Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdesperowana matka

n o szlag mnie trafi

Polecane posty

Gość zdesperowana matka

Mamy z mężem duży problem z córką.Mieszkamy juz ponad 6l. w W. Brytanii, córka mówi bardzo dobrze po angielsku, jest badzo dobrą uczennicą. W przyszłości chce studiować prawo lub psychologię. Mogło by sie wydawać, że dziecko idealne. Jest jednak to jedno ale- Polska i wszystko co z nią zwiazane. Nie chce uczyć sie języka polskiego, czytać polskich książek, mieć polskich znajomych .Nie utrzymuje też kontaktów z kuzynostwem w Polsce. Uważa,że j.polski nie bedzie jej do niczego potrzebny w przyszłości. Nasze rozmowy, tłumaczenia, argumenty na nic sie nie zdają. Jest tylko nie i koniec. Każda rozmowa na ten temat kończy sie awanturą. Wymiekam juz, nie wiem jak rozmawiać z własnym dzieckiem, jak ją przekonać że jej język ojczysty zawsze będzie w jej życiu, bo jestesmy my rodzice,dziadkowie w Polsce. Nie dociera do niej, że mając opanowane dwa języki zawsze będzie jej w przyszłości łatwiej o pracę. Bedzie miałą większe możliwości. Zawsze wtedy słyszę, ze przeciez uczy sie jeszcze francuskiego i hiszpańskiego,więc po co jej polski.Jestem załamana. Nie wiem dlaczego ale w temacie nie mogłam napisac normalnie bo uzyłam niedozwolonych znaków.

Gość Arabian Girl
MA PRAWO odrzucic co chce ale zawsze mozesz zapytac - dlaczego i nie poprzestawac na odpowiedzi nie bo nie

Gość zdesperowana matka
Ale ona ma tylko jeden argument-nie bedzie jej potrzebny w przyszłości.

Gość gość
to niezle córeczke wychowalas :o pewnie bezstresowo? :o

Gość zdesperowana matka
Gosciu tylko tyle masz do powiedzenia? Na podstawie jednego wpisu wiesz jak wychowałam córkę? Może ty Jackowski jesteś, co?

Gość jackowski
zgadłaś, a po co masz córkę?

Gość teddy beer
Radze przyjac zasade, ze z wami, czy to w domu czy na spacerze, rozmawia sie tylko po polsku. Chce jesc? niech to powie po polsku. Chce isc do kina z kolegami? Niech to powie po polsku. Chce jakies pieniadze, ciuchy czy przyjemnosci? Niech to powie po polsku. Jesli bedzie sie stawiac i mowic tylko po angielsku, nie dajcie jej obiadu, kolacji: "co?chcialas jesc? wybacz, nie zrozumialam. Mozesz powtorzyc?" Daje glowe, ze po paru tugodniach sie przelamie. A, argumenty typu 2to ci sie przyda w przyszlosci" sa bez sensu. Dla nastolatkow jest wazne tylko to, co jest teraz. Prawdopodobnie sie po prostu wstydzi polskiego. Szczegolnie jak sie naslucha "przypowiesci" o polakach na emigracji. powodzenia

Gość gość
A ile corka ma lat? Nie dziwie sie, ze nie chce mowic po polsku bo polski w porownaniu do angielskiego jest duzo trudniejszy...Podejrzewam, ze ja bede miec podobny problem w przyszlosci...Moja Mala ma dopiero 5 lat ale mowi w 90% po angielsku. Tylko u mnie jest troche inna sytuacja bo moj maz jest Szkotem wiec w domu tylko po angielsku sie z nim porozumiewam. Do tego gdy my jestesmy w pracy Mala opiekuje sie tesciowa wiec tutaj znowu angielski...Ja w domu mowie do niej po polsku ale odpowiada mi po angielsku...Gdy jedziemy do PL jest problem bo moi rodzice jej nie rozumieja :/ Ona umie mowic po polsku ale nie w takim stopniu jak po angielsku...Wstydzi sie. Zauwazylam, ze gdybysmy spedzali w Polsce wiecej czasu mowila by wiecej po polsku...Niestety nie moge sobie na to pozwolic... Moja znajoma miala podobny problem z synem. W koncu po wyczerpaniu argumentow zakazala jezyka angielskiego w domu i jesli syn cos chcial musial mowic po polsku bo inaczej prosby byly ignorowane...

Gość zdesperowana matka
W domu mówimy tylko po polsku, córka ma 14 lat,mam jeszcze troje dzieci,młodszych i z nimi nie mam takich problemów. Dużo rozmawiamy, opowiadamy o Polsce, historii naszego kraju.O sławnych ludziach,którzy byli lub są Polakami i nie wstydzą sie tego. Jednak słyszę, że rozmowy w domu to za mało, że ubożeje nam język polski.Samo czytanie polskich książek czy ogladanie tv nie rozwiążą problemu. Trochę czytałam na ten temat i specialiści wypowiadają sie,że to normalne na emigracji i że trzeba miec stały kontakt z żywym językiem. Rozmowy z domownikami to za mało.