Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hania58

Zakup mieszkania sfinansowany ze sprzedaży majatku indywid i majątku wspólnych

Polecane posty

Gość hania58

Przed ślubem otrzymałam w darowiźnie od rodziców mieszkanie własnościowe. Po ślubie zamieszkuję w nim razem z mężem. Obecnie planujemy sprzedać moje mieszkanie i kupić większe. Jednak nasze wspólne oszczędności na dołożenie do zakupu nowego mieszkania stanowić będą 1/3 wartości nowego mieszkania. Reszta będzie pochodziła ze sprzedaży mojego darowanego od rodziców mieszkania, które było tylko moją własnością. Mam teraz pytanie, czy sporządzając akt notarialny przy zakupie nowego mieszkania już na nas oboje, można zaznaczyć w akcie np., że koszt zakupu nowego mieszkania pokryta jest w takiej i takiej wysokości ze wspólnych dochodów a pozostała część pochodzi ze sprzedaży mojego odrębnego majątku, lub np.ująć w jakiej proporcji to mieszkanie będzie stanowiło moją własność a w jakiej własność wspólną.Nie chciałabym mieć problemów w przyszłości razie ewentualnych nieporozumień małżeńskich. Za dużo znam przykładów wielkich nieporozumień małżeńskich w przypadkach rozwodowych, których nie chciałabym przeżywać gdyby do tego miało dojść.

Gość gość
z tego co wiem, jezeli nie macie rozdzielnosci majatkowej, to nie da sie tak zrobic. teraz mieszkanie jest Twoje, ale jak mieszkanie sprzedasz, to kasa bedzie wasza wspolna co prawda potem przed sadem w razie rozwodu mozesz upominac sie o swoja czesc, ale nie ma pewnosci ze ja dostaniesz, byc moze sad zdecyduje, ze mieszkanie bedzie dzielone na pol.