Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zasiłek rodzinny z Niemiec

Polecane posty

Gość Hildegarda687
Ok, to powinien podlegać pod okręg Harz a główna Familienkasse powinna być w Magdeburg. No to dzwonię, zobaczymy co się dowiem.

Gość gość
Prawdopodobnie podlegasz pod Familienkasse Neurupin do tej samej co ja . Nie rozumiem dlaczego to ty nie dostajesz pieniedzy chyba 184 euro na dziecko .U mnie maz ma firme a tylko mi chcieli wyplacic pieniadze .Pamietaj zawsze mozesz zalozyc inne konto i nowy wniosek zlozyc ale zawsze bedziesz potrzebowac deklaraci z podatkowego urzedu od meza . http://www.arbeitsagentur.de/nn_754/Partner/RD-BB/Neuruppin/02549-Familienkasse-Neuruppin.html moze tu ktos ci pomoze wwww.polskarada.de/

Gość gość
Mieszkam w Polsce z dziećmi, chyba dlatego. To teraz jest 184 na dziecko? Mąz mówi,że bierze niecałe 500e na trójke, ale ja już mu nie wierze dawno.

Gość Hildegarda687
Czekaj, zadzwonię jeszcze do Neuruppin

Gość gość
Na pewno jest 184 na jedno dziecko, Familienkasse Magdeburg. Trzeba ich poinformować, że mąż pobiera i nie wysyła tobie to może dostaniesz zwrot a jemu karzą oddać. Co za cham ! Mieszkam w Niemczech, mogę pomóc.

Gość gość
Masz jakieś papiery z Familienkasse?

Gość gość
na pierwsze i drugie dziecko 184 e a za 3 dziecko dostaje sie bodajze 204 euro jakos tak czyli ponad 560 euro mniej wiecej

Gość gość
przy wypelnianiu dokumentu na dzieci w polsce musi rowniez sie podpisac zona oraz konto na ktore maja przelew zrobic czemu zaraz swojego nie podalas? a i jeszcze jedna informacja od kiedy pracuje w niemczech twoj maz a od kiedy korzysta z swiadczenia ? bo jesli wczesniej pracowal ale od niedawna pobiera kindergeld zostaly mu wczesniejsze lata (gdzie nie pobieral ,a pracowal w niemczech) nadplacone :P tak do informacji twojej :P

Gość gość
Nie mam żadnych papierów, trzyma je niby u ksiegowej, ale nawet nie wiem czy ma księgową.

Gość Hildegarda687
No więc tak o! Zadzwoniłam do Magdeburga i na wszelki wypadek do Neuruppin. W obydwu Amtach otrzymałam praktycznie tą samą odpowiedź. Zacznę od wysokości Kindergeld... otóż na pierwsze dwoje dzieci dostaje 368 euro, czyli 184 euro na jedno dziecko, na trzecie dziecko dostaje się 190 euro, czyli jeśli masz troje dzieci, to wychodzi 184 x 2 + 190 = 558 euro Kindergeld. Jako, że nie jesteście po rozwodzie, twój mąż powinien oddawać ci przynajmniej połowę Kindergeld dobrowolnie. Ogólnie jest możliwość, abyś cały Kindergeld otrzymywała ty, ale musisz to beantragen (złożyć wniosek) w odpowieniej Familienkasse, z której Kindergeld pobiera twój mąż. Prawnie jest tak, że rodzice powinni dzielić się po połowie Kindergeld, ale z reguły władze, a w tym przypadku urzędnicy mogą na twój wniosek przyznać ci cały Kindergeld, jeśli tylko ty utrzymujesz dzieci. Cała procedura w zależności od ilości składanych wniosków może trwać od 2 tygodni do nawet 5 miesięcy. Jeśli uzyskasz cały Kindergeld dla waszych dzieci, w przypadku, gdy zostaną zasądzone alimenty od męża na dzieci, będzie on mógł wnioskować o zmniejszenie alimentów o kwotę pobieranego przez ciebie Kindergeld. Czyli przelicz sobie te 558 euro na złotówki i licz się z tym, że o tą kwotę twój mąż będzie miał prawo pomniejszyć alimenty... czyli jeśli dodatkowo ma dochody oprócz Kindergeld, wnioskuj o wysokie alimenty, jeśli chcesz dostawać i alimenty i Kindergeld. No to tyle się dowiedziałam w Magdeburgu i Neuruppin. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam.

Gość gość
Wierzyłam mu jeszcze trochę. Nie ma zaległego zasiłku, bo wszystko mu wypłacili, ale mi nagadał ,że zabrali mu dużo od tego podatku, pewnie nieprawda. Wypełniałam tu papiery i składałam do ROPS-u, oni przesyłali dalej. Nie było tam takiego dokumentu z numerem konta, pewnie resztę mąż wypełniał na miejscu. Wiem , naiwna byłam, ale jeszcze trzy lata temu było inaczej miedzy nami, chociaż już zle.

Gość gość
Hildegarda687 WIELKA JESTEŚ! Dziękuję! NIe wierzyłam ,że ktoś aż tak może się zaangażować w pomoc obcej osobie. Naprawdę dziękuję.

Gość Hildegarda687
Nie ma za co dziękować. Po prostu kilka telefonów mnie nie zaboli, a może komuś pomóc.

Gość gość
Teraz tylko trzeba beantragen, a z tym może być trudniej...

Gość gość
Mogę pomóc przy wypełnianiu papierów

Gość Hildegarda687
Więc zostaw tu jakiś kontakt choćby na początek tymczasowy mail. Jak widzisz, któryś z gości forum może pomóc dalej. A w ostateczności pozostaje tłumacz.

Gość gość
Gościu, jakie dokumenty będą mi do tego potrzebne?

Gość gość
Moment, sprawdzę

Gość gość
1. Ankieta personalna 2. Antrag auf Kindergeld ñ podpisać na dole w miejscu ÑEigenh‰ndige Unterschriftî 3. Umowa ñ należy wypełnić dane osobowe i złożyć podpis 4. Vollmacht (Pełnomocnictwo) ñ prosimy podpisać w miejscu ÑUnterschriftî 5. Bescheinigung des Arbeitgebers ñ zaświadczenie należy podbić u pracodawcy. 6. Wpis do ewidencji działalności gosp. (ÑGewerbaî) ñ w przypadku przedsiębiorcÛw 7. Niemiecka decyzja podatkowa (Einkommensteuerbescheid) o ile posiadamy.

Gość gość
Mój mail swiwed@wp.pl z góry dziękuję. Zadzwoniłam od razu do m. , wyjatkowo odebrał i powiedziałam mu parę słów prawdy , m.in. o wysokości zasiłku . Dałam mu czas do poniedziałku , jak nie będzie na koncie pieniędzy, to wypełniam ten beantragen .

Gość gość
Czyli to są chyba takie same dokumenty jak przy składaniu wniosku o zasiłek, tak? Wypełniam od nowa i składam w swoim imieniu?

Gość gość
Wniosek o kindergeld, Świadectwo urodzenia dzieci, umowa o prace niemiecka( męża), nr. Podatkowy ( steuer id), jeśli ma własną firmę to gewerbeanmeldung, ale myślę, że w twoim przypadku nie trzeba będzie składać podania od początku bo już przecież leci. Trzeba tam zadzwonić, podać nazwisko męża i dzieci, oni sprawdzą czy faktycznie mu wysyłają. Jeśli tak to poinformować, że pobiera on i nie wysyła do dzieci i co dalej to powiedzą oni.

Gość Hildegarda687
Kolejna sprawa jest taka, że Kindergeld nie podlega spłatom zadłużeń podatkowych jakkolwiek. Czyli, jeśli twój mąż płaci wysokie podatki, widocznie ma wysoki dochód, a Kindergeld jest na dzieci i żaden Finanzamt (urząd skarbowy) nie odciąga długów podatkowych z Kindergeld. To tak na wszelki ci piszę, bo wcześniej pisałaś, że pociągnęli mu Kindergeld na podatki. Absolutnie tak nie jest, Kindergeld jest wolny od podatków i odpowiedzialności podatkowej, ponieważ jest tylko i wyłącznie na utrzymanie dzieci.

Gość gość
Tak! Dokładnie

Gość gość
Dziekuję bardzo. Teraz już muszę kończyć, będę jutro od 7. Pozdrawiam.

Gość gość
Hildegarda święta racja. Pomóżmy dziewczynie, bo nie może tak być że facet sie bawi a dzieciaki nie mają za co kisiążek kupić

Gość gość
Ok, zapiszę temat, jak będziesz miała jakieś pytania to dawaj ;)

Gość gość
No widzisz z tym podatkiem! Kłamał od poczatku, kłamie cały czas. Co za debil i pomyśleć, że to ojciec moich dzieci.