Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anna85

CZERWCOWE MAMY 2014

Polecane posty

Gość kasia2014
Miałam tragiczną noc mała od 1.48 nie spala. Dopiero od 8 do 10.30 spala i znów płacze. Wg mnie nie może zrobić kupki. Kruszynka milczy,pewnie rodzi. Asik nie martw się ją po porodzie w szpitalu wazylam tylko 3kg mniej bo tyle wody we mnie było. Tydzień po porodzie8 kg a teraz dodatkowo dwa poleciały. Po porodzie wyglądała jak w ciąży przez tydzień. A teraz z dnia na dzień lepiej. Dziewczyny czy po cc boli was pęcherz przy sikaniu i jelita przy gazach i wyproznianiu ?sroki za doslownosc ;-)

Gość 19magda bez log
Ja po porodzie stracilam 7 kg, na brzuchu skore mam taka rozciagnieta troche do tej pory. Juz ponad 2 tyg po porodzie i juz 11 kg spadlo jeszcze tylko 5 do wagi z przed, ale korzystajac ze teraz organizm duzo kalori spala chce schudnac troszke wiecej i jeszcze dieta karmiacej to powinno pomoc, mnie dzis brzuch troche boli:-/

Gość kasia2014
Mi też została skóra i po porodzie wyszły rozstepy,ale nie mogę robić nic inwazyjnego bo karmie. Ja mam ambitny plan żeby więcej zrzucić zmęczenie,karnie piersią,jem zdrowo i nie smażone,więc powinno spadać powoli. Od wczoraj się trochę gimnastykuje ćwiczą nogi,ręce i trochę brzuch. U mnie zimno i pada co chwilę więc naradzie nie spacerujemy niestety

Gość 19magda bez log
Dziewczyny sikam z bolem a karmie czy bede mogla cos wziac? Albo zrobic jakas nasiadowke?bo jest masakra:-(

Gość ewinkaa
Kasia mnie nic nie boli (jestem po cc),wczoraj tez miałam ciężką noc bo mój maluch spał tylko miedzy 3 a 5, pozostaly czas chcial sobie z nami gadać,uśmiecha się juz jak sie do niego mówi,macha nóżkami i rączkami i głowę przewraca za daną osobą od prawej do lewej(w piątek skończyliśmy 4 tygodnie), szkoda tylko,ze taki towarzyski w nocy byl:-) flavia-no to niezła brzoskwinka z Waszego Krystianka:-) męża zaganiaj do przewijania,mój został specjalistą od kup:-) oczekująca odpoczywaj kobieto czasami bo padniesz. magda ja nie wiem co mogłabyś wziąć,w aptece powinni wiedzieć... my juz w domku swoim,bobi nasz śpi a my czekamy na mecz

Gość ewinkaa
Nomadic, ja miałam tak samo z małym. Dobre było to,że położna dobrze nas ułożyła na leżąco i kazala mi spać, a mamy w tym czasie spał. Tłumaczyła,ze on był tak długo ze mną połączony i teraz też tego potrzebuje,wiec tak robiłam. Sutki bolały okropnie,ale po tygodniu to przechodzi:-)

Gość ewinkaa
Tzn. Mamy w tym czasie ssał. W domu po kilku dniach już tak nie kazała robić. Już wyszliście?

Gość kasia2014
Dziewczyny moja ma jakieś zaparcie okropne,dałam jej trochę rumianku,mama mi tak poradziła,myślicie że nie zaszkodzi?pomóżcie proszę

Gość oczekujaca1234
ewinka gdyby moj Igor byl na cycku to cala dobe by ssal tyle co on je.jestem mega zmeczona wczoraj jak polozylam sie to niewiem kiedy zasnelam.m sie dziwi ze jestem zla ale nawet w nocy jestem sama z malym i musze sama wstawac karmic przewijac zreszta tak jest ciagle,jak tesciowa z nim siedzi to jest przebrany nakarmiony i spi a ona z nim.dzis spal w dzien ze4godz a teraz dalej nie spi chociaz ukapany byl godz temu.

Gość oczekujaca1234
sobie wymyslil ze juro znowu jedzie na grzyby a ja znowu sama z malym zostane,a najgorsze jest ze Igor niechce spac i lezec tylko nosic go na rekach na prosto zeby wszystko widzial a juz leciutki nie jest.dobranoc dziewczyny

Gość moniapik
Hej Mamuski:) ja juz rozpakowana mala Natalia na świecie razem z Nami:) przyszla na swiat przez cc,chociaz próbowałam naturalnie,ale tak cierpialam ze masakra i lekarz zdecydowal ze jednak cc,bo nie dam rady.Dzis sie urodzila o 11.30,wazyla 3200 g mierzyla 51cm no i dostala 10 pkt:)karmilam to nie chciala jesc tylko usypiała mi na piersi:)panie pielęgniarki zabraly mi ja na noc zebym sie wyspala.bardzo spokojna kruszynka:):):)caly tatusiek,chyba nic ze mnie nie ma:( a ja czuje sie super,jak juz mnie znieczulili to bajka,juz nawet mnie niedawno uruchomili,bylam pod prysznicem,nie powiem ze nie bolalo ale nie bylo tragedii:) strasznie mi sie chce spac ale z tych wrazen i emocji nie mogę zasnac:) jestem taka szczęśliwa :)

Gość ewinkaa
Monia-serdeczne gratulacje!!! oczekujaca-nic już nie będę pisała na temat Twojego męża,bk brak mi na niego słów:-( ja nie wyobrazam sobie po prostu żeby mój m tak sie zachowywał, jest mi naprawdę bardzo przykro i szkoda mi Ciebie:-( czy nie mozesz z nim pogadać,zenie jestes robotem i tez potrzebujesz odpoczynku? Przecież to jest tez jego dziecko,dlaczego tak Malo pomaga??? Ja bym mu dala grzyby! Ech... a co do piersi to wcale tak chyba nie jest,ze dużo je to je dlugo... U mnie jak sie naciśnie pierś to wiecej leci niż z butelki,wiec to po prostu z czasem dopasowuje sie do dziecka chyba

Gość nomadic
Monia GRATULACJE!! To szybko się poruszasz po cc:) Ewinka podnioslas mnie na duchu, teraz zaciskam zęby i daje ciągać ile chce, a właśnie jak teraz wygląda Twoje karmienie w domu? Wiem ze juz pisałaś kiedyś ale ja juz nie mysle:) zostawili nas dobę dłużej bo mały duży i trzeba dodatkkowo jutro zmierzyć poziom bilirubiny bo dzisiaj był powiększony, chyba 11,6. Kurcze mam strupy na sutkach i piersi twarde jak kamienie, nie sądziłam ze aż tak mnie wysaddzi. Oczekująca męża będzie trudno zmienić ale powinnaś więcej odpoczywać, powinnaś sobie czasem zrobić wolne i w tym czasie odpoczywać i się regenerować bo ja bym nie miała sił zeby np o 3 rano wstawać i iść poza domem coś robić, martwię się ze cię to zameczy ale z drugiej strony pamiętam ile robilas w ciąży, masz siły :)

Gość ewinkaa
Nomadic nie bylo latwo, pierwsze 4dni mamy wisiał non stop! Potem okazali sie ze głodny,wiec wisiał ok. Godzine+butelka (żeby cos zjadl,bo w piersiach bylo kilka kropli), w pierwszym tygodniu walczylam żeby bylo mleko-przydtawialam,pilam ziółka i femaltiker (polecam!),dokarmialam niestety troszke,ale maksymalnie wychodziło dwa razy dziennie i tak oto w dniu prawdziwego terminu,czyli 10dni po urodzeniu pokazali sie wiecej pokarmu, zaczelam bardziej sie relaksować , wyobrażałam sobie piersi pelne mleka hehe(rada mojej siostry) i dzięki temu od dwóch tygodni (a nawet ponad)karmie tylko piersią,mamy przytyl prawie kilogram w ciągu niecalych 4 tyg.,stosujemy tez delicol do każdego karmienia. Mamy jest spokojny, grzeczny, nic go nie boli aczkolwiek czasami wkurzają go bąki hehe. Teraz jak przed karmieniem naciskam pierś to leci jak z sikawki z wielu kanalików, a dziecko najadą się w ok 30min. Byliśmy w poradni laktacyjnej i karmie 20min jedna pierś,potem 20.min druga,ale czesto jedna pierś wystarczy, lub jedna a potem z drugiej tylko chwilę. Tak oto wygląda moje karmienie, jestem przykladem,ze naprawdę nie mozna sie poddawać,bo ja mialam pokarmu cale kilka kropel-naprawdę! Sutki w strupkach (polecam lanolinę lub wycisniecie kropelki mleka i posmarowanie nią sutka),cierpialam ale wierzylam,ze sie uda:-)

Gość ewinkaa
Telefon zmienia mi mały na mamy, ale wiadomo chyba o co chodzi:-) a nas wypisali z żółtaczką 11,5 wiec sie nie martw,dobrze,ze obserwują

Gość nomadic
Ewinkaa dokładnie jakbym o sobie czytała tylko mi sie wydaje ze mam pokarm piersi twarde, zaraz będzie i z tym kłopot, i dwa razy takie jak były. I to boli jak mały soka jeszcze bardziej.

Gość nomadic
Jejciu musiałam drzemnac:)

Gość nomadic
To teraz dokoncze:) tak sobie myślę, może mimo ze piersi są 2x większe i twarde to może Kuba nie umie dobrze ssać? No pewnie dobrze ze poobserwuja, tylko byłam rozczarowana ze nie dziś wyszlismy i aż się poplakalam

Gość oczekujaca1234
ewinka m tez jest zmeczony bo pracuje ciezko ale chcialabym zeby w niedziele zajal sie malym chociaz na3godziny zebym odespala troche bo on w nocy wyspi sie a ja czasami boje sie zeby niewylecial mi maly z rak tak zmecczona jestem.Igor skonczyl jesc i mam nadzieje ze pospi do5chociaz.jak go nic nieboli to ladnie spi,dalam mu na noc delicol bo w dziewn brzuszek meczyl troche.

Gość asik bez log
Mam nawal.mala nie chce ssac cyci wybuchna mi masuje sciagam ale malo , przykladam kapuste i czuje guzy :( rano maz bedzue sciagal bo masakra ...

Gość nomadic
A mój malutki wyssał mi przez noc te guzy i kamienie, sutki bola niemiłosiernie, ale jestem zadowolona z nocy, nie było morderczych placzow oprócz prrzebierania z kupki. Asik jakoś nam się cy\\ce unormuja:)

Gość esmi90
Hej dziewczyny :) Czytam Was regularnie ale nie mam nawet jak napisać :) Ja miałam problemy z karmieniem piersią bo moje sutki są zbyt małe i mały nie chce ciągać , musieliśmy odciągać ( mąż pomagał ) a od wczoraj mam laktator i 5 min i mam mleko świeżę dla Kubusia. Była również położna super babka wytłumaczyła co i jak bardzo nam pomogła na wszelkie pytania odpowiadała doradzała , szwy zdjęła ale okazało się , że mam jeszcze jeden więc jutro zadzwonię i się umówię jeszcze na zdjęcie tego jednego :) Nie wiem czy nie mam za mało mleka, a cycą młody się nie najada. Jeżeli chodzi o spanie to w dzień zauważyliśmy, że lepiej mu się śpi niż w nocy :P a około 4 rano to już wstaje i zadowolony :D Płacze tylko podczas przebierania, zmieniania pampera i głodny. Mam pytanie czy Wy stosujecie się do diety do karmienia czy jecie wszystko ??? Wczoraj mieliśmy gości a Kubuś przespał prawie całą imprezę i każdy mówił, że taki spokojny :) A ja też miałam już gorsze dni ... płakałam tak aby mąż nie widział a dlaczego ? jak sobie przypomnę poród i to wszystko to doła dostaje ... tyle wycierpiałam i bałam się, że jeszcze dostanę depresji poporodowej, ale uśmiech syna wynagradza wszystko i to nic , że płacze :) jestem szczęśliwa :) Asiq a gdzie Ty rodziłaś Warszawska czy USK ???

Gość oczekujaca1234
asik ja ak mialam nawal pokarmu to bolaly cy cki strasznie,nie szlo nawet odciagac.ja dzisiaj musze sie przespac troche bo ledwo chodze.zimno na dworze i wieje to siedzimy w domu a tak bysmy poszli na spacer

Gość gość
kasia i jak tam z tym zaparciem? moj ma wzdęcia, ale zaparć chyba nie bo robi jedna kupe na dzien, ale masakra ja nic nie jem a tu takie coś, całą noc nie spałam bo płakał albo z głodu albo ze nie umi bąka puścić, i chyba to od tego cycka bo sie zapowietrza, nie umie złapac i sie nałyka niepotrzebnie powietrza w płaczu, wiec odciągnełam dziś bo nie moge patrzec jak płacze, juz doszukuje sie czegos co moglam zjesc ale naprawde nie jadłam nic prócz wędliny, chleba, gotowanej piersi i ziemniaków bez soli nawet :/ brzuch masuje i jest miękki teraz. Ewinka te krople są na recepte o których pisałaś?

Gość Agata89R bez loginu
to ja Agata wyżej

Gość 19magda bez log
Moj tez mial sensacje z brzuszkiem w nocy:-/ puszczal baki i na chwile ulga byla a potem od nowa. Te kropelki to od ktorego tygodnia mozna stosowac? Asik ja tez mialam nawal, cy/cki kamienie mi kapusta nie pomogala, dopiero ulga po altacecie i sciagnelam mleko laktatorem, bo juz byly takie wielkie ze sie rozstepy porobily i maly nie umial lapac. Ja stosuje diete poki co jem tylko szynke, chleb kurczaka gotowanego ryz prazone jablka i kompoty kawa slaba i herbata i juz tak dwa i pol tygodnia:-/

Gość brzuchatka na czerwiec
Agata delicol jest bez recepty tez go podajemy :) dziewczyny ktore bola brodawki naprawde polecam nakladki sylikonowe mi to uratowalo karmienie piersia tak to bym juz sie poddala bo lzy lecialy jak mala ciagnela z nakladkami jest lepiej chociaz jak brodawki obolale to i tak boli ale nie az tak i da sie przetrwac no i smarujcie po kazdym karmieniu bepanthenem lub maltanem ktorego nir trzeba zmywac powodzenia! Kasia mnie tez boli przy sikaniu a przy kupie to juz w ogole ja mam w ogole jakies bole w odbycie :/ jak mi sie chce na kibelek to boli jak siedze jak kucam boje sie ze to hemoroidy ;( straszny bol :( i w ogole to nie czuje sie jakos rewelacyjnie dolegliwosci ciazowe jeszcze mi zostaly bol pachwin spojenia łonowego itd myslalam ze po porodzie to przejdzie a tu minely dwa tyg i dupa no i szycie mnie boli jeszcze :/ tylko tyle ze woda mi chyba juz zeszla mam normalne stopy i moge buty wszystkie w koncu ubrac :) Moja mala to tez straszny glodomorek i wisi na cycku dlugo potem ulewe i znowu chce ehh...

Ja zwracam uwage na to co jem ale jakos bardzo restrykcyjnej diety nie mam. Polozna srodowiskowa (supr kobieta) wytlumaczyla mi ze jelita dziecka nie pracuja tak jak powinny i stad bole brzucha i raczej napewno nie od tego co zjadlam ale zeby uwacac powoli wprowadzac nowe pokarmy i obserwowac dziecko a od tego co zje mama to raczej moze byc alergia czyly zmiany na skorze a nie bole brzucha malucha... takze ja staram sie normalnie jesc chociaz i tak sie milion razy zastanawiam czy moge ;)

Moja waga juz prawie spadla do tes sprzed ciazy ale wiadomo skora juz nue taka jędrna i elastyczna tu trzeba cwiczen i zastanawiam sie czy juz moge zaczac ale wiecie co mi sie chyba biodra poszerzyly bo niektorych spodni nie zaloze sprzed ciazy :( chyba juz te kosci sir nie zejda z powrotem ;(