Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Ma艂gorzta Wiktoria

Jestem po studiach i nie mam pracy

Polecane posty

Go艣膰 Szymu艣_
Ratujcie, po prostu 艣wiadomie poniesiesz konsekwencje swoich czyn贸w. Wiesz czym to grozi. Gdy jednak decyzja b臋dzie chybiona, to b臋dziesz mia艂a pe艂n膮 艣wiadomo艣膰 przyczyn takiego stanu rzeczy.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Idz pracuj na kase do biedronki, a w miedzyczasie poszukaj cos zwiazanego z zawodem

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ma艂gorzata Wiktoria
Jeszcze 偶eby by艂y przyj臋cia do market贸w..og艂osze艅 nie ma. Co w takiej sytuacji mam zobi膰? jestem bezradna..na dodatek w moim mie艣cie cz臋sto spotykam znajomych i wola艂abym zamkn膮膰 si臋 w jakim艣 magazynie ni偶 pracowa膰 w markecie i by膰 wyszydzana ,偶e "o ma magistra i na kasie pracuje"! wiem,偶e 偶adna praca nie ha艅bi ale szkoda by艂o mojego wysi艂ku i pieni臋dzy rodzic贸w w艂o偶onych w moj膮 edukacj臋 偶eby potem rozczarowa膰 ich i siebie. Nie tego oczekiwa艂am od 偶ycia. Gdyby kto艣 mi powiedzia艂 jak b臋dzie wygl膮da艂o moje 偶ycie nie uwierzy艂abym.A jednak...czytaj膮c podobne historie do moich jeszcze bardziej si臋 do艂uje. Niekt贸rzy pisz膮 o samob贸jstwie! Cz to jedyne wyj艣cie z tej patowej sytuacji? Chce 偶y膰 ale godnie. Pracowa膰, usamodzielni膰 si臋, za艂o偶y膰 kiedy艣 rodzin臋.Czy to tak wiele?Chce tylko pracy niczego ponadto

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja nie mialam problemu z praca:::kolega umowil mnie z swoim szefem i po jednym spotkaniu juz pracowalam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kaszmirowe oczy i czerwone ust
Tak jak polowa na kafe sie zalisz ze jestes po studiach a nie masz pracy... a szukasz ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
to nie jest Europa XXI wieku - to zad***e 艣wiata. m艂odzi nie maj膮 pracy, a potem zdziwienie, 偶e dzietno艣膰 w Polsce to 1,2 . a przecie偶 to znaczy 偶e za 20-30 lat to bedzie kraj starc贸w, na kt贸rych nie bedzie komu pracowa膰! kto tu przyjedzie? Arabowie? Murzyni? :O do tego syfu, gdzie 3/4 偶a艂osnej pensji b臋d膮 zabiera膰 na emerytury dla dzisiejszych 40 latk贸w??? :O

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
r贸wnie偶 sko艅czy艂am administracj臋, tyle 偶e zacz臋艂am j膮 w 2004r. a sko艅czy艂am w tym... i to tylko licencjat, w czasie studi贸w pracowa艂am, zawiesi艂am studia na kilka lat, gdy偶 wyjecha艂am do Francji, wr贸ci艂am z Francji w tym roku, obroni艂am prac臋, i szukam pracy, we Francji mam p贸艂roczny urlop bezp艂atny, tam mam umow臋 na czas nieokre艣lony, pracuj臋 w kadrach fabryki samochod贸w, i wszystko na to wskazuj臋 偶e wr贸c臋 i szkoda mi 偶e tyla lat zmarnowa艂am, na studiowanie administracji, w dodatku tylko licencjat, patrz膮c z perspektywy czasu mog艂am i艣膰 na rachunkowo艣膰, we Francji nie zarabiam ma艂o, ale te偶 nie g贸ra pieni臋dzy, w regionie gdzie mieszkam pensje kszta艂tuj膮 si臋 1500 - 2000 e, ja zarabiam 2300, chcia艂am popracowa膰 tam chwil臋 i wr贸ci膰 do Polski ale tu nie ma pracy, znam 3 j臋zyki obce biegle wysy艂am cv i nic, a je艣li zaprosz膮 na rozmow臋 pytaj膮 o prac臋 w Pary偶u i Marsylii i dlaczego chc臋 j膮 zostawi膰, i tak wygl膮da rozmowa przez 40 minut

Udost臋pnij ten post

Taaa. Najpierw ludzi kt贸rzy si臋 ucz膮 wyzywacie od kujon贸w, sami chodz膮c na wagary i szpanuj膮c. Prawda jest taka - bezu偶ytecznego nikt nie zatrudni. Najpierw nab膮d藕 jakie艣 umiej臋tno艣ci potem szukaj pracy. Po co pracodawcy osoba kt贸ra nic nie umie i ma 2 lewe r臋ce? By艂o si臋 uczy膰 a nie teraz p艂aka膰. Nawet totalny gamo艅 jest w stanie nauczy膰 si臋 matematyki. Ka偶demu zajmie to inn膮 ilo艣膰 czasu. Ale nikt kto si臋 sam nie doucza sukcesu nie osi膮gnie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
natomisat brat m贸j wyrzucili go ze studi贸w, ale tato pracowa艂 w kopalnianych kadrach, teraz to sp贸艂ka tauron, i ch艂opak bez studi贸w zarabia 6 tys, dostaje kartki na 偶ywno艣膰, 2 tony w臋gla na zim臋, premi臋, 13 nastk臋 i nagrody za prac臋, wej艣ci贸wki na festiwale, koncerty etc, samoch贸d s艂u偶bowy, gdyby nie mia艂 domu, dosta艂 by mieszkanie s艂u偶bowe - marzenie!!! jest po liceum a najm艂odsza siostra ko艅czy automatyk臋, brata z niej wywali i ju偶 chi艅czycy podpisali z ni膮 kontrakt na 4 roku, wi臋c prac臋 ma zapewnion膮 przez 10 lat i co gorsza kontraktu tego nie mo偶e zerwa膰 bo s膮 gigantyczne kary... a ja nie wiem czego w tej Polsce si臋 spodziewam z licencjatem we Francji jak s艂ysz膮 licencjat to twierdz膮 偶e to studia wy偶sze nikt nie pyta o magistra, w polsce jest inaczej

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
powinnas zmieni膰 zaw贸d, skoro nikt tobie nie przed艂u偶y艂 umowy po sta偶u to znaczy 偶e musisz by膰 dosy膰 s艂aba w tym co robisz :o nie obra偶aj si臋 ,nie chce ci dopiec... nikt nie zwalnia pracownika kt贸ry si臋 "nadaje"... pomy艣l logicznie... u nas w firmie ci膮gle brakuje ludzi, fachowc贸w, szef ma nerwa jak kto艣 nowy przychodzi "na pr贸b臋" - to zawsze obca osoba szw臋daj膮ca si臋 po jego firmie i niewiadomo czy to z konkurencji czy kradnie. nawet jak kto艣 nie jest super ale si臋 w miar臋 nadaje to go zostawia byle nie szuka膰 dalej...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ja te偶 sko艅czy艂am studia - geodezj臋 i owszem mia艂am ofert臋 pracy ale za 1350z艂/m-c w starostwie czyli urzedzie w艂a艣nie i nie przyj臋艂am, przekwalifikowa艂am si臋 zgodnie ze swoim talentem i hobby, pom贸g艂 internet, dzis pracuje z pasj膮 i za 4krotnie wi臋ksz膮 kas臋...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
to mo偶esz jechac do Francji skoro tam tak super, albo yebac w kopalni albo skoczyc automatyke... skoro wszystko takie proste :o

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
kobietom w wieku 25-30 lat jest trudno znalezc prac臋 gdyz ka偶dy si臋 boi ze zaraz p贸jdzie na l4, moja rada jest taka - wyjdz za m膮偶, odchowaj 2 dzieci i wtedy szukaj, a jak beda pytac czemu po studiach nie pracowalas to m贸w 艣mai艂o 偶e odchwa艂as dwjk臋 dzieci...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ma艂gorzata Wiktoria
Sorki ale mam problemy z klawiatura wiec bedzie bez polskich znakow. Uwazam ze nie jestem slaba. Mialam staz w sadzie w 2010 r.Wszyscy mnie chwalili wstawiali sie za mna do prezesa sadu zebym zostala zatrydniona ale niestety sad to budzetowka etatow nie ma wcale, sa ustalane odgornie. W urzedach nie ma naborow. Sa zakladki o naborze na stanowiska urzednicze ale jakos nie szukaja urzednikow nizszego szczebla tylko kadre kierownicza. Mam 24 lata nie jestem specjalistka, dopiero chce zaczac kariere zawodowa. Chodzilam i pytalam w prokuraturze, w policji, w urzedach, do sadu pisalam podanie. Nie ma wolnych etatow..w urzedach rzadza Ci co maja znajomosci, plecy etc. Ja nie mam znajomosci, mam male doswiadczenie zawodowe a nikt nie chce dac mi szansy iec kolo sie zamyka bo jak moge zdobyc doswiadczenie jesli nikt nie chce mi w tym pomoc. Szukam juz od dawna, studia robilam zaocznie wiec w miedzy czasie szukalam ciagle zajecia na stale ale udalo mi sie tylko ze stazami. U nas jest taka polityka ze pracodawca bierze sobie stazyste jako darmowa sile robocza i nie zostawia bo po co skoro za pol roku moze wziasc nastepnego?I urzad pracy mu takiego stazste da, nawet i wczesniej niz za pol roku. Zawsze pytam sie czy jest szansa ze mnie po takim stazu zatrudnia, zapewniaja z tak a potem sie okazuje ze krzys, firma zwolnila obroty, nie zatrudniaja a wrecz szykuja sie do zwolnien. Opcja z urodzeniem dzieci odpada. Nie stac mnie na usamodzielnienie sie nie mowiac juz o dzieciach a na dodatek nie mam partnera.Szukam dla siebie jakiegos rozwiazania ale poki co nie widze wyjscia z tej sytuacji. Co zrobic zeb pracodawca widzac moje CV byl mna zainteresowany?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
co tu Ci doradzi膰 masz trzy wyj艣cia znal臋艣膰 sobie bogatego i wp艂ywowego m臋偶a ale to trudne jest du偶a konkurencja musiszmiec super wygl膮d i umiej臋tno艣ci na administracji tego nie ucz膮 albo taniec na rurze ma du偶膮 przysz艂o艣膰 lub na emigracj臋 Anglia tam polki maj膮 wzi臋cie wsr贸d czarnych ewentualnie wzi膮艣c d**臋 w gar艣膰 i i艣膰 do roboty mo偶e sprz膮tanie albo mycie gar贸w w barze po wielu latach maj膮c studia zostaniesz kierowniczk膮 albo w艂a艣cicielk膮 ale to bardzo trudne i trzeba du偶ej cierpiliwo艣ci

Udost臋pnij ten post

Tak naprawde to pracy w pl jest baaardzo duzo i jak ktos chce pracowac to pracuje a len i niedojda zawsze znajdzie powod zeby nie pracowac. Ludzie sie nauczyli , ze etat ma na nich czekac zazraz po studiach a oni tylko laskawie wstawia sie do firmy gdzie bedzie czekac biurko , wygodne krzeslo i kawka + 10tysi pensji. A tu trzeba byc zaradnym i samemu kombinowac bo praca lezy na ulicy , pieniadze takze trzeba tylko umiec je podniesc.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
To艣 zab艂ys艂a Ja te偶 jestem po studiach i to na jednej z lepszych w Pl uczelni A pracy nie mam W ZAWODZIE Schyli艂am si臋 po tak膮, jak膮 mog艂am zdoby膰 nie maj膮c znajomo艣ci Witaj w Polsce, gdzie posadki po mamusiach czy wujkach przejmuj膮 dzieci

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
"U nas jest taka polityka ze pracodawca bierze sobie stazyste jako darmowa sile robocza i nie zostawia bo po co skoro za pol roku moze wziasc nastepnego?" Wielka zasrana pani magister po studiach pisze "wzi膮艣膰" i si臋 dziwi czemu nie ma pracy... Ano nie ma pracy bo takie mulice jak ty co pisac nie potrafi膮, ko艅cz膮 studia. I za du偶o ju偶 tych magistr贸w i nie dla wszystkich starczy pracy. Mog艂a艣 i艣膰 analfabetko na sprz膮taczk臋, bo tylko do tego si臋 nadajesz.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ma艂gorzata Wiktoria
Pewne wypowiedzi s膮 typu "syty g艂odnego nie zrozumie". Osoby kt贸re maj膮 prac臋 nie wiedza jak jest ci臋偶ko cokolwiek znale藕膰. Nie nastawia艂am si臋 na etat, kt贸ry b臋dzie na mnie czeka艂 tuz po uko艅czeniu studi贸w. Wiedzia艂am jaki jest rynek pracy. Wystarczy poczyta膰 historie innych os贸b w podobnej do mnie sytuacji ale niekt贸rzy ignoranci wol膮 "hejtowa膰". Licz臋 si臋 z opiniami ludzi kt贸rzy co艣 naprawd臋 mog膮 napisa膰 n ten temat. W Anglii te偶 ju偶 by艂am po uko艅czeniu szko艂y 艣redniej ale z przyczyn osobistych wr贸ci艂am do Polski i postanowi艂am i艣c na studia 偶eby zwi臋kszy膰 moje szanse na znalezienie w przysz艂o艣ci dobrej pracy. Studiowa艂am dla siebie, dla w艂asnej satysfakcji nie dla papierka. Niestety w bud偶et贸wce jest nepotyzm i kumoterstwo i tego si臋 nie wypleni. Wiele wypowiedzi da艂o mi do my艣lenia..chce pracowa膰 w Polsce, p艂aci膰 tu podatki, by膰 blisko rodziny nie chce emigrowa膰 ale niech Polska da mi szans臋..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Z prac膮 jest ci臋偶ko i dla tych po studiach i bez studi贸w. Tak偶e dla sprz膮taczek.

Udost臋pnij ten post

Jesli nie ma pracy w zawodzie to szukaj takie spoza zawodu, rozgladaj sie, pytaj. Idz do sklepow, supermarketow, restauracji itp. A nie uzalasz sie nad soba.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
jagoda369 Tak naprawde to pracy w pl jest baaardzo duzo i jak ktos chce pracowac to pracuje a len i niedojda zawsze znajdzie powod zeby nie pracowac. Ludzie sie nauczyli , ze etat ma na nich czekac zazraz po studiach a oni tylko laskawie wstawia sie do firmy gdzie bedzie czekac biurko , wygodne krzeslo i kawka + 10tysi pensji. A tu trzeba byc zaradnym i samemu kombinowac bo praca lezy na ulicy , pieniadze takze trzeba tylko umiec je podniesc. No ty jagoda to chyba najwi臋cej ze wszystkich pracujesz i swoj膮 wiedz臋 czerpiesz z praktyki zgadza si臋???? A tu wypowied藕 pani jag贸dki z tematu o pracy [zg艂o艣 do usuni臋cia] jagoda369 2013-08-07 15:52:59 , zartujesz sobie? Ja nie po to wychodzilam za maz zeby teraz do pracy chodzic. A tu pi臋kne s艂owa jak to cudnie zajmuje si臋 dzie膰mi i co to ona ma za ci臋偶k膮 prac臋 [zg艂o艣 do usuni臋cia] jagoda369 Zasypiam srednio miedzy 22-23 a budze sie ok 7 ale leze do 9.30 - ogladam M jak milosc oczko.gif Dzieci juz mam podrosniete ( 2 i 4 lata) o 7 dostaja butelke z kaszka potem ubieram mlodszego , starszy sie ubiera sam usmiech.gif i ida obydwaj na podworko usmiech.gif a ja sobie odpoczywam smiech.gif Kobieto do cholery przesta艅 si臋 o艣miesza膰 i zajmij si臋 dzie膰mi bo siedz膮cej na d***e krowie w domu mog膮 dzieci odebra膰 za pozostawianie 2i4 latka samych na podw贸rku bez opieki.Co z ciebie za matka???Porz膮dna dziewczyna i dobra 偶ona hehe chyba 艣pi膮ca stara krowa kt贸ra nie do艣膰 偶e do pracy nie chodzi to jej dzieci samopas po podw贸rku biegaj膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie ty jedna, tyle s膮 warte studia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ma艂gorzata Wiktoria
Te偶 mam takie wra偶enie, 偶e studia to zmarnowana kasa i wysi艂ek..Nikomu nie odradzam studiowania to indywidualna sprawa ale trzeba bardzo uwa偶nie wybra膰 kierunek i nie nastawia膰 si臋 偶e zdobycie magistra zwi臋kszy szans臋 na znalezienie pracy. Nie ma regu艂y..jedni maj膮 wi臋cej szcz臋艣cia a inni nie..Tylko dlaczego ja tego szcz臋艣cia mam mniej?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 qazqaz
UP Ma艂gorzato jak potoczy艂a si臋 Twoja historia? sama jestem w identycznej sytuacji, bardzo potrzebuj臋 wsparcia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 偶臋 tak powiem
te偶 jestem ciekawa

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
No nic laska, musisz sobie znale藕膰 faceta z kontaktami. Wida膰, rodzina ma ci臋 w d***e.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 troszki
Ja mam sko艅czone 2 kierunki i dodatkowo podyplom贸wk臋. W ubieg艂ym roku firma rozsta艂a si臋 ze mn膮 (po 5 latach pracy) bo trzeba by艂o da膰 umow臋 na sta艂e (og贸lnie mam 10 lat pracy w zawodzie specjalisty ds. kadr i p艂ac). Pozbiera艂am si臋 jako艣 po tej akcji i znalaz艂am prac臋 w konkurencyjnej firmie, ale co z tego, zaproponowano mi stanowisko m艂odszego konsultanta, z najni偶sz膮 krajow膮 i prac臋 na wyje藕dzie. Pora偶ka ale zdecydowa艂am si臋 na 6 miesi臋cy, od tamtej pory nie mog臋 znale藕膰 pracy. Wys艂a艂am ze 100 CV, a by艂am na 3 rozmowach. Zawsze znajdowa艂am si臋 w grupie 3 najlepszych os贸b, kt贸re przechodzi艂y do 2 etapu rekrutacji, ale co z tego jak wybierano kogo innego (a ostatnio nawet osob臋, kt贸ra pracuje, tylko chcia艂a zmieni膰 prac臋). No sza艂 cz艂owieka ogarnia. Jeden nie ma co w艂o偶y膰 do garnka a drugi sobie zmienia prac臋. Czy Pracodawcy tego nie widz膮?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Hmmm... Poradzi艂abym "id藕 na kas臋 do marketu albo staraj si臋 o prace w gastronomii" ale mam 艣wiadomo艣膰, 偶e to nie pomaga w znalezieniu lepszej, ambitniejszej pracy, ba! nawet utrudnia w przekwalifikowaniu si臋. Tak sie z艂o偶y艂o, 偶e podczas studi贸w pracowa艂am na gastronomii z my艣l膮 jak tylko sko艅cz臋 te studia to b臋dzie lepsza praca (takie tam naiwne marzenia), tylko 偶e w tym czasie nie my艣la艂am 偶eby robi膰 jakie艣 bezp艂atne praktyki, sta偶e.Potem by艂o ju偶 za p贸藕no i po zderzeniu z brutaln膮 rzeczywisto艣ci膮 (haha) wyl膮dowa艂am na kasie w sklepie. Pracuje do godzin wieczornych, r贸wnie偶 w soboty i niedziele, wi臋c nie ma opcji, 偶e p贸jd臋 sobie na inne studia, kursy j臋zykowe... Mimo to ciesz臋 si臋 ze mam t膮 prace, w domu sie nie przelewa a kto艣 pracowa膰 musi. Wiem, 偶e to bywa przygn臋biaj膮ce, zawsze uczy艂am si臋 bardzo dobrze, chcia艂am 偶eby rodzice byli ze mnie dumni,chcia艂am co艣 osi膮gn膮膰. Moje najbli偶sze 4 kole偶anki "z podw贸rka" rozwin臋艂y skrzyd艂a i pracuj膮 po studiach w zawodzie, za lepsze pieni膮dze.Chyba to te偶 wp臋dzi艂o mnie w straszne kompleksy, 偶e nie potrafi艂am odnie艣膰 偶adnego sukcesu, ale takie jest 偶ycie. To chyba te偶 wynika z charakteru, nie jestem przebojowa, asertywna, nie mam tej "si艂y przebicia", odwagi, a to du偶o utrudnia, zw艂aszcza jak sie takie my艣lenie "bo inni s膮 lepsi albo co b臋dzie jak nie b臋d臋 czego艣 umia艂a" wi臋c jedyne co mi pozostaje to praca na kasie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Go艣膰 Gog
Czytam i jestem za艂amana. :( Niestety ale takie s膮 realia naszego kraju. Ludzie po studiach nie maj膮 pracy i my艣l膮 gdzie tu wyjecha膰. Sama jestem po studiach z dyplomami. By艂am wolontariuszem w szkole, praktyki, sta偶 wszystko po to, 偶eby CV lepiej wygl膮da艂o ale nic z tego... :(

Udost臋pnij ten post