Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy są na tym forum jacyś ateiści

Polecane posty

Gość agnostyk777
Dave aborcja, eutanazja, in vitro, zakazy handlu w niedziele, religia na maturze,w szkole i wliczana do sredniej, nauczana przez oplacanych przez panstwo nauczycieli, przy kompletnym braku alternatywy dla dzieci ludzi takich jak ja, bo etyka wbrew temu co sie mowi w szkolach nie istnieje. Wyszarpywania kasy od panstwa, jakie sie teraz odbywa przy okazji dyskusji o funduszu koscielnym, odpisach od podatku itd, to nawet zal komentowac.

agnostyk777 kościół nie ma władzy ustawodawczej w Polsce. Moorland- no to idź się wypisz :) Idź do parafii z gołymi cyckami z napisam "my body-my rules", a na pożegnanie zostaw księdzu Gazetę Wyborczą, tygodnik "Nie" i płytę Sinnead 'o Connor :P Na pewno kamień z serca spadnie.

agnostyk777 finansowanie instytucji publicznych to inny temat. ja np. nie życzę sobie leczenia narkomanów i alkoholików za moje pieniądze, nie życzę sobie funduszy alimentacyjnych, pakietów klimatycznych, ani organizacji typu "Nigdy Więcej". no ale te rzeczy są i też ciągną niemałe pieniądze i nie każdemu się to podoba.

Dave - a w następnej kolejności pójdę prosto do tej pizzeri i wsadzę im te ulotki do gardeł :P Nie no, bez przesady. W końcu pójdę się wypisać, ale nie jest to tak ważne żebym spać przez to nie mogła. Po prostu mnie to irytuje jak sobie o tym przypomnę :D

Gość gość
Hmmm kosciol jak uwaza cos za moralnie zle (aborcja, eutanazja) to dazy do zakazania tego. Normalna rzecz. Na tej samej zasadzie dzialaja inne organizacje. Nie widze nic zlego w tym, ze kosciol walczy o to zeby tego nie bylo.

Gość gość
a ja sobie biorę z każdej religii co mi sie podoba najbardziej a nie biorę tego czego nie uznaję we własnym sumieniu i co mnie nie rozwija a blokuje,tam gdzie człowiek tam są błędy więc potrzebna selekcja każdy ma swój rozum i powinien go używać

Gość gość
np nie praktykuję spowiedzi bo mogę sama pogadać z Bogiem szybciej i bez posrednikow

Moorland to nie czytaj ulotek. ja mam 160 mieszkań w wieżowcu w którym mieszkam więc raj dla ulotkarzy, ja to jak otwieram skrzynkę to wszystko kolorowe od razu wywalam, nawet nie rzucając okiem. z wypisaniem się z kościoła podejrzewam, że jest tak jak z kasowaniem konta na fejsbuku. czyli powiedzą, że skasowali, ale i tak wszystkie ślady zostaną. wypisanie się z kościoła absolutnie mu w niczym nie zaszkodzi.

Gość gość
Te wypisanie to chyba dla tych co chca to zamanifestowac. :)

Gość agnostyk777
Dave Ale organizacje nie sa tak roszczeniowe jak KK, przeciez targowanie sie o procent odpisu podatku to juz jakies kompletne skrzywienie nauki jakie glosza. Poza tym chodzi o hipokryzje jaka sie kieruja. Wedlug nauki ktora mi wpoili w dziecinstwie, Pan Bog dal wolna wole jednoczesnie mowiac, ze nie wolno zjadac jablka, Adam i Ewa nie posluchali i wylecieli z raju, ale to byl ich wybor. Bog nie ogrodzil drzwa drutem kolczastym, nie postawil obok policjanta, itd. powiedzial,ze to zle, a Ewa z Adamem wybrali inaczej. Dlaczego nie moze tak byc z in vitro czy aborcja? Usuniesz ciaze, nei pojdziesz do nieba, spotka Cie kara po smierci. Dlaczego poprzez prawo kosciol chce karac jeszcze za zycia, co gorsza narzucajac swoj punkt widzenia innym? Muzulmanie nie jedza wieprzowiny, co bys powiedzial, gdyby domagali sie sprzedazy i spozywania wieprzowiny w Polsce? Wysmialbys ich, ale analogicznej propozycji z In Vitro nikt nie wysmiewa.

ewidentnie, to teraz dość "trendy" w pewnych kręgach. ja jak mam coś głęboko w d***e to tam po prostu nie chodzę, a nie że idę tam żeby się ostentacyjnie "wypisać".

Gość gość
Ale organizacje nie sa tak roszczeniowe jak KK, przeciez targowanie sie o procent odpisu podatku to juz jakies kompletne skrzywienie nauki jakie glosza. Nie rozumiemem. Nie wiem o co chodzi. Dlaczego nie moze tak byc z in vitro czy aborcja? Usuniesz ciaze, nei pojdziesz do nieba, spotka Cie kara po smierci. Dlaczego poprzez prawo kosciol chce karac jeszcze za zycia, co gorsza narzucajac swoj punkt widzenia innym? Wedlug kosciola tu chodzi o zycie. O zycie malych dzieci. Kosciol zawsze bedzie stal po stronie zycia. I zawsze bedzie bronil tego zycia. Wolna wola wolna wola. Zechcesz to zabijesz sasiada - masz wolna wole. Jednak juz w szkole ucza Cie, ze zabijanie jest zle. Kosciol musi bronic zycia.

organizacje nie są roszeniowe? proszę cię. np taka "nigdy więcej": http://bialyrasizm.pl/stowarzyszenie-nigdy-wiecej/ przecież to jest wysysarka publicznych pieniędzy, a w zamian nie robią nic pożytecznego. kościół przynajmniej robi jakieś tam wigilie dla bezdomnych czy inne akcje. takie jest zadanie kościoła żeby bronić pewnych wartości, nie wiem co tu niezrozumiałego. mają nagle promować aborcje, zabójstwa i narkotyki? co do muzułmanów to widzę jak się panoszą w Europie i wcale mi nie jest do śmiechu, w Polsce dalej robią ubój rytualny mimo że to nielegalne.

Gość agnostyk777
Wytlumacz mi co wspolnego ma zabijanie dzieci z In Vitro? Tylko prosze, nie o 3 dniowych zarodkach, tylko dzieciach, bo jeszcze troche to kosciol zacznie uwazac plemniki za niepoczete dziecko i wsadzac do paki za masturbacje. Chyba troche zboczylismy z tematu i wystraszylismy autora/autorke ;-)

Dave - ja nie zamierzam nikomu szkodzić :) Jak mówiłam to moje pet-peeve, coś co w sumie nie jest istotne, ale trochę mnie drażni. Skoro mogę to się wypiszę. To nie jest przecież nic wielkiego z punktu widzenia kościoła.

Gość gość
agnostyk777 Wytlumacz mi co wspolnego ma zabijanie dzieci z In Vitro? Tylko prosze, nie o 3 dniowych zarodkach, tylko dzieciach, bo jeszcze troche to kosciol zacznie uwazac plemniki za niepoczete dziecko i wsadzac do paki za masturbacje. Ale ja nie mam zamiaru Ci nic tlumaczyc. Nauka kosciola uwaza to za moralnie zle i dlatego wyraza sie jasno i stanowczo, ze jest przeciwko. ;) Nie bedziemy tutaj analizowac nauki kosciola. Ty uwazasz to za moralnie dobre i masz prawo do tego. ;)

Gość gość
Kosciol uwaza, ze zycie zaczyna sie w momencie poczecia. Tak naucza. Proste. Mozna sie zgadzac, mozna sie nie zgadzac. :)

agnostyk777 czemu ciebie tak boli podejście kościoła do in vitro? to zakrawa o jakąś fobię. przecież in vitro jest legalne i chyba nawet refundowane. to co ty byś jeszcze chciał? wydaje mi się że nie jesteś ateistą, bo taki ma na kościół w******e (tak jak ja). ty jesteś klasycznym antyklerykałem, takim moherem tylko że odwrotnym.

Gość agnostyk777
Jasne, niech tak naucza, swoich katolikow, a nie dazy do prawnego zakazania wszystkim, nie tylko katolikom.

Gość agnostyk777
Dave, czytaj ze zrozumieniem, jestem agnostykiem, nie ateista, to nie to samo. Po drugie - tak, jestem antyklerykalem, daltego nie jestem katolikiem, bo mnie kler zrazil, o tym pisalem w pierwszym wpisie. To mam do in vitro, ze w odroznieniu od katolikow, mysle dobrze o wszystkich ludziach i odczuwam empatie, ktorej nie odczuwaja biskupi (sprawa pierwszego polskiego dziecka z in vitro, ktora wyplynela przy okazji afery z ks. Lemanskim). In vitro jeszcze jest legalne i warto o tym mowic, by tak zostalo. Aborcje zdelegalizowano, teraz pojawily sie glosy katolikow, by zabronic aborcji po g****ie, albo w sytuacji zagrozenia zycia matki. Kroczek po kroczku narzuciaja swoj punkt widzenia innym, co mi sie nie podoba.

Gość gość
agnostyk777 Jasne, niech tak naucza, swoich katolikow, a nie dazy do prawnego zakazania wszystkim, nie tylko katolikom. Kosciol uwaza to za "zlo" i nie godzi sie na zlo. To chyba naturalne. ;)

Gość agnostyk777
Ja uwazam KK za zlo, jednak nie dazem do delegalizacji tej instytucji.

wydaje mi się, że na forum Gazety.pl byś bardziej pasował kolego, nie mam sił czytać tych bzdur. w którym roku aborcję zdelegalizowano bo chyba coś mi umknęło... niektórzy chyba by chcieli, żeby w kościele przeprowadzali aborcję na życzenie i rozdawali dopalacze :)

Gość agnostyk777
*dąże

Gość agnostyk777
Hmm, wiec wedlug Ciebie w Polsce mozna dokonac leganie aborcji? Ciekawe. Bede na takim forum, na ktorym chce, w odroznieniu od Ciebie nie dziele ludzi i toleruje wszystkich, tak dlugo, jak oni toleruja mnie. Nie narzucam swojego punktu myslenia, ale nie pozwalam narzucac sobie czyjegos. Niestety KK tego nie potrafi. I jeszcze cos - nie obrazam rozmowcy, nawet jak go nie znam, bo to podstawa kulturalnej dyskusji, ktora wlasnie zakonczyles wycieczkami persolnalnymi.

Gość gość
Nie narzucam swojego punktu myslenia, ale nie pozwalam narzucac sobie czyjegos. Niestety KK tego nie potrafi. Ej! Kosciol Katolicki uwaza sie za przedstawiciela Jezusa. Dlatego tez nie bedzie godzil sie na cos co jest zle i stanie w obronie zycia - od poczecia do naturalnej smierci. To co bys chcial;)? Zeby kosciol niczym sie nie interesowal:)? przeciez to naturalne. Mozesz sie nie zgadzac, ale walka kosciola o wartosci jest rzecza naturalna.

ktoś ci siła narzuca jakieś poglądy? jakaś bojówka księży cię indoktrynuje? :D aborcja zawsze była nielegalna, in vitro on niedawna jest refundowane, jeżeli to ma być dowód na zyskiwanie wpływów KK "małymi kroczkami" to nie mamy o czym mówić nawet. za dużo Michnika, za dużo TVN i Ubrana.

Gość gość
Nie narzucam swojego punktu myslenia, ale nie pozwalam narzucac sobie czyjegos. Niestety KK tego nie potrafi. Jak Ci Kosciol to narzuca? W ktorym momencie ;)?

mnie śmieszy tylko, że im bardziej kościół się liberalizuje (a to ma miejsce na ogromną skalę) toi tym bardziej jego przeciwnicy będą zaklinać rzeczywistość. przecież tylko w ostatnich latach zalegalizowano in vitro, a papież oficjalnie zezwolił na używanie antykoncepcji. i to mówi osoba (ja) która w kościele jest tylko na ślubach i pogrzebach.

Gość agnostyk777
Oho, zaczyna sie, jak nie jestes bialy to jestes czarny, nie ma opcji bys byl szary. Nie glosujesz na PiS to glosujesz na PO, itd. gościu, kościól narzuca mi swoja wolę obierając mi możliwość decydowania o dokonaniu aborcji, zabraniając mi pracować w niedzielę, nie dając możliwości moim dzieciom rownego traktowania, dając dzieciom katolickim możliwość nauki religii i wliczania tej oceny do średniej (etyki nie ma bo szkola nie ma na nia pieniedzy).