Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Æðelgast

Marzę o tym, by zostać alchemikiem.

Polecane posty

Gość Æðelgast

Od paru lat chodzi mi to po głowie . . .

Gość Beruthiel
o jaki fajny temat o marzeniach... A ja marzę o tym, by cofnąć się do XV wieku :)

Gość gość
Oj.

Gość Beruthiel
Bo tam mogłabym rozładować swoją energię, a poza tym w dzisiejszych czasach źle się czuję.

Gość Beruthiel
Nie, ale Ty pewnie tak... sądząc po tytule tematu... (Szlachetny Alchemik).

Kobieta w tamtych czasach raczej nie miała możliwości do rozładowania swojej agresji. Są nieliczne wyjątki. Joanna d'Arc etc. Ja czemu? Alchemia była nauką tak naprawdę . . . Nawet nie zdajecie sobie sprawy, jak rozgarniętą . . .

Gość Beruthiel
Rozładując swą energię mogłabym jakiemuś dziadowi obciąć głowę mieczem w obronie Ojczyzny.

Gość Beruthiel
Mojej :P

Której? Polskiej, czy regionalnej? Bo coraz częściej można spotkać się z opinią, że np. Kaszuby i Śląsk to nie Polska . . .

Oraz coraz częściej mówi się o tym, że Polska powinna zrzec się całego pomorza

Gość Beruthiel
Oczywiście, że o Polskę mi chodzi. Polska to kraj=skarb, o którą warto walczyć.

A co sądzisz, o zrzeczeniu się przez Polskę pomorza i śląska (całego). Wiele osób o to postuluje . . .

Gość Beruthiel
Jestem przeciwna. Pomorzanie i Ślązacy to Polacy.

Ślązacy to lechici. Zgoda. Ale te ziemie przechodziły z rąk do rąk i jest wątpliwe, czy Polska ma do niego pełne prawo. Poza tym w czasach starożytnych śląsk był związany z kulturą celtycką, nie słowiańską. Historię śląska, można rozpisać na parę etapów. 1) Piastowie śląscy skłaniają się w stronę Niemiec. 2) Łokietek zrzeka się go na rzecz Czech. 3) Śląsk wraz z Czechami jest wchłonięty przez Austrię 4) Odbity przez Prusy 1725 5) Trafia w granice Niemiec 1871 6) Jest przyznany Polsce 1945 Poza tym tyle mówi się o tym, że w żyłach Pomorzan płynie głównie germańska krew . . .

Gość Beruthiel
Nadal jestem przeciwna. Gdybyśmy się zrzekli Pomorza i Śląska, to mała garstka 100% Polaków by nam została. Czyli by nas pewnie też wyrzucono z Polski.

Gość tatatatatm
Beruthiel po co prowadzisz rozmowy z tym przygłupem ? niech gada sam dosiebie i może stąd czmychnie a tak go napędzasz , coraz częściej można spotkać się z opinią co za brednie .....

Piszesz trochę bez ładu, bez składu. Dlaczego mieliby Was wyrzucać z Polski? I jaka mała garstka 100% Polaków? Dobra. Ja lecę spać, bo 4 wstaję do roboty.

Gość Beruthiel
Nieprawda. Z Edelgastem bardzo miło mi się rozmawia, i mam wrażenie, że jest to jedyny inteligentny, mądry i poważny mężczyzna na tym forum. Nie lubię rozmawiać o pierdołach, takich jak, prozaiczne problemy, kosmetyki,ciuchy itp. Mimo, że jestem dziewczyną, lubię rozmawiać i słuchać o historii, religii i polityce.

Gość Beruthiel
Ach, ten Twój "bezład, bezskład"... no bez przesady, może Ty czytasz bez ładu i składu :P

Gość Beruthiel
Nie. Jestem jeszcze młodą osobą przed 30-tką :)

Nieładnie tak ściemniać. A teraz poważnie. Lecę, bo jutro (dzisiaj) wstaję do arbajtu. Z 3 godziny snu mi zostały :o. Dobramoc

Gość Beruthiel
Lecisz tanimi liniami do łóżka? :-D

Gość Beruthiel
Jeśli chodzi o "garstkę 100% Polaków" chodziło mi, że zostanie niewielu prawdziwych Polaków. 100% - odnosiło się do prawdziwych, w których nie ma ani jednego procenta innej nacji. Widać, że muszę nauczyć się pisać bardziej przejrzyście. A wracając do mojego XV wieku, Edelgaście, czy podobałaby Ci się dziewczyna mająca podobne cechy do Joanny d'Arc?