Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Proszę podpiszcie petycję o przywrócenie zajęć dodatkowych w przedszkolach

Polecane posty

Gość mama w wielkim mieście
no i bardzo dobrze się zaczyna dziać, nie podpiszę żadnej petycji - bo jestem zadowolona ze zniesienia zajęć dodatkowych.

Gość gość
Oczywiscie przeciw sa te mamy ktore kasy nie maja albo maja gdzies czas spedzony z dzieckiem. Otoz nie zapisze dzoecka na zajecia dodatkowe po anivw weekend bo chce spedzic czas z dzieckiem. Zajecia w przedszkolu sa nieobowiazkowe wiec w czym problem? Nikt nie zmusza nikogo do zapisywania. I znow mamy rownaj w dol.

Gość gość
Starsznie dużo tu ignorantek. Jestem w szoku!

Gość gość
nie wiem skąd to poparcie dla braku zajęć dodatkowych na kafeterii, mam 2 dzieci i w 2 przedszkolach rodzice są zawiedzeni brakiem zajęć, a tutaj taka chwała ze brak zajęć, faktycznie chyba ci co na przedszkole nie mają to tak pieją z zachwytu że za 100zł opylą dziecku jedzenie i opiekę przez mc :/

Gość gość
Ja po południu nigdzie dziecka nie zapiszę, bo musiałabym wszędzie dotrzec komunikacja miejską razem jeszcze z roczniakiem w wózku. U nas w przedszkolu została juz tylko religia... Szkoda najbardziej rytmiki i tańców. Na rytmice babka grała na pianinie i te zajęcia naprawdę były baaardzo rozwojowe. A tańce to były ukochane zajęcia wszystkich dzieciaków, za gościem który je prowadził w ogień by poszły. Córka całe wakacje dopytywała o te zajęcia :( Bardzo chciała w tym roku brac udział w zawodac tanecznych dla przedszkolaków. Teraz rytmika nie wiem, czy w ogóle sie odbędzie, bo te babki w przedszkolu z inicjatywa maja cos na bakier. Na pewno żadna do pianina nie usiądzie, a rytmika przy magnetofonie? Kiepska sprawa. Te zajęcia nie sa obowiązkowe, nie wszystkie dzieci na nie chodziły nawet, jeżeli rodziców było na to stać, nie było sytuacji, że jakies jedno samotne dziecko bawiło się smętnie na dywanie w towarzystwie plotkujących przedszkolanek... W naszym przedszkolu walczymy chocby o rytmikę :(

Gość gość
Zajecia dodatkowe w przedszkolu powinny sie odbywać nadal... jestem za

Gość gość
Jako nauczyciel pracujący z dziećmi w przedszkolu i szkolnych zerówkach powiem tak: najwięcej dzieci wynoszą z rytmiki i te zajęcia powinny pozostać. Oczywiście, że ja z dziećmi śpiewałam, tańczyłam, wystukiwałam rytmy, bo ja po prostu lubię muzykę i moje grupy zawsze były rozśpiewane. Jednak rytmika, to rytmika. Dziecko słyszy instrument na żywo, panie prowadzące znają świetne zabawy muzyczne, piosenki, tańce. To jest zupełnie coś innego. Jedna pani gra, druga prowadzi zabawy. Poza tym, najczęściej rytmika prowadzona jest na auli/sali gimnastycznej gdzie jest więcej miejsca niż w zwykłej sali. To są świetne zajęcia umuzykalniające. Dziwię się, że rodziców jakoś rytmika mało interesuje. Mam malutkie dziecko, ale jak tylko będzie miał 2-3 latka na pewno na jakieś zajęcia muzyczne dla maluszków go zapiszemy, bo muzyka, rytm, taniec korzystnie wpływa na rozwój. Jeśli chodzi o pozostałe zajęcia, to cóż.. języki uważam za pomyłkę. Liczba dzieci uzależniona od chętnych, więc moze być 5 osób, a może i być 20 :-/ A taniec? Karate i inne cuda? ?Przecież to rodzice decydują czy chcą płacić czy nie. Jedni trenerzy czegoś dzieci nauczą, inni tylko przyjdą, odwalą te 30 minut i sobie pójdą. Będą tacy, którzy powiedzą: przykro mi, ale dziecko nie ma predyspozycji do tańca, zupełnie nie słyszy muzyki, nie czuje rytmu i odradzą kontynuację zajęć, a będą tacy, którzy będą liczyć tylko na kolejne "sztuki" i pieniądze. Wydaje mi się, że rodzice powinni móc decydować o tym, czy ich dziecko będzie uczęszczało na jakieś zajęcia. Ale o ile rytmika powinna być w każdym przedszkolu (tak jak powinna być bezpłatna opieka logopedy), to już pozostałe zajęcia może i tak, ale po południu.

Gość gość
ludzie jak możecie mówić że szkoda wam kasy to są wasze dzieci a zajęcia dodatkowe to nie tylko nauka z też zabawa w naszym przedszkolu min były prowadzone zajęcia z kynoterapii zajęcia z pieskiem mój syn je uwielbiał koszt 5 zł miesięcznie teraz się pyta kiedy będą zajęcia z pieskiem i co mam mu powiedzieć?! a rytmika czy logopedia jak przedszkolanka ma ję prowadzić jak może semestr na studiach poświęcony był temu zagadnieniu tu potrzebni są specjaliści na takie rzeczy w budżecie domowym w normalnej rodzinie powinny znaleźć się pieniądze

Gość gość
Ja jestem przeciw. Zajęcia taneczne czy rytmikę może prowadzisz przedszkolanka.

Gość rytmiczka z poznania
:) sporo przez te dwa msc musiałam się natłumaczyc,rozpisywac...jestem zmęczona. Odpowiem tylko pani „przedszkolance po kursach” z pierwszej strony.... Kochana,skoro prowadzic rytmikę można ot tak-po pedagogice,to ja zapraszam Cię do siebie,poprowadzimy zajęcia-jedna po drugiej. I Ty mi pokazesz,Alfo i Omego,jaki akompaniament powinno się dobrać do ćwiczeń inhibicyjno-incytacyjnych w grupie-np 5 latków. Jakich ćwiczenia wg zasad kompensacji i korektywy powinno się unikać w grupie 3 latków, która piosenka-ze względu na skalę-będzie wskazana dla 4 latka a która dla 6 latka i jakie ćwiczenia emisyjne powinno się w tych grupach zastosować.Potem może kilka słów o tańcach narodowych,ludowych i historycznych. I może o tym ,które figury absolutnie nie powinny byc wykonywane przez dzieci-a są,gdy uczy ich pani wychowawczyni?...a to tylko początek tematu. Oczywiscie w tym samym czasie mówimy-obserwujemy dzieci,wydajemy polecenia,korygujemy błędy i GRAMY...ups...no tak...zapomnielismy w tym wszystkim, że PODSTAWĄ rytmiki Dalcroze´owskiej jest IMPROWIZACJA FORTEPIANOWA...Nic takiego...my się jej uczymy 9 lat, a samej gry 17...Wpisy osób takich jak Ty,ociekające niewiedzą i absurdem,powodują już MDŁOŚCI!!! (nie)szczęsliwie wizytowałam zajęcia na wydziale Pedagogiki. Cóż...jesli ktokolwiek twierdzi,że absolwentka tego kierunku jest w stanie poprowadzic PROFESJONALNIE rytmikę-jest w błędzie. Sprawą tak radosnego i bezmyslnego nazywania wszelkich zajęć muzycznych RYTMIKĄ (przypomnę-jest to ponad stuletnia metoda) zainteresował się genewski Instytut Emila Jaques Dalcroze´a. Jako Stowarzyszenie będziemy reagowac na wszelkie próby przywłaszczenia nazwy tej metody i używania do okreslenia zajęć amatorskich. Ps: mam szczescie pracowac z nauczycielkami,ktore posiadają o wiele większą swiadomosc rozdzielnosci naszych kompetencji. Wszystkie swiadome nauczycielki z góry przepraszam-to nie do Was kierowałam swoje słowa. I jeszcze jedno-gratuluję osobie ktora jako "gosc" dodaje posty minuta po minucie,zmieniając tylko niektore słowa. na szczescie rodzicow,ktorych obchodzi los i edukacja dzieci-jest dużo więcej.

Gość Maniek111
Co do posiłków to była taka petycja na stronie dziecisawazne.pl

Gość gość
jestem przeciw. nie podpiszę. kasę mamy ale zajęcia dodatkowe, coraz to bardziej wymyślne to jakieś kuriozum głupoty! dziecko chodzi indywidualnie, na te, które wspólnie wybierzemy. i tyle!

Gość gość
a ja się zastanawiam nad jednym dlaczego zajęcia typu rytmika, angielski itd nie a np. u nas wisi kartka zapisów na Płatne zajęcia pierwszej pomocy? czym się to różni?

Gość gość
Pochodzę z miejscowości 14 tysięcznej i na naszym obszarze są 2 przedszkola,a jedno z nich prywatne. Moje dziecko chodzilo na rytmikę i naukę języka i do dzisiaj wspomina to niemile! Opowiada o dzieciach,z których inne dźzieci się śmiały, bo nie brały udziału w dodatkowych 'atrakcjach'. Ma teraz 12 lat i jest mądrą osobą, która twierdzi,że to rodzice uważają iż dzieci w przedszkolach nie dyskryminują się wzajemnie.Brała udział w zajęciach,a ja aby ją czegoś nauczyć,nie dyskryminowania drugiego człowieka mogłam ją wysłać na zajęcia dodatkowe nie w przedszkolu, tak jak chodzi teraz. Drogi rodzicu nie leń się, bo mieszkasz w Warszawie lub Krakowie! Ja też pracuję i nie idę na łatwiznę tylko chcę nauczyć swoją córkę prawidłowych wartości więc wracam z pracy i jak trzeba to biorę tyłek w troki i wiozę ją na dodatkowe zajęcia ,a trwa to trzeci rok. Nadmieniam,że jestem samotną matką i pedagogiem,który pracuje z rodzinami i wiem jakie są przedszkolaki, każde!

Gość gość
"Pochodzę z miejscowości 14 tysięcznej i na naszym obszarze są 2 przedszkola,a jedno z nich prywatne. Moje dziecko chodzilo na rytmikę i naukę języka i do dzisiaj wspomina to niemile! Opowiada o dzieciach,z których inne dźzieci się śmiały, bo nie brały udziału w dodatkowych 'atrakcjach'" NO wlasnie na te zajęcia powinny być bezpłatne zeby wszystkie dzieci mogły brać w nich udział. Dlatego uważam ze dobrze ze ich nie ma .