Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

HALLOWEN CZY JAKO CHRZESCIJANIE OBCHODZICIE

Polecane posty

no najlepiej powiedzieć żebyśmy obchodzili "polskie" święta.. A jedyne nasze święta to powojenne, smutne i nudne. Halloween, walentynki... To jest zupełnie co innego. :) Co to za różnica czy Halloween skoro chrześcijanie i kościół nawet gdy jest Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy to protestuje? ^^ Im wszystko nie pasuje co ich nie dotyczy.. hehe Pamiętam jak była Orkiestra to chrześcijanki typowo moherowe nie mające własnego rozumu/żyjące tylko i wyłącznie wpojonym porąbanym zasadom kościoła, a nie chrześcijaństwa i pisma św. rozdawały listy i naklejały plakaty, że ta zbiórka jest satanistyczna.. Halloween też jest satanistyczne... Wszystko w czym nie bierze udziału polski kościół jest satanistyczne.. ^^ Żałosne. Halloween jest po to by się upiornie przebrać i pobawić. Walentynki po to aby niektórym łatwiej było wyznać sobie miłość, a WOŚP po to by pomóc potrzebującym. :)

Gość gość
przyszła mamcia, ale po co się upiornie przebierać? Ten świat jest już wystarczająco upiorny. Nie lepiej robić takie święta, które poza rozrywką zawierają w sobie gram pożytku? Np. Święto Czystego Chodnika. Można się przebrać na kolorowo, śpiewać, wygłupiać a jednocześnie podnosić z ziemi śmieci i od razu robi się cieplej na sercu :)

Gość gość
boze narodzenie obchodzimy w dzien narodzin boga slonca, te 2 swieta zostaly z soba scalone datami poniewaz chciano zakryc jedno swieto drugim, pozbawic blasku swieto poganskie a zastapic je chrzescijanskim I tak tez zrobiono I dlatego Boze Narodzenie obchodzimy nie jesienia kiedy sie faktycznie narodzil Jezus, ale wlasnie 24grudnia, ale to akurat nie ma znaczenia dla mnie osobiscie kiedy, znaczenie ma to, co swietuje

Gość gość
I prosze wiecej nie zakladac z gory ze nie wiem do jakiej naleze wiary, bo wiem

Gość gość
no jak to nie ma znaczenia? swoje urodziny też obchodzisz kiedy popadnie?

Gość gość
pamietaj by w tym roku nie miec choinki w domu, bo to tez poganski zwyczaj

Gość gość
nie swietuje swojich urodzin, I ma sie to nijak do tego tematu :/

Gość gość
i nie mow, ze dzieci prezenty dostaja od sw Mikolaja, bo przeciez nie ma ani slowa o tym w biblii

Gość gość
idąc tym tokiem, żadne święto nie ma znaczenia, bo liczy się intencja nie data. i poniekąd się z tym zgadzam. kochaj cały rok, a nie tylko w walentynki. A Jezusa noś w sercu całe życie, a nie w wybrane dni roku.

Gość gość
Kurde,ale upierdliwi niektórzy z was są. Każde PL święto jest pogańskie, ma pogańskie korzenie i co ma Halloween do cherześcijaństwa czy boga? fanytyzm tu wyłazi,szczególnie tych "chrześcijan"., żal mi dzieci które muszą się wychowywać w takich rodzinach,

Gość gość
No, przyłączam się do tego żalu za dzieci.. sama do tej pory nie mogę przeboleć, że mnie rodzice ochrzcili i tylko fałszywie zawyżyłam statystyki katolickie :(

Gość gość
szczęście oglądania Boga zostało obiecane ludziom czystego serca. Oczy bowiem przyzwyczajone do ciemności nie mogą patrzeć na blask prawdziwego światła. To, co dla dusz jasnych będzie szczęściem, dla zbrukanych stanowić będzie karę.

Gość gość
Choinka jest najmłodszą ozdobą Świąt Bożego Narodzenia w polskich domach. Przywędrowała do nas z Niemiec pod koniec XVIII wieku, choć we wsiach środkowej, wschodniej i południowej Polski pojawiła się dopiero w okresie międzywojennym. Ubierano ją zawsze w Wigilię, wieszając na gałązkach ozdoby z opłatka, orzechy, pierniki, jabłka oraz świeczki. Z czasem pojawiły się na niej własnoręcznie wykonane ozdoby z papieru, słomy, wydmuszek jaj oraz z piór. W interpretacji Kościoła choinka ma być symbolem „biblijnego drzewa wiadomości dobra i zła”. Zawieszone na niej łańcuchy mają przedstawiać węża – kusiciela, jabłka – legendarne owoce grzechu, a gwiazda, umieszczona na wierzchołku choinki – gwiazdę betlejemską. Jednak w różnych okresach, zależnie od sytuacji w kraju, różnie tłumaczono choinkowe symbole – w latach zaborów i okupacji łańcuchy symbolizowały okowy niewoli, a gwiazda – wschodzące słońce wolności.

Gość gość
Chrześcijaństwo, a zwłaszcza katolicyzm to bardzo smutna religia. I jedyne czym szamani w kieckach mogą przekonywać do wyznawania jej to strach przed piekłem. I szukają tego piekła wszędzie. Nawet u Kowalskiego w piwnicy (choć jak wiadomo, Kowalski piwnicy nie ma).

W XXI wieku kościół to już nie jest wiara w Boga... Zaczynają planować jakąś chorą zagładę Polski... To złe, tamto nie dobre, a płacenie za chrzest, komunie i bierzmowanie jest bardzo dobre <3 Pierdzielą głupoty o biednych i głodujących dzieciach, a w życiu codziennym ich to g***o obchodzi. Przykład? Ostatnio w pewnym mieście spłonęła wieżyczka kościoła. Jej odbudowę wycenili na 4mln złotych, ponieważ był to zabytkowy kościół z lat jakichś tam. I co? Oczywiście wieżyczka już prawie calutka stoi, mimo iż minął miesiąc... Po co dać 4mln dla głodnych dzieci? Przecież wieżyczki nie ma :( ojoooj. Osobiście w Boga wierzę. W kościół? Hah.. ani mi się śni. Sami sobie zaprzeczają. I z tego co widzę te pokazówki chrześcijańskie najwięcej wypowiadają się o biblii i pismach św. Z tym, że nawet nie potraficie tego odróżnić. No to bardzo pięknie z waszej strony. To, że chodzicie do kościoła i słuchacie we wszystkim chorych księży na 100% Boga nie zadowala. Ps. Bóg jest wszędzie / Bóg wam wszystko wybaczy :) -> to po co te budynki co 1kilometr? :D

Gość gość
niektorzy z was nie wiedza jakiego argumentu sie uczepic zeby mi wmowic ze np choinka to poganski zwyczaj... bzdura

Gość gość
choinka to element pseudo-świątecznego biznesu. w kraju, w którym mieszkam obecnie już każdy sklep jest udekorowany ozdobami bożonarodzeniowymi. a przed wejściem stoją manekiny mikołajów. nic tylko napędzanie klientów, "pamiętaj niedługo święta, weź kredyt, kup żarcia ile tylko pomieści lodówka, drugie tyle picia, i nie zapomnij o choince i rzecz jasna prezentach. Daj zarobić". :D

Gość gość
przyszla mama ja tez to widze ale co zrobisz skoro zaraza sie szerzy absolutnie wszedzie, dzisiaj w ameryce ogloszono ze pedofilia to nie zboczenie, ale seksualna orientacja ...welcome NWO

Gość gość
taaa, zaczeło sie od homoseksualizmu a skończy na nekrofilii...

Gość gość
a ja uwielbiam swieta bozego narodzenia ale nie o tym ten temat

Gość gość
troche to przerazajace bo dzieci beda cierpiec a pedofile beda bezkarnie mogli robic co chca gdzie chca I beda mogli krzywdzic dzieci ile im sie podoba

Gość gość
Co do uznania pedofilii za orientację to pewnie działanie lobby księży katolickich...

A może te wszystkie chrześcijańskie mateczki wypowiedzą się o tym księdzu co zg****ił kogoś tam :) Co najważniejsi biskupii polscy powiedzieli? To dzieci i ich rodziców wina... haha! Bo kuszą... No tak dziecko przytuli się do księdza z dobrego gestu i jego wiary a ten je wykorzysta i to dziecka wina, bo przytuliło... Ajajaj.. Kościół/Księża, a Bóg to dwie różne bajki. I Jezus nie mówił nic o Halloween, bo to święto jeszcze nie istniało :D Po co jest bierzmowanie? W piśmie świętym i biblii bierzmowania nie było przecież.. :) Jezus go też nie miał. Ale wiecie.. żeby mieć bierzmowanko to trzeba dać księdzu pewną ilość papierków :D Więc to obowiązkowe jest.. inaczej ślubu nie dostaniecie i jesteście szatanami ^^

Gość gość
Ja nigdy nie przepadałam za świętami, nawet kiedy byłam jeszcze członkinią wspólnoty katolickiej. Kojarzą mi się tylko z przepitymi mordami na pasterce, zionącymi spirytusem podczas ryczenia kolęd. I z wódką na stole wigilijnym.. Uczestnicy kolacji nie czekali na wspólny posiłek, ani na prezenty pod choinką, ale kiedy wypada odpalić flaszkę... I większość świąt i świętujących obecnie nie obywa się bez alkoholu...jakby bez tego radość czy zabawa były niemożliwe. To dla mnie jedna z najsmutniejszych rzeczy :(

Gość gość
Ale to że uznali pedofilię za orientację nie oznacza, że przestanie być przestępstwem. Myślcie, ludzie.

Gość gość
mamcia w nosie mam ta cala biurokracje, jesli tak ma to wygladac to ja sie wole z dala trzymac od takiego przekupstwa, moj nie cierpi kosciola bo sie czarne pod biale podszywa, przy tym poslugujac sie Ewangelia... bezczeszczenie I swietokradztwo-tak to sie nazywa darmo dostajecie-darmo dawajcie DARMO

Gość gość
To pierwszy krok do legalizacji, Ty zacznij myśleć. Tak samo było z homoseksualizmem, a teraz ci ludzie domagają się prawa do wychowywania dzieci.

no i ktoś tutaj się pomylił .. nie mogą karać człowieka za orientacje seksualne :) inaczej w więzieniach nie byłoby nikogo innego tylko sami palacze marihuany, wciągacze fety i koki, geje i lesbijki.. Miejsc dla prawdziwych przestępców by nie było hehe

Gość gość
Z homo było odwrotnie- najpierw w większości cywilizowanych krajów przestało być przestępstwem, dopiero później przestano to uważać za chorobę. Nie ma co słuchać oczadziałych konserw. Nikt nie ma zamiaru legalizować pedofilii.