Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ASTMa jak chronić niemowlaka Mieszkam przy fermie drobiu

Polecane posty

Gość gość

witam! pisze bo już nie wiem jak sobie poradzić z ta sytuacja:-( w lutym przyszłego roku urodze dziecko. to bardzo radosna nowina lecz niestety mieszkamy z mężem u jego rodziców naprzeciwko fermy drobiu, z której wszystkie pyły lecą właśnie w nasza stronę. od kiedy powstała ferma wszyscy w domu uskarżamy się na ciągły kaszel lub bóle głowy. W związku z tym bardzo boimy się z mężem co będzie jak w lutym urodze dziecko. Lekarz powiedział, że niemowlę może być narażone na astmę, przez fetor z dworu i bakterie z drobiu a w przypadku nie wietrzenia mieszkania żeby uniknąć tego smrodu to znowu roztocza i niewidoczny kurz. nie mamy możliwości zamieszkać w innym miejscu. niemowlę może być tym narażone na infekcje krtani a nawet zapalenie płuc. sama już nie wiem co robić, pisze po prostu żeby się wygadac bo mamy wrażenie że mieszkamy w kurniku przez ten zaduch:-( dodam że 12tys kaczek trzymanych jest na dworze a nie w budynku:-(

Gość keke eke
może znacie jakieś oczyszczacze powietrza?:-( Cena nie gra roli

Gość gość
są teraz takie specjalne systemy wentylacji tylko to jest drogie. trzeba założyć sobie rekuperator. nie wiem na jakiej zasadzie to działa ale odzyskuje ciepło, i ma jakieś filtry, jak się ma taka wentylacje da się zauważyć, że w domu mniej się kurzy i powietrze jest zawsze świeże, no i nie trzeba otwierac okna co w twoim przypadku jednak jest ważne. musiałabyś popytać i się dowiedzieć czy by w twoim przypadku pomogło. ja ci z doświadczenia nie powiem bo dopiero jesteśmy w trakcie budowy więc jeszcze nie wiem jak to jest w praktyce ale tak to wszyscy sobie chwalą.

Gość keke eke
z mężem mamy dopiero w planach budowę domu na szczęście w dużej odległości od tego miejsca i bierzemy pod uwagę właśnie rekuperację budynku chociaż jest to koszt kilkudziesięciu tys zł. Na chwilę obecna mieszkamy u jego rodziców i jest to stary dom po remoncie jednak instalacja wymagałaby ogromnego nakładu pieniężnego. myślałam raczej o elektrycznych oczyszczaczach powietrza, póki coś doraźnie do chwili jak nie wybudujemy domu. jeśli znacie jakiś fajny sprzęt tego typu to chętnie zapoznam się z opiniami jak to się sprawuje.

Gość Kolizje
nic tylko współczuć!

Gość gość
Z tymi porzadnymi fermami na codzien nie ma problemu z zapachem. Tylko gdy np sprzedaja kurczaki i wywoza obornik