Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zakup mieszkania negocjowac cene z posrednikiem czy wlascicielem

Polecane posty

Gość gość

jak wygląda zakup mieszkania, które jest wystawione przez pośrednika? czy mam dzwonic do biura nieruchomości czy mam isc do wlasciciela i z nim się targować i czy jak ugadam się z wlascicielem, to wtedy on może zrezygnować z pośrednictwa żeby nie placic prowizji?

Gość gość
Zależy jaką właściciel ma umowę z pośrednikiem. Jeśli na wyłączność to i tak sprzedaż musi się odbyć przez pośrednika. Jeśli nie ma umowy na wyłączność to możesz dogadywać się bezpośrednio. Jeśli masz numer do właściciela i to on np. dał ogłoszenie to może to sugerować, że nie ma umowy z biurem na wyłączność.

Gość gość
Jeśli masz numer do właściciela i to on np. dał ogłoszenie to może to sugerować, że nie ma umowy z biurem na wyłączność. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx przecież autor wyraźnie pisze, że mieszkanie jest wystawione do sprzedaży przez pośrednika!

Gość gość
jest to mieszkanie na wsi i nie wiem czy najpierw dzwonic do posrednika czy po prostu podjechać tam, obejrzeć i dogadać sie z babcią co do ceny

Gość gość
możesz pogadać z babcią, ale jak ona nie ogarnia, to ch** z nią załatwisz.

Gość gość
jakbys powaznie mial kupic mieszkanie, to wiedzialbys jak to zrobic.

Gość gość
jeżeli właściciel daje ofertę do biura nieruchomości to musisz się liczyć z tym że nie będzie chciał na tym stracić i najpewniej nie życzy sobie kontaktów bezpośrednich, po to wybrał pośrednika właśnie. Ale może gdybyś przebił ofertę biura tzn pobił kwotę bez tego co weźmie od właściciela biuro to pewnie by się zgodził, inaczej pomyśl logicznie prócz ciebie nikt na tym nie skorzysta więc jaki miałoby mieć to sens?

Gość gość
ale wy jestecie naiwni... przecież jak ktoś wystawia ogłoszenie to jeszcze tego samego dnia ma 50 telefonow od natrętnych posrednikow, a niektórzy sa tak bezczelni ze nie pytając wlasciciela o zgode wystawiają je przez swoje biuro

Gość gość
dla wlasciciela nie wazne jak sprzeda, wazne zeby sprzedal po korzystnej cenie.

Gość gość
a tak w ogole to jak negocjować cene z pośrednikiem? bo jeśli rozmawiam z wlascicielem który wystawia mieszkanie za np. 100tys to mowie mu ze jestem sklonna dac 80 a jak gadam z pośrednikiem to co? bawimy się w taki głuchy telefon? ja dzwonie to pośrednika- ten do wlasciciela i z powrotem?

Gość gość
To będzie taki głuchy telefon ale pośrednikowi będzie zależało na prowizji więc będzie się starał, żeby właściciel obniżył cenę. Potrafią czasem sporo utargować bo lepiej znają sytuację sprzedającego i to wykorzystują.