Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Eyeque

Zajdę w ciążę jeszcze w tym roku

Polecane posty

Aaaga Słońce jutro pojadę-M wziął dziś moje auto.. czasami żałuję, że wyprowadziłam się z Wawy bi tu to wszędzie trzeba dojechać :/

I każda kobieta je w ciąży robi bo to najważniejsze badanie :)

Dlatego napisałam że pewności nie mam a jeśli chodzi o przeciwciała to racja-dają zastrzyk jeśli trzeba :)

Betka jakie badanie robi kazda konieta w ciazy? Prenatalne czy przeziernosc karkowa? Bo mylisz pojecia chyba. Neska ma isc na prenatalne platne a te robi sie tylko raczej jak jest zalecenie.

Zauważyłam straszną skrupulatność u lekarza. Z jednej strony to dobrze ale z drugiej to męczące. Przykłady: Mam brać femibion w którym jest kwas foliowy i tez osobno kwas foliowy, dalej mam brać luteinę mimo że nigdy nie miałam plamień tylko zapobiegawczo. A lekarze są różni w tym centrum oni przyjeżdżają z Polski. Nie ma to związku z moim lekarzem. Ja sama ustaliłam sobie datę przyjęcia i oni mi tam dali takiego lekarza jaki w tym dniu przyjedzie. Na drugie mam dostać już skierowanie bo podobno nfz nie refunduje obydwóch badań. Taka nasza Polska. Tu już nawet nie chodzi o kasę ale co jeśli się okaże że jest jakaś wada? Mam usunąć czy znowu zamartwiać się całą ciąże? Ale z drugiej strony jeśli okaże się że jest wszystko ok to znowu będę się strasznie cieszyć że dziecko jet zdrowe. No i takie są moje mieszane uczucia. Zapisałam się pójdę zrobić ale jednak niepewność pozostaje.

No to dobrze, wszystko się zgadza :) u nas zawsze zalecają w 13tc robić ale zapewne jest jakiś przedział czasowy ;)

Neska to nie tylko w pl tak jest. Ja w irlandii nie mialam badan prenatalnych. Jezeli nie sa zalecane to poprostu nie kieruja na nie. Raczej zalecane np u kobiet powyzej 35roku zycia lub jezeli w rodzinie wyst wady genetyczne.

MałaNadziejo a podczas tych badań genetycznych oprócz narządów itd mierzy się przezierndość karkową :) Neska dobrze że masz takiego lekarza :)

Betka ale Ty piszesz caly czas o usg ktore ma robiona kazda kobieta w ciazy a neska ma isc na dodatkowe badanie prenatalne platne.

Tu właśnie chodzi o wady genetyczne. Właśnie wiem że kobiety po 35 roku życia powinny robić lub gdy są takie wady w rodzinie ale lekarz pytał powiedziałam że nie ma takowych w rodzinie. Usg w porządku wszystko dobrze się rozwija, 35 lat nie mam i wad w rodzinie też nie ale mam ale dla pewności mam zrobić. A wy dziewczyny jakbyście miały nawet te badania za darmo to poszłybyście? Żona mojego kuzyna jak byłą w ciąży to miała 22 lata a też poszła dla pewności mimo że ciąża rozwijała się prawidłowo. I było wszystko ok.

Betka no przeciez nie chodzi o to zebys sie nie odzywala ;-) tylko poprostu pomylilas dwa pojecia z tego co ja zrozumialam :-)

Czy to jest badanie krwi? Bo siostrze jak te genetyczne źle wyszły to dopiero robiła jakieś dodatkowe badanie krwi-może to właśnie ;) serio myślałam cały czas o tym usg :) i dlatego tak namiętnie pisałam :) wybaczcie

Ja juz kiedys pisalam ze nie wiem czy bym poszla. Bo co bym zrobila jakbys sie dowiadziela ze dziecko moze miec zespol downa np? Usunela??? Nie wiem naprawde co bym zrobila. A jezeli chodzi o narzady to spokojnie na usg 3d lekarz wszystko sprawdzi... Wymierzy...

Neska - ja tez mam slierowanie na badania prenetalne w 11 tc. Ale u mnie to ze wzgledu na ciaze blizniacza no i ze invitro. 7 kwietnia mam te badania. I tez pytali sie mnie czy chce zbadac czy dzieci moga miec zespol Downa. Ze beda liczyc wlasnie kark czy jakos tak . A wlasnie takie winiki sa odrazu czy trzeba czekac?

Nie no spoko-nie dogadałyśmy się :) jestem niedoinformowana a teraz już czaję bardziej o co kaman ;)

Ale z tych badan prenetalnych tez? Bo ja wlasnie nie wiem jak to wyglada. I te mierzenie karku to jest wlasnie na sprawdzenie czy dziecko bedzie mialo zespol Dawna?

Dziewczyny ja bym zrobiła... każde badanie.... na prawdę jak jest jakieś podejrzenie-jak w przypadku mojej siostry-wiem ile zdrowia to kosztuje.. ona nadal jest w rozsypce mimo że usłyszała dobre wiadomości a tak to w zupełnej niewiedzy to można rozum stracić :(

Bullitko z tego co ja rozumiem to na usg lekarz mierzy przeziernosc karkowa i jezeli stwierdza ze jest jakies ryzyko zespolu downa lub innej wady genetycznej to kieruje dalej na.kolejne badania prenatalne. Tak jak w przypadku neski, platne.

Betka co innego jezeli jest podejrzenie jakiejsc wady. To wiadomo ze bym zrobilam ale jezeli wg usg wszystko ok. To dlaczego mialabym robic kolejne badania w tym kierunku. Tymbardziej ze teoretycznie nie mieszcze sie w grupie ryzyka.

Witajcie :) ja dziś pisze w drodze do pracy z tramwaju, bo auto pozyczylam M :) nie odzywam sie za bardzo, bo ostatnio nie mam czasu. Wczoraj byliśmy w Gdyni umowę wstępną spisać o mieszkanie i wpłacić część kaucji :) więc teraz mam pewność zw nikt nam mieszkania nie sprzatnie sprzed nosa :) dziś już czwartek :) zaczynam powoli myśleć o pakowaniu. Aaga jak samopczucie? Mdłości trochę przeszły? * Betka wracaj do zdrowia :* cieszę sie z wieści o siostrze. To naprawdę fantastyczna wiadomość :)

Ale jak ja mam te badanoa , to oni zmierza tylko ten kark i bede tez musiala pobrac krew i wtedy oni ocenia czy wszystko jest ok??

Bullitka to juz musisz dowiedziec sie od swojego lekarza bo my nie wiemy na jakie badania oni Cie kieruja. Moze tez chodzilo im tylko o to usg prenatalne z przeziernoscia karkowa.

Z usg to chyba od razu dają wyniki i na płytę nagrywają a chyba krew też pobierają. Nie wiem. Betka robią Ci usg 2d albo 3d ale wynik dają ten sam ale dokładnie szczegółowo to nie wiem jakie badania z tego wychodzą. Jestem zielona w tym temacie.