamietam co i jak.(zyl z 5 lat).Pamietam ze strasznie smierdzialy te trociny. Czyli powinnam ZALOZYC MU KSIAZECZKE ZDROWIA I SZCZEPIC GO CO ROKU...(A NA CO?)....CZY TAKI PUCHATY ZWIERZAK MOZE ALERGIZOWAC??? puszczalabym go w przedpokoju i kuchni (tam nie ma kabli)... JAKA bylaby najlpesza sciolka zeby to nie smierdzialo?