Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zasiłek rodzinny z Niemiec

Polecane posty

Gość gość
Byłam u takiego prawnika, niespecjalnie chciał mi pomóc. Mówił,że nie da się zmusić męża,żeby mi oddawał te pieniądze. Poradził mi, żeby zaznaczyła to w pozwie o alimenty , że on tam pobiera zasiłek na dzieci.

Gość gość
musisz isc po porade prawna.ja jednak nie potrafie tobie pomoc

Gość gość
skoro on i tak tobie tych pieniedzy nie daje to raczej juz tego nie zrobi.a w pl sa jakies dodatki na dzieci?

Gość gość
Nie wiem dokładnie ile, jakies 200 zl na trójkę. Ale nie mogę dostać , bo przez to ,że on pracuje za granicą przekraczam kryteria dochodowe.

Gość gość
musisz wziac prawnika. wtedy maz bedzie musial tobie oddac w calosci pieniadze ktore byly przeznaczone na dzieci.te spraw trwaja dlugo ale wiem ze warto jest walczyc

Gość gość
Poczytaj sobie o takim przypadku jak ty masz na Forumprawne ORG.tam musisz zaznaczyc niemcy

Gość Hildegarda687
No cóż, zadzwoniłam do familienkasse, żeby dowiedzieć się jak to jest w takim przypadku. Kobieta powiedziała, że nie możesz w takiej sytuacji nic zrobić i twój mąż ma prawo pobierać kindergeld i tobie go nie przekazywać, bo on jest również rodzice, który ponosi koszta w związku z utrzymaniem dzieci. W sytuacji, w której się znalazłaś możesz jedynie wystąpić o alimenty od męża w Polsce i we wniosku do sądu zaznaczyć, że mąż pobiera w Niemczech Kindergeld, w ten sposób po prostu możesz uzyskać wyższe świadczenia alimentacyjne. To tyle. Ogólnie, twój mąż ma prawo pobierać ten zasiłek i ci go nie przekazywać, bo prawo niemieckie zakłada, że wspólnie ponosicie koszta utrzymania dzieci i twój mąż również i to jest rekompensata z tytułu jego wkładu w utrzymywanie dzieci.

Gość gość
Możesz mi podac link?

Gość Hildegarda687
Link do czego?

Gość gość
Tak ale jesli beda po rozwodzie to ona bedzie miala prawo do tego zasilku plus alimenty.tylko nie wiem jak to w pl policza

Gość gość
Hildegarda687 Wielkie dzięki , naprawdę. Jest tak jak myślałam. Najgorsze jest to ,że mąż nie ponosi ŻADNYCH kosztów utrzymania dzieci , a dodatkowo przywłaszczył sobie ich pieniądze. I nic nie mogę z tym zrobić. O ten link to było do gościa wyżej.

Gość Hildegarda687
Niestety nie będzie miała prawa do tego zasiłku. W dalszym ciągu kindergeld będzie pobierał jej mąż, a ona może egzekwować od niego alimenty, a tym samym on będzie nadal ponosił koszta utrzymania dzieci (alimenty) i tym samym nadal będzie mógł pobierać kindergeld. Kindergeld należałby się jej, gdyby pracowała w Niemczech bez względu na to, czy dzieci byłyby z nią czy nie.

Gość gość
tak ale alimenty na dzieic beda wyzsze poniewz maz bedzie mial dodatkowy dochod z tego kindergeldu.ja jeszcze moge ci poradzic w ten sposob ze jak bedziesz chciala zeby nie pobieral tych pieniedzy musisz zlozyc wniosek w panstwie niemieckim ze rodzinne bedziesz pobierala w pl,wtedy urzad niemiecki zablokuje kindergeld w De

Gość gość
To ile mogę dostac alimentów , jeśli sąd wliczyłby w to zasiłek? Ja podałam o 500 zł na każde z dzieci, bo myślałam, że jakoś uda mi sie dogadać z nim w sprawie zasiłku. Ale teraz to nie wiem , zasiłku ma tam prawie 2000, więc go wcale alimentami nie obciążę.

Gość gość
musisz zmienic wniosek skoro on ma dodatkowo prawie 2000zl

Gość Hildegarda687
Dokładnie, zmień wniosek, albo po prostu w czasie rozprawy o alimenty, jak wykażesz jego wszystkie dochody, to możesz automatycznie wnioskować o podwyższenie.

Gość gość
ja nie ma pojecia,a ile maz zarabia?gdybys mieszkala w De to maz zostala by z pieniedzmi tylko na przezycie a w Pl to jest chyba troche inaczej

Gość Hildegarda687
Wnioskuj o 1000 zł na jedno dziecko. Spokojnie możesz tyle dostać. We wniosku napisz, aby w razie nieobecności pozwanego, sąd wydał wyrok zaoczny, inaczej sprawa może się przewlekać.

Gość gość
Nie wiem ile zarabia, to zawsze była tajemnica. Wiem ,że w pierwszym roku jak pojechał, to przyjeżdżał do domu co 2-3 miesiące i ok 4000tys. zł przywoził, nie miał jeszcze wtedy zasiłku. To nie były duże pieniądze, bo zaraz połowę wydawał tu na kolejną wałówkę na wyjazd i na imprezy , ale jednak coś mi tam zostawiał, zresztą sama pracowałam , to byłam na tyle honorowa, że nie prosiłam . Ale tak od jakiś dwóch lat jest coraz gorzej, oprócz tego "wykłóconego " zasiłku nie przywozi nic , od maja nie mam nawet tego. No i nie ma w tej chwili pracy ani żadnych już oszczędności.

Gość gość
Chyba nie zarabia mało, bo nieraz płacze,że ma dużo podatku do zapłacenia. Co on robi z tymi pieniędzmi , nie wiem. Myślę,że przepija i przepala, bo to tam dużo kosztuje. Napewno nie ma nikogo.

Gość gość
to musi dobrze zarabiac skoro podatek tak jak piszesz ma duzy

Gość Hildegarda687
Rozumiem cię... moja kuzynka miała podobne przewały z byłym już mężem. W każdym razie wnioskuj o 1.000 zł na jedno dziecko, koniecznie zaznacz we wniosku o wydanie wyroku zaocznego w razie nie stawienia się pozwanego, czyli twojego męża. Gdybyś miała problem z udowodnieniem dochodów swojego męża, możesz też wystąpić z wnioskiem do sądu, aby ten skierował zapytanie o dochody do niemieckiego finanzamt (niemieckiego urzędu skarbowego), w tej sprawie musisz udać się po poradę prawnika. W każdym razie moja kuzynka występowała z wnioskiem o ustalenie dochodów i sąd wysłał zapytanie do finanzamtu i chociaż to trwało trochę, ale sąd uzyskał informacje o pełnych dochodach jej męża a tym samym dowalił mu takie alimenty, że głowa mała. Bo on oczywiście też nigdy jej nie mówił ile zarabia i była to wielka tajemnica, a przywoził jej ochłapy dosłownie tego co zarabiał.

Gość Hildegarda687
Właśnie dowiedziałam się, że jak mąż nie będzie płacił alimentów, kindergeld może być zajęty w poczet alimentów. Z takim wnioskiem będziesz mogła wystąpić do sądu w Polsce, aby ten egzekwował to z Familienkasse i trzeba dołączyć przetłumaczony wyrok sądowy o zasądzonych alimentach i ich bezskutecznej egzekucji, tzn. przetłumaczony papier od komornika o bezskuteczności egzekucji, chyba że sąd sam przetłumaczy i obiąży kosztami twego męża (o zwolnienie cię z kosztów też wnioskuj w razie co).

Gość gość
Hildegarda687 W sprawie alimentów będę coś wiedziała 19.08 bo wtedy dopiero wraca sędzia z urlopu. We wniosku złozyłam prośbę o zabezpieczenie na poczet alimentów , bo z racji tego ,że on mieszka za granicą sprawa będzie się długo ciągnąć. Nie wiem , czy teraz jeszcze zmnieniać, czy poczekać aż wogóle zostaną jakieś zasądzone i wtedy wnioskować o podwyższenie, bo jak pisałam , skończyła mi się kasa i muszę dostać te pieniądze jak najszybciej.

Gość Hildegarda687
To po prostu poczekaj, aż zostaną zasądzone alimenty i wnioskuj o podwyższenie. Lepiej nie gmatwaj sobie sprawy bardziej niż zagmatwana jest.

Gość Hildegarda687
A w jakim Bundeslandzie pracuje twój mąż? Pytam, bo ja dzwoniłam na ogólną infolinię Familienkasse i oni tam informują zgodnie z prawem ogólnym, a wiem, że każdy Bundesland ma dodatkowo jeszcze własne przepisy wewnętrzne i sprawa z Kindergeld może w każdym Bundeslandzie trochę się różnić. Jak bym znalazła odpowiednią Familienkasse do danego Bundeslandu, może powiedzą coś bardziej optymistycznego dla Ciebie w kwestii przynajmniej Kindergeld.

Gość gość
Mąż mieszka w Blankenburgu , to gdzieś koło Brandenburga

Gość Hildegarda687
Daj mi chwilę, a postaram się znaleźć odpowiednią Familienkasse i tam tyrknę.

Gość Hildegarda687
Mam pytanie... dokładnie mieszka w Blankenburg, czy w Bad Blankenburg? Chodzi o to, że obydwa miasta są w różnych Landkreis i dokładna nazwa jest bardzo ważna.

Gość gość
Blankenburg dokładnie