Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziewczyny pytanie trochę off jak dbacie o storczyki

Polecane posty

Gość gość

Jakiś czas temu kupiłam sobie 4 storczyki bo to piękne kwiaty. Ustawiłam je w domu w miejscu nasłonecznionym ale nie za bardzo, spryskiwałam raz dziennie rano specjalną mgiełką do storczyków. No i wszystkie kwiaty mi opadły :( Czytałam, że można podciąć łodyżki i tak zrobię. Ale mam pytanie do Was: jak dbacie o swoje storczyki, czym, kiedy i jak często podlewacie ?

Gość gość
Z raz w tyg wystarczy, a jak będziesz obcinać te suche kłykcie to tak 4 wypustki od dołu

Gość gość
Nie podlewaj storczykow, tylko raz na tydzien nalej wody do zlewu I zrob I'm polgodzinna kapiel. Wydy nalej tyle, zeby przykryla prawie cala doniczke

Gość ElenaElena
Kup nawóz do storczyków (w płynie) i raz na tydzień mocz je w roztworze wodnym z dodatkiem nawozu około pół godz. lub raz na 2 tyg. po godzinie. Ja robię to tak, że napełniam wodą konewkę z Ikei (akurat mieści się w niej tyle wody ile wymaga instrukcja na butelce nawozu i wchodzi cała doniczka ze storczykiem), dodaję do niej nawóz wg instrukcji (zazwyczaj nakrętkę) i wkładam (podtapiam) doniczkę. Całość sobie stoi w zlewie. Potem wyciągam na ociekacz (mam taką małą dodatkową przegrodę w zlewie z dziurkowaną wkładką), wylewam wodę z konewki i powtarzam procedurę z następnym kwiatkiem itd. itd. aż załatwię wszystkie. Jak się namoczy drugi kwiatek, to ten z ociekacza wkładam do z powrotem do dekoracyjnej osłonki i odstawiam na miejsce, do ociekacza wkładam ten ostatnio moczony i robię kolejny roztwór na kolejną doniczkę. Nawozy są różne, ale każdy jeden jest dobry i jak dotąd nie mam do żadnego obiekcji, a używałam wielu (zależy co akurat trafię w ogrodniczym). Powodzenia!

Gość gość
a ja podlewam jak normalne kwiaty co da tygodnie. nie sosuje nawozow nie spryskuje mgielkami. Nie mam czasu na skomplikowana pielęgnację. Kwitną 2-3 razy w roku :) po przekwitnięciu odcinam "na oko", tak żeby została zdrowa i zielona łodyga. raz miałam dziwny przypadek, kwiaty które ponownie zakwitły były ciemniejsze i większe od tych pierwszych.po prostu wielkie i piękne były. nie wiem dlaczego.

Gość gość
aha i nie trzymam w przeźroczystych osłonkach tylko kolorowych bo ładnie się komponują z wystrojem pokoju. generalnie storczyk nie lubi zbyt dużo wody. to super kwiaty dla takich lewych rąk jak moje ;)

Gość ElenaElena
A ja z kolei tylko w przeźroczystych. Tj w szklanych doniczkach, bo one mają ładny korzeń. :)

Gość gość
A ja uwielbiam siusiać do przezroczystej doniczki to ftedy najładniej kożenie kąponują się z kamieniami z mojego moczu. Lubię robić i kupkę i w niej paplać korzonki i paczeć się jak ładnie rosną

Gość kwiatkowa kobieta
Mam dość duży ogród, mam system nawadniący http://www.phu-adviser.pl/. Nawozy też u nich zamawiam. Znają się na tym, co robią.