Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kseennaaa

W jakim wieku zaczac uczyc dziecko siadania na nocniku

Polecane posty

Gość kseennaaa

Jak to było u was? Mój syn skończył 3 dni temu 9 miesięcy, a moja mama uważa, ze to juz najwyższy czas, zeby zacząć go uczyć siadania na nocniku. Wkurza mnie to gadanie, bo uważam, ze to jeszcze za wcześnie. W jaki sposób taki maluch ma zawołać, ze chce kupkę lub siku?? Kiedy wy zaczelyscie sadzac swoje dzieci?

Gość gość
mi też mama, teściowa mówiła, że one bardzo wcześnie sadzały...moja pediatra mówi: od 1,5 roku... no i tak robimy - pierwszy próby na nocniku i czasem się udaje...:) mały zwykle po przebudzeniu robi kupkę, więc sadzamy i siup :) no i dorósł do tego, żeby grzecznie siedzieć... nie można na siłę!

Gość gość
ja mam r***liwe dziecko i niestety nie nauczyłam go za wczasu siedzenia na nocniku; teraz mi już ucieka; sika na stojąco a kupę robi w majtki bo nie usiądzie na dłużej

Gość gość
moja mała jak miał 1,5 roku to zaczęła w lecie na ogródku bez majtek biegać żeby załapała o co chodzi... obsikiwała się praktycznie za każdym razem i nie mogła załapać... zadziałało dopiero rok później choć po drodze było jeszcze kilka prób.... nie rób tylko nic na siłę bo się dziecko zestresuje i w ogóle nie będzie chciało na nocnik... co do mamy to moja taka sama była...:/ nie chcą te nasze babcie zrozumieć że wiele się pozmieniało od czasów jak one wychowywały małe brzdące...;)

Gość kseennaaa
Czyli nie muszę sie stresowac, i mam jeszcze czas? W jakim wieku najlepiej zacząć?

Gość gość
ja zaczęłam jak tylko nauczyła się stabilnie siedzieć i dobrze zrobiłam bo chętnie robi siku a nieraz i kupkę

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Jak moja mała tylko zaczęła samodzielnie i stabilnie siedzieć zaczęłam ją sadzać na nocnik (czyli taki mniej więcej wiek jak twoje dziecko nawet ciut wcześniej) Nie trzymałam jej na siłe. Po prostu dawałam książeczki i oglądałam z nią. Czasamji zrobiła a czasami nic. W efekcie gdy skończyła rok kupki zawsze rano robiła więc na nocnik ją sadzałam i zawsze były. Teraz ma prawie 19 miesięcy i od 2 tygodni woła siiii albo eeeeeee. Śmiga w majtkach nawet gdy gdzieś jedziemy :-) Jestem mega dumna z niej i zawsze to powtarzam gdy zawoła i zrobi . Także moim zdaniem im szybciej zaczniesz sadzać tym na prawdę lepiej. Dzięki temu stówka co miesiąc zaoszczędzona i w zamian za pampersy mogę kupić jakąś zabawkę :)

Gość show_must_go_on
U mojego widac ze zaraz bedzie grubsza sprawa. Jak juz bedzie siedziec to bede go od razu sadzac na nocnik. Na razie codziennie i tak musze rozpinac pampersa bo by sie nie zmiescilo :P nestety jego stolce sa normalnie uformowana jak u doroslego i jest tego duuzoo. Tak wiec na nocnik czekamy z niecierpliwoscia:)

Gość anka 09_12
nasz maił skonczone 7 miesiecy jak zaczął sam siadac i od tego dnia co rano sadzaliśmy go na nocnik

Gość gość
Zawitkowski radzi żeby próbować koło 2 r.ż. Ja ze swoją zaczęłam trening nocnikowy jak miała rok i 10 m-cy i efekt był taki, że chwilę posiedziała, schodziła i sikała na podłogę :) Przestałam ją sadzać i spróbowałam ponownie tydzień przed 2 urodzinami - chwyciła od razu o co chodzi i po 2 tygodniach już sama wołała "mama sisiii". Małe dziecko nie ma świadomości łączenia potrzeby fizjologicznej z tym, że trzeba zawołać i zrobić do nocniczka. Można sadzać wcześniej ale albo się uda i dziecko zrobi albo nie - ale nie będzie to świadomie. Mojego kolegi synek robił w wieku 12 m-cy kupę tylko do nocnika ale z rana - jak się zdarzyło w ciągu dnia to do pieluchy. Zaczął wołać jak miał 2 lata.

Gość gość
moja siostra sadzala na nocnik syna wlasnie jak mial niecaly rok. Ja uwazalam i nadal uwazam, ze to bez sensu, bo to, czy dziecko wtedy zrobi siku do nocnika, to przypadek. Swojego syna zaczelam uczyc 'dopiero' 2msce temu, jak mial niecale 2lata, zalapal w dwa tygodnie, a syn siostry teraz ma 16mscy i na widok nocnika ucieka. Ktos napisal, ze r***liwe dziecko trudniej nauczyc- mi sie wydaje, ze nie o r***liwosc, a o gotowosc chodzi. Syn w miejscu nie usiedzi, sika tez 'na wyscigi', wstaje nieraz jak jeszcze sika :P ale wie, ze musi zrobic do nocnika. Wiadomo-wpadki sie zdarzaja, bo czasem nie pamieta o tak blahej czynnosci, ale zalapal szybko, mimo ze nie byl przez 1,5roku przyzwyczajany do nocnika

Ja podobnie jak aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa zaczęłam sadzać pierwszego syna jak stabilnie siedział, czyli gdzies tak od 8 m-ca, efekt był taki, że dziecko było oswojone z nocnikiem dosyć wcześnie, jako kolejny krok w rozwoju i ok 15 m-ca wołał już kupkę - "eee", a ok 20 m-ca dziecko było całkowicie odpieluchowane :) Teraz mam drugiego syna (4 m-ca) i nocnika bede uczyć tak jak pierwszego. Moim zdaniem im wcześniej tym lepiej

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
To nie jest "bez sensu" sadzanie dziecka jak tylko zacznie stabilnie siedzieć bo PRZYZWYCZAJA się do nocnika. Uważam że moja córka jest przykładem , że im szybciej tym lepiej. Moja bratowa ma 2 letniego synka, który wszystko rozumie a na nocnik nie chce usiąść za żadne skarby , a to dlaczego?? otóż zaczeła próbować jak mały miał 1,5 roku. Z wygody zakłada mu pampersa bo przecież nie chce jej się sprzątać siusiów z podłogi

Gość gość
wczesne sadzania powoduje że dziecko nie boi się nocnika Jest dla niego naturalną rzeczą. A potem jest płacz bo dwulatek pupy nie posadzi i jak go odpieluchować?

Gość gość
Też uważam, że takie PRZYZWYCZAJANIE ma sens. I to nie chodzi o to, czy zrobi coś do nocnika czy nie. Tylko ma "poznać" ten nocnik, wiedzieć, że to nic strasznego. Ja akurat jestem nianią, rodzice mojego podopiecznego zaczęli go sadzać na nocniku jak tylko zaczął stabilnie siedzieć (dosyć szybko), zatem i ja byłam zobligowana do postępowania w ten sam sposób. Dostawał jakąś zabawkę w łapkę i chwilę posiedział. Czasami akurat udało się, że coś zrobił, wówczas była zbiorowa celebracja :D Poza tym widzieliśmy, kiedy zbiera mu się na kupkę, dawał wyraźne sygnały i właśnie wtedy hop - na nocnik. Dzieciak się przyzwyczajał, a i nam było wygodniej, jak zrobił do nocnika, a nie w pampersa ;)

Gość siedmiolatek
Spartany to k***a niemowlaki do koszar posyłali, a ty się zastanawiasz czy nauczyć gnoja srać do nocnika?!

Gość gość
A ja swojego jak będzie mial 20 lat.