Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kredyt hipoteczny getin bank

Polecane posty

Gość gość

Hej! Przeszukałam już chyba wszystkie fora na temat kredytów hipotecznych w getin banku i jak wiadomo wypowiadają się zazwyczaj ci, którym coś poszło nie tak i nie są zadowoleni z kredytu. Moje pytanie brzmi następująco: czy są jacyś ludzie, którzy mają w tym banku kredyt i nie narzekają, są zadowoleni??? Do końca tygodnia dostane decyzje i nie wiem co robić...

Gość gość
tylko w getinie dostałaś pozytywną odpowiedź? Jak nie masz innych opcji to bierz tyle, że nie baw się w PLANY oszczędnościowe dorzucane w kredycie

Gość gość
Dzięki za odpowiedź. No niby tylko w tym banku. Kredyt załatwiam przez doradcę, a z internetu wiem, że jak w tym nie dostanę to już w żadnym raczej nie mam szans... a kompletnie się na tym nie znam. Sprawdzę o co chodzi z tymi Planami.

Gość Rubikovský bloček
Właśnie minęło 8 lat, odkąd mam u nich kredyt. Nie ma żadnych problemów, gdy się regularnie i w terminie spłaca raty. Teraz mam opcje spłaty w CHF, a kiedy nie chce mi się jechać do centrum lub nie ma tyle ile trzeba w pobliskim kantorze to robię przelew w PLN. Nie podoba mi się tylko to, że jak Szwajcarzy obniżają stopy %owe, to nie ma to wpływu na moje raty, a jak podwyższają, to od razu zmiana, no ale co począć. Przynajmniej mam gdzie mieszkać.

Gość gość
Serdecznie dziękuję. Jesteś chyba pierwszą osobą, która nie wypowiada się w sposób negatywny na temat kredytu, zwłaszcza w tym banku... Ale jak wiadomo ludzie nie czytają umów, a później winą obciążają banki. Jeśli jest ktoś jeszcze kto nie narzeka proszę o wypowiedź...

Gość Rubikovský bloček
Wtedy miałam opcje w 5 bankach, czytałam dokładnie wszystkie propozycje umów i jak najbardziej świadomie wybrałam ówczesny kredytDom, dziś Getin. Doradców miałam 3, aby wiedzieć czy któryś nie ściemnia. Trzeba wszystko czytać dokładnie i nie dać sobie wcisnąć głupot typu dodatkowe ubezpieczenia, bo to dodatkowe koszty, niepotrzebne. Znajomi się nabrali i dodatkowo nadpłacili po kilka tys. na marne, a nie na sam kredyt.

Gość gość
Okres kredytowania 360 m-cy Oprocentowanie ok 4,3% rata ok 600zł ubez kredytu do wpisu hipoteki 2% ubez na życie 1,95 kredytowane ubez nieruchomości 1,3% na 5 lat kredytowane Nie znam się kompletnie na tym ale taką ofertę zaproponował mi bank. Jeśli ktoś jest w stanie cokolwiek stwierdzic na ten temat to bardzo proszę

Gość gość
O jaką kwotę się ubiegasz?

Gość gość
Licz się z tym ze rata nie jest sztywna. Teraz były obnizki stóp procentowych, jak pójdą do góry to rata może wzrosnąć o około 100-150zł pisze z doświadczenia.

Gość gość
Dowiedz się czy na początku nie będziesz musiała wpłacać jakiejś opłaty z góry. Ja mam w innym banku co prawda ale o tej opłacie dowiedziałam się w ostatniej chwili, a było to kilka tys.

Gość gość
Dzięki. liczę się gdzieś w głębi duszy że może to byc róznica w takiej wysokości jak napisałeś/aś jednak martwię się czy po kilku latach nie zaczną doliczać mi dziwnych sum z kosmosu i nie wiadomo za co. I boję się że moge czegoś nie doczytać, nie zrozumiec i przez własną niewiedzę wkopię się w jakieś dodatkowe ubezpieczenia... dlatego założyłam ten wątek może ktoś się podzieli na co zwracać szczególną uwagę przy podpisaniu umowy i czy te warunki które podałam nie są mocno przesadzone i warto...

Gość gość
Podam do porównania swoj kredyt, wzięty w 2009 roku. Kwota 105000, okres kredytowania 300 miesięcy, rata od 590zł do 740zł kredyt w pln rata NIBY stała.

Gość gość
czyli przy najniższej racie masz do spłaty 177tys? a w jakim banku i jakie masz dodatkowe ubezpieczenia?

Gość gość
Kredyt bank ubezpieczenie na życie na pewno jest, a co więcej to nie pamiętam, musiałbym zetknąć w umowę a nie mam możliwości.

Gość gość
w takim razie jesli dobrze rozumuje to moje warunki nie sa takie straszne o ile nie dolicza mi czegos niespodziewanego powinno byc calkiem dobrze

Gość gość
W sumie podobne, kwota podobna i rata identyczna, tyle że ja mam okres kredytowania krótszy o 5 lat. A i te ich początkowe prognozy rat mogą się różnic od faktycznych. Mam 2 hipoteki i w jednym i drugim przypadku tak było.

Gość gość
Początkowe raty moga się różnić,a le tylko tak jak napisałeś między 590 a 740 tak? czy coś zle rozumiem? Dzieki za cierpliwość nie mysl ze jestm nierozgarnieta ale naprawde zalezy mi na jakiejkolwiek podpowiedzi. Nie chce pozniej zalowac cale zycie i wstawic zeby w tynk byle tylko rate zaplacic:) zwlaszcza ze dziecko w drodze:P

Gość gość
przez doradce open finance? getin tez nalezy do tego samego wlasciciela ale fsktycznie nie maja takich wymagan jak inni

Gość gość
W multiagencji. Niby czytałam opinie na temat tego doradcy i nie ma na niego złego słowa ale wiecie, to tlyko internet... Wspominał tez coś o Invest banku ale tam chyba byly mniej korzystne warunki.

Gość gość
Mam hipoteczny w Getinie. Nie jest źle tylko nie zgadzaj się na plany oszczędzania typu dziesięciokrotka z open life właśnie. Mnie kilka razy wyc****li właśnie. Miałam mieć kredyt na 30 lat, mam na 25. Zmienili mi, zauważyłam to ale nie mogłam nic zrobić bo to był już ostatni dzień aby podpisać umowę bo by się deweloper wycofał. Ta głupia dziesięciokrotka tez mnie wkurza. Trzeba pamiętać aby korzystać z ich rachunku ROR. No i często gubią dokumenty. Dostali od nas pismo ze akt notarialny będzie za 4 miesiące (wina dewelopera), to co miesiąc wysyłali nam powiadomienie które kosztowało 100 zł żeby donieść akt (wysyłali je do home brokera a nie do nas), złożyliśmy reklamacje ale oczywiście mają nas w d***e.

Gość gość
Jeśli zmienili Ci czas kredytu to automatycznie wzrosła Ci rata niestety, tak? Z tym ROR-em myślę, że nie powinno być problemu, bo mam w planach zlikwidować obecne konto i mieć tylko u nich, nie wiem czy to dobry pomysł, ale wydaje mi się, że będzie wygodniej. Ja biorę kredyt na remont domu i dostarczyłam już akt notarialny dla mojego doradcy więc mam nadzieję, że z tym tez nie będę miała problemu. Jesteś już kolejną osobą która doradza, żeby nie zgadzać się na te plany więc rozumiem, że mam wybór i nie koniecznie muszę się na to zgadzać i że jest to jedna z ważniejszych rzeczy na które muszę uważać przy podpisaniu umowy. Mam też pytanie w związku z transzami jakie wypłaca bank na ten remont: czy nie było problemów z przesunięciem transzy. Pytam bo zbliża się zima i nie ze wszystkim mogę zdążyć na czas, a jak wiadomo są rzeczy których nie robi się w zimę np. wstawianie okien czy wylewnie podłóg...

Gość gość
O matko jak na remont to masakra. My też braliśmy na remont. Wzięliśmy o połowę mniej 60tys to wyplacali nam to w dwóch transzach. Wkurzylam się bo najpierw dostaliśmy 30 i potem trzeba było przedstawić zdjęcia (ewentualnie faktury) ze juz połowę remontu zrobiliśmy. Potem na kolejną transze czekaliśmy 2 tygodnie. I ciągle cos im nie pasowało. Przy remoncie to nie powinni Ci wciskać tego oszczędzania. U nas wyglądało to tak ze jak donosilismy jakiś papier to nasz doradca finansowy z home brokera zaczął mówić że właśnie wprowadzili niesamowite oszczędzanie super ekstra i dałam się na to nabrać. Podpisując to obniża Ci rate o pół punkta procentowego czy jakoś tak. A przy 30 latach mielibyśmy niższa rate, pewnie o jakieś 300 zł i niestety da się to odczuć. Miała być rata do 1000 a jest 1400 prawie.

Gość gość
My kasę na remont dostawalismy na własne konto juz. Jak mieliśmy to mogliśmy wydawać ją kiedy chcieliśmy.

Gość gość
To już mam trochę więcej jasności. Bardzo dziekuję, że znalazł się ktoś dla kogo moje pytania nie są głupie i śmieszne. Z Waszych podpowiedzi wynika, że Getin Bank nie jest taki najgorszy tylko trzeba uważnie czytać umowę. Nie zgadzać się na żadne plany oszczędzania. Założyć u nich konto. Przy kredycie na remont robić zdjęcia i zbierać faktury. Jeśli ktoś ma jakieś dodatkowe uwagi będę bardzo wdzięczna za każdą nawet jeśli wydaje mu się, że to jest standard i powinnam o tym wiedzieć... Z tego co ustaliłam z doradcą ja tez pieniążki dostanę na konto (które otworzę w ich banku) ale tylko I transzę i będę mogła je wykorzystać według rozpiski, którą też dostanę od banku zrobiona wg mojego kosztorysu. Jednak podobno nie mam żadnego wpływu, na to co bank wpisze w pierwsza transze do wydania. i tego obawiam się najbardziej, że wpiszą mi w transzy rzeczy, których nie powinno sie robić w zimę:( i dopiero jak spełnie warunki pierwszej transzy dostanę od nich drugą jeśli nie stwierdzą żądnych nieprawidłowości...

ja tez jestem zainteresowana opiniami o kredycie w getin banku. bardzo proszę o wypowiedzi ponieważ mamy już decyzje z trzech banków i musimy się zdecydować.

Gość gość
Nie oni aż tak w to nie wnikają. My też mieliśmy rozpiske na te 60 tysięcy i było np. 10 tys kuchnia 15 tys sprzęty 5 tys podłoga 10 tys łazienka etc. I oni nam kasę wysłali i jak się staraliśmy o kolejną transze to po prostu zdjęciami podparlismy to co zrobiliśmy za niby re 30 tysięcy. Ze np. Kupiliśmy juz podłogę która kosztowała 8, wszystkie materiały do łazienki i ze razem 10 tys. Ze np. zapłaciliśmy juz za robocizne. Pokazaliśmy im zdjęciami ze zrobiliśmy roboty za 30 tysięcy ale tej którą samą wybraliśmy. Oni nam nic nie decydowali co gdzie i kiedy mamy wydawać. Chodziło tylko o to aby kasa orientacyjnie się zgadzala.

Gość gość
I z tego co pamiętam to na tym druku o transze to sami wpisywalismy to co będziemy z danej transzy robić, oni to tylko akceptowali.

Gość gość
No właśnie ja sama wypełniałam sam kosztorys. Nie dostałam druku transz. Chyba że przy podpisaniu umowy dostanę jeszcze do wypełnienia i wtedy nie będę się martwić...