Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja nie chce zadnych mundurkow

CZY W SZKOLACH WASZYCH DZIECI SA MUNDURKI

Polecane posty

Gość exdebill_po_wakacjach
kluska - tak coś czułam, ze z tymi mundurkami w kraju to nie wyjdzie, pomijając kwestie 'indywidualizmu' chodzi też o organizację: ja za mundurkiem nie musiałam latać, zamówiłam część w szkole, resztę dokupiłam w pierwszym lepszym markecie, gdzie w sezonie przedszkolnym jest osobny dział z ciuchami do szkoły - czyli takie same spodnie w dwóch kolorach, spódnice, suknie też, koszulki polo białe lub niebieskie i bluzy w kilku kolorach; to jest po prostu masówka - dzieci w szkołach państwowych noszą to samo, w prywatnych i katolickich jest trochę więcej ceregieli, bo są garnitury i krawaty, ale przez to, że we wszystkich szkołach jest tak samo te rzeczy są wszędzie i są tanie, więc raczej dostępne dla wszystkich, teraz zresztą będzie wyprzedaż i za pół ceny można zawsze coś dokupić, jak komuś nie starczyło.

Gość hfvjjbn
A ciuchy z Nike, CK, czy innego Tommy mają na codzień po szkole.

Gość gość
Nie chodzi aby cos przykrywac mundurkiem. Niektore z was pewnie maja wyobrazenie fartucha szkolnego z lat 80-tych. Mundurek to powinien byc kolorystycznie dobrany zestaw ubran np. Biala koszula, czarne spodnie lub spodnica, czerwony sweter lub bluza. I tak dla wszystkich dzieci w szkole. Znajomej syn ma "mundurki" w szkole i jest to tshirt w jednym kolorze z emblematem szkoly, natomiast dol juz dowolny. Mozna i tak chociaz ten tshirt dziadowsko wyglada troche.

Gość gość
u nas niema mundurków ale za to wszyscy chodzą w jednakowym kolorze koszulek

Gość gość
Skoro w polskich tesco mozna kupic f&f to szkolne ciuchy tez mogliby do polski sprowadzac a ze sa to rzeczy bardzo tanie (2-pak koszul ok 20 zl, 5-pak podkolanowek tyle samo, tyle samo zreszta sweter czy bluza -a nawet taniej mozna dostac) wiec daloby rade ten pomysl z mundurkami wprowadzic do polskich szkol - no ale komu sie chce...?:O

Gość gość
nie ma i nie bylo i nie będzie!!! i bardzo dobrze;)

Ja jestem przeciwna. Niestety w polskich szkołach dla rodziców liczy się głównie cena mundurka. A co za tym idzie jego jakość jest tragiczna. Jeszcze nie widziałam porządnych mundurków. Widzę niestety nieustannie jakieś jeansowe kamizelki u chłopców a u dziewcząt niby sukienki jeansowe. To mają być mundurki? Jeśli już to ładne, z dobrych materiałów. Żeby zakupić porządną spódnicę czy spodnie plus bluzki(na zmianę powiedzmy chociaż 3) plus jakaś kamizelka to koszt ok. 400 zł. Pokażcie mi którzy rodzice się na to zgodzą. I chodzą te dzieci jak sieroty w jakichś gównianych kamizelkach a szkłoa się chwali, że ma "mundurki".

Do mundurków mam zupełnie neutralny stosunek ,ani nie rozpatruje je w superlatywach ani także zbyt złowrogo nie jestem do nich nastawiona, histerii nie sieje w tym temacie, tylko jakoś ciężko mi się widzi aby córki w spodniczkach chodziły, już widzę ich ten bojkot, no ale nie mój problem hehehe

Gość goscioeeczka 009
Sa i to od dobrych kilku lat. Starszy jak zaczynal sp to w 3 klasie wprowadzili obowiazek. Teraz konczy gimnazjum. Co do tematu o braku pieniedzy na ubrania to nie wiem kto takabzdure wymyslil. Obaj synowie chodza do prywatnych szkol gdzievza czesne place troche wiecej niz pensja nie jednej z uzytkowniczek czytaj srenia pensja w pl.

Gość gość takaona
Również mam neutralny stosunek do mundurków. U nas w szkole nie ma .Nie mam nic przeciwko by wprowadzono pod warunkiem, że będą wygodne dla dzieci a nie (jak ktoś wcześniej napisał) w stylu polarowych kamizelek które ani nosić latem ani zimą :O

Gość gość
Na kazdym temacie gdzie mowa o rzeczach materialnych znajdzie sie pawian co mysli, ze jak stac go na ciuchy zary u ma 2 bluzki versace z tureckiego bazaru zakupione w osiedlowym lumpie to ma prawo innych wyzywac od biedakow :) coz.... Mundurki uwazam, ze sa jak najbardziej wskazane. Nikt w szkole nie jest wtedy lepszy, bogaty. O ile jeszcze w podstawowce dzieciaki poubierane sa normalnie to w gimnazjum I wyzej te wasze corki bardzo mocno wyrazaja swoja indywidualnosc noszac paski zamiast spudnic I dekoldy do pasa.

Gość gość
ja jestes biedna i nie masz na ladne ubrania a łachy dzieciaka chcesz przykryc mundurkiem to kup mu mundurek i niech sam nosi:D

Gość u mojego sa
i jestem temu przeciwna, bo syn codziennie chodzi w garniturze, a corka w garsonce (liceum). w lato to wrecz sie dusza w tych zasranych "mundurkach". szkola to nie praca biurowa, gdzie sie przyjdzie i siedzi - sa przerwy, wf, inne zajecia pozalekcyjne ;/ i wez siedz kurcze w takim worze przez kilka godzin dziennie. syn i corka, woza ze soba ubranie na zmaine, bo przeciez po lekcjach musza sie przebrac bo nie pojda na lekcje angielskiego czy tanca w "mundurku" a do domu nie zdarzyli by wrocic sie przebrac ;/ jeszcze jakby w szkolach byly porządne szatnie lub kazdy mial swoja szafke to zrozumialabym idee mundurkow, ale tak to jest glupota wedlug mnie!

Gość gość
u mojego dziecka w szkole kazdy ma swoja szafkę:) i to super sprawa, nic nikomu nie ginie, i nie trzeba ciezkiego plecaka ciagac na wszystkie lekjce tylko dzieci sobie zeszyt , ksiazke i piornik wyjmują

Gość u mojego sa
no wlasnie ale w wiekszosci szkol nie ma szafek, tylko sa jakies baraki w podziemiach zwane szatniami ;/

Gość u mojego sa
aha oczywiscie w szkole nie ma prysznicow, wiec czesto dzieci upocone musza sie przebierac w te mundurki spocone ;/

Gość gość
U moich dzieci w szkole są kompletne mundurki szyte na miarę ale nie mieszkamy w Polsce (nie, nie mieszkamy w UK). Ani dzieci ani rodzice problemów z tym nie mają. Dodam, że są dwie wersje mundurka więc nie ma problemów ani zimą ani latem. Osobiście nie wiem co ma mundurek wspólnego z indywidualnością :/

Gość gość
U mojej corki w szkole są szafki i mogą dzieciaki sobie chowac mundurki i ksiazki itp. Ostatnio je montowala firma http://www.zblewski.pl/ , mają dobre ceny, moze zaproponujcie w szkolach waszych dzieci zeby cos takiego zrobili? To naprawde swietne rozwiązanie, bo przeciez dźwigać te kilogramowe ksiazki to jest masakra, plecy siądą jeszcze zanim dzieci szkole skończą...

Gość gość
W szkole mojej córki jest pełen mundurek od swetra po podkolanówki

Gość gość
Myślicie, ze jak dzieci maja mundurki, to inne nie widzą czy są ubrane biednie czy w drogie ciuchy? Nawet jeżeli wszystkie maja te same koszule, spodnie i krawaty (co w Polsce jest rzadkością), to są jeszcze buty, kurtki, plecaki, piórniki, komórki i mnóstwo innych rzeczy, które pokazują zamożność rodziców. Wystarczy, że przebiorą się na wf i jeden ma najnowszy model nike za 200 zł, a drugi buty kipsta za 60. U syna mundurki to dłuższa kamizelka, tyle że z porządnego materiału, więc jakoś wygląda. I tak widać, jaka kto ma bluzę czy spodnie. Takie mundurki nie są ani ochrona ubrania ani tego ubrania nie ukrywają. Powodują tylko, ze dzieci wyglądają w tym paskudnie. We wrześniu na zebraniu była dyskusja, wszyscy rodzice byli przeciwni, ale tak uchwaliła rada rodziców, więc dzieci w mundurkach muszą chodzić.

Gość gość
Moje dzieciaki chodzą do amerykańskiej szkoły gdzie mundurki obowiązują. Pomysł mi się podobał od początku a dzieciaki przekonały się do nich jak zobaczyły że wszyscy chodza jednakowo ubrani poza tym ubrania są modnie uszyte nie mają tylko kamizelek a całe zestawy dzięki firmie http://hero-collection.com.pl/onas dzieciaki mają po 4 komplety ubrań mogą się przebierać do woli byleby były w mundurku

Mieszkam w Anglii i tu mundurki sa obowiazkowe w kazdej szkole podstawowej i gimnazjum,uwazam to za bardzo dobry pomysl dzieciaki sie nie wyrozniaja nie ma rewi mody itd...Szkoda,ze w Polsce to nie przeszlo no ale to bylo do przewidzenia.Kiedys byl obowiazek noszenia fartuszkow pamieta ktos jeszcze? :) No te fartuszki akurat nie byly fajne,ale przynajmniej mozna bylo odroznic ucznia od nauczyciela,co teraz niestety trudne jest szczegolnie w gimnazjach.

Gość zesszycik
u nas w szkole - szkola niestety narzuca strój . A pani pedagog powiedziala ze jezeli mnie nie stac na polo szafirowe dla dziecka to moj syn bedzie za to karany xd

Gość gość
U syna w gimnazjum jest tylko wymóg noszenia koszul w określonych kolorach - biała, niebieska, czarna, szara. Dziewczynki chodzą najczęściej w bluzkach koszulowych w tych samych kolorach. Bardzo jest to przestrzegane i za inna odzież są ujemne punkty.