Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

do mam 13 miesięcznych dzieci

Polecane posty

Gość gość

co uczycie? , co potrafią , jedzą?:) ile mają wzrostu i wagi? a ile przy ur? chodzą? co mówią?

Gość gość
moja ma co prawda 15 miesięcy, więc jest trochę starsza, ale wlasnie dzisiaj leci na konferencję naukową do Genewy. Fizyka kwantowa, ale to szczegół. Będzie tam prelegentem.W języku francuskim oczywiście. Jestem taka dumna, ale jesli Twoje dziecko nie osiagneło jeszce takiego poziomu, to sie martw, wszak moja jest ciut starsza... A i ma ok. 80 cm i wazy 9,8 kg. Nie posługuje się jeszcze całkiem samodzielnie sztućcami, ale nic to. Ktoś ją chyba nakarmi podczas tego sympozjum.

Gość gość
miało być: "to się nie martw"

Gość Mama33ooo
Hej, a dla mnie fajny temat, kto nie chce nie musi przecież odpisywać. Nie wiem dlaczego ta pani z góry tak sie zasmiewa. Mała ma dokładnie 13 mc , nie wazyłam jej dawno więc nie pisze, za 3 tygodnie mamy wizytę kontrolną. Umie chodzić i to bardzo szybko, aczkolwiek bardzo późno zaczęła sie obracać na boki. Myślałam że ze wszystkim będzie troszkę opóźniona( tak sugerował pediatra) ale było z resztą ok. Fajnie raczkowala, siadała, no i teraz chodzi. Mówić nie mówi duzo, tylko mama, papa i lala. Na całą resztę wola mama albo kici na wszystkie zwierzęta nie tylko na kota. Uczyć ja niczego nie uczę. To jest tak, ze sie razem bawimy i ookazuję jej rożne rzeczy np. Jak sie klocki układa, czy jaki sie nazywają zwirzatka co ma na książeczce sie ganiamy po mieszkaniu, a przeważnie to jesteśmy na dworze i tam zabawy z piłką czy na huśtawce. I mówię do niej w dwóch językach bo mieszkamy w de. Troszkę ją to dekoncentruje bo czasami jej powiem ze idziemy na dwór po polsku raz po niemiecku i nie wie co ja od niej chcę, ale trudno nic na to nie poradzę. Co potrafi? Napisz co Twój maluszek umie. Bo ja nie wiem co mam napisać :) nie umie sama jeść, pomagam jej, pije z niekapka chociaż chce ją przekonać do kubeczka:) , nie korzysta z nocnika. Z jedzeniem mamy ostatnio problem bo nie chce jeść obiadów. Prawie od początku jej sama gotowalam i nie miała problemu z jedzeniem a teraz coś grymasi. Wcześnie jej rozszerzalam dietę ( tak zalecił pediatra) i bardzo żałuje ze go posluchalam, bo mała ma non stop uczulenia i wysypke i nie umię sobie z tym poradzić. Sie rozpisalam :) ale mam czas bo mała śpi :)

Gość gość
Tak sobie tylko zażartowałam z tym sympozjum :-) Naśmiewanie sie nie było moim celem :-) A tak serio, moja ma 15 miesięcy: sama nie potrafi jeśc łyżeczką, tzn. potrafi ale nieudolnie :-) Korzysta z nocnika, ale narazie to łapanka jest. Chodzi, biega, wspina sie na łózko i z niego schodzi, tańczy. Wkłada klocki do garnuszka klocuszka, ale jak jej sie nie uda odrazu dopasować, to się złości, oglada ksiazeczki, nasladuje zwierzątka i sporo mówi np. tam kupy nie ma (pokazujac jednocześnie na nocnik, na którym siedziała wcześniej bez efektu), chleba chce i poma (pomidora), rrryba, gaba (żaba), lala, papa, koko (ptaszek), mama, tata, baba, dziadzia, dzidzia, kapka (czapka), kap kap (niekapek oraz kapcie), buty, buju buju (hustawka), myju myju, tu, tam, to, chce, daj, pupa, krem, brym brym (samochód, wózek i odkurzacz) i jeszce sporo, ale nie pamietam, a no i niunia na siebie. często łaczy te wyrazy w proste "zdania", takie z uproszczonym orzeczeniem. No i to chyba na tyle. Pozdrawiam

Gość gość
Wow, to Twoja duzo umie gadać !! Mam rocznego szkraba i on jeszcze nic nie umie oprócz mama tata więc Twój super. Myślałam ze dopiero dwulatki tak fajnie i duzo gadają:) mądry dzieciak

Gość gość
moja ma 14. je wszystko oprucz grzybow, mowi mama baba i takie seplenienie po swojemu. Na roczek wazyla 9,5 kg, urodzila sie 2800. Ubranka nosi na 86-92, urodzila sie 52 cm. chodzi od 11 msca. powoli rozzumie gdzie jest nosek, oczka itp, przytula i daje buzi, robi kosi kosi, tany tany

Gość mamusiawikusia
Witam mój synek ma 16 miesięcy trochę starszy ma obecnie ok 17 kg i 94cm duży jest Ale urodził się 4500g i 60cm:-)nie je dużo rzeczy żadnych słodyczy kaszek nic smarzonego ani tłustego uwielbia jabłka i wszystkie owoce:-)chodzi od 10 miesiąca:-)a teraz to biega jak mały samochodzik:-)mówi Mama tata dzidzia baba ala dada daj tam pokazuje jak robią zwierzaki np mu krówka koko kurka:-) nanana banana totek na kotka aa jak chce spać tak nie u dużo innych Ala nie pamiętam i też składa proste zdaniatj mamo dada mamo daj itd:-)

Gość gość
ja mam córcię urodziła się z wagą 3400 i 55cm teraz ma ok 10kg i jakieś 74cm więc kurd*pelek:) Mówi tylko mama i za cholerę nie chce nic wiecej powiedzieć i nie chodzi jeszcze to znaczy za rączkę jak najbardziej ale sama to zrobi może z 3-4 kroki. Pokazuje co chce, je wszystko poza grzybami i uwielbia owoce i warzywa I straszny złośnik z niej jak na cos nie pozwolę to siada tyłem do mnie i mnie olewa:)

Gość gość
Mój syn ma 13 mies urodzony z wagą 3180 g. 57 cm, obecnie waży 9 kg i ma 81 cm wg miary pani pielęgniarki, bo na moje oko jest mniejszy. Chodzi od 10 mies życia, tera to w zasadzie biega. Mówi mama, tata, ama (czyt. Amelka, starsza siosta) ma, tak, naśladuje kury, kozy, psa, owce, auto. Je sam łyżeczką na zasadzie, że wszystko w koło jest uwalone jedzeniem, łącznie ze mną. Jak dorwie telefon, to przykłada do ucha, jak ma pilot to idzie w kierunku tv i naciska, jak ma grzebień to mizia sie nim po włosach, ma 7 zębów. Więcej grzechów nie pamietam. Pozdrawiam

Gość gość
A i jeszcze papa, brawo i uwielbia tańczyć