Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zasiłek rodzinny z Niemiec

Polecane posty

Gość Hildegarda687
Ok. Zapiszę sobie ten temat w favoriten (ulubione) i jutro będę zaglądać. Gdybyś miała jakiś problem, to podzwonię jeszcze, ale dalej ci nie będę mogła pomóc np. w wypełnianiu dokumentów, bo najzwyczajniej pracuję i brak czasu, ale dziś i jutro mam wolne, to mogę poszaleć ewentualnie. Pozdrawiam i życzę powodzenia... Będzie dobrze.

Gość gość
Trzymaj się, twojego maila mam. Damy radę :) ( uch jak ja lubie sprawiedliwość ;).

Gość gość
Zmień krowo męza

Gość gość
trafiłam na ten topik przypadkiem ależ miło się czyta że tak ludzie chcą pomagać są jeszcze porządni ludzie na tym świecie dodaję do ulubionych będę śledziła

Gość Hildegarda687
talusia1, jest możliwość, ale zauważyłam, że zależy też dużo od okręgu (Landkreis), w którym będziesz się starać. No i po pierwsze zdobądź adres zamieszkania, tzn. zameldowania twojego męża, bez tego trudno nawet określić gdzie powinnaś wystąpić z wnioskiem.

Gość gość
talusia1 Wiem jak to jest- mąż za granicą, powinno być łatwiej a tu się okazuje ,że nie ma czasami na podstawowe opłaty.

Gość gość
dziewczyny, wtrace swoje trzy grosze. przy ambasadach polskich np w niemczech, sa stowarzyszenia polonijne, ktore na pewno zalatwia i pomoga w zalatwieniu tych spraw.

Gość gość
autorka topiku Powiedziałam mężowi o wszystkim co mi tu doradziłyście, wyglądało że sie przestraszył, bo obiecał,że mi przysle kasę,żebym poczekała parę dni, bo jak zwykle coś tam. Nie doczekałam się. Wczoraj mi napisał, że nie ma kasy!!! A jak go chcę zmusić do oddania , to on zamyka firmę i za trzy tygodnie wraca do Polski!!! Wróci do domu , po pieciu latach bez kasy, bez pracy z chorobą alkoholową. Woli nic nie robić , niż coś dac dzieciom. Załamana jestem, nie mam w tej chwili już ani grosza, a wrzesień niedługo.

Gość gość
Czy jesli nawet wróci, to będzie pobierać zasiłek ?

Gość gość
nie bedzie tak latwo iz twoj maz otrzyma rodzinne tzw kindergeld bo do tego potrzeba twojego podpisu :P wypelniajac formularz tak samo potrzebujecie aktu urodzenia dzieci , akt malzenstwa , twoj podpis jak juz wspominalam o tym czy pracujesz (jesli tak zaswiadczenie od pracodawcy i ile zarabiasz) ze nie otrzymujesz zadnych zasilkow w polsce itp jesli juz to wszystko macie wtedy dostajecie nawet nadplate kindergeldu za czas nie pobierany a tam pracujacy (w de ) i uiszczany podatek zarobkowy wiec sam nic nie zrobi jak mu nie podpiszesz :P a jesli juz to zrobisz to umowcie sie iz we wniosku wpiszecie twoje konto bo przesla nawet na zagraniczne konto bankowe kindergeld i po krzyku no chyba zeby sfalszowal twoj podpis , wtedy grozi mu kara

Gość gość
a jesli twoj maz wroci do polski na stale nie bedzie pracowal w niemczech nie bedzie nalezalo mu sie niemieckie rodzinne

Gość gość
nie sfałszował, ja głupia sama mu wszystko załatwiłam, wysłalam, obiecał, że wpisze moje konto , nie wpisał

Gość gość
a no to po ptokach chyba ze zwrocisz sie do miasta w niemczech do familienkassy i zmienicie numer konta bankowego

Gość gość poranny
Dokładnie, możesz zmienić numer konta bankowego, ale musisz niestety zrobić to w odpowiedniej familienkassa. Jak nie znasz niemieckiego, musisz albo znaleźć osobę, która zna, albo po prostu zwrócić się do tłumacza. Można to zrobić pisemnie, ale musisz przede wszystkim wiedzieć do której familienkassy.

Gość gość
Dzisiaj będę wiedziała co z alimentami. Doczekałam się, sędzia wrócił z urlopu.

Gość gość
moge postarac sie o nr tel prawnika ktory ma kancelarie prawnicza w neimczech i mowi po polsku mozwsz jemu zlecic zalatwienie sprawy

Gość gość
autorko i co tam?

Gość gość
Mam zadzwonić po 15-ej.

Gość gość
Zadzwoniłam do sądu. Dostałam zabezpieczenie tak jak prosiłam. Po otrzymaniu postanowienia moge od razu wystąpić do komornika ,żeby próbował je ściągnąć od męża. Po dwóch miesiącach moge wystąpić do funduszu alimentacyjnego . Długo to się ciągnie.

Gość gość
ale dobrze że coś w końcu robisz długo bo długo ale wyjdziesz na swoje zobaczysz powodzenia

Gość gość
W zależności gdzie składasz wniosek tzn. miejscowość i od ruszenia tyłkiem urzędników. Ogólnie nie idzie to długo, ale jedni czekają tydzień, a inni miesiąc, w zależności w jakim rejonie występują z wnioskiem i jak tam urzędnicy tyłki ruszają :)

Gość gość
U mnie to się przeciągnie , bo mąż mieszka w Niemczech. Wszystko odbywa się za zwrotnym poświadczeniem odbioru.

Gość gość
Właśnie dostałam postanowienie z sądu, że przyznano mi zabezpieczenie na poczet alimentów . Wystepowałam o 500 zł na każde dziecko, dostałam 450,400 i 300, bo niby nie przedstawiłam dowodów na potrzeby dzieci. To znaczy,że mam zapisać jakie każde ma potrzeby i przedstawic na to paragony czy faktury? Nie wiem o co chodzi.

Gość gość
Witam mam podobny problem z tym zasiłkiem były mąż dostaje zasiłek i przeznacza je jako alimenty, czyli wszystkim opowiada że on taki wspaniały i płaci tyle na dzieci, dziś się okazało że nie dostał tego rodzinnego(tak mówi, ale czy to prawda??może zatrzymał dla siebie) dostałam tylko tyle ile wynoszą alimenty, pisałam już w wniosku o przekazywanie świadczeń na mój rachunek ale minęło rok i żadnego odzewu z Niemiec). Nie wiem co dalej robić bo wiem że on zarabia około 5tys tam, a dzieciom przekazuje tylko zasiłek rodziiny. jak sprawdzić czy on faktycznie nie pobrał w tym miesiącu ww. zasiłku.

Gość mamama1234
pisałam wyżej jeśli ktoś by wiedział coś na ten temat proszę o odpowiedź. Będę bardzo wdzięczna...

Gość gość
Witam, tu autorka tematu. Dawno nie pisałam , ale w sumie nie miałam o czym. Chyba o tym , jaka jestem głupia i naiwna. Bo oprócz tego,że mam zasądzone alimenty , nic się nie zmieniło. Mąż od czasu do czasu coś tam mi przeleje, jakieś ochłapy z rodzinnego i tyle. Ale nareszcie mam tego dość. Byłam u komornika, z racji tego,że mąż pracuje w Niemczech , komornik nie może nic zrobić. Muszę złożyć podanie przez sąd okręgowy, który pośredniczy w odzyskiwaniu alimentów z zagranicy. Pierwszy krok mam za sobą, bo byłam tam wczoraj i wzięłam wszystkie druki do wypełnienia. Bardzo miła pani w sądzie poradziła mi , żebym zadzwoniła do Rops-u i zapytała co mogę zrobić,żeby zasiłek rodzinny , który mąż bierze w Niemczech wpływał bezpośrednio na moje konto. Zadzwoniłam tam dzisiaj i okazało się,że oni pośredniczą w przekazaniu informacji o zmianie konta bankowego. Wystarczy wysłać do nich podanie , opisać sytuację. Już mam wydrukowane gotowe podanie i wypełnione. Mam nadzieję,że w końcu wszystko się ułoży.

Gość gość
Hildegarda687 Zaglądasz do mnie czasami?

Gość gość
Albo Gościu, który dał mi tyle wsparcia i dodał otuchy? Zaglądasz tu czasami?

Gość gość
Dzwoń od razu do urzędu w Niemczech, jak nie umiesz niemieckiego, to mają tam też pracowników mówiących po polsku. Na pewno wszystko załatwisz.

Gość gość
Cały czas waham się, czy wysłać podanie z prośbą o zmianę numeru konta na które ma być przelewany zasiłek. Boję się,że jak napiszę,że mąż nie oddaje mi tych pieniędzy , to zabiorą mu zasiłek a nie będą przelewać na moje konto w Polsce. Mogą tak zrobić? Dokumenty mam już wypełnione, ale boję się wysłać. Bo jednak czasami coś tak mi przelał, z oporami i po kłótniach i nie wszystko co powinien , ale jednak. A mogę namieszać tak,że nic nie dostanę. Proszę o pomoc.