Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość*

Zaręczyny po kilku miesiącach znajomości

Polecane posty

Gość gość*

Ostatnio coraz więcej moich koleżanek decyduje się zaręczyć po kilku miesiącach "chodzenia" ze sobą. Może jestem jakaś dziwna, ale ja bym tak nie mogła chyba... Jestem w prawie 3-letnim związku i czuję, że to jeszcze za szybko. Że muszę skończyć studia, znaleźć pracę, trochę się ustabilizować, a dopiero potem myśleć o ślubie. Mój chłopak też jest podobnego zdania. Wiąże ze mną swoje plany, rozmawiamy o przyszłości itp., ale zaręczyny dla pierścionka, dla znajomych, rodziny, czy po to, żeby zmienić status na facebooku :) to nie jest to, czego chcemy :)

Gość gość
Bo nie mamy już po kilkanaście lat a po 30, trochę szybciej pozjae się ludzi w tym wieku.

Ja bym tego nie nazwała "szybszym poznaniem" tylko parciem na szkło bo zegar tyka.

Gość gość
A ja nazwałabym to konkretnym działaniem, a nie bujaniem się nie wiadomo z czym przez lata. Czy pół roku daje mniejszą szansę na szczeście niż 5 lat? Nie sądzę.

Gość gość
Zgadzam sie,w Polsce byle szybko i zaraz dziecko najpozniej do 30...

Po pół roku można jeszcze dużo o kimś nie wiedzieć. Po pół roku to jeszcze jest zauroczenie. Inaczej podchodzi się do związku i tej drugiej osoby po 5 latach, a inaczej po 6 miesiącach gdzie wszystko jest nowe, fajne i latają motylki. W wieku 30 lat wypadałoby to wiedzieć.

Gość gość*
Hmm moim koleżankom do 30 daleko jeszcze, niektórym to nawet z 10 lat, a są wśród nich takie, które mają już obrączkę na palcu :) A ostatnio zapanowała chyba jakaś moda na "szybkie zaręczyny"

Gość gość
Bardzo mnie to dziwi i zastanawiam sie czy przypadkiem kobiety w tak mlodym wieku nie robia tego ze strachu zeby nie byc ostatnio stara panna ;)

Gość PO SZYBKIM SLUBIE
jestem takim przypadkiem: zamówiliśmy salę po 5 m-cach od poznania się, ślub po 1,5 roku znajomości, a dwa lata po ślubie stanęliśmy w sądzie na rozprawie rozwodowej :P ;) Wydawalo mi się, że go znam bardzo dobrze- nie znałam go wcale :( wszyscy mówili, że za szybko. Nie słuchałam bo byłam "mondrzejsza" :O Z drugiej strony wg mnie nie ma znaczenia ile się ktoś wczesniej zna. Znam pary, które chodziły po 5-6 lat a po ślubie zaczęło się wszystko sypać. Są też pary, które przez wpadkę szybko się hajtały (po roku, 1,5) i są szczęśliwi. Nie ma reguły.

Gość gość
Do 30 to trzeba sie bawic a nie meza szukac.

Gość gość
moja ciocia chajtnęła się po 3 miesiącach znajomości - i kochają się do dzisiaj

Gość gość*
Hmmm mm ja byłam świadkiem sytuacji, w której moja 22-letnia koleżanka dowiedziała się od naszego 38-letniego znajomego (którego kiedyś miałam nawet za nowoczesnego i "postępowego", o zgrozo... :) ), że brak męża w wieku 22 lat to koniec świata :) i że powinna jak najszybciej zacząć działać, bo zostanie starą panną (koleżanka jest kilka miesięcy po zerwaniu z chłopakiem). I nie liczy się fakt, że dziewczyna studiuje medycynę, chce się rozwijać itp. Mogłoby się wydawać, że wg niego wzorem do naśladowania powinna być jego córka, która "wpadła" w wieku 17 lat, a potem jakoś już się potoczyło - skoro ciąża, to i szybki ślub, co by brzucha nie było jeszcze widać :) Co z tego, że teraz zarabia najniższą krajową bez perspektyw na coś więcej, ważne, że jest już żoną i matką-Polką