Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kanisa

Mamusie w Częstochowie

Polecane posty

Gość anastazja34
ale się cieszę, że trafiłam na ten wątek, na razie jestem w połowie, ale jak mała mi da, to doczytam. Mam 2,5 letnią córcie i 5 letniego synka, nie pracuję obecnie, opiekuje się domem i dziećmi. Chciałam z mężem trochę przyoszczędzić i mam do was pytanie - gdzie kupujecie ciuszki dla maluchów? w lumpach trudno o coś ładnego, a komisów mało. czasami coś ładego trafi się na olx lub na czestochowiak.pl, ale to też nie zawsze - gdzie polecacie szukać?

Gość gość
pepco i na www.51015kids.edu

Gość gość
Ja wczesniej w ciucholandach kupywalam, teraz w tesco na promocjach, pepco I lidl. Mama wyjechala teraz za granice wiec tam za grosze bedzie teraz kupywala :)

Gość gość
Dodam ze czasami w H&M jaksa promocje mozna za malo crne kupic cos fajnego

Gość gusia09
Racja pepco,kik, lidl (rzadziej) i tesco na promocjach

Gość mamanatki
witajcie no niestety nas choroba dopadła Natka ma zapalenie zatok sitowych , mam pytanie czy któraś z mam przerabiała to ? nie wiem jak długo się leczy , czy jest groźne ? w piątek niby było ok. osłuchowo czysto , ale w 2 godz. po wizycie zaczęła gorączkować , w sobote wieczorem wylądowaliśmy w przychodni Kolejowej i tam Pani doktor stwierdziła co jej jest. dziś mamy wizytę u naszego lekarza zobaczymy co powie. Najgorsze jest to że Natka w czwartek ma wycieczkę i o niczym innym nie mówi - tak bardzo chce pojechać.

Gość olivka82
Hej dziewczyny! Jesteśmy na etapie poważnego myślenia o spacerówkach. Podzielcie się informacjami, co jest naprawdę ważne w spacerówce i jakie macie modele. Dzięki wszystkim za odpowiedzi!

Gość evia24
Jeśli chodzi o spacerowke to ja mam teraz z wozka 3w1 z firmy Skyline oraz parasolke kupiona tanio na allegro. W przypadku tradycyjnej spacerowki chwale sobie duze, pompowane kola i amortyzatory. Do tego kola skretne z przodu z mozliwoscia zablokowania do jazdy na wprost. Fajna jest mozliwosc montowania przodem i tylem do kierunku jazdy, zmiana stopnia nachylenia oraz wielostopniowa regulacja oparcia, podnozka, raczki do prowadzenia( przydaje sie w windzie np.). Minusem oczywiscie waga takiego wozka, zaleta wygoda dla dziecka i mamy, szczegolnie przy dluzszym spacerze. Parasolka z kolei jest leciutka i dobra tylko na krotkie wyjscie- poza tym nie jest specjalnie wygodna dla dziecka, pewnie drozsze modele sa atrakcyjniejsze i maja wiecej udogodnień. Ja kupilam ja wlasnie z mysla o krotkich wyjsciach i wnoszeniu na 3 pietro.

Gość Renia84
Witam wszystkie mamusie, co prawda nie czytam Waszego forum, ale wiem, że istnieje ponieważ bedąc jeszcze w ciąży przeczytałam prawie wszystkie zapisy z forum "poród w częstochowie". Mam do Was pytanie czy może Wasze dziecko miało problem z napięciem mięśniowym? Moja dwumiesięczna córeczka dostała wczoraj skierowanie na rehabilitacje z powodu wzmożonego napiecia mięśniowego. Wybieramy się dzisiaj do poradni rehabilitacyjenj na Sobieskiego. Nie wiem jeszcze jak będzie wyglądała cała rehabilitacja, ale przypuszczam, że na NFZ może być nie wystarczająca. Stąd pytanie do Was czy przechodziłyście przez coś podobnego i jak to wyglądało z waszymi pociechami, a może możecie polecić jakiegoś rehabilitanta, który przyjmuje prywatnie i jest kompetentny. Bedę wdzięczna za wszelką informację. Pozdrawim

Gość olivka82
Hej dziewczyny! Jak znosicie upały? My siedzimy w domu, tylko rano poszliśmy na szybkie zakupy. Mały oczywiście ma potówki, no ale przy takiej pogodzie nie trudno o nie.Kolejne zęby się pokazują, teraz wychodzą już jakoś hurtowo :) widzę, że siódmy się zaczyna, a mały za tydzień kończy 8 miesięcy (nie wiem, kiedy to zleciało). Nadal zastanawiamy się nad spacerówką i powoli szykujemy do pierwszych wakacji. Szczepiłyście może dzieci przeciw kleszczowemu zapaleniu mózgu-nie wiem co mam robić, bo na wakacje jedziemy do domków, które stoją w lesie. Pozdrawiam

Gość mamanatki
witajcie ufffffffff ale gorąco mam nadzieje że w końcu przejdzie burza i troszke się ochłodzi. olivka jeśli chodzi o szczepienia to ja nie szczepiłam anie starszej ani młodszej . teraz gdy mam drugie dziecko i jestem trochę starsza i mądrzejsza :) myślę sobie że im mniej chemii tym lkepeij dla dzieciaków :) ale to moje prywatne zdanie. jeśli chodzi o nas to niestety dziewczyny chorowały :( i ja razem z nimi :( kaśiula zapalenie oskrzeli i dziś idziemy do kontroli i tak szczerze powiem że nie wiem czy na jednym antybiotyku się skończy , na własną odpowiedzialnośc wprowadziłam jej berodual do inhalacji i jest już dużo lepeij ( więc jeśli berodual zadziałał to obawa że mamy kolejną astmatyczke :( oby nie ). natka zapalenie zatok sitowych i oczywiście antybiotyk , a ja angina :) ropna :) mąż się uchował :) my równiez planujemy wakacje nad morzem nie wiem jak zniosą tak długa podróż , no ale spróbujemy . przed nami jeszcze remont więc wyprowadzamy się na wakcje do babć - troche u jednej , troche u drugiej. jeśli chodzi o spacerówki my mamy Delti dot. i jestem bardzo zadowolona jest lekki , szybko się składa (parasolka) a przy tym łatwy w poruszaniu się i przde wszystkim ma świetna budkę nawet gdy pada i nie mam foli przy sobie dość mocno daje ochrone czy przed deszczem czy słońcem (jest rozsuwana na zamek ) . ach jak sie rozpisałam - kończe lece na obiadek :) pozdrawiam .

Gość Martini12
Hej,my tez sie meldujemy ;) siedze z chlopakami u mamy ,glownie w ogrodeczku i odpukac narazie wszyscy zdrowi :) niedlugo tez jedziemy nad morze-ale tu chyba okreslenie urlop -nie jest najtrafniejsze przy dwoch urwisach :)no powiedzmy ,ze jedziemy powdychac jodu :) Mamonatki jak po kontroli -zdrowiejecie ? Ja musze sie jeszcze pochwalic ze juz trzeci dzien nie karmie :)tylko ze maly nie toleruje mleka w proszku i probuje mu dawac jogurty ale tez kiepsko -macie moze jakis, pomysl czym zastapic mleko? Pozdrawiamy. Ps . Przed nami roczek :)

Gość mamanatki
witajcie , my już po kolejnej wizycie u lekarza - po inhalacjach duża poprawa i niestety nie ominie nas konsultacja w Rabce. niestety u Kasi podejrzewają astmę wczesnodziecięcą :( ale cieszę się że Pan doktor nie miał sprzeciwu wydając mi skierowanie wręcz sam zaproponował . martini zazdroszczę ci - my dusimy się w mieście na dodatek zaczynamy remont i muszę sie przenieść z dziewczynami , pomieszkamy troche u jednej troche u drugiej babci. pozdr

Gość gość
Hej dziewczyny! Mnie dopadło straszne zapalenie spojówek. Wyglądam, jak po walce na ringu. Strasznie się martwię, żeby mały się nie zaraził ode mnie. Mamonatki- dzięki za informacje. Byłam u lekarza z małym (przez te upały dostał strasznych potówek) i okazało się, że szczepi się dzieci powyżej roku. Kazała tylko uważać i nie kłaść bezpośrednio na trawie. Co do wózka to chyba zdecydujemy się na jakąś lekką parasolkę, bo teraz mamy wózek 3 w 1 i kupować znowu masywny spacerowy wózek jest bez sensu. Martini - napisz w jaki sposób odstawiałaś od piersi i w ogóle jak Wam to idzie. Ja chcę karmić jeszcze przez dwa, trzy miesiące (mały właśnie kończy 8) i kompletnie nie wiem, jak się zabrać do odstawiania. Także z góry dziękuję za wskazówki.

Gość olivka82
Zapomniałam się podpisać :) Gość- olivka82 :)

Gość mamanatki
jeśli chodzi o odstawianie od piersi to Natkę karmiłam 11 m-cy i pewnie karmiłabym dłużej ale musiałam wziąć dość silny antybiotyk więc pomyślałam że to najlepszy czas aby spróbować. Udało sie bez problemu pamiętam że wróciłam z apteki i wzięłam małą do piersi i powiedziałam "kochana ostatni raz ciągniesz cycusia " i od tego momentu dostawała butlę.

Gość evia24
Mam pytanie do mam, których pociechy chodzą lub pojda do żłobka? Czy szczepilyscie dzieci na pneumokoki? Czy faktycznie to szczepienie bylo przydatne? Moja corcia od wrzesnia zacznie żłobek i zaczełam zastanawiać się nad tym szczepieniem. Obawiam sie skutków ubocznych.

Gość Pase
Cześć dziewczyny, od 5, 5 mca jestem mamą małego smyka. Chętnie poznam mamy z Częstochowy, najlepiej z dzielnicy Północ bądź okolic. Miło by było spotkać sie na placy zabaw, na spacerku, bądź na kawie. Odezwijcie się. Ps. Jeśli chodzi o zapalenie spojówek, to cos jest w powietrzu, ja miałam w zeszłym tygodniu, a synek dzis obudził sie z zaropialymi oczkami. Mam nadzieje, ze szybko mu przejdzie.

Gość olivka82
Hej dziewczyny! Evia - mój maluch pójdzie do żłobka od listopada (jeśli się dostanie) i już szczepiliśmy go przeciwko pneumokokom- nic mu nie było. Natomiast pierwsza dawka rotawirusów była gorsza, mały bardzo płakał. Pase- ja jestem z Północy i też się chętnie spotkam. Zapalenie mi już przechodzi, ale bardzo boję się o małego.

Gość mamanatki
witajcie dziewczyny u nas już dużo lepiej pozbywamy się choróbsk :) ja jeszcze walcze a anginą i jutro pewnie skończy się na drugim antybiotyku . pase ja szczepiłam i jedną i drugą na pneumo żadnych odczynników poszczepiennych nie miałyśmy powiem szczerze że nie żałuję że zaszczepiłam , Natka chodzi do przedszkola i zawsze coś przywlecze :) jakiś "gratisik" :) a pneumo są na prawdę bardzo groźne

Gość mamanatki
sory miało być do evia nie pase :)

Gość Pase
Olivka82----> Z miłą chęcią się spotkam jak juz wydobrzejesz i mój mały:) chodzisz może na spacery na Promenadę? Ja mieszkam przy zajezdni tramwajowej :) w Czewie mieszkam dopiero od prawie 3 lat i nie mam tu za wielu znajomych.

Gość lato06
Cześc! Dawno do Was nie zaglądałam, wiecie brak czasu :) Poszukuję używanego krzesełka do karmienia. Może ma ktoś do odsprzedania?

Gość aniaania88
Czesc dziewczyny. Wøaßnie mialam zakladac podobny temat ale widze,æe jestescie? My jestesmy z centrum Czestochowy, dokøadnie stare miasto:) Moj syn 2 lipca skonczy 3 latka, a ja w marcu juz...27:) Obecnie czekamy na wrzesnien, kiedy to Møody zacznie edukacje przedszkolná:)

Gość olivka82
Hej dziewczyny! Co nowego u Was? U nas kolejny ząb :) a także fakt, że mogę zapomnieć o wyjściu na chwilę z pokoju, bo mały zaczyna się podciągać i zmieniać niebezpiecznie pozycje. Także zaopatrzyliśmy się już w turystyczne łóżeczko i w tym tygodniu będziemy je testować. Pase- mieszkam niedaleko (blisko Biedronki), tyle że nie mam stałych godzin spacerów (wszystko zależy od dnia, snu i humoru syna), ale może jakoś się zgadamy.

Gość Wera001
Witam, evia24 - mój mały ma teraz skończone 10 miesiecy chodzi do żłobka od marca, ja szczepiłam 6w1 oraz na rotawirusa bez pneumokoków. Pani w żłobku mówiła ze nie ma sensu. Odkąd chodzi do żłobka to chorował tylko 1 raz ze brał antybiotyk a tak to jest wszystko ok (ma czesto katar, ale jest to prawdopodobnie alergia, ale nie wiem jeszcze na co :). Co do karmienia piersia to ja tez chce juz zakonczyc ale jest ciezko, niestety przyzwyczailam go do zasypiania przy cycusiu, wiec bedzie mi trudno go odzwyczaic, a juz bardzo bym chciała. Jak ktos ma z tym doswiadczenie to pomóżcie. No i czy macie jakis sprawdzony sposób by dziecko spało całą noc, bo u mnie odkąd sie urodził to cały czas wstaje co 2-3 godziny. Masakra. Jak ktos chce to ja mam jedno krzesełko do karmienia na zbyciu. Pozdrawiam

Gość Pase
Cześć dziewczyny, Nasz mały zachorowal, najpierw na zapalenie spojowek, później przeksztalcilo sie to w zapalenie oskrzeli. Naszczescie zapalenie minelo, ale jeszcze parę dni musimy brać antybiotyk. Takze najwcześniej spacerki beda w przyszlym tygodniu o ile pogoda na to pozwoli. Tak wiec teraz jesteśmy uwiazani w domu.

Gość olivka82
Hej dziewczyny! A ja mam dziś mega doła - mały nie dostał się do żłobka ;( Nie wiem, co my teraz zrobimy. Niby jest na liście rezerwowej, no ale ktoś by musiał zrezygnować, żeby się dostał. Macie może podobne doświadczenia? Może można się jakoś odwołać? Głowa mi od tego wszystkiego pęka. Wera - czy Twoje dziecko chodzi do miejskiego żłobka? Kiedy składałaś papiery? Pase - życzymy zdrowia!

Gość gość
Olivka a ty do którego żłobka składałaś?? Ja składałam do miejskiego za halą polonia chyba w maju dokładnie nie pamiętam wyniki były koniec czerwca. Kuba dostał się bez problemu miał 5 miesięcy i dlatego podobno nie było problemu. A ile twoja dzidzia ma bo nie pamiętam?? W grupie Kuby dzieci z listy rezerwowej weszły bo na początku dużo mam zrezygnowało. Na wstępie było chyba 25 dzieci a zostało 18. Więc może i Wam się uda.

Gość anias87
gość to anias 87:)