Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy dziecko może miec nazwisko matki po rozwodzie?

Polecane posty

Gość gość

mam 16 lat moi rozice sie rozwodzą. Moja matka wraca do panienskiego nazwiska ja tez chcialabym zmienic nazwisko na jej. sąd napewno przyzna opieke nade mną mojej matce. Czy zmiana nazwiska jest możliwa?

Gość cesarzowi co cesarskie
pierwsze slysze zeby dziecko rozwodzilo sie z ojcem.... jak mniemam z alimentacji tez zamiezasz go zwolnic zeby odciac sie juz zupelnie?

Gość aniczka009o
oczywiście że jest możliwa, tylko Twój ojciec musi na to wyrazić zgodę. Kiedyś też obiło mi sie o uszy że można przez to stracić prawo do alimentów ale to chyba dotyczy osób pełnoletnich o ile w ogóle coś takiego jest :)

Gość gość
mój ojciec nie interesuje sie mną od 10 lat wiec?

Gość aniczka009o
"pierwsze slysze zeby dziecko rozwodzilo sie z ojcem..." ale mnie rozśmieszyłeś :D chyba nie jesteś świadomy/a jak wiele ojców rozwodząc się z matką odcina się od dziecka i tylko pretensje że muszą płacić.

Gość gość
więc jest taka mozliwosc?

jestem doskonale swiadoma wychowuje dwoje dzieci ktore tatus zlal sikiem parabolicznym rozwodzac sie ze mna i uwazam mimo wszystko, ze pogrywanie malolatem jest ciosem ponizej pasa

Gość aniczka009o
czyli uważasz że jej matka nią pogrywa?? Wiesz dziewczyna ma 16 lat i ma swój rozum, wystarczy że widzi co się dzieje i sama wyrabia sobie opinie o tatusiu. Sama jestem z rozbitej rodziny i zarówno ja i moje siostry w wieku 15-16 lat zrozumialysmy jaki tatus jest.

tak uwazam bedzie miala lat 18 to se zmieni nazwisko na dowolnie wybrane w wieku lat 16 (18 zreszta tez, ale wtedy jest sie juz doroslym) jest sie smarkaczem z pretensjami do doroslosci biernie powtarzajacym kazda brednie jaka ci dowolny cwaniaczek chce wcisnac pod dowolna przykrywka

Gość gość
nie wiem na ile jest prawdą to odnośnie alimentów ale jeśli tak jest to zmieniaj teraz. Ojciec nie interesuje się nią od 10 lat więc nad czym się tu za dużo zastanawiać. Zresztą łatwiej sie funkcjonuje dziecku jak ma to samo nazwisko co rodzic z ktorym mieszka.

Gość Mój kolega po 18
urodzinach zmienił nazwisko na panienskie matki, bo neinawidził ojca.

skoro lepiej sie funkcjonuje dziecku to mamusia tez moze zostac przy starym nazwisku - dla dobra dziecka np. nie ma obowiazku zmiany nazwiska po rozwodzie, to sa tylko pokazowe gesty tak samo jak pokazowa jest w takich sytuacjach rola tatusia