Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Aborcja w Polsce powinna być legalna, darmowa i ogólnodostępna

Polecane posty

Gość gość
Mieszkam w USA gdzie aborcji można dokonać bardzo późno. Jest to powszechne i nie tak tajne jak w Pl w związku z czym znam co najmniej kilkanaście żon, które usunęły choć mąż chciał i był z tego kwas, znam co najmniej kilkunastu facetów którzy buntowali się przeciwko aborcji nawet byłej dziewczyny, chcieli utrzymywać a nawet deklarowali opiekę a mimo to to zawsze kobieta decydowała i miała gdzieś. i to wcale nie jest ułamek procenta. Tak strasznie się rzucacie, ze wam faceci nie pomagają, zostawiają was same ale jak przyjdzie co do czego i facet chce wziąć odpowiedzialność i tak robicie po swojemu czyli usuwacie.Same się gubicie w tych usprawiedliwieniach, nie wiecie czego chcecie. Powołujcie się często na mity usprawiedliwiając swój czyn i swoje " widzi mi się"

Gość sytkaspytka
swoje historyjki o hameryce zachowaj dla siebie a facet moze sobie chciec,on w ciazy chodzic nie bedzie i nie on bedzie rodzic,wiec decyzja zawsze jest kobiety. na te twoje kilkanascie przypadkow beda tysiace kiedy facet sie wypial i poszedl w sina dal.

Gość gość
Sytkopatka a słyszałaś o czymś takim jak spirala, antykoncepcyjan czy podwiązanie jajowodów?

Gość gość
Wyżej jest napisane coś mądrego. Nie trzeba 100% antykoncepcji aby nie zajść w ciążę. Kobieta jest płodna kilka dni. To jest usprawiedliwienie głupców. Przykro mi.

Gość gość
Ciekawe co zrobi sytkopatka jak z jej starań o potomka nic nie wyjdzie i okaże się , że usunęła jedyne swoje dziecko?

Gość gość
Daje ci do zrozumienia że pieprzycie o tym, ze robicie to bo zostajecie same, bo facet ma was gdzieś a to nieprawda, to tylko usprawiedliwienie żeby łatwiej to łyknąć . Robicie to dla siebie wiec , dla swojego spokoju. Miejcie tyle przyzwoitości żeby się przyznać. Skoro to twoja decyzja to decyduj PRZED z kim się bzykasz i że z zabezpieczeniem.

Gość sytkaspytka
tak,slyszalam o spirali i o podwiazniu jajowodow. niespodzianka-te metody nie daja 100% pewnosci tak,kobieta jest plodna kilka dni w cyklu, tych konkretnych dni NIE DA SIE tak po prostu wykryc. mozna za to okreslic dni potencjalnie plodne ,i robi sie kilkanascie dni w cyklu.przy duzym pechu zostaje 9 dni na wspolzycie. wspaniale!

Gość gość
Takie maja zawsze szczęście i mimo skrobanek nawet 5 i tak zachodzą.

Gość sytkaspytka
pisalam wyzej,ze staramy sie obecnie o DRUGIE dziecko. wiec latwo mozna wydedukowac,ze jedno juz mamy ;) ja akurat zdecydowalam razem z mezem. uzywalismy zabezpieczenia.

Gość gość
Jestem tego samego zdania co autor. Mam jednego, co więcej jedynego jak do tej pory, partnera i muszę się truć hormonami albo ograniczać doznania jakąś parszywą gumą a wolałabym nie martwić się na zapas i mieć świadomość, że gdyby przytrafiło się nieszczęście mogę szybko i bez zbędnych ceregieli rozwiązać problem.

Gość gość
jak chcesz stuprocentowej metody, to niech mąż podda się zabiegowi przecięcia nasieniowodów, a wcześniej odddajcie jego plemniki do przechowania w banku nasienia, jak chcecie miećswoje dziecko

Gość sytkaspytka
ja nie znam kobiety ktora usunelaby majac wsparcie faceta. ty takie znasz. w kazdym wypadku to tylko wycinek rzeczywistosci,to kilka przypadkow. wiec mozemy sobie gadac,ale i tak to niczego nie dowodzi,bo nie znamy pelnego obrazu i zadne z nas nie ma statystyk na poparcie swojej tezy.koniec tematu.

Gość gość
niech każda robi jak uważa-to jedyne rozwiazanie

Gość gość
sytkaspytka, ty chyba mało kobiet znasz...

Gość sytkaspytka
przeciecie nasieniowodow(wazektomia), wskaznik pearla : 0,15 gdzie te twoje 100%?

Gość gość
ale ja nie mogę robić jak uważam, bo moherowe prawo mi to uniemożliwia...

Gość sytkaspytka
znam ile znam,przestancie wybielac facetow. tylko wyzywacie kobiety od puszczalskich,jakby same z soba sie "puszczaly".a pozniej usuwaja,mimo,ze facet juz kupil wozek i wyprawke dla potomka.

Gość gość
Ja się nie dziwie że ty wpadłaś skoro masz taką wiedzę o swoim ciele i metodach antykoncepcyjnych. Przy powiązaniu jajowodów ciąża jest tak prawdopodobna jak wygrana w totka - masz rację lepiej bez. Skrobanka pewniejsza. Spirala dobrze włożona, wymieniana na czas też daje bardzo wysoka ochronę. Jeśli ciąża to pozamaciczna i to tylko w przypadku wkładki nie blokującej owulacji. Istnieją pigułki, które poprawnie stosowane niosą bardzo niewielkie ryzyko ciąży. Nawet na prezerwatywach można spokojnie jechać. Jeśli pęka to widzisz to od razu i masz całe 72 godziny na pigułkę PO. Nie trzeba ci więc żadnych 100% żebyś w ciąży nie latała. Przy tych metodach poprawnie stosowanych wstrzelenie się te kilka dni jest niemal cudem. "tak,kobieta jest plodna kilka dni w cyklu, tych konkretnych dni NIE DA SIE tak po prostu wykryc. mozna za to okreslic dni potencjalnie plodne ,i robi sie kilkanascie dni w cyklu.przy duzym pechu zostaje 9 dni na wspolzycie. wspaniale!" Oczywiście, ze się da ale trzeba było na biologii uważać. Wiele kobiet stosuje NPR i sobie ustala i wcale 9 dni im nie zostaje a te kilka w zaokrągleniu to można spożytkować inaczej.

Gość gość
To twój mąż musi poddać się kastracji to jedyny 100% sposób :)

Gość gość
Jakiegoż to zabezpieczania używałaś?

Gość gość
ale ja na przykład chcę mieć furtkę wyjścia w razie gdyby PRAWIDŁOWO stosowana antykoncepcja zawiodła!

Gość gość
"Jestem tego samego zdania co autor. Mam jednego, co więcej jedynego jak do tej pory, partnera i muszę się truć hormonami albo ograniczać doznania jakąś parszywą gumą a wolałabym nie martwić się na zapas i mieć świadomość, że gdyby przytrafiło się nieszczęście mogę szybko i bez zbędnych ceregieli rozwiązać problem." Logika godna Nobla. Nie chcesz się truć hormonami ani decydować się na gumki. Chcesz usunąć w razie czego...ale w razie czego? Przecież zajście na pigułkach jest mało prawdopodobne chyba, ze nie wiesz co bierzesz. A skoro nie chcesz się truć i używać gumek to chcesz bez i po to ci legalna skrobanka? to ile ty chcesz 10 razy?

Gość sytkaspytka
-npr to stosowalam tuz po slubie, i mialam 9 dni na seks,wiec nie interesuje mnie jak maja inne kobiety, skoro u mnie bylo wlasnie tak. -podwiazanie jajowodow- moze kiedys,ale ja CHCE miec jeszcze dziecko -spirala- nie zamierzam nosic kawalka plastiku w macicy i miec non stop stanu zapalnego -pigulki-nie moge brac,mam w rodzinie przypadki zakrzepicy -gumka-wlasnie to nas zawiodlo, ale nie widzialam zadnego uszkodzenia dlatego nic nie zrobilam

Gość gość
Prawidłowo stosowana? ha ha. Dzieci sa po nieprawidłowo stosowanej. dodatkowo ja chce mieć dom z basenem gdybym nie zarobiła do 30...dobrze, ze to ciąża bo HIV nie usuniesz.

Gość gość
Powinna być.

Gość gość
No ok. Jaki rodzaj NPR? Że ci wychodziło 9 dni? jakże to stosowałaś? Inna kobiety nie mają inaczej bo mają tak samo jajniki, macicę, miesiączkę - ogólnie mechanizm ten sam. Skoro taka na NIE jesteś to czym się zabezpieczasz teraz? analem? Mało wiarygodna jesteś.

Gość sytkaspytka
stosowalam metode objawowo termiczna wg kippleyow mam bardzo krotkie cykle,opadala mi nieplodnosc przedowulacyjna, wiec zostawala tylko trzecia faza,ktora wynosila 9 dni oczywiscie,ze inne kobiety moga miec inaczej,przy dlugich cyklach mozesz korzystac z pierwszej fazy. jak skok masz od razu po dniu szczytu i dluga faze lutealna to tez wiecej wyjdzie w 3 fazie niz 9 dni. teraz sie nie zabezpieczam bo staram sie o dziecko. na przyszlosc jeszcze nie zdecydowalam.

Gość gość
http://www.wpadka.pl/artykul/metody-antykoncepcji/pigulki-antykoncepcyjne-44 Skuteczność tej metody jest bardzo wysoka; wskaźnik Pearla wynosi 0,2- 0,3. Czyli, że na 100 kobiet stosujących tę metodę przez pełnych dziesięć lat, możliwe jest dojście najwyżej do 2-3 niepożądanych ciąż. I ja chciałabym mieć możliwość radykalnego rozwiązania problemu, gdyby przytrafił mi się jeden z tych 2-3 przypadków.... :p

Gość sytkaspytka
100 kobiet przez rok, lub 10 kobiet przez 10 lat nie 100 kobiet przez 10 lat....

Gość gość
niezależnie od statystyk wciąż chcę mieć możliwość rozwiązania problemu w razie jego wystąpienia :p