Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

waga dziecka w 30 tygodniu ciąży

Polecane posty

Gość gość

za 3 dni zaczynam 30tc,byłam wczoraj na badaniach i okazało się, że moja córka waży 2100gramów. czy to nie za duzo? wszędzie czytam, że normy są dużo niższe na tym etapie.. moja ginekolożka niestety nie jest zbyt miłą osobą i na moje obawy powiedziała tylko, że waży idealnie. przecież przez te 10tygodni w takim tempie to słoń urośnie

Gość gość
Może jakiś błąd w USG? Robiłaś badania w kierunku cukrzycy ciążowej? U mnie było podobnie nie pamiętam w którym tygodniu ale waga mojego malucha była większa o 2 tygodnie! Ale na późniejszej wizycie było wszystko w normie, nie wiem dlaczego tak było wtedy do tej pory. A co mówił lekarz?

Gość gość
Ja byłam w czwartek na USG , skończony 33 tydzień i waga dziecka 2 kg -- ale nie ma co na to patrzeć , spokojnie jest wszystko dobrze.

Gość gość
Ja byłam na ostatniej wizycie u lekarza, był to prawie 32 tc i mała ważyła 1800g

Gość gość
tylko mi powiedziala, ze wazy dobrze, nic wiecej. i wysmiala to, jak jej powiedzialam ze wszedzie norma na ten etap ciazy jest ok.1.400gramow.. ja jak sie urodzilam wazylam 4,2kg, ale wydaje mi sie ze jak na 29tc + 4dni 2100gramow to za duzo... tym bardziej ze ja nie jestem otyla. cukrzycy ciazowej nie mam, wynik w normie

Gość gość
Ja pragnę zwrócić uwagę, że pod koniec ciąży (tak w ostatnim miesiącu) dziecko już tak bardzo nie przybiera na wadze. Mam znajomą, której synek też wagowo był dużo powyżej norm i lekarze łapali się za głowę, że w takim tempie to będzie mieć minimum 5kg. I co? Urodził się ważąc poniżej 4 kg. Jeszcze jedna rzecz - USG podaje tylko orientacyjną wagę i rzeczywistość może być inna. Moja córka miała ważyć prawie 2900g, a po porodzie okazało się, że ma ledwie 2,5kg

Gość Kate670
Moja córka urodziła się 39+5 z wagą 3500 glekarze szacowali jej wagę przed porodem na 2900-3100. Teraz jestem w drugiej ciąży 30+3 i mała waży 1835 g. Położna sama stwierdziła,że jak będzie rosła książkowo to sama nie urodzę tymbardziej że pierwszy poród był z pomocą wacum.

tutaj jest ciąża tydzień po tygodniu dobrze opisana http://www.witajmaluszku.pl/ciaza-tydzien-po-tygodniu/ cytat z artykułu: 30 tydzień ciąży – maluch w pozycji startowej W trzydziestym tygodniu ciąży skóra malucha przestaje być bardzo transparentna. Nie prześwitują już przez nią naczynia krwionośne. Jej struktura nadal jednak sprawia wrażenie pomarszczonej, ponieważ tkanka podskórna nie jest jeszcze wypełniona w pełni tkanką tłuszczową. Zmniejszona aktywność dziecka może świadczyć o tym, że przyjęło ono tak zwaną pozycję startową. Polega ona na tym, że dziecko jest skierowane głową w dół. Kobieta może także odczuć lekkie pulsowanie będące objawem czkawki u malucha. Kurczące się mięśnie przepony mogą powodować przedostanie się płynu owodniowego do płuc. W trzydziestym tygodniu ciąży wątroba i śledziona nie produkują już krwi. Od tego momentu rolę tę przejmuje szpik kostny. Maluch waży około 1400 gram i mierzy w granicach 38 – 39 cm. Istotne zmiany zachodzą także w organizmie matki. Macica może twardnieć na około 0,5 – 2 minut. W ten sposób przygotowuje się ona do skurczów porodowych. Nieprzyjemny skurcz ustąpi szybciej, jeżeli kobieta zmieni pozycję ciała. Trzydziesty tydzień ciąży to również dobry moment na powtórzenie badań na toksoplazmozę.