Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

HALLOWEN CZY JAKO CHRZESCIJANIE OBCHODZICIE

Polecane posty

Gość gość
zacznijmy od tego, że to w ogóle nie jest orientacja, a preferencja. chora preferencja, którą trzeba prostować przy użyciu wszelkich możliwych środków.

Gość gość
zle sie dzieje ludzie, bardzo zle sie dzieje... juz ci zwyrodnialcy mysla o tym jak bezkarnie uzywac sobie ... w glowie sie nie miesci jacy ci amerykanie durni kiedys ktos mi powiedzial ze diabel tam ma swoje krolestow I faktycznie najgorsze stamtad sie bierze

Gość gość
ale z was zakłamane c***y. A śmingus dyngus i puszczanie wianków tolerujecie? Toż to też pogańskie obyczaje, jak połowa naszego katolickiego folkloru. Woda święcona wam chlupie w głowach, co nie znaczy, że jesteście święte - najwyżej rydzykowate świętoszki

Gość gość
kościół musiał wyłożyć tęgą kasę na uznanie tego zboczenia orientacją. czego się nie robi żeby ratować plugawą twarz :O

Gość gość
Owszem, to chore. I też nie widzi mi się uznanie za orientację. To stawia pedofilów na równi z normalnymi ludźmi. Ale porównywanie do homoseksualizmu jest niesmaczne. Dorośli ludzie mogą z własnej woli robić ze sobą nawzajem co chcą. TO nie przestępstwo. A pedofilia jest przestępstwem i przestępstwem pozostanie, nie ma strachu.

Gość gość
jest starch, kazdy pedofil ktory o tym wie teraz sie cieszy bo mysli ze jest normalny

Gość gość
powinno sie to nazywac przestepcza orientacja seksualna

Gość gość
ok, może wróćmy do sedna tematu....... niektóre poglądy lepiej zachować dla siebie.

Gość gość
A prawo dalej mówi, że jest przestępcą. I to się nie zmieni.

Gość gość
Wracając do tematu albowiem zboczył nieco w kierunku wody na młyn jarmarcznego antyklerykalizmu...napiszę tak: Halloween w obecnym kształcie ma niewiele wspólnego z pierwotnym chociażby staroceltyckim Sinhaim choć uważa się go za jego pierwowzór dla późniejszego all hallows eve etc etc. To pewien zwyczaj czy też tradycja którą być może zbyt szumnie określa się jako pogańską czy też satanistyczną.....nic jednak nie stoi na przeszkodzi ażeby takowy event przekształcić w patologie nie śmiałbym się z tego na miejscu wielu zbyt pochopnie. Przede wszystkim złym zjawiskiem jest wartościowanie tej tradycji jako pewnego novum w naszym kręgu kulturowym.Wartościowanie go w taki sposób by utożsamiać je z zayebistą zabawą w odróżnieniu od rzekomo smętnego kościelnego "chodzenia na groby"jak to niektórzy pogardliwie wyrażają się o Świecie Wszystkich Świętych. To jest w tym wszystkim zasmucające.Nową,niezbyt lotną jakością próbuje się zwalczyć pewne tradycje...tylko po co? Natomiast to,że osnowa czy estetyka tego "eventu"może zostać wykorzystania do przenoszenia bardzo niebezpiecznych treści czy kształtowania groźnych upodobań wśród młodych ludzi to już inna i znacznie bardziej skomplikowana sprawa na której temat mamy mnóstwo stanowisk od tych teologicznych i religioznawczych to scricte psychosocjologiczne. Przyjmując nowe szanujmy stare i dajmy się wodzić za doopę wszystkiemu co wiąże się z biznesem.

Gość gość
świetna wypowiedź. merytoryczna w zawartości i elokwentna w formie.

Gość gość
Tfu!! Nie dajmy się wodzić za doope...miało być!!:D:classic_cool:

Gość gość
ja tylko ponowię apel, by w zabawach był obecny element dydaktyczny, czy też odrobina praktycyzmu. halloween pod tym względem jest denne.

Gość gość
no tak, dajesz do zrozumienia poniekad ze to glupie, by cos czemu nie powinnismy dawac zadnej glebszej wartosci zaczac kultywowac, poniewaz mlodziez moze zaczac... I nic dobrego z tego nie wyniknie, czy nie ?

Gość gość
fkatycznie... glupia pusta denna tradycja poganski obrzadek bez gornolotnych zalozen wychowawczo-etycznych

Gość gość
Tylko czy tradycja sama w sobie jest jakąś wartością? Przecież tradycje zmieniają się z czasem, powstają nowe, przenikają się razem z kulturami. A to, że jakąś cenimy bardziej wynika tylko z przypadkowego miejsca narodzin. Halloween bardziej pasuje do współczesnego skomercjalizowanego świata. W końcu, jak śpiewał klasyk "We're all living in Amerika".Nie wyprze wszystkich świętych, raczej się połączą czy to się nam podoba czy nie. Szczerze mówiąc ani mnie to ziębi, ani grzeje.

Gość gość
przebrac dziecko za dynie I isc po ludziach cukierki zbierac.... masakra :O

halloween było, jest i będzie. A wasze dzieci będą troszkę starsze to zaczną brać w tym udział :) najpierw w szkole, a następnie na dyskotekach ^^ Aby tylko żalu nie miały do was po latach za zwalenie dzieciom dzieciństwa zabraniając wszystkiego bo kościół wam karze. Miejcie własny rozum, a nie słuchacie typów, którzy mają więcej grzechów niż nie jeden z was. Piekło będzie usłane księżmi.. Dlaczego? Bo mają dużo więcej grzechów od was. Piją, palą i r***ają. Tylko wam się w to wierzyć nie chce i próbujecie ich za każdym razem usprawiedliwiać. Brawo. Ja mam żal do swoich rodziców, że jak byłam młodsza to zmuszali mnie do chodzenia do kościoła i nudzenia się na mszach. Bo dzieci i tak tego nie słuchają i nie rozumieją.. Więc brawo za inteligencję i żeby wam się nie odwdzięczyły za wasze chore jazdy. PS. Każdy ma prawo do wyboru własnej wiary i nie jest to uzależnione od wieku.

Gość gość
Kupiłam sobie przez allegro za śmieszną kwotę kijek do zbierania śmieci. I jak mam czas to oblatuję z nim trawniki, skwerki. Ludzie pukają się w czoło, uśmiechają, zadają pytania "a co to za okazja". A ja na to, że żadna okazja, ale ucieszę się jeśli powstanie kilka choćby takich świąt w roku, kiedy ludzie zatroszczą się solidarnie o planetę, na której mieszkają. Czy lepsza głupawa amerykańska zabawa, z której nie ma nic ? Może Boga ucieszy najbardziej, gdy zobaczy że troszczymy się o miejsce, które uczynił naszym domem? A my tylko celebrujemy konsumpcjonistyczne tradycje, generujące jeszcze więcej śmieci........

Gość gość
jasne mamcia powodzenia w ksztaltowaniu wlasnego dziecka... ja mam 7letnia corke ktora doskonale rozumie dlaczego nie obchodzimy Halloween, sama dzisiaj naklejala na szybe karteczke z napisem'' Halloween nie dziekuje baw sie dobrze '' dzieki Bogu mam u niej autorytet I nie musialam dlugo tlumaczyc dlaczego my nie obchodzimy Halloween powiedziala jeszcze ze poniewaz mieszkamy daleko od najblizszych, zapali swieczke przy zdjeciu swojej zmarlej babci mysle tez ze pojdziemy na cmentarz zapalic swieczki kilku zmarlym aniolkom

Gość gość
Moje dzieci to halloween po prostu nie cierpia...Nawet cukierkow dawac nie chca,a moga :D

Gość gość
01.11.13 [zgłoś do usunięcia] gość Kupiłam sobie przez allegro za śmieszną kwotę kijek do zbierania śmieci. I jak mam czas to oblatuję z nim trawniki, skwerki. BRAWO !!! DOLACZAM SIE DO SPRZATANIA :)

Gość gość
I jeszcze mała korekta do postu wyżej. Chodziło o staroceltyckie święto końca lata o nazwie Samhain.Bo był lapsus w pisowni.

Gość gość
gosciu a ty co studiujesz ze takimi haslami zapodajesz?

Gość gość
Nie,bo to nie nasz zwyczaj.a my nie małpy...

tak.. właśnie.. ma dopiero 7 lat więc nie ma własnego rozumu. Miałam tyle lat to sama wiem. Takie dziecko bd się Cb słuchało i Tb wierzyło bo jeszcze nie zna świata i uwierzy w większość rzeczy które powiesz.. Nawet, że przyniósł ją bocian. Ale poczekaj aż pójdzie do klas starszych :) Nie mówiąc już o gimnazjum... A co do sprzątania świata to bardzo ogarnięte z was mamusie i osóbki skoro nie wiecie, że takie święto już istnieje :D naprawdę brawo.... Dobrze, że moi rodzice w miare szybko uświadomili sobie, że mam prawo do prawdziwych informacji i własnych wyborów. WŁASNYCH , a nie tych WPOJONYCH!!!!!!!!!!!!

Gość gość
Ja raz jeszcze powtórzę, że smutny jest fakt nierozerwalnego związku pomiędzy byle świętem a spożywaniem napojów wyskokowych. Oczywiście, nie "piję" do dzieci :) Ale już do młodzieży i dorosłych jak najbardziej. Każda zabawa, impreza, uroczystość, utożsamiana jest z okazją do wypicia.

Gość gość
moja corka jak bedzie starsza to bedzie sama o sobie decydowac, ale skoro tobie to nie bedzie przeszkadzac ze dziecko nazre sie slodyczy bo tak chce... no to gratuluje takiego podejscia 7latka jest na to za mala zeby sama decydowala, takie dziecko trzeba kierunkowac... ale co ja sie bede klocic a potem nie wiadomo skad sie biora nastolatki z brzuchami itp... nie podoba mi sie za grosz co piszesz wez to sobie przemysl porzadnie a z tym swietem sprzatania to ciekawe dlaczego nie jest tak popularne jak Halloween...... durnowate ........

Gość gość
mamusia, znam dobrze święto sprzątania świata. ale powiedz mi, ile jest takich pożytecznych świąt a ile zwykłych okazji do imprezowania? chyba coś nie tak z proporcjami.

Gość gość
ide stad... temat zaczyna byc nieprzyjemna wymiana zdan na temat jak wychowac dziecko.... juz ja wiem jak.... nikt mi nie musi o tym mowic