Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

AA czyli autorka ateistka

Ateiści i pierwsza wigilia u teściów

Polecane posty

Zielony Turban - najważniejsze to żyć w zgodzie ze sobą ;) Jeśli dalej to dla Was przeżycie duchowe, jeśli nie zatracacie tego co dla Was ważne to te prezenty tego nie zepsują ;) Byle tylko ta materialność Wam nie przesłoniła duchowości.

Gość gość
Dlaczego jestes ateistka,bo taka moda teraz?

Gość gość
AA zaczęła pisać o duchowości-kurde frak ale ty ateistka jesteś :P przypominam ci

Gość gość
Dziewczyna mojego syna jest ateistka i tak na niego wplynela ,ze on tez jest jak ona.Wiesz wychowalam go w wierze ,a ona to wszystko zniszczyla.Wiem ,ze powinien miec swoje zdanie ,ale milosc zabrala mu rozum.Niewiem jak potocza sie ich losy ,nigdy nie traktowalam jej zle ,ale ona sie wysmiewa z nas .nie wiem jacy sa inni ateisci ,ale ona jest zla ,bez zadnych skrupulow i walczy tylko o swoja niezaleznosc choc naprawde nie ma z kim Jest osoba ,ktora nie liczy sie z nikim , nie lubie jej i nic na to nie poradze.Nie chcialabym spedzac z nia swiat

Gość gość
no niestety tych ksiezy jest 1% pedofil u protestantów pastorów 10% roman polański który w wieku 44 lat zg****ił 13 chodzi na wolności

Gość Zielony Turban
no wlasnie materialnosc przyslania duchowosc. A byc lojalnym wgledem wlasnych przekonan to nie jest tak latwo. Szczegolnie jak sie nie zyje samemu. Trzeba sie dostosowac do innych. Tak wlasnie zatraca sie swoja wlasna osobowosc. To naginanie sie jednak prowadzi do nowych doznan o ktorych sie nie mialo przedtem pojecia.

Gość gość
Autorko miej troche taktu i zostan w domu.Po co sie pchasz na swieta,gdy jestes niewierzaca????

Gość gość
Autorko przepraszam,ale na pogrzebie u ateisty nie ma ksiedza? Smierc to koniec i kropka wg.Ciebie?

Mam trochę taktu i oczywiście, że się nie pcham tam gdzie mnie nie chcą -.-' Może zanim zaczniesz mi z taktem wyskakiwać sama go trochę miej i przeczytaj wątek? :) Do mamy, której syn ma dziewczynę ateistkę - nigdy ich nie wyśmiewam. Nie popieram ich modelu wiary ale nie wyśmiewam. Nie namówiłam też mojego mężczyzny do porzucenia kościoła - on pierwszy (nie wiedząc o tym czy jestem ateistką czy nie) zapytał czy to dla mnie byłby problem, że on jest ateistą. Dziś jestem rozżalona bo teściowie wylali na mnie wiadro pomyj. Nie przytaczałam w tym wątku wszystkich określeń, wyzwisk jakie pod moim adresem wypowiedziano, bo po co?

Gość gość
a ja czytam świadectwa ludzi którzy zostali uzdrowieni przez Jezusa jedna słyszy a nie ma ucha organów słuchowych lekarze wycieli aż do mózgu i jezus zrobił im psikus i słyszy

Tak, na pogrzebie u ateisty nie ma księdza. Jest chowany na cmentarzu komunalnym. Bądź palony i zabierany w urnie. No chyba, że wierząca rodzina zrobi mu szopkę jakiej on nie chciał. Tak, moim zdaniem śmierć i koniec :)

Gość gość
"Tak, moim zdaniem śmierć i koniec" w związku z tym mozesz mówić o moralności, ale o duchowości ?

A prezenty kupujesz pod choinkę? Pewnie tak... i gdzie tu ateizm? To jest tradycja świąteczna, a nie daję bo tak mi się podoba...

Mówię w kontekście innych osób. Nie swoim. Skoro ktoś wierzy, wierzy też w duchowość więc to słowo w odniesieniu do wierzącego ma sens :) Szanuję wiarę innych ludzi, nie mam parcia żeby w każdym swoim zdaniu udowadniać innym, że wiem lepiej ;)

Gość Zielony Turban
Gdybym ja byla w jakims meczecie I trzebaby bylo pasc na twarz tak jak wszyscy to nie mialabym z tym problemu. To jest tylko tradycja . Rozumiem jednak ze ktos akurat nie chcialby tego robic. Jak sie wchodzi do swiatyni zydowskiej to czy jestes czy nie jestes tego wyznania, w ramach szacunku do ich obrzadkow. trzeba zalozyc na glowe jarmulke czy jak to sie nazywa. A w Sw Piotrze w Watykanie nie mozna bylo kiedys wchodzic ubranym dowolnie. np bez rekawow.

Gość gość
a tutaj kolejnehttp://gloria.tv/?media=501279 sa tysiące świadectw jak bóg ratuje życie wystarczy ze poproszą i mnie uleczył i jedna matka opowiadała ze jej syna też z raka mózgu uzdrowił

Gość gość
zrozum , izolujesz swojego męża od rodziny nawet jeśli on sam chce się odizolować to wina spadnie na ciebie czego ty się spodziewałaś dziewczyno ?

Zrozum - to, że dla katolika coś wiąże się z religią nie oznacza, że ateista musi to wypierać i negować. Jeżeli coś nie wiąże się bezpośrednio z wiarą ateista może to wykorzystać bez otoczki :) Mam dawać prezent koniecznie innego dnia bo katolik sobie zarezerwował datę? Proszę Cię. Ateista nie musi negować zwyczajów katolika. Po prostu nie wierzy w boga. Zresztą... Wiesz na pamiątkę czego są prezenty świąteczne? Na pamiątkę świętego mikołaja. A wiesz komu dawał prezenty święty mikołaj? Pannom bez posagu, które musiały sprzedawać swoje ciała żeby ten posag zdobyć i wyjść za mąż. Więc żeby nie musiały się sprzedawać dostawały posag od świętego ;) No i innych też obdarował ale mniejsza o to ;)

Gość gość
sorki, nie męża. chłopaka :)

Gość Zielony Turban
No widzisz... a ja nie wierze ze tesciowie wylali na tobie wiadro pomyj. Wiesz o tym tylko z drugiej reki czyli od siostry tak?

Gość gość
marta robin przez 50 lat spożywała raz w tygodniu komunie ale najwiecej códów to ojciec pio 104 tomy ksiag ostały spisane miał dar czytania w ludzich sercach zjadał ich grzechy przypominał im kiedy i gdzie zgrzeszyli

Belaizo :) ateiści jak widać chcą świętować narodziny Jezusa może nie tak jak On by chciał Ale jednak wyróżniają ten dzień lub... Sami nie wiedzą co robią i dlaczego a to już świadczy nie za bardzo o ich logicznym mysleniu

Kamelia ale to chyba Ty masz problem z myśleniem logicznym ;) Bo my nie świętujemy narodzin chrystusa, tylko korzystamy z wolnego do spotkań rodzinnych oraz tradycji nie mających zbyt wiele wspólnego z wiarą ;)

Gość Zielony Turban
Nie wiem ale tak tez moze byc. W koncu oni cie zaprosili na ta wigile tak? Wiec moze nie jest az tak zle?

Zaprosili mnie ale tydzień temu jeszcze nie wiedzieli, że jestem ateistką, że ich syn jest ateistą. Zresztą zaprosili mnie kiedy dowiedzieli się o zaręczynach, nie bardzo się znamy - w ciągu 5 lat związku widzieliśmy się kilka razy. Jakby to powiedzieć teściowie są specyficzni. Myślą, że wiedzą wszystko najlepiej, oni mają wszechwiedzę :D I tylko oni mają monopol na dobre życie :D Zresztą... za jakąś godzinę przyjedzie narzeczony i spróbuję się dowiedzieć jak to przebiegało ;) Ale nie widzę powodu, dla którego ta dziewczyna miałaby gadać takie rzeczy o swoich rodzicach ;)