Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy dzieci po śmierci mojej i męża będą musiały spłacać nasze długi

Polecane posty

Gość gość

Mamy z mężem bardzo poważne długi 30000 złotych - lukas bank 25000 złotych - Stefczyk 20000 złotych - Provident To są długi jakie ja i mąż mamy wspólnie Teraz bym przedstawiła wam długi oddzielnie 8500 złotych - zus 3000 złotych - urząd skarbowy 3000 złotych - pzu 4000 złotych - telekomunikacja za niepłacenie rachunków 4000 złotych - plus za niepłacenie rachunków 10000 złotych - kredyty-chwilówki 40000 złotych - tyle długów mam u ludzi od których brałam towar Teraz przedstawię wam długi męża 10000 - zus 2500 - urząd skarbowy 2000 - pzu 2000 - t-mobile 5000 - kredyty-chwilówki 70000 - tyle długów ma u ludzi od których brał towar Oboje z mężem prowadziliśmy przez dwa lata własne działalności gospodarcze. Niestety wpędziliśmy się w długi. Ja wcześniej pracowałam w biurze za 3 tysiące(przed własną działalnością), mąż pracował na produkcji również za 3 patyki. I żyliśmy normalnie a co teraz? nic, musimy oszczędzać na każdym kroku. Wczoraj rozmawiałam z mężem i zastanawialiśmy się co będzie jak my umrzemy. Co będzie z dziećmi czy one dostaną te długi po nas do spłacenia. Mamy syna i córkę. I jeszcze jedno. Zastanawia mnie jak urosną od setki w takich bankach jak kredyty-chwilówki czy provident.

Gość bookaaa
nie znam sie, ale wydaje mi sie, ze jak zrzekna sie spadku, to i dlugi przepadna

Gość gość
My z mężem raczej nie będziemy spisywać żadnego testamentu bo nawet nie mamy za co. I nie wiem co w tej sytuacji zrobić? Jak rosną odsetki od providenta? Jak rosną od chwilówek? A co jak dostawcy towarów będą się upominali o pieniądze od nich?

Gość wredna jędza z kropką
Jeśli teraz macie coś (dom, mieszkanie), to zawczasu przepiszcie na dzieci. Po waszej śmierci dzieci będą musiały ODRZUCIĆ spadek. Nie zrzec się, tylko odrzucić, to dwie różne czynności i ta różnica jest bardzo ważna.

Gość gość
Nasze dzieci są już dorosłe. Mamy dom bliźniak, jedną połowę domu przepisaliśmy na córkę a drugą połowę na syna (było to jeszcze przed założeniem własnej działalności).

Gość gość
od providenta nie rosną procenty - wiem bo spłacam.

Gość gość
Od providenta może nie rosną ale co jeśli ktoś nie spłaca????? to samo od chwilówek?? nie spłacamy z mężem bo nie mamy z czego, nawet wymeldowaliśmy się z domu od dzieci i na chwilę obecną nie mamy żadnego meldunku by tego domu komornik nie nachodził.

Aha, a skoro mieszkacie z dziećmi (oficjalnie: u dzieci) to niech one kupując cokolwiek do domu, biorą fakturę na swoje dane, żeby móc udowodnić komornikowi w razie czego, że to ich, a nie wasze.

Gość gość
Oficjalnie z mężem to jesteśmy bezdomni. A dzieci tak robią, biorą faktury na nowe meble i inne sprzęty gospodarstwa domowego na siebie. Właściwie komornik nie ma nam co zająć.

No to pozostaje życzyć wam, żeby was za długi nie zamknęli, a dzieciom współczuć, bo wasze dzieci w imieniu waszych wnuków będą musiały przejść przez batalię sądową, żeby wnuki po was nie "dziedziczyły".

Gość gość nr 7
a dzialalnosc caly czas ciagniecie? Idzcie do mops-u, poproscie o rade jestescie niezaradni zyciowo, daliscie sie wpedzic w spirale zadluzenia, pomoga Wam z tego wybrnac, porady prawnika macie u nich za darmo (moze nie takiego z gornej polki, ale zawsze), pomoga ulozyc sie z wierzycielami, ustanowic jakies raty, ktore bedziecie w stanie splacac. A generalnie - jak mogliscie doprowadzic do tak wielkiego zadluzenia??? Nie widzieliscie, ze Wasza dzialalnosc przynosi wiecej strat, niz zyskow? Prowadziliscie jakakolwiek ksiegowosc???

Gość gość
zamiast kryć się itd poszukajcie pomocy, ogłoście upadłość, bankructwo itd...

Gość gość
dzieci są dorosłe, pewnie pracują. Jak by juz wam nic nie pomoglo zadne oglaszanie bankructwa itd, to bym sprzedała dom niestety.

Gość gość nr 7
w sumie racja, sprzedac i zaczac od nowa z czystym kontem. Ale na pensji, bo dzialalnosci prowadzic nie potraficie, to pewne. A dzieci, niestety, musza radzic sobie same. Chyba, ze zostanie cos na wspolne wynajecie paru metrow kwadratowych...

Gość gość
W pale sie nie miesci,ze tak zaszaleliscie w dwa lata. Wy juz tacy wiekowi jestescie, ze sie do grobu wybieracie? W sumie to ile tego jest,tych dligow? Zgloscie insolwencje,poszukajcie roboty i wygrzebiecie sie. A ten blizniak to macie obie polowy blizniaka czy jedna polowe?

Gość gość nr 7
ale tak, czy siak - najpierw do mops-u, do ich prawnika, zeby doradzil najlepsze rozwiazanie. Bo skoro dom juz przepisany na dzieci, to moze sie okazac, ze po sprzedazy domu moga byc one zobowiazane jeszcze do jakiegos podatku od wartosci domu ...

Gość gość
Jedna połowa domu należy do syna Druga połowa domu należy do córki Ja 48 lat, mąż 52. Po prostu nie wyszło nam. Oprócz tego ja miałam 3 pracownice i każdej z tych pracowni zalegam z wypłatą. To samo mój mąż, miał pracowników którym też nie dał pensji.

Gość gość nr 7
to sie oblicza! Ile musze miec zyskow, by stac mnie bylo na pracownika! A co dopiero na kilku :o i zaczyna sie samemu, czy z mezem, a nie od razu od zatrudniania paru osob!!! Jesli cos idzie nie tak, od razu tnie sie koszty, zamiast brac chwilowki! Wy jestescie doroslymi ludzmi, czy dzieciakami ? skoro jest dom, to go sprzedajcie, przynajmniej w polowie, sadzicie ze dzieci dobrze beda sie czuly odwiedzajac Was w wiezieniu, czy przytulku? Chyba lepiej dla Was wszystkich stawic teraz czolo przeciwnosciom, a nie szukac dziwnych "rozwiazan"

Gość bookaaa
No nic stalo sie,nie ma co teraz prawic moralow. Ja ci powiem,ze wolalabym jako dziecko przeorganizowac sprawe domu nic patrzyc,jak moi roezice leza na bruku. Dzieci zajmuja kazde swoj dom czy mieszkaja razem w jednym?

Gość DZIECI ODPOWIADAJA ZA DŁUGI
ROZDZICÓW, ALE ODWROTNIE JUZ NIE ............................... takie mamy prawo, jesli dostana zadluzone mieszkanie wtedy komornik ich pocisnie(chyna ze splaca), znam 2 takie przypadki

urzad skarbowy ścignie was za 5 lat, tuz przed przedawnieniem zus nie jest obowiazkowy nawet przy wlasnej dzialalniosci, znam ludzi, ktorzy po kilka lat nie placą zusu a maja dobrze dzialajace firmy jak zglosicie upadlosc firmy kontrahenci nie zrobia wam sprawy, bo z was nic nie ściagną jak macie cos na siebie to przepiszcie na kogos zaufanego

instytucje pozyczkowe zglosza was do windykacji i komornik bedzie przychodzil

i ostatnia wazna rzecz ................................ najpierw ZAWSZE urzad skarbowy ściaga naleznosci, przy załozeniu,ze Wam ktos sprawe zalozy potem banki potem sa inst, pozyczkowe kontrahenci taka jest kolejnosc ............................................. moze chaottcznie napisalam bo sie spiesze do pracy potem zajrze, w razie pytań pisz, bardzo dobrze znam sie na tych tematach

Gość gość
Teraz zmarła moja ciotka ,jak się okazało miała okropne długi ,samego czynszu w mieszkaniu komunalnych ok 30 tys ,kredyty dosyć spore bo na sklep i jakieś ziemie miała kupione nie do końca popłacone więc długi spore ,w sądzie odbyła się sprawa spadkowa ,dzieci mojej ciotki zrzekły się wszystkiego i synowie i córka i nic nie musieli spłacać ,dług czynszowy został anulowany bo jako że syn jeden jest niepełnoletni a ojciec nie żyje nie mogli ich wywalić z tego mieszkania więc sąd ustalenia były takie że wpłaty czynszowe muszą być regularne co do dnia .

jesli sie zrzekna to ozywiste,ze nie odpowiadaja za dlugi, jedak jak wartosc majatku kilkakrotnie przewyzsza zadłuzenie warto jest nawet skombinowac pieniadze i splacic, jesli zblizona lub ponizej wartosci długu to jasne,ze nikt nie bedzie sie w to bawił...chociaz z doswiadczenia wam powiem, ze sa naprwde rozne przypadki

Gość gość
A od kiedy to zus jest nieobowiązkowy???? Kurna prowadzę działaność 10 lat i jak babcię kocham nie słyszałam jeszcze teksty, ze zus jest nieobowiazkowy.

oczywiscie, moj brat od 3 lat nie płaci ZUSU, znajomi po 2 lata, sa prywatnie ubezpieczeni

brat za cały pakiet rodzinny placi cos ponad 800zł, natomiast wczesniej oboje zona placili prawie 2 tys:)

Gość gość
Jasne... Dobrowolne to jest ubiezpieczenie chorobowe. Reszta sory, ale jest obowiazkowa.

Gość gość
Widziałam że do pracy się spieszysz ,gówno się znasz to się wymądrzaj .Po za tym co mogą mieć ludzie którzy mają kupę długów już nawet od providenta bo banki im nie udzielają pożyczek .Więc schowaj sobie to swoje doświadczenie bo licho ci idzie .