Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość brzuchowata84

LUTY MARZEC 2014

Polecane posty

Kalina - lata w dowodzie co mnie cieszy:) geny po mamusi mam:) a włosy farbuję:), a waga hmmm za krzakiem:D

Podwójna w pełni to się dużo dzieci rodzi :D Kalina też tyłek schowała :)

Heelenka - dzięki, no nawet nie gadaj, bo za kilka dni będzie:) aż się boję tego nawału na porodówce. Jutro muszę gina podpytać czy jest aż tak źle:( ---- Kalina - no trzymam jak mogę, ale 80 kg przez te obrzęki przekroczyłam:( przy wzroście 160, aaaa ---- Rybka - wysłałam prośbę o hasło

truskava90 23 pomorskie 1 córcia Amelia 19.02.14 brzuchowata 29 podkarpackie 2 synek 21.02.14 Zielonaoliwkaa 28 lubelskie 2 ---/--- 22.02.14 lulika 31 łódzkie 2 Patryk 24.02.14 RybkaPlum 29 Poznań 2 Pola 25.02.14 Goplana ?? pomorskie 3 synek 25.02.14 dzidzius210 32 zachodniopom 2 synek 25.02.14 podwójna77 śląskie 2 synuś 27.02.14 Masaya 23 kuj.-pom 1 Filipek 28.02.14 Kalina82 31 mazowieckie 3 chłopak 28.02.14 Anitia 32 UK 2 chlopak 04.03.14 Vikiable 33 podlasie 1 ---/--- 06.03.14 Anawa 33 podlaskie 2 córeczka 07.03.14 Wiktoria95 18 mazowieckie 1 ---/--- 07.03.14 anka_123 28 mazowieckie 1 ---/--- 08.03.14 Emila8200 30 kuj-pom 1 synek 10.03.14 Heelenka 22 Wrocław 1 Cezary 12.03.14 35plus x x 2 synek 12.03.14 Ninka2222 ?? Kraków 2 Liliana 18.03.14 Mamusie: madziulka123 21 podkarpackie Wiktoria 1460g/46cm 31tc 26.12.13 errteeeee 28 lubuskie Adaś 2900g/52cm 38tc 21.01.14 Paatkaa 24 Śląsk Marcin 3710g/55cm 39tc 24.01.14 słońceeee 33 dolnośląskie synek 3600g/55cm 39tc 25.01.14 mamamama2 30 podkarpacie Oluś 3700g/56cm 39tc 29.01.14 mamaAnusi 34 podlaskie Diana 3200g/36cm 37tc 30.01.14 tamisia 28 mazowieckie Franio 3500g/53cm 39tc 31.01.14 NadzianaOla 23 war-maz Ala 3400g/54cm 39tc 01.02.14 joanna6950 25 Podlasie Maja 3400g/53cm 40tc 01.02.14

ostatnio jak pełnia była to lutówki się zaczęły rozpakowywać, dużo na raz :) wyobraziłam sobie te 80 kg, jestem troszkę wyższa. Współczuje, musi być Ci bardzo ciężko, ale już nie długo:) ja też popuchłam ;/ skurcze ostatnio łapią mnie w łydkach, biorę magnez ten niby 100% zapotrzebowania na dzień, jak myślicie mogę dwie tabletki brać na dzień? ----- u mnie dziś kolejny słoneczny dzionek, zbieram się, trochę ogarnę i wybywam bo w domu oszaleć samemu można

Heelenka - zależy co masz 100% ja biorę rano taki z B6 i to jej jest zapotrzebowanie 100% i później asmag forte bez B6 juz. Magnezu mozna sporo w ciązy, nie wiem ile B6. A bez niej się nie wchłania. hmmm pełnia jest 15 lutego:)

Cześć :) Wpisałam mamaAnusi jeszcze :) Wczoraj wieczorem jeszcze mi się ciśnienie podniosło przez kochanego braciszka. Odkryłam, że podczas naszej nieobecności rozgościł się w sypialni mojej i męża i korzystał z naszego kompa. Szlag jasny mnie trafił!. Nic tak mnie nie denerwuje jak brak szacunku dla czyjejś prywatności. Nie lubię jak mi ktoś bez mojej zgody i wiedzy włazi do sypialni i grzebie w naszych rzeczach. Oj uczulona jestem na tym punkcie. Toć jak ja mu dzisiaj jazzu dam, to przestanie we wszystkie kąty w domu zaglądać, o! kalina82- to poprosimy o relację z wizyty :) Przykro, że teściowa będzie długo do siebie dochodzić. Choć z drugiej strony dobrze, że na tym się skończyło. Wiadomo jakie nieszczęśliwe wypadki po ludziach chodzą. podwójna77- najlepsze było jak w połowie drogi na klatkę schodową wyszła po mnie moja 3,5letnia kuzynka i odpaliła taki tekst "Ej, co się tak ślimaczysz? Wiesz ile czasu na Ciebie czekam" :D tamisia- mam nadzieję, że z każdym dniem będzie lepiej. Trzymaj się dzielnie! heelenka- no tak, te skurcze jeszcze.. Zgadnij co mi powiedział? Że to... normalne :D Stwierdził, że niektóre kobiety to i bez skurczy miewają uderzenia gorąca. Podczas skurczy też jest to możliwe. Czasami, gdy dziecko ułoży się na któryś z organów, to ten nacisk również może powodować chwilowe uczucie gorąca. Nie chce mi się z łózka wychodzić, a bajzel dookoła, że aż wstyd.. Trzeba zwlec swoje zacne 4litery i trochę się rozruszać. W końcu rodzić już mogę :D

Gość monia110
dziewczyny czyli jak nie mamy ślubu to mój facet nie dostanie 2 tyg zwolnienia na dzidziusia?dobrze zrozumiałam jak któras tam wcześniej pisała chyba podwójna 77

Hejo! Ale dużo napisałyście - fajnie! :-) Z góry przepraszam, że będę pisać na raty, bo tak mi wygodniej :-P ______ Joanna, Tamisia=> Gratulacje! 🌻 dziewczyny, ale macie fajnie, że już jesteście spokojne o zdrowie maleństw ❤️ Tamisia=> opisz poród, bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić, że skazali Cię na 30h rodzenia sn! Jak to możliwe? :-( Joanna=> No właśnie słyszałam, że po tym znieczuleniu wybudzenie jest niefajne, dreszcze, bóle głowy itp. ________ Kalina=> dziękuję za szczodry komplement :-D tym bardziej, że teraz dobijam 90kg (!) i najchętniej pozasłaniałabym wszystkie lustra :-( Na tych jesiennych fotkach, które widziałyście, już mam jakieś 6-7kg na plusie. No wg gina taka moja uroda, że tyję w ciąży. :-O Szkoda tylko, że mąż nie bardzo to rozumie i ostatnio uważa, że jest strasznie zabawny, nazywając mnie Godzillą. W sumie... Goplana - Godzilla, nawet podobnie brzmi ;-) ale ja mu jeszcze pokażę :-P Stan teściowej utrzyma się 2-3 tyg.?? Ojej, to faktycznie feralne upadłą :-( ________ Podwójna=> o której masz gina? Ja dziś idę na ktg i też mam się ze swoim spotkać. Dziś zabiegany dzień. Najpierw jedziemy poszukać w wypożyczalniach kostiumów dla dziec**później ktg. Ciśnienie chyba ok. Sama nie wiem, bo jak mi się zdarzy zmierzyć przed wzięciem tabletki, to zawsze powyżej 140, wczoraj nawet 150. A gdy zmierzę np. godzinę po tabletce, to ok.130. Staram się mierzyć 3x dziennie. Może przesadzam? ________ Brzuchowata=> a Ty masz córę w 1 czy w 2 kl.? No ja swojego puściłam wczesniej, bo on już w zerówce był szkolnej a nie przedszkolnej - to akurat sobie chwalę. No i w zerówce tylko 3 dzieci było starszych, reszta to rocznik mojego Hubcia. Wszyscy rodzice puszczali dzieci wcześniej, więc i ja się zdecydowałam, bo synek miał wielu kolegów, był zżyty z dziećmi. 3x zmieniałam decyzję i zabierałam papiery, ale w końcu poszedł szybciej. A żałuję dlatego, że moje dziecko po prostu ma zabrane dzieciństwo. Non stop się uczy. Non stop! Sprawdziany, zeszyty lektur, codzienne prace domowe. Szok!! Widzę, ile nerwów go kosztują np. dyktanda :-O Potrafi być rozczarowany, bo dostał 5 a nie 6!! :-O zupełnie nie odnajduje się w świecie oceniania, presji, sprawdzianów. Mogłam mu tego oszczędzić i teraz poznawałby literki zamiast pisać streszczenia lektur :-( i wkuwać modlitwy i odpowiedzi na 25 komunijnych pytań, których nie rozumie :-( Szkoda gadać :-( _________ Za chwilę wejdę na maila i wyślę prośbę o hasło.

Podwójna z B6 mam :/ podsumowanie tego artykułu jest najlepsze :D no nic, zobaczymy w jakiej fazie urodzisz :P Masaya jak normalne to normalne, a mówił co jest nie normalne? ja się tak rozruszałam, że wzięłam prysznic, zmylam naczynia i stwierdziłam że nie chce mi się nic

Monia - z tego co wiem zwolnienia opieki L4 na Ciebie po porodzie nie dostanie, ale ojcowski mu sie należy ---- Goplana - ja tez mierze 3x, bo jakby cos kazał zwiększyc dawke do 3 dziennie. Gina mam jutro ok poludnia. Kurcze mnie własnie też bylo szkoda malucha i dlatego nie posłałam. Tym bardziej, że mam kilka koleżanek uczących w kl I-III i żadna swojego wcześniej nie posłała - to jednak daje do myślenia. Moj tez taki ambitny, ale pani niesprawiedliwa jest okropnie, wszyscy narzekaja, ale nie ma szans na zmianę. Mały mi mówi, że da radę, żebym mu szkoły nie zmieniała, a te 1,5 roku wytrzyma. Ma same 5 i 6, niestety dyktanda zdarzaja się na 3 i na 5:( juz jakoś to przeżył. Podejrzewam dysleksję u niego, bo mi zjada ciagle te same litery. Mnie bardziej przeraża jednak poziom tej koszmarnej baby. Nic im nie tłumaczy, dzieci nie poznały żadnej zasady ortograficznej - dyktanda wali im co 2 tygodnie, stawia pełną skale ocen i ma to gdzieś. Nie tłumaczy co to rzeczownik, czasownik itp. Dopiero ja w domu. A ilu jest rodzicow, którzy tego nie zrobią?

Heelenka - to bez b6 by się zdał jakiś, niech Ci M wracając kupi. Asmag forte zwykły ok 10 zł kosztuje za 50 szt i mozna go duzo brać.

Podwójna=> no właśnie... system oceniania... moje dziecko jest nieśmiałe. Nie zgłasza się, nie jest aktywny na lekcjach. Nawet jak wie, woli asekuracyjnie zaprzeczyć, bo się boi. :-( No i bardzo na tym traci. No nie potrafię się z tym pogodzić!! Wg systemu oceniania I-III najważniejsza jest aktywność a nie wiedza. Oceniają osobowość, a nie umiejętności!! No szlag mnie trafia!!!!! A moje dziecko jest bardzo aktywne na przerwach - szaleje po prostu. Tu wychodzi jego jego drugie, odważne "ja". Tym bardziej więc mam wyrzuty, że go skrzywdziłam, wysyłąjąc rok wcześniej. :-(

A! No i podręczniki w I-III beznadziejne!! Zasady ort. gdzieś tam się przewijają, ale wprowadzane są chaotycznie, nie ma ćwiczeń, zadań potwierdzających reguły. Tragedia. ...A pierwiastki nas czytają... tak, tak, dziewczyny - małe dziecko - mały problem :-)

Ja swojej nie posłałam wczześniej, jest z 2005 roku i jestem zadowolona, niestety z młodszą nie będę miała wyboru, nad czym ubolewam. U mojej córki jest dwoje dzieci rok młodszych i przykro stwierdzić, że nie radzą sobie zz nauką, bo w klasie się dobrze zaklimatyzowały. Uważam że lektury na 70 czy 90 stron dla takiego dziecka to przesada, dodatkowo trzeba wszystko zapamiętać. Dyktanda co tydzień, sprawdziany itd.

Goplana - widać wtedy to była najlepsza decyzja jaka mogłaś podjąć. Ja żałuję tylko z powodu tej koszmarnej baby i inaczej sie o niej nie wyrażę. A mial byc kto inny. Gdyby nas wczesniej poinformowano to pewnie szkołę bym zmieniła. Ech... A ocenianie sama wiesz - choćbys nie wiem jak się starała to zawsze kogoś skrzywdzisz. Ale jawna niesprawiedliwość to juz przegięcie i z tym pogodzić ani ja ani mój syn nie możemy. Ale jedynie kuratorium nam zostało:( A męża po łbie:) każdy są Cię uniewinni:)

Tamisia, joanna - gratulacje! Coraz więcej mamuś na topiku. Jak patrzę na tą tabelę to wychodzi że juz niedługo czas na mnie. Ale ja na razie muszę wszystko posprzątać. Akurat mnie wzięła dziś wena i idę szorować łazienkę i duży pokój. Goplana - moja chodzi do 3 klasy (rocznik 2005). Nie jest źle, ale mogłoby być lepiej. Teraz jak jestem w domu to się zrobiła taka mamusina, jak wychodzi do szkoły to mówi że wolałaby ze mną zostać w domu. Taki pieszczoch. Oprócz tego stwierdziłam że będzie strasznie zazdrosna, bo już wczoraj pytała tatę czy ją kocha. Buziaki!

Podręczniki moje kochane to nam dzieci odmóżdżają a nie edukują:(. Dobór lektur tylko dzieci zniechęca do czytania. Porażka - jak można kazać dziecku w kl. I czytać Jacka, Wacka i Pankracka?? Lata 60-te. Mnie juz odrzucało od tego 30 lat temu:( Wzięłam się na sposób i ponieważ mój starszak czyta średnio to wszystkie grube lektury przerabia w audiobooku (zreszta Kubusia Puchatka sama bym nie przełknęła:) nienawidzę oryginału, a Dzieci z Bullerbyn pozbawiłyby mnie resztek głosu). Cienkie każę czytać.

Najgorszy będzie ten przeskok - z kl. 3 do 4. No cóż... pocieszam się tym, że tylko troje dzieci w klasie mojego syna jest rok starszych, reszta to jego rocznik. ______ Konrad ma czkawkę :-) jak ja to lubię! :-D ______ No dobra, mąż oberwie :-D w końcu kobieta w ciąży działa jak w afekcie :-P

No w koncu was nadrobilam. Przepraszam ze bede chaotyczna, ale juz nie pamietam kto dokladnie co, ale po kolei, Nowym mamusiom gratulacje , fajnei ze wasze dzieciaczki juz z wami. Jesli chodzi o mnie, to w ubieglym tyg dostalam strasznej wysypki na rekach I nogach, przestraszylam sie ze to ospa, bo w zlobku mojego starszego synka zanotowali przypadek, poszlam do lekarza, zbadali krew I powiedzial ze jakby sie okazalo ze nie mam przeciw cial do ospy to sie skontaktuja zeby dac mi szczepionke z przeciwcialami zeby zmiejszyc ryzyko, jednak to chyba nie ospa, ale swedzace gowno jak nie wiem. Dodam ze ospe przechodzilam juz w dziecintwie. Juz chyba powoli znika. ale jeszcze swedzi, mam tylko nadzieje ze niedlugo zniknie. Moj pierwszy tydzien bez pracy I masakra, juz sie nudze. ja nie wiem jak wy wytrwalyscie tyle na zwolnienieniu, ja z dzieckiem I juz mam dosc, z checia bym poszla do pracy. Jesli chodzi o wysylanie dzieci do szkoly. To moj syn poszedl do zlobka jak mial 10 miesiecy I uwazam ze to byla najlepsza decyzja. Rozwija sie super, u nas obowiazek szkolny jest wprowadzony od 4 urodzin dziecka, tzn we wrzesniu po 4 urodzinach, czyli moj chlopak bedzie mial 4 lata I 2 dni jak pojdzie do szkoly. I ogolnie nie narzekam. Obecnie nie ma jeszcze 2,5 roku, I juz liczy do 10 rozpoznaje ksztalty, mowi praktycznie wszystko. rozpoznaje kolory. Babki mowia, ze jak dziecko idzie do szkoly to od razu widac roznice czy wczesniej chodzilo do przedszkola czy nie, jest inaczej towarzyskie, ze latwiej nawiazuje przyjaznie, jest bardziej otwarte. Wiadomo, kazde dziecko jest inne, to jest takie uogolnienie, nie tyczy sie kazdego dziecka, ale u nas akurat to ze mlody tak szybko poszedl do zlobka wplynelo bardzo pozytywnie na niego. Nie mowiac o tym, ze jak pojdzie do szkoly to juz bedzie dwujezyczny. Ja akurat jestem bardzo zadowolona.

Hej Dziewczyny! Podczytałam Was wczoraj ale nie miałam siły juz pisać. Podskoczyło mi cisnienie, w głowie sie kreciło-ledwo doszłam do siebie.Oczywiscie wszytko nastąpiło po tym jak sprzątałam, a mała jeszcze musi 2,5 tyg. siedziec w brzuchu. Dodatkowo mąz w trasie , ja z chorym dzieckiem na kontrol-nie mam siły już na nic.Nawet śmieci nie wyniosłam bo podniesienie pokrywy w śmietniku przerasta moje siły. Jesli chodzi o zdjecia to podjacie gdzie i komu , bo sie pogubiłam troche-chetnie Was poznam ;) / Oczywiscie gratuluje swiezo u[ieczonym mamusiom Tamisi, Joannie,chyba nikogo nie ominełam? / Nie mam czasu na nic moje dziecko sie ciagle nudzi i tylko słysze, mamo pobaw sie ze mną. No ile mozna, niby jestem na zwolnieniu , a wcale sie tak nie czuje.To ugotuj, to popsprzataj, to inchalacje 4 razy dziennie, oklepac -zwariować mozna.. / Skorzystałam z Waszych sposobów i wczoraj na noc wypiłam melise-spało mi sie całkiem dobrze, pomimo wedrówki do wc , udało sie w miare szybko zasnąc na nowo.

Anitia - bez urazy, ale realia UK a nasze to niebo a ziemia. I tu właśnie o to głównie się rozbija. O nic innego. No co do kadry uczącej juz kiedys rozmawiałyśmy - albo ktos ma powołanie albo robi to bo musi i to dramat jest. jak ospę przechodziłaś to powinno być ok:) Na kiedy masz wyznaczone cc?

Anawa - podwojna77@o2.pl. Ano tez tak mam, wstaję najwcześniej, chodzę spac najpóźniej, tyram w domu i przy pracy zleconej i wcale mi sie nie nudzi:) wręcz poleżeć nie mam kiedy. Chociaż wczoraj jak mnie zmorzyło popołudniu to padłam na godzinkę, starszak zachwycony, bo pilotem rządził i cicho siedział, żebym mu nie zabroniła:D zdrowiejcie!

Piszecie tu o jakims zwolenieu ze szpitala dla taty , to nie chodzi poprostu o urlop?Szczerze mówic to nie słyszałam o czyms takim.. / Temat szkoły - nie moge o tym myslec bo sie denerwuje. Moja pójdzie do szkoły za rok.Niby rocznikowo 6 lat, ale naprawdę 5 ,5 bo ona z 26 grudnia.Drobna, nieduża i plecak..Dwa emocjonalnie nie nadaje się do szkoły...Szkoda gadać, nie wiem jak to przezyje..

Podwójna tak mnie intryguje Twoja chałtura;) Jesteś architektem?

Dlatego ja mowie, ze ja jestem zadowolona z podejscia tutaj, ale nawet w Polsce wydaje mi sie ze sa szkoly I szkoly :) wiesz sama jak to jest. Cesarke mam wyznaczona na dzien mojego porodu na 4 marca, bo maja nadzieje ze zaczene sama wczesniej, a moze uda sie nawet urodzic naturalnie, Mialam wizytu u konsultantki I powiedziala ze gdyby pierwszy syn byl ulozony prawidlowo to caly porod by zajal moze 3 godziny gora, a ten jest prawidlowo ulozony wiec maja nadzieje ze bedzie ok I urodze naturalnie, jesli nic sie nie wydarzy do dnia mojego terminu to wtedy cesarka. Dzien wczesniej mam przyjsc na wizyte na wszystkie badania, sprawdzenie, powiedza mi kiedy moge zjesc ostatni raz, o ktorych godzinach mam przyjac te plyny, tutaj daja jakies, nie wiem elektrolity czy cos takiego przyspieszajacego gojenie po cesarce I nastepnego dnia o ktorej mam sie zglosic I jedziemy z tym koksem. Ale teraz sie zastanawiam moze w sumie uda mi sie wczesniej urodzic naturalnie. Powiedzieli mi ze jakby sie zaczal porod, a stwierdzilabym ze chce cesarke to w kazdej chwili przerwa naturalny I I tak zrobia cesarke wiec podchodze spokojnie, tylko tak sobie mysle ze normalnie ja sie zanudze w domu jeszcze przez miesiac :)

A wydaje mi sie ze dziewczyny pizza o tacierzynskim tak?